Ο Αλγκόλ (Algol) – ο αστέρας στην αρχή των Πλειάδων
από την Λίλιαν Σίμου
Οι σταθεροί αστέρες (Απλανείς) είναι ουράνια σώματα ορατά από τα αρχαία χρόνια, καθώς ήταν πολύ λαμπερά και μεγάλου μεγέθους.
Η κίνησή τους ως προς την ζωδιακή μοίρα είναι εξαιρετικά αργή, οπότε δίνουν την αίσθηση της σταθερότητας.
Όταν αγγίζουν έναν πλανήτη από σύνοδο, ή μία ακμή ωροσκοπίου, χρωματίζουν με τις ιδιότητές τους το σημείο εκείνο.
Στην αρχή του νεφελώματος των Πλειάδων, ο Αλγκόλ – που ανήκει στον αστερισμό του Περσέα-, είναι ένας δύσκολος σταθερός αστέρας. Βρίσκεται σήμερα στην 27η μοίρα του Ταύρου.
Είναι διπλός αστέρας, δηλαδή αποτελείται από δύο αστέρες οι οποίοι γυρίζουν ο ένας γύρω από τον άλλο. Τον συναντάμε σε συγγραφείς, όπως τον Πτολεμαίο, τον Άρατο, που περιέγραφαν τα φαινόμενα των ουρανών στην εποχή τους.
Περιγράφεται ως «κεφαλή της Μέδουσας Γοργόνας» και είχε μία αρνητική φήμη ανέκαθεν σε όλους τους λαούς.
Της φύσης του Δία και του Κρόνου, στον κατάλογο του Πτολεμαίου αναφέρεται σαν «των εν γοργονίω, ο λαμπρός».
Έχει ένα σκοτεινό κι ένα φωτεινό μέρος, αφού είναι μέρος διπλού συστήματος. Το σκοτεινό περιφέρεται γύρω από το φωτεινό, δημιουργώνας μία παροδική έκλειψη και μετά μία παροδική λάμψη. Αυτό συμβαίνει σε διάρκεια ωρών, όπου η σκοτεινή φάση διαρκεί εξήντα εννέα ώρες και η έκλειψη εννέα ώρες.
Ως ένα εκλειπτικό διπλό άστρο, είναι στην πραγματικότητα 2 άστρα σε κοντινή τροχιά το ένα γύρω από το άλλο. Επειδή το επίπεδο τροχιάς συμπτωματικά ταιριάζει με τη γήινη γραμμή παρατήρησης, το αμυδρότερο άστρο (Algol B) περνάει μπροστά από το λαμπρότερο άστρο (Algol A) μια φορά ανά τροχιά, και το ποσό του φωτός που φθάνει στη Γη μειώνεται προσωρινά.
Θεωρείται πως η σκοτεινή φάση δίνει περισσότερο τα χαρακτηριστικά του Κρόνου, ενώ η φωτεινή εμπεριέχει στοιχεία του Ουρανού και του Άρη, εκτός του Κρόνου φυσικά.
Όταν ο Αλγκόλ είναι περισσότερο ορατός προς την Γη, είναι πιο έντονη η επίδρασή του.
Απέχει 92,8 έτη φωτός από τη Γη
Αστρολογική προσέγγιση
Αυτές οι λεπτομέρειες είναι απλά πληροφοριακές, καθώς η ουσία είναι πως ο Αλγκόλ δεν ήταν από τα αγαπημένα άστρα των αρχαίων χρόνων, αντίθετα συνδέθηκε με αρνητικά γεγονότα, που έφερναν πόνο, θλίψη, εμπόδια, καταστροφή. Στη μνήμη των λαών έχει μείνει σαν ένα δύσκολο άστρο λοιπόν.
Λόγω του ότι στο σημείο του Αλγκόλ ξεκινά το νεφέλωμα των Πλειάδων, έχουμε στην συνέχεια μία θολή ατμόσφαιρα, με ασάφεια και συναισθήματα συγκεχυμένα, αβέβαια, και προκαλούνται έντονα συναισθήματα, θυμού, αντίδρασης, εκνευρισμού.
Στην δύσκολη εκδήλωση του θυμού, μπορεί να υπάρξει εκδικητικότητα, ανταγωνισμός αθέμιτος ή σκληρός.
Στην διαχειρίσιμη περίπτωση, μπορεί να υπάρξει έντονη δράση γιατί δεν ανεχόμαστε την σκληρότητα και την αδικία εκ μέρους άλλων.
Λόγω του ότι βρίσκεται στο ζώδιο του Ταύρου, κάποιοι τον συνδέουν με την αισθησιακή μας φύση, καθαρά όμως ως φυσικό ένστικτο. Ωστόσο, θεωρώ πως δεν έχει ιδιαίτερη εκδήλωση ως προς αυτό το μέρος, αφού η βασική του έκφραση δεν είναι ενωτική.
Καθώς η αστρολογία την εποχή που παρατηρήθηκε είχε να κάνει κυρίως με κοσμικά γεγονότα, υπογράμμιζε περιόδους πολεμικών συρράξεων και όταν ήταν στα σημεία εκείνα ευεργετικοί πλανήτες, όπως για παράδειγμα ο Δίας ή ο Ήλιος, συνήθως ήταν νικηφόρες. Αυτό βέβαια, έχει να κάνει με τον τόπο και τους αρχηγούς παράλληλα. Μεμονωμένα στην αστρολογία δεν λειτουργεί καμία πληροφορία, κι αυτό πρέπει να το θυμόμαστε.
Όλες οι αναρτήσεις μας καθημερινά και στις σελίδες μας
στο facebook https://www.facebook.com/pages/Lilian-Simou-Astrolife/
στο twitter https://twitter.com/astrolifegr
και στο google+ https://plus.google.com/u/0/105197655252970962131/posts
Το μήνυμα της ημέρας πρώτη παρουσίαση στο: http://kissmygrass.gr