Αστεροειδής Έρως – η ερωτική μας σπίθα
Από την Λίλιαν Σίμου
«Έρως ανίκατε μάχαν» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Ο έρωτας, αυτός ο φτερωτός θεός με τα βέλη του κάνει τους ανθρώπους, άλλοτε να πλέουν σε πελάγη ευτυχίας κι άλλοτε να βυθίζονται σε μεγάλη απελπισία. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, γίνεται πάντα αναφορά στο όνομά του.
Κι η αστρολογία, τι θα μπορούσε να πει για τον συμβολισμό του έρωτα μέσα στον γενέθλιο χάρτη;
Συνηθίζουμε να μελετάμε τις πληροφορίες της Αφροδίτης (για τα αισθήματα και τον τρόπο που αγαπάμε), της Σελήνης (για τις βαθιές συγκινήσεις μας), του Άρη (για τον τρόπο που επιθυμούμε ή διεκδικούμε τους αγαπημένους μας, ή τον 5ο οίκο, τομέα που αφορά τις προσωπικές κι αισθηματικές μας σχέσεις.
Ωστόσο, πέρα από αυτά τα πιο γνωστά σημεία αναφοράς, η αστρολογία μας προσφέρει ένα ευρύ πεδίο αναφοράς, με άλλους παράγοντες, τους οποίους, συχνά αγνοούμε…
«Οι αστεροειδείς ή «μικρότεροι πλανήτες»
δεν είναι επ’ ουδενί μικρότεροι στην σημασία
ή την δύναμη της έκφρασής τους».
Demetra George & Douglas Bloch
Αστεροειδής Eros 433- Έρως
Αλλά, ποιος είναι ο αστεροειδής 433 Έρως; Έχει τροχιά μεταξύ Αφροδίτης και Άρη (των οποίων, μυθολογικά, είναι γιος) και χρειάζεται 1,76 χρόνια για μία πλήρη περιστροφή. Πρόσφατα οι επιστήμονες αποφάσισαν ν’ ασχοληθούν με την μελέτη του. Ας δούμε περισσότερα αστρονομικά στοιχεία.
O αστεροειδής Ερως φαίνεται ότι δημιουργήθηκε κατά το σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος και αποτελεί προϊόν των έντονων διαδικασιών που λάμβαναν χώρα τότε, σύμφωνα με νεότερες απόψεις των επιστημόνων. Στις 17 Φεβρουαρίου 1996 η NASA εκτόξευσε μια διαστημοσυσκευή με την ονομασία NEAR (Near Earth Asteroid Rendezvous Mission), με στόχο την μελέτη του αστεροειδούς Έρωτα (433). Η αποστολή αυτή ήταν η πρώτη στα πλαίσια του προγράμματος ‘Ανακάλυψη’ (Discovery Program), το οποίο συνίσταται σε σύντομες, χαμηλού κόστους που δεν υπερβαίνει τα 150 εκατομμύρια δολλάρια, αποστολές σε διάφορα μέλη του Ηλιακού μας Συστήματος.
O σχεδιασμός και η κατασκευή της συσκευής έγινε στο εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του πανεπιστημίου John Hopkins στο Laurel του Maryland, όπου προϊσταται ο Έλληνας καθηγητής Σταμάτης Κριμιζής. Τα πρώτα στοιχεία που έστειλε ο Near Shoemaker υποδεικνύουν έναν αστεροειδή με πολλούς κρατήρες, ο οποίος αποτελείται από κοτρόνες, βράχους και ένα ελαφρύ στρώμα θραυσμάτων. Πρώιμες μετρήσεις των έξι οργάνων του σκάφους δείχνουν ότι η επιφάνεια του Ερωτος είναι πλούσια σε μαγνήσιο, αλουμίνιο, ασβέστιο και σίδηρο. Επίσης το NEAR εντόπισε μια ενδιαφέρουσα ανωμαλία στην επιφάνεια του αστεροειδούς, ένα βαθούλωμα μήκους πέντε χιλιομέτρων σε σχήμα… καρδιάς. Οι επιστήμονες της NASA είπαν πως το σχήμα του βαθουλώματος ενδέχεται να είναι διαφορετικό και να παρουσιάζεται έτσι εξαιτίας των φωτοσκιάσεων.
Ο αστεροειδής Ερως έχει σχήμα πατάτας και το βαθούλωμα είχε εντοπιστεί και από προηγούμενες παρατηρήσεις των επιστημόνων. Όμως, τόσο η θέση στην οποία βρίσκεται όσο και η σχετικά κακή ποιότητα των εικόνων που υπήρχαν από τον αστεροειδή δεν είχαν δώσει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να το μελετήσουν καλύτερα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αστρονόμων, ο συγκεκριμένος αστεροειδής είναι πιθανόν να πέσει κάποτε στην επιφάνεια της Γης. Πάντως δεν πρέπει να ανησυχούμε, αφού αυτό θα συμβεί, αν συμβεί, σε μερικά εκατομμύρια χρόνια από σήμερα.
Η νέα θεωρία για τον αστεροειδή στηρίζεται σε δεδομένα που συνέλεξε το εξερευνητικό σκάφος της NASA με το όνομα NEAR (Near Earth Asteroid Rendezvous), το οποίο μελετά τους αστεροειδείς κοντά στη Γη. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ο Ερως αποτελείται από το ίδιο υλικό με εκείνο των επονομαζόμενων χονδριτών. Οι χονδρίτες είναι πρωτογενείς μετεωρίτες, υπολείμματα των οποίων έχουν βρεθεί και στη Γη. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι οι χονδρίτες σχηματίστηκαν μαζί με τους πλανήτες πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.
Το NEAR μπόρεσε να περισυλλέξει στοιχεία για τον αστεροειδή, ύστερα από μία έντονη ηλιακή έκλαμψη, διάρκειας μισής περίπου ώρας, κατά την οποία ο αστεροειδής αντανακλούσε μεγάλη ποσότητα ακτινών Χ, προδίδοντας έτσι τη σύνθεσή του. Ο εκπρόσωπος της NASA Τζέικομπ Τρόμπκα δήλωσε ότι από την ανάλυση των ακτινών Χ προέκυψε ότι ο Ερως έχει την ίδια χημική σύνθεση με τους πρωτογενείς βράχους του ηλιακού συστήματος, τους χονδρίτες, και επομένως αποτελεί ένα σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της εξέλιξης του ηλιακού μας συστήματος.
Αστρολογία και Έρως
Όταν κυβερνά τον αστρολογικό χάρτη, από ζώδιο, οίκο και όψεις, σημειοδοτεί τα «πιστεύω» μας, τον προσανατολισμό και τις εμπειρίες της ερωτικής αγάπης. Συμπεριλαμβάνει δημιουργικά πάθη, ενώσεις με πάθος που μας μεταμορφώνουν, τη μοιραία έλξη. Η Αφροδίτη, άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Έρωτα, συμβολίζει την ερωτική ευχαρίστηση.
Ο Έρως συμβολίζει τη δύναμη της ερωτικής ένωσης, τη μοναδικότητα της στιγμής, για την οποία θυσιάζουμε τα πάντα. Η Αφροδίτη αντιπροσωπεύει την τέχνη του αγάπης.
Ο Έρως δημιουργεί καλλιτεχνικά μέσα από το πάθος για το ανέφικτο.
Είναι γεγονός πως η θέση του Έρωτα στην κοινωνία δεν έχει εκτιμηθεί σωστά. Συνήθως αξιολογούμε μία σχέση από την διάρκειά της και τη σταθερότητά της. Με τον Έρωτα έχουμε μία εντελώς διαφορετική οπτική γωνία.
Είναι απόλυτα ενωτικός και προσωπικός και βασίζεται στον κίνδυνο και στο βάθος των αισθημάτων.
Θα λέγαμε πως τώρα, στην σύγχρονη αστρολογία, όπου έχουμε συμπεριλάβει τους εξωκρόνιους πλανήτες και τον Χείρωνα, ο Έρως έρχεται να προσθέσει μία ακόμη σημαντική λεπτομέρεια στο χάρτη μας.
Εκφράζεται άλλοτε σαν Αφροδίτη, άλλοτε σαν Άρης, άλλοτε σαν Ποσειδώνας κι άλλοτε σαν Πλούτωνας.
Πολύμορφος στο σύνολό του, καθώς πολύμορφα είναι τα πάθη που κρύβονται στο βάθος της ψυχής. Ασαφής ή δυσδιάκριτος, καθώς με δυσκολία διακρίνουμε τι μας συμβαίνει.
Απλώς τον βιώνουμε χωρίς λογική.
Όλες οι αναρτήσεις μας καθημερινά και στις σελίδες μας
στο facebook https://www.facebook.com/liliansimou.astrolife
στο twitter https://twitter.com/astrolifegr
και στο google+ https://plus.google.com/u/0/105197655252970962131/posts
Το πρώτο μήνυμα της ημέρας στο: http://kissmygrass.gr/
Θέματα ψυχολογικής αστρολογίας στο: http://writersgang.com/ (Στήλη: Walking with the stars)