Από την Λίλιαν Σίμου
«Έρως ανίκατε μάχαν» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Ο έρωτας, αυτός ο φτερωτός θεός με τα βέλη του κάνει τους ανθρώπους, άλλοτε να πλέουν σε πελάγη ευτυχίας κι άλλοτε να βυθίζονται σε μεγάλη απελπισία. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, γίνεται πάντα αναφορά στο όνομά του.
Κι η αστρολογία, τι θα μπορούσε να πει για τον συμβολισμό του έρωτα μέσα στον γενέθλιο χάρτη;
Συνηθίζουμε να μελετάμε τις πληροφορίες της Αφροδίτης (για τα αισθήματα και τον τρόπο που αγαπάμε), της Σελήνης (για τις βαθιές συγκινήσεις μας), του Άρη (για τον τρόπο που επιθυμούμε ή διεκδικούμε τους αγαπημένους μας, ή τον 5ο οίκο, τομέα που αφορά τις προσωπικές κι αισθηματικές μας σχέσεις.
Ωστόσο, πέρα από αυτά τα πιο γνωστά σημεία αναφοράς, η αστρολογία μας προσφέρει ένα ευρύ πεδίο αναφοράς, με άλλους παράγοντες, τους οποίους, συχνά αγνοούμε…
«Οι αστεροειδείς ή «μικρότεροι πλανήτες»
δεν είναι επ’ ουδενί μικρότεροι στην σημασία
ή την δύναμη της έκφρασής τους».
Demetra George & Douglas Bloch
Αστεροειδής Psyche 16 -Ψυχή
Eίναι ο αστεροειδής με αύξοντα αριθμό ανακαλύψεως 16. Ανακαλύφθηκε στις 17 Μαρτίου 1852 από τον Annibale de Gasparis, που παρατηρούσε από τη Νάπολη της Ιταλίας και πήρε το όνομα της νύμφησ Ψυχής από την αρχαία ελληνική μυθολογία.
Οι διαστάσεις της Ψυχής είναι 280×230×190 km, που δίνουν μία μέση «διάμετρο» 240 km και την καθιστούν έναν από τους 15 μεγαλύτερους αστεροειδείς της Κύριας Ζώνης και ίσως τον μεγαλύτερο αστεροειδή τύπου M (metallic, μεταλλικός).
Παρατηρήσεις της Ψυχής με ραντάρ υποδεικνύουν σύσταση σχεδόν αποκλειστικά από σίδηρο και νικέλιο.
Εμφανίζεται ως γνήσιο παράδειγμα πυρήνα από κάποιο μεγαλύτερο σώμα που διαλύθηκε. Η μικρή για μέταλλα πυκνότητα της Ψυχής αποδίδεται σε πολύ πορώδη υφή και χαλαρή συσσωμάτωση του υλικού της.
Μυθολογία
Ο μύθος του Έρωτα και της Ψυχής έχει απασχολήσει τους συγγραφείς, τους ποιητές, έχει γίνει έμπνευση για κάθε είδος Τέχνης. Η πανέμορφη Ψυχή δέχεται τον θαυμασμό πολλών ανδρών σε σημείο που η ίδια η θεά της ομορφιάς, Αφροδίτη, τη ζηλεύει. Όσο δεν ενδίδει στην ερωτική φλόγα, τόσο περισσότερο την θεωρεί αλαζονική.
Τότε, στέλνει τον γιο της Έρωτα, να την κάνει να ερωτευθεί και να υποφέρει. Ο Έρωτας όμως πέφτει και ο ίδιος θύμα της γοητείας της. Την ερωτεύεται, την φέρνει στα ουράνια παλάτια του, με μόνη προϋπόθεση να μην τον δει ποτέ στο φως της ημέρας. Κάποια στιγμή, η Ψυχή, παρασύρεται από την περιέργεια και τα λόγια των συγγενών της και τον αντικρύζει. Θαμπώνεται από την ομορφιά του, αλλά εκείνος την εγκαταλείπει. Τον αναζητά σε βουνά και λαγκάδια, καθώς δεν μπορεί να ζήσει δίχως αυτόν.
Στο τέλος, ο Έρωτας που υποφέρει επίσης, ζητά από τον Δία να τους ενώσει και η Αφροδίτη την συγχωρεί. Ο Έρωτας και η Ψυχή, έμπειροι από την περιπέτειά τους πλέον, ενώνονται ουσιαστικά και γίνονται… Ένα…
Η Ψυχή στην Αστρολογία
Αστρολογικά συμβολίζει την αναγνώριση πιθανού παιδικού τραύματος, την ψυχολογική αίσθηση της ευαισθησίας, τη διορατικότητα, τις μνήμες, την ψυχική ικανότητα, τις ψυχοσωματικές ευαισθησίες. Αλλά περισσότερο, θεωρείται πως είναι ένα σημείο στο χάρτη πολύ ευάλωτο, όπου η ψυχή μας εκδηλώνεται απροστάτευτη, άγουρη και εύκολη να τραυματιστεί, με στόχο να εισπράξει την εμπειρία, να ωριμάσει και να επανέλθει στη Θεία Αρχή.
Η Ψυχή αντιπροσωπεύει την ανώτερη διάσταση της Αφροδίτης, εκφράζοντας την εξευγενισμένη, άπιαστη αγάπη και την ψυχική αρμονία ανάμεσα στους εραστές. Την ψυχική ευαισθησία που έχει σχέση με τις σκέψεις και τα συναισθήματα του άλλου. Την ψυχική ένωση που ξεπερνάει τα όρια της λογικής και αγγίζει τη μεταφυσική διάσταση της σχέσης. Την ανάγκη για βαθιά, σχεδόν διαισθητική επικοινωνία, που δεν προσαρμόζεται σε ρηχές και εφήμερες σχέσεις.
Όπως μας περιγράφει ο μύθος, η Ψυχή είναι το ανώριμο εκείνο κομμάτι μας, που ψάχνει την ολοκλήρωση, αλλά δεν γνωρίζει ακόμη πώς να εκτιμήσει τα δώρα του έρωτα, της δημιουργικής σπίθας για να αποκτήσει την πληρότητα. Κάνει λάθη, ταλαιπωρείται, έως ότου ξαναβρεί στη σωστή της διάσταση τη σπίθα του έρωτα, σπίθα που θα την κάνει γόνιμη, παραγωγική, ουσιαστική, έμπειρη.
Στην αρνητική της ερμηνεία, η Ψυχή, δείχνει την έλλειψη ευαισθησίας για τους άλλους και την ανάγκη για δημιουργία φανταστικών και υπερβατικών σχέσεων.
Αν θελήσουμε να ενώσουμε τον Έρωτα και την Ψυχή, στη Συναστρία δύο ατόμων, οι όψεις τους, αν υπάρχουν, θα μας δώσουν την ερωτική χημεία μεταξύ τους.
Επίσης, οι αιώνιοι εραστές, συχνά στη Συναστρία τους, έχουν δυνατές όψεις, δηλαδή, συνόδους και αντιθέσεις.
Η Αγία Μπερναντέτ της Λούρδης, είχε τον αστεροειδή αυτό σε σύνοδο με τον Β. Δεσμό της και το Γαλαξιακό κέντρο στον Τοξότη, στον 7ο οίκο της (η προσφορά της προς τους άλλους) και σε παραλληλία με τον Κρόνο της, κυβερνήτη του 10ου της οίκου, αλλά και πλανήτη της εγκράτειας και της ασκητικής ζωής.
Όλες οι αναρτήσεις μας καθημερινά και στις σελίδες μας
στο facebook https://www.facebook.com/liliansimou.astrolife
στο twitter https://twitter.com/astrolifegr
και στο google+ https://plus.google.com/u/0/105197655252970962131/postsa
Θέματα ψυχολογικής αστρολογίας στο: http://writersgang.com/ (Στήλη: Walking with the stars)