Βάνα Κοντογιάννη
Αρωματοθεραπεύτρια.
Είναι γνωστό, ότι η δύναμη και η ελαστικότητα του δέρματος μας οφείλεται στην ύπαρξη δύο πρωτεϊνών: του κολλαγόνου και της ελαστίνης.
Σε ένα νεανικό δέρμα, τα μόρια του κολλαγόνου ακουμπούν το ένα πάνω στο άλλο. Οι ίνες του είναι πυκνές και ομαλές. Έτσι το δέρμα μας είναι «δυνατό» και κρατιέται στη θέση του. Με την πάροδο του χρόνου όμως και ειδικά μετά από υπερέκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία ( λόγω μεγάλης παραγωγής ελευθέρων ριζών) οι ίνες του κολλαγόνου αραιώνουν, γίνονται άκαμπτες και προκαλούν ρυτίδες και χαλάρωση.
Το ίδιο συμβαίνει και με την ελαστίνη η οποία δίνει την ελαστικότητα στο δέρμα μας. Η επιβάρυνση από τις κακές μας συνήθειες (κάπνισμα, κακή διατροφή, άγχος, αλκοόλ, τοξίνες του περιβάλλοντος, έλλειψη ύπνου και καθαρισμοί του δέρματος με σκληρά σαπούνια), μαζί τον χρόνο που περνά, τη βλάπτει, προκαλείται έλλειψη ελαστικότητας και εμφανίζονται οι ρυτίδες.
Η ορμονική ένδεια επίσης, μετά τα 45 χρόνια μας, προκαλεί την ίσχνανση του λιπώδους ιστού με αποτέλεσμα το δέρμα να καθίσταται λεπτότερο και περισσότερο ευάλωτο στην παρουσία ξένων παραγόντων, να μειώνει τις εκκρίσεις των σμηγματογόνων αδένων, και να χάνει τη δυνατότητα της θερμορύθμισης του.
Υπάρχουν δύο «βοήθειες» στις καταστάσεις που προαναφέρθηκαν. Η πρώτη είναι η λήψη τροφών που θα αντιστρέφουν κατά το δυνατόν τις φθορές και θα θωρακίζουν τον οργανισμό. Η δεύτερη είναι η «εξωτερική βοήθεια» με τη χρήση καταλλήλων σκευασμάτων – καλλυντικών απαλλαγμένων από καταστρεπτικές χημικές ουσίες όπως: parabens, formaldehyde, imidazolidinyl urea, sodium lauryl sulfate, sodium laureth sulphate, DEA, TEA, quaternium 15, propylene glycerol & phthalates.
H επιλογή καλλυντικών δίχως βλαβερές προσμίξεις είναι σημαντική, επειδή το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος μας και δεν μπορούμε να το αναγκάζουμε να απορροφά τόσο μεγάλες ποσότητες τοξινών μέσω των καλλυντικών.
Υπερτροφές για τον οργανισμό μας θεωρούνται:
Τα φύτρα αλφάλφα που περιέχουν ασβέστιο, μαγνήσιο, ποτάσιο, χλωροφύλλη, β-καροτένιο και βιταμίνες Β.
Για να παρασκευάσουμε τα φύτρα αυτά χρειαζόμαστε μόνο ένα γυάλινο μεγάλο βάζο με ένα σκέπασμα σαν δίχτυ. Αν δεν έχουμε τέτοιο, στερεώνουμε ένα τούλι με ένα λαστιχάκι για σκέπασμα.
Βάζουμε τους σπόρους να μουλιάσουν για 8 ώρες και μετά στραγγίζουμε. Ακολούθως, βρέχουμε τους σπόρους τρείς φορές την ημέρα και βάζουμε το βάζο να στραγγίζει σε γωνία 45 μοιρών σε μέρος που δεν το βλέπει ο ήλιος. Προτιμότερο να είναι σκοτεινά. Σε 3-4 ημέρες θα βγάλει φύτρο και κίτρινα φυλλαράκια. Τότε θα το βγάλουμε λίγες ώρες στο φώς (όχι σε άμεσο ηλιακό φώς) μέχρις ότου πρασινίσουν τα φύλλα του. Τα φύτρα είναι έτοιμα. Τα φυλάμε στο ψυγείο σε καλά κλεισμένο βάζο για μία εβδομάδα. Τρώγονται πάνω στις σαλάτες μας ή μέσα σε χυμούς φρούτων. (Ελέγχουμε τα φύτρα μας εάν είναι υγιή μυρίζοντας τα. Τα υγιή φύτρα δεν έχουν καμία οσμή).
Το σιταρόχορτο, η σπιρουλίνα και η χλωρέλλα. Τα δύο τελευταία είναι μικροφύκη. Όλα πλούσια σε χλωροφύλλη που έχει τη δυνατότητα να αποβάλλει τα βαρέα μέταλλα από το σώμα μας και γεμάτα θρεπτικά στοιχεία.
Τα goji berries με 18 αμινοξέα και βιταμίνες C, B1, B2, B3.
Άλλες τροφές οι οποίες βοηθούν είναι: (τις αναλύουμε εδώ ως προς την ωφελιμότητα τους σε σχέση με το δέρμα μας).
α.το πράσινο τσάι, τα κράνμπερυ, τα σταφύλια:Περιέχουν OPCs, ολιγομερείς προανθοκυανίνες, που είναι σύμμαχοι μας εναντίον των ελευθέρων ριζών.
β. το σπανάκι, το μπρόκολο, η μαγιά της μπύρας:Περιέχουν μικρές ποσότητες Α- λιποϊκού οξέος που αυξάνει την επίδραση των βιταμινών C & E. Επιπρόσθετα ενισχύει τον μεταβολισμό των κυττάρων και ενεργοποιεί το συκώτι να παράγει γλουταθειόνη μία ουσία αντιγηραντική και δραστικότατη εναντίον των φλεγμονωδών καταστάσεων στο σώμα μας. Βέβαια, χρειάζεται να λαμβάνουμε και Α- λιποϊκο οξύ ως συμπλήρωμα κατά χρονικά διαστήματα επειδή η λαμβανόμενη ποσότητα από τις τροφές δεν επαρκεί. (Έχει παρατηρηθεί ότι η επάλειψη κρέμας που περιέχει λιποϊκό οξύ βελτιώνει τη ροδόχρου ακμή).
γ. βιταμίνη Α : βοηθά στην ανανέωση των κυττάρων και βρίσκεται σε φρούτα και λαχανικά πχ καρότα, κόκκινη πιπεριά, γλυκοπατάτες, μάνγκο, πεπόνι, σπανάκι.
δ. βιταμίνη C: παίζει κυρίαρχο ρόλο στην διατήρηση της καλής κατάστασης των ινών του κολλαγόνου. Βρίσκεται στα μπρόκολα, στα λεμόνια, στα ακτινίδια, στις κόκκινες πιπεριές, στο λάχανο. Επίσης στο χυμό των κερασιών ποικιλίας acerola και στον πολτό camu.
ε. βιταμίνη Ε: προστατεύει τον λιπώδη ιστό από την οξείδωση. Βρίσκεται στο αβοκάντο, τα δημητριακά, τους ξηρούς καρπούς φουντούκια, βραζιλιανά και κοινά φυστίκια και στις ρέγγες.
στ. ψευδάργυρος: μέταλλο που βοηθά στην επανόρθωση των ιστών και στη σύνθεση των πρωτεϊνών. Βρίσκεται στα αυγά, στα αχλάδια, στο κόκκινο κρέας, στα οστρακοειδή και στο σπανάκι.
ζ. τα απαραίτητα λιπαρά οξέα (EFAs) : επανορθώνουν το ξηρό και ευαίσθητο δέρμα ενώ επιδιορθώνουν κυτταρικές βλάβες. Βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, στους ηλιόσπορους, στα καρύδια, στους κολοκυθόσπορους.
η. βιταμίνη Β: παίζει ρόλο στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών και στην προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία. Τη βρίσκουμε στα σπαράγγια, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα αυγά.
θ. ΜSM : είναι μία θειούχος ένωση που βοηθά κατά των φλεγμονών. Βρίσκεται στο αγγούρι, στο μάραθο, στα σκόρδα, τα κρεμμύδια, τα ραδίκια και τα ωμά φρούτα & λαχανικά.
ι. σελήνιο : μέταλλο με μεγάλη αντιοξειδωτική ικανότητα. Περιέχεται στα αυγά, στα λαχανικά, στους ξηρούς καρπούς ειδικά στα βραζιλιάνικα φιστίκια, στη βρώμη και στον τόνο.
Αυτά ως προς τις τροφές.
Ως προς τα καλλυντικά ελέγχοντας τη σύνθεση καθενός από αυτά κάθε φορά που αγοράζουμε μία κρέμα ή ένα λάδι, επιδιώκοντας να περιέχει μερικά από τα παρακάτω συστατικά αποκλείοντας τα χημικά που αναφέρθηκαν παραπάνω.
1. πυκνογενόλη – pine bark extract – pinus maritima (παράγεται από το φλοιό του πεύκου) βοηθά στη μείωση των ρυτίδων και διατηρεί την απαλότητα του δέρματος προστατεύοντας τις ίνες του κολλαγόνου από τις φθορές.
2. καλέντουλα – calendula officinalis Βοηθά στην μείωση της φλεγμονής – κύριο παράγοντα γήρανσης – επουλώνει πληγές και καταπολεμά τη δράση των ελευθέρων ριζών.
3. gotu cola – centella asiatica αντιφλεγμονώδης, βοηθά στη μικροκυκλοφορία, στη θρέψη των κυττάρων, στην αποτοξίνωση και στην ενυδάτωση τους.
4. aloe vera υδατική, κατά των φλεγμονών και με εξαιρετική υδατική ικανότητα.
5. Μύρτιλλα –bilberry – vaccinium myrtillus αντιοξειδωτικό, ενισχύει τη μικροκυκλοφορία.
6. Εστέρα βιτ. C (αποτελείται από L ασκορβικό οξύ δηλαδή, τη βασική μορφή της βιτ. C και ένα λιπαρό οξύ, το παλμιτικό, το οποίο παίρνουμε από το φοινικέλαιο. Κατ’ αυτό τον τρόπο η βιταμίνη μετατρέπεται σε λιποδιαλυτή και απορροφάται καλά, διαπερνώντας τη μεμβράνη του κυττάρου. Βοηθά κατά των ρυτίδων, της χαλάρωσης και των ηλιακών εγκαυμάτων.
7. Βιταμίνη Α Βοηθά στην αναστροφή των βλαβών του ήλιου.
Καλή πηγή βιταμίνης Α είναι το λάδι αγριοτριαντάφυλλου, rose hip seed oil, rosa mosquata.
(βλ. κεφάλαιο περί «φυτικών ελαίων»)
8. Α- λιποϊκό οξύ κατά των ρυτίδων, του πρηξίματος, των ανοικτών πόρων, των σημαδιών από ακμή και του θαμπού δέρματος.
Υπενθυμίζω ότι το δέρμα ωφελεί και η ύπαρξη αγνών αιθερίων ελαίων μέσα στις κρέμες ή στα λάδια που χρησιμοποιούμε ανάλογα με την περίπτωση, τα οποία επιπλέον δίνουν τις όμορφες μυρωδιές στα καλλυντικά δίχως να χρησιμοποιηθούν τεχνητές. Επίσης η ύπαρξη κατάλληλων φυτικών ελαίων (argan, ιπποφαούς, καμέλιας, borago,κ.α.) όμως αυτό το κομμάτι αφορά σε άλλο κεφάλαιο. (βλ. φυτικά έλαια).
Όλες οι αναρτήσεις μας καθημερινά και στις σελίδες μας
στο facebook https://www.facebook.com/pages/Lilian-Simou-Astrolife/
στο twitter https://twitter.com/astrolifegr
και στο google+ https://plus.google.com/u/0/105197655252970962131/posts
Το μήνυμα της ημέρας πρώτη παρουσίαση στο: http://kissmygrass.gr