από την Βάνα Κοντογιάννη
εναλλακτική θεραπεύτρια
Σε προηγούμενο κεφάλαιο με τον τίτλο «Δέρμα – φυσιολογία – Αίτια γήρανσης» εξηγήσαμε τις καταστροφικές επιδράσεις των «ελεύθερων οξειδωτικών παραγόντων» -κοινώς ελευθέρων ριζών- σε κυτταρικό επίπεδο. Σε αυτό το σημείο, χρειάζεται να διευκρινιστεί ότι η «καταστροφή» συντελείται όταν οι παραγόμενες ελεύθερες ρίζες, στον οργανισμό μας είναι περισσότερες από αυτές που χρειάζονται σ’ αυτόν.
Τι εννοούμε με αυτό;
Καταρχάς, ένας αριθμός ελεύθερων ριζών χρησιμοποιείται από το ανοσοποιητικό μας σύστημα για την εξουδετέρωση των παθογόνων μικροβίων τα οποία εισέρχονται στο σώμα μας. Σε αυτήν την περίπτωση, οι ελεύθερες ρίζες κλέβουν από τη μοριακή δομή των παθογόνων το ηλεκτρόνιο που τους λείπει, εξουδετερώνοντας τα. Όταν όμως ο αριθμός των ελευθέρων ριζών υπερβεί τα επιτρεπτά επίπεδα, κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά, η περίσσεια αυτή αρχίζει να προκαλεί τις φθορές που προαναφέραμε και να δημιουργείται το λεγόμενο «οξειδωτικό στρές». Και ηλίου φαεινότερον από λεξιλογικής άποψης, οι ουσίες που μας προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες είναι τα αντιοξειδωτικά. Αυτά, λαμβάνονται κυρίως μέσω των τροφών ωστόσο μπορούν να περάσουν στον οργανισμό μας και διαδερμικά.
Η κύρια ενασχόληση αυτών των ουσιών είναι να προσφέρουν στις ελεύθερες ρίζες το ηλεκτρόνιο που ζητούν, εμποδίζοντας τις να δράσουν. Τα αντιοξειδωτικά ενεργούν το καθένα χωριστά, όμως παρατηρείται το φαινόμενο όταν υπάρχουν πολλά μαζί, το ένα να ενισχύει τη δράση του άλλου. Για αυτό το λόγο, έχουμε υποχρέωση να χορηγούμε στον οργανισμό μας επαρκείς ποσότητες ουσιών που τον βοηθούν, ειδικά εάν ανήκουμε σε «ομάδα υψηλού κινδύνου», ήτοι ηλικιωμένοι, νέοι με μη επαρκή διατροφή, ασθενείς με χρόνια νοσήματα, αθλητές, χρόνιοι καπνιστές, εκείνοι οι οποίοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, άνθρωποι που διαμένουν ή εργάζονται σε επιβαρυμένο περιβάλλον και τέλος οι εκτιθέμενοι πολλές ώρες στην ηλιακή ακτινοβολία.
Στην ομάδα υψηλού κινδύνου, θέσαμε και τους αθλητές και διευκρινίζουμε ότι η τακτική άσκηση είναι απαραίτητη στον άνθρωπο για να βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς του, των πνευμόνων του, να ενισχύει το κυκλοφορικό του και τις αναπνευστικές του λειτουργίες, να τονώνει τους μύες του και να αισθάνεται καλύτερα ψυχολογικά λόγω της έκκρισης ενδορφινών στον εγκέφαλο. Όμως, για να έχει η άσκηση όλα τα παραπάνω οφέλη και να μην προκαλεί εξάντληση λόγω της αύξησης της κυτταρικής αναπνοής, χρειάζεται να ελέγχεται ο χρόνος που διαρκεί, να συνδυάζεται με σωστή διατροφή και ο ασκούμενος να αναπνέει σωστά.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΤΩΤΕΡΩ:
1. VIT C ή ασκορβικό οξύ. – Υδατοδιαλυτή βιταμίνη.
Πηγές κατά σειρά περιεκτικότητας: μαϊντανός, πιπεριές κόκκινες και πράσινες, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολα, φράουλες, πορτοκάλια, ακτινίδια, κουνουπίδι, λεμόνι, γκρέιπ φρούτ, ροδάκινα, μανταρίνια, σπανάκι.
Πρέπει να δοθεί προσοχή επειδή σημαντικό μέρος της βιταμίνης αυτής καταστρέφεται στις υψηλές θερμοκρασίες του μαγειρέματος.
2. Β καροτίνη (εμποδίζει την οξείδωση της χοληστερίνης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα) Μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α παρουσία της βιταμίνης C & ψευδαργύρου.
Πηγές: καρότα, κόκκινα γκρέιπ φρούτ, μπρόκολα, σπανάκι, πράσινα λαχανικά, ροδάκινα, γλυκοπατάτες.
3.Συνένζυμο Q 10 To συνένζυμο Q 10 προστατεύει το δέρμα από τη γήρανση, την ηλιακή ακτινοβολία και τον καρκίνο. Επίσης προστατεύει τα κύτταρα του εγκεφάλου.
Πηγές: λιπαρά ψάρια, σκουμπρί, σαρδέλα, σολομός, κρέας, δημητριακά, πατάτες, μπρόκολα, σησαμέλαιο, σογιέλαιο.
4. Vit E. Λιποδιαλυτή βιταμίνη. (προστατεύει από λιπιδική οξείδωση, πρόωρο γήρας, κακή κυκλοφορία)
Πηγές: φυτικά έλαια, ηλιόσποροι, αμύγδαλα, φουντούκια, σουσάμι, ταχίνι, σκούρα πράσινα φύλλα λαχανικών.
5. Α Λιποϊκό οξύ (Εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες σε όλες τις περιοχές του κυττάρου)
Πηγές: πατάτες, σπανάκι, μαγιά μπύρας, κόκκινο κρέας.
6.Ψευδάργυρος (ιχνοστοιχείο)
Πηγές: Στρείδια, κολοκυθόσποροι, κουκουνάρια, ταχίνι, σουσάμι, ηλιόσποροι, μαγιά μπύρας, σόγια.
7.Χαλκός (ιχνοστοιχείο)
Πηγές: ηλιόσποροι, φουντούκια, αμύγδαλα, αστακός, σόγια, ταχίνι, καρύδια, κουκουνάρι, φακές, ρεβύθια, καβούρια.
8.Σελήνιο (ιχνοστοιχείο)
Πηγές: φακές, τόνος κονσέρβα, αλεύρι ολικής άλεσης, σαρδέλες κονσέρβα, ηλιόσποροι, μαγιά μπύρας, μύδια, γλώσσα ψάρι, σκουμπρί, μπακαλιάρος, σολομός, καρύδια.
9..Φλαβονοειδή.(αποτρέπουν τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών και τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων)
Πηγές: ρόδια, μήλα, κρεμμύδια, σκόρδα, πράσινο τσάι, φασκόμηλο, κόκκινα σταφύλια, μούρα, βατόμουρα, σκούρο μέλι, κακάο.
10.Λυκοπένιο. (κατά του καρκίνου του προστάτη, του γαστρεντερικού συστήματος)
Πηγές: κυρίως η ώριμη τομάτα μαγειρεμένη, καρότα, βερίκοκα, κόκκινη πιπεριά.
11. Λουτείνη, ζεαξανθίνη (εξουδετερώνουν την βλάβη από την ηλιακή ακτινοβολία)
Πηγές: κρόκος αυγού, καλαμπόκι, σπανάκι, πιπεριές, πατάτες.
Όλες οι αναρτήσεις μας καθημερινά και στις σελίδες μας
στο facebook https://www.facebook.com/liliansimou.astrolife
στο twitter https://twitter.com/astrolifegr
και στο google+ https://plus.google.com/u/0/105197655252970962131/posts
Το πρώτο μήνυμα της ημέρας στο: http://kissmygrass.gr/
Θέματα ψυχολογικής αστρολογίας στο: http://writersgang.com/ (Στήλη: Walking with the stars)