Από την Λίλιαν Σίμου
Αυλαία για μία σεμνή και ιστορική μορφή της σύγχρονης Ελλάδας. Ο Λεωνίδας Κύρκος έφυγε από κοντά μας την Κυριακή το πρωί, σε ηλικία 87 ετών. Σήμερα, Τετάρτη 31 Αυγούστου, τον αποχαιρετούμε με σεβασμό και συγκίνηση.
Γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1924 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Γιος του πολιτικού Μιχαήλ Κύρκου, ο οποίος μαζί με τον Ιωάννη Πασαλίδη και με άλλες προσωπικότητες από τον χώρο της Αριστεράς ίδρυσαν την Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ).
Ο Λεωνίδας Κύρκος είχε εκλεγεί πολλές φορές βουλευτής. Ήταν πρόεδρος του ΚΚΕ Εσωτερικού και της Ελληνικής Αριστεράς.
Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά ποτέ δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του λόγω των επανειλημμένων πολιτικών διώξεων. Κατά την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου φυλακίστηκε κατ’ επανάληψη: το 1946 για 8 μήνες και το 1948 (φυλακίστηκε εκ νέου). Το 1949 καταδικάστηκε σε θάνατο. Η απόφαση του Εκτάκτου Στρατοδικείου δεν εκτελέστηκε λόγω της διεθνούς αντίδρασης διότι μεταξύ των καταδικασθέντων ήταν και ο Μανόλης Γλέζος. Αποφυλακίσθηκε το 1953.
Εργάστηκε για πολλά χρόνια στην εφημερίδα Αυγή, πρώτα ως ρεπόρτερ και αργότερα ως διευθυντής (1958-1961). Ο Λεωνίδας Κύρκος μπήκε στην πολιτική και εκλέχτηκε μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου το 1961, 1963 και 1964 με την ΕΔΑ. Με την διάσπαση του ΚΚΕ, πήρε το μέρος των λεγόμενων ανανεωτικών δυνάμεων και βοήθησε στην καθιέρωση του ευρωκομμουνιστικού ΚΚΕ Εσωτερικού. Στις 21 Απριλίου 1967 συνελήφθη και παρέμεινε στη φυλακή για 5 χρόνια.
Μετά την μεταπολίτευση εκλέχτηκε βουλευτής, το 1974 και το 1977, και ευρωβουλευτής το 1981 και το 1985. Ο Κύρκος ήταν Πρόεδρος και γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Εσωτ. μέχρι τον Απρίλιο του 1987, οπότε εντάχθηκε στην Ελληνική Αριστερά (Ε.ΑΡ.) της οποίας εκλέχτηκε Πρόεδρος. Μαζί με το Χαρίλαο Φλωράκη, ίδρυσε τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου, του οποίου υπήρξε γραμματέας μέχρι το Μάρτιο του 1991. Από το 1989 μέχρι το 1993 ήταν βουλευτής με τον Συνασπισμό. Έγινε στόχος σφοδρής κριτικής από το χώρο του ΠΑΣΟΚ για την συμμετοχή του στην κυβέρνηση συνεργασίας με τον Μητσοτάκη.
To 2000 προτάθηκε τιμητικά από το κόμμα του Συνασπισμού για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, όμως η βουλή εξέλεξε τον συνυποψήφιό του, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.
Το 2010, με επιστολή του δήλωσε την στήριξή του στο κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς. Ο Λεωνίδας Κύρκος είχε αποστασιοποιηθεί από την ενεργό πολιτική, αν και συχνά κατέθετε την άποψή του δημόσια.
Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του Λεωνίδα Κύρκου, υπογραμμίζοντας την συνεισφορά του στην πολιτική ζωή της χώρας, το ήθος και τη συνέπειά του.
«Κάποτε έλεγα γελώντας πως θα ‘θελα στον τάφο μου να χαράζονταν οι γραμμές: Ένας από τους πιο φλύαρους Έλληνες, που όμως δεν πρόλαβε να πει ούτε μέρος από όσα ήθελε». Αυτό σημείωνε με το λεπτό χιούμορ, που τον χαρακτήριζε, ο Λεωνίδας Κύρκος στον πρόλογο του βιβλίου του «Ποια Αριστερά;» (εκδόσεις Οδυσσέας, Αθήνα, 1987), τη μακρά συνέντευξη που παραχώρησε στους Πέτρο Καβάσαλη και Κώστα Σπυρόπουλο.
Αστρολογική προσέγγιση
Ο Λεωνίδας Κύρκος, μέσα από το βλέμμα της αστρολογίας, είχε γεννηθεί με τον Ήλιο στον Ζυγό και την Σελήνη στον Κριό. Κοντά σε Πανσέληνο, που του προσέφερε μία επιθυμία για να αναζητά βαθύτερα αίτια της ίδιας του της ύπαρξης, αλλά και μία αντίθεση εσωτερική. Η ψυχή επιθυμούσε να σπείρει ένα νέο σπόρο και να προχωρήσει σε ένα κύκλο δημιουργικό, ενώ η ίδια του η φύση αναζητούσε συνεργασίες μέσα από τις οποίες θα έφτιαχνε ένα κόσμο δίκαιο, με ισότητα και ομόνοια.
Εξετάζοντας τους πλανήτες του, βλέπουμε πως έχει περισσότερους στα παρορμητικά ζώδια, επομένως ήταν ένα άτομο που δρούσε άμεσα, δίχως δισταγμό και μέσα από την επιθυμία για να φέρει σε πέρας ένα έργο. Στα στοιχεία οι πλανήτες είναι ίσα μοιρασμένοι στην φωτιά (Σελήνη, Δίας και Ποσειδώνας) , στο νερό (Κρόνος, Ουρανός και Πλούτωνας) και στον αέρα (Ήλιος, Ερμής και Άρης), ενώ υστερεί το στοιχείο της γης. Η γη σηματοδοτεί τα υλικά αγαθά, τις υλικές επιδιώξεις και τις πρακτικές μας ανάγκες. Ο ίδιος λοιπόν, μέσα από την επιθυμία να κάνει το έργο της ζωής του, είχε περιορισμένη επιδίωξη στο να ωφεληθεί υλικά και να καλύψει πρακτικές ανάγκες, ενώ κινείτο κάτω από την φλόγα που ενθουσίαζε την ψυχή του και ανέπτυσσε την ιδεολογία του, αποφασίζοντας μία δράση που εκφράζει τις ιδέες του και επιδιώκοντας μία αλλαγή που τον συγκινούσε.
Η δραστηριότητά του πάντα ανατρεπτική, ίσως εκκεντρική και πρωτοποριακή, αλλά πάντα μέσα από ένα ιδανικό συχνά ουτοπικό (Άρης στον Υδροχόο σε αντίθεση με τον Ποσειδώνα), όπως και προσκείμενο στην σοσιαλιστική ιδεολογία, δημιούργησε αντιθέσεις, προκλήσεις και κάποιες φορές, απογοήτευση στον ίδιο. Όμως και η ίδια του η δράση ίσως δεν έγινε πάντα κατανοητή από τους συνοδοιπόρους του, αφού σχεδίαζε έχοντας μία οπτική μπροστά από την εποχή του, ή μία ιδεολογία που φάνηκε κατά καιρούς ασαφής, μπερδεύοντας υποστηρικτές ή αντιπάλους.
Η σύνοδος του Ποσειδώνα με τον Β. Δεσμό, δηλώνει την ανάγκη του να προχωρήσει πάντα μέσα από ένα όραμα στην ζωή του, ενώ η μαχητική δράση, στάθηκε αφορμή για να συναντήσει κακουχίες και σκληρότητα (σύνοδος του Άρη με τον Ν. Δεσμό και τον αστεροειδή Τόρο), στην οποία όμως αντέδρασε πάντα με επαναστατικό πνεύμα (στον Υδροχόο).
Η φλόγα που τον ενέπνεε, φαίνεται να τον οδηγούσε με ευχέρεια στην δημιουργική του προσφορά, αφού έχουμε ένα μεγάλο τρίγωνο στην φωτιά, με τον Ποσειδώνα και τον Β. Δεσμό, τον Δία και στον Χείρωνα και ενδεχομένως και την Σελήνη (η ώρα γέννησης δεν είναι γνωστή).
Έχοντας κληροδότημα από ένα πατέρα που του δίδαξε την δικαιοσύνη, την ανάγκη για ισότητα, όπως και την αγωνιστική φλόγα (Ήλιος στον Ζυγό σε αντίθεση με την Σελήνη στον Κριό), αγωνίστηκε για όσους ήταν σε αδικημένοι και σε δυσχερή θέση (Χείρωνας σε σύνοδο με την Σελήνη) και ο λόγος του ήταν ιδιαίτερα πειστικός και ελκυστικός, όπως έχουν πει ακόμη και οι αντίθετοι –ιδεολογικά- προς αυτόν (ο Ερμής στον Ζυγό σε τετράγωνο με τον Πλούτωνα). Ήταν μία γοητευτική παρουσία στα πολιτικά δρώμενα, διατηρώντας πάντα την γλυκύτητα της έκφρασης αλλά και μία δυναμική αποφασιστικότητα (ο Ήλιος σχημάτιζε επίσης τετράγωνο προς τον Πλούτωνα).
Το ήθος και η ποιότητά του, ως προσωπικότητα και μαχόμενο πολιτικό, περιγράφονται εκτός των άλλων, από τον τρίγωνο του Κρόνου προς τον Άρη και το εξάγωνο του Κρόνου προς την Αφροδίτη. Η δράση του, ήταν βασισμένη σε αξίες διαχρονικές.
Έλαμψε στην πολιτική σκηνή. Ο Ήλιος του είναι στο μεσοδιάστημα του Δία με τον Β. Δεσμό και του Δία με τον Ποσειδώνα. Με ιδέες σοσιαλιστικές, είχε απήχηση στον κόσμο και διεύρυνε, με τις θέσεις του, την ιδεολογική του αντίληψη, φωτίζοντας τους ανθρώπους που συμμερίστηκαν τις απόψεις του.
Την ημέρα που έφυγε από κοντά μας, η γενέθλια Αφροδίτη (κυβερνήτης του Ήλιου του και του 8ου ηλιακού οίκου) ήταν σε ακριβή σύνοδο με τον διελαύοντα Ήλιο και με την Αφροδίτη, ο Ερμής ήταν σε σύνοδο με τον Β. Δεσμό και τον Ποσειδώνα του. Μοιάζει σαν να έχει ολοκληρώσει αυτό που –ιδεολογικά- είχε να μοιραστεί μαζί μας και έκανε μία ολοκληρωμένη πορεία μέσα από αυτό που αγαπούσε.
Ο διελαύνων Άρης σχημάτιζε σύνοδο προς τον Πλούτωνα, ενώ ο διελαύνων Ποσειδώνας σχημάτιζε σύνοδο με τον Άρη του. Ενώ ο διελαύνων Κρόνος πλησίαζε τον γενέθλιο Ήλιο του. Αυτές οι όψεις (σε συνδυασμό με τα προγνωστικά του συστήματα) έδειχναν ένα κίνδυνο για την υγεία του και μία πορεία που έτεινε να φέρει το τέλος μίας πορείας δράσης.
ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙ….