Ένα λαμπερό άστρο για να ανακτήσουμε την παραγωγικότητά μας
από την Λίλιαν Σίμου
Με αφορμή την ημέρα όπου το φεστιβάλ για την Θηλυκή Θεότητα στεφόταν από τον σχηματισμό ενός εξάκτινου άστρου, η παρουσίαση που ακολουθεί δίνει ένα παράδειγμα του συγκεκριμένου συνδυασμού όψεων.
29 Ιουλίου 2013, και η εβδομάδα ξεκινά με ένα υπέροχο άστρο… Αφιερωμένη στην Θηλυκή Θεότητα, χάρη της οποίας διοργανώνεται και το φεστιβάλ από την Ιωάννα Shakila Mπράτη και τον Μιχάλη Καλαϊτζή, ας δούμε τον βασικό συνδυασμό που στολίζει τον ουράνιο θόλο…
Πρόκειται για ένα ακόμη εξάκτινο αστέρι, στον ζωδιακό χάρτη, με την συμμετοχή πλανητών, των Δεσμών της Σελήνης και του Χείρωνα, στα ζώδια του νερού και της γης. Ζώδια θηλυκά και δεκτικά, που γονιμοποιεί το ένα το άλλο με μία πλήρη αρμονία. Το εξάκτινο αστέρι αναφέρεται σε κάποια βιβλία και ως «μεγάλο εξάγωνο» γιατί σχηματίζει μία σειρά από γωνίες εξαγώνου στον ζωδιακό κύκλο.
Στην ουσία είναι ένα άστρο με δύο τρίγωνα, το ένα με την κορυφή προς τη γη, κοιτάζει τα γήινα και το άλλο με την κορυφή προς τον ουρανό, να κοιτάζει το ουράνιο κάλεσμα…
Το τρίγωνο μέσα από την αστρολογία γνωρίζουμε πως είναι αρμονία και ισορροπία, επομένως δύο μεγάλοι τέτοιοι σχηματισμοί, προκαλούν το ενδιαφέρον πάντα, είτε αυτό αφορά γενέθλιο χάρτη, είτε ένα περιστασιακό γεγονός, μία περίοδο σχηματισμού δηλαδή.
Εξάκτινα άστρα δημιουργούνται κατά περιόδους, δεν είναι σύνηθες, δεν είναι και τόσο σπάνιο. Ωστόσο, με τους συγκεκριμένους πλανήτες και ζώδια, έχει μία μόνο φορά δημιουργηθεί τον προηγούμενο αιώνα στις 31.3.1954 και θα επαναληφθεί μία ακόμη φορά τον Μάιο του 2047.
Τι είναι όμως το εξάκτινο άστρο και πώς αυτό σηματοδοτεί την φωτεινότητα των επομένων ημερών, αρχής γενομένης από την 29η όπου φθάνει στην κορύφωσή του;
Στο βιβλίο μου «Η κατανόηση των όψεων και οι πλανήτες δίχως όψη» αναφέρω συγκεκριμένα πως ο αγαπημένος μου συγγραφέας αστρολογίας και δάσκαλος, Ντέην Ρουντγίαρ, θεωρεί ότι το εξάγωνο είναι η πρώτη κύρια όψη που μας οδηγεί στην οργάνωση της δράσης.
Στο εξάγωνο λοιπόν έχουμε την δυνατότητα της συγκριτικής και συνθετικής εικόνας σε κάθε μας έργο. Μοιάζει με ένα οπλοστάσιο. Ρεαλιστικά, αρμονικά και αποδοτικά, προχωράμε μέσω των εξαγώνων μας. Κάθε τεχνική, ταλέντο, εξειδίκευση αποδίδουν δίχως πρόβλημα.
Σε ό,τι αφορά το τρίγωνο, αφού έχουμε πολλά τρίγωνα επίσης, όπως είναι φυσικό, για να σχηματιστεί το άστρο, το τρίγωνο αφορά την έκφραση της δημιουργίας. Μέσα από συγκεκριμένη κατεύθυνση και ροή, κάθε ταλέντο αναδύεται και αναπτύσσει το έργο του. Είναι ένα δώρο ζωής που φαίνεται να έρχεται στα χέρια μας δίχως προσπάθεια.
Η σύνθεση όμως έχει και περιέχει πολλούς συνδυασμούς…
Έτσι έχουμε στον ουράνιο χάρτη του ζωδιακού (για τους γνώστες της αστρολογίας):
2 Μεγάλα Τρίγωνα
6 εξάγωνα
6 χαρταετούς
3 Μυστικά Τετράπλευρα και
3 αντιθέσεις
Είναι φυσικό βέβαια να δημιουργούνται αυτά όταν υπάρχει εξάκτινο αστέρι.
Δεν θα επέλθω σε κουραστικές λεπτομέρειες για τον μη- γνώστη της αστρολογίας, σε μία συνοπτική παρουσίαση, θα ήθελα να αναφέρω μόνο για τους συνδυασμούς, ότι:
Ο Χαρταετός μοιάζει με την εκτόξευση του δυναμικού μας στα ουράνια, δίνει «φτερά» και απογειώνει…
Το Μυστικό Τετράπλευρο λειτουργεί μόνο σε όσους έχουν την έφεση της εσωτερικής αναζήτησης και είναι φυσικό να εξελίσσονται μέσα από αυτό, αφού συσσωρεύει γνώση και την επεξεργάζεται για καιρό, την ταξινομεί εσωτερικά και πνευματικά και αναπτύσσει την συνειδητοποίησή της.
Οι αντιθέσεις είναι οι προκλήσεις για να μπει σε τροχιά όλο αυτό το ιδιαίτερο σχήμα. Πρόκειται για το σημείο αιχμής της πραγμάτωσής μας… Εδώ ζυγίζονται τα αρνητικά και τα θετικά και αποκτάμε την σφαιρική εικόνα για να ρυθμίσουμε τη ζωή μας καλύτερα. Μέσα από την αντίθεση, αισθανόμαστε πιο ολοκληρωμένοι… αντιμετωπίζουμε διλήμματα και προβληματισμούς μας. Παίρνουμε θέση!
Ενδιαφέρον έχουν σταθερά άστρα και αστεροειδείς που μετέχουν στον σχηματισμό και προσθέτουν την πινελιά τους…
Την ώρα που ξεκινά το φεστιβάλ μάλιστα, έχουμε:
Την Σελήνη σε σύνοδο με τον Σεντάρ στις 7ο του Ταύρου, που φέρνει σοβαρότητα μέσα όμως από χαρούμενες στιγμές και δεν περιορίζει την ξεγνοιασιά, παρά το γεγονός του ότι είναι της φύσης του Κρόνου. Προσφέρει γείωση και ισορροπία.
Την Αφροδίτη σε σύνοδο με τον αστεροειδή Χίμαιρα, να δηλώνει την επικινδυνότητα της διαρκούς αναζήτησης της τελειότητας, που μπορεί να κόβει στα δύο την χαρά της δημιουργίας, την τέχνη της αρμονίας στη ζωή.
Τον Άρη να είναι σε παραλληλία με τον Χαμάλ, που προσδίδει δυναμισμό και δράση, αλλά θέλει προσοχή στις εντάσεις.
Τον Δία σε σύνοδο με τον Μιζράμ, με τον οποίο προωθείται ο λόγος και η διδασκαλία και σύνοδο με τον Αλχένα, που προσφέρει κοινωνική άνοδο και επιτυχία.
Τον Κρόνο να είναι σε σύνοδο με τον Κχαμπαλία, ενισχύοντας τις διεκδικήσεις μας με σύνεση.
Τον Ποσειδώνα σε σύνοδο εδώ και μέρες με τον Φομαλχάουτ, προσδίδοντας πνευματική αναζήτηση και κρυφές επιθυμίες, αλλά και σε σύνοδο με τον Ντενέμπ Αντίγκε, ενισχύοντας τις ψυχικές δυνάμεις και τα ταλέντα μας. Φέρνει έμπνευση και υπερευαισθησία, δεκτικότητα που χρειάζεται προσοχή.
Τον Πλούτωνα σε σύνοδο με τον αστεροειδή Χαλδαία, δηλώνοντας την ανάγκη να στραφούμε σχολαστικά και μεθοδικά στις αρχαία σοφία και γνώση, για να ξεπεράσουμε τις μίζερες πτυχές της καθημερινότητας. Όμως η παράλληλη σύνοδος με τον αστεροειδή Ίκαρο, μας ενημερώνει πως πρέπει να μην υπερβάλλουμε και να μην πειραματιζόμαστε επικίνδυνα τολμώντας το αδύνατο, δίχως δυνάμεις, γνώση και επίγνωση των ικανοτήτων μας. Το άρμα της ζωής, απαιτεί σωστούς χειρισμούς.
Ενώ τον Β. Δεσμό να είναι σε σύνοδο με τον Αλφέκα, όπου κατά τον Πτολεμαίο δίνει τιμές και καλλιτεχνικές και ποιητικές ικανότητες και παρομοιάζεται κατά έναν άλλο μελετητή με ένα Φωτεινό Δοχείο, και σε σύνοδο με τον αστεροειδή Ψυχή, προσδίδοντας ένα τόνο βαθύτερο στην ανάγκη να ανακαλύψουμε την πραγματική μας αποστολή.
Το θέμα που επικρατεί αφορά την γήινη προσέγγιση και τις πρακτικές μας ανάγκες.
Η Σελήνη στην έξαρσή της, είναι ο βασικός κρίκος όλου του συνδυασμού, αφού οι υπόλοιποι πλανήτες θα βρίσκονται στο σημείο αυτό και πριν και μετά την σύνδεση με την Σελήνη. Στο ζώδιο του Ταύρου είναι σε έξαρση και έχει να κάνει με τις απολαύσεις και την εναρμόνισή μας με την φυσική πλευρά της ύπαρξης. Ουσιαστική θηλυκή αρχή, ταιριάζει με την Θηλυκή Θεότητα και κρύβει μέσα της την γόνιμη πτυχή μας, στην έξαρσή της, στο μεγαλείο της. Το έργο μας είναι πολύτιμο, διασφαλίζει τις ανάγκες μας, φέρνει χαρά, γεύσεις, εμπειρίες…
Ο κυβερνήτης της Σελήνης, Αφροδίτη, είναι σε πτώση στην Παρθένο και εκεί φαίνεται μία αντίφαση στον ουράνιο χάρτη. Στη μεγαλύτερη αδυναμία της στην Παρθένο θα δημιουργήσει δυσκολίες στην ελεύθερη έκφραση των συναισθημάτων αυτή την εποχή. Η αναλυτική και σχολαστική φύση της Παρθένου οδηγεί το συναίσθημα σε μία διαρκή κριτική και περιορίζει την αυθόρμητη έκφρασή του. Κάθε τι κρίνεται και επικρίνεται… το έργο, η χαρά, η λύπη, η ίδια η Ζωή…
Στον σχηματισμό υπάρχουν ακόμη δύο πλανήτες με έξαρση και πτώση: ο Άρης και ο Δίας. Σε σύνοδο, ο Δίας απλώνει την προστατευτική του φιγούρα γύρω από την ίδια μας την υπόσταση και την ίδια την Δημιουργία, γιατί είναι σε περίοπτη θέση. Ο Άρης, τραυματίζει το συναίσθημα, αφού λειτουργεί άκομψα, καυστικά και ίσως δίχως περίσκεψη. Δεν παύει όμως ο Δίας να επικρατεί, αφού είναι ισχυρότερος.
Δύσκολο σημείο είναι το ταυ τετράγωνο μεταξύ του Ήλιου, της Σελήνης και του Κρόνου. Καθώς η Σελήνη κυριαρχεί και ενώνει το εξάκτινο άστρο, η σύνθεση του ταυ οδηγεί σε μία διαμάχη μεταξύ του αρσενικού και θηλυκού αρχέτυπου, της επιθετικής και της δεκτικής μας πλευράς, μεταξύ του «θέλω» και «αισθάνομαι». Η σύγκρουση συχνά εσωτερική στον καθένα μας, μπορεί να βρει αποδέκτες εξωτερικά, σε κάθε μορφή εξουσίας και να πυροδοτήσει αντιδράσεις.
Συμβολίζει εσωτερικά, την σύγκρουση μεταξύ της Αιώνιας Θηλυκής και Γόνιμης Αρχής (σύμβολο της Θεάς) και του μετέπειτα ανδροκρατούμενου κόσμου, όπου η μυική και φυσική δύναμη προσπαθεί να επιβάλλει πρακτικές χωρίς συναίσθημα και ψυχική σύνδεση.
Το εξάκτινο αστέρι έχει συνδυαστεί με διάφορες φιλοσοφικές αντιλήψεις, όπως είναι το άστρο του Δαυίδ της Καμπάλα, το εξάκτινο αστέρι της Θεοσοφικής Εταιρίας και φυσικά θα το βρούμε σε πολλούς χώρους εσωτερικού συμβολισμού. Την εποχή που καθιερώθηκε ήταν περισσότερο σπάνιο να εμφανιστεί στον αστρολογικό χάρτη, καθώς οι παραδοσιακοί πλανήτες ήταν επτά και οι έξι χρειάζονταν γι’ αυτό. Σήμερα, με τους δέκα πλανήτες της αστρολογίας, είναι περισσότερο συχνό φαινόμενο.
Οι ουσιαστικές αντιθέσεις που ενεργοποιούν τα θετικά του άστρου αφορούν:
Την Αφροδίτη προς τον Χείρωνα και τον Ποσειδώνα, συμβολίζοντας την γήινη πεζή πραγματικότητα με την άυλη πνευματική μας φύση, που τραυματίζεται μέσα στην καθημερινότητα της γης… Αλλά παράλληλα δηλώνει την ανάγκη να εργαστούμε και να επεξεργαστούμε υπηρετώντας τον υλικό φορέα, καθώς η «άσκηση» αυτή είναι τροφή πνεύματος και σώματος.
Τον Πλούτωνα προς τον Άρη και τον Δία, που αποσυμβολίζουν την αρχή και το τέλος, την δράση και την ανάπτυξη μέσα από μία διαρκή ροή εναλλαγών, θανάτου και αναγέννησης. Σε μία εποχή ρευστή, σαν την σημερινή, που τραυματίζει την ανθρώπινη ψυχή, υπάρχει η προστασία και το μάθημα ζωής, να επιβιώνουμε μέσα από τραυματικές μάχες και να αναγεννιόμαστε.
Τα ζώδια της γης που συμμετέχουν μέσω των πλανητών στο εξάκτινο άστρο, είναι ζώδια που μας τονίζουν την ανάγκη να ενταχθούμε στον φυσικό κόσμο, να λύσουμε τις πρακτικές μας ανάγκες και να ανακαλύψουμε ποιες ανάγκες είναι ουσιαστικά πρακτικές. Το σχήμα και η μορφή είναι μέρος του κόσμου μας και πρέπει να δεχτούμε να πλάσουμε με την ίδια μας την προσπάθεια κάθε έργο.
Τα ζώδια του νερού, είναι η τροφοδότηση της γης για να γίνει γόνιμη και παραγωγική. Δεν έχει σχήμα το νερό, αλλά μέσα από τη γη, γίνεται χρήσιμη και βοηθά τον σπόρο των ταλέντων μας να δημιουργήσει. Χρειάζεται συναίσθημα όμως και όχι ψυχρότητα. Αυτό μας εξηγεί ο συνδυασμός νερού και γης. Ο δημιουργός δεν μπορεί να είναι τεχνοκράτης και ψυχρός εκτελεστής. Ίσως γι’ αυτό η πρόοδος σήμερα έχει επιβραδυνθεί… γιατί εμπιστευθήκαμε την ζωή μας σε τεχνοκράτες…
Ο συνδυασμός είναι σαν τον πηλό στα χέρια μας… Αλλά πρέπει να πάρουμε αποφάσεις, και οι αποφάσεις έρχονται από τις αντιθέσεις, τις προκλήσεις. Διαφορετικά, το όμορφο άστρο, θα φωτίζει τον δρόμο μας, αλλά εμείς δεν θα ξεκινήσουμε το νέο ταξίδι της Ζωής…