Αστρολογία και φθινοπωρινή Ισημερία 2019
Από την Λίλιαν Σίμου
Οι Ισημερίες, όπου η νύχτα και η μέρα έχουν την ίδια χρονική διάρκεια, είναι δύο περίοδοι-σταθμοί από τα αρχαία χρόνια. Καθώς οι περισσότεροι λαοί ξεκινούσαν το έτος τους από την Εαρινή Ισημερία, μετρούσε η στιγμή όπου ο Ήλιος βρισκόταν απέναντι πλέον, στην καθοδική του πορεία, μειώνοντας την λάμψη και το φως για τα πλάσματα της γης.
Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν παραδόσεις συνδεδεμένες με την φθινοπωρινή ισημερία και μεταξύ αυτών οι τιμές των Ορφικών προς τον θεό Ήφαιστο, το θεό που φέρει το τεχνητό φως και τη λάμψη της φωτιάς, κατά τον μήνα Βοηδρομίωνα, την 21η ή 22α Σεπτεμβρίου. Ενίοτε και στην 23η Σεπτεμβρίου όπως αυτή τη χρονιά!
Συνδέεται επίσης με την μικρότερη θεά Νύκτα.
Κατά τον ίδιο μήνα διενεργούνταν τα Μεγάλα Ελευσίνια Μυστήρια, τα οποία διαρκούσαν εννέα ημέρες, όσες και οι μέρες περιπλάνησης της Δήμητρας.
Η μυθοπλασία αναφέρει πως εκείνη την περίοδο η φύση έπαψε να ανθεί και να αναπαράγει, αφού η θλιμμένη θεά έψαχνε την κόρη της Περσεφόνη. Δίδαξε δε στην Ελευσίνα τα Μυστήρια της τροφής –υλικής και πνευματικής. Η φύση πενθεί μαζί της και θα αναζωογονηθεί, με την επιστροφή της Περσεφόνης, κατά την Εαρινή Ισημερία. Η ημέρα αυτή είναι εθνική γιορτή για τους Ιάπωνες. Πρόκειται για την ημέρα που σηματοδοτεί την αλλαγή των εποχών αλλά και συνδέεται με τους νεκρούς.
Η παραδοσιακή ιαπωνική ονομασία για την περίοδο γύρω από την φθινοπωρινή και την εαρινή ισημερία είναι higan , και όπως λένε οι Ιάπωνες «και η ζέστη και το κρύο τελειώνουν με το higan ». Διαρκεί συνολικά επτά ημέρες- τρεις ημέρες πριν από την ισημερία και τρεις ημέρες μετά. Το higan έχει βουδιστική προέλευση και σημαίνει την «άλλη όχθη του ποταμού του θανάτου».
Σ’ αυτή την όχθη του ποταμού είναι ο κόσμος που ζούμε και στην άλλη είναι το βασίλειο των νεκρών. Αυτές τις ημέρες, οι Ιάπωνες επισκέπτονται τους οικογενειακούς τάφους και προσεύχονται για την ανάπαυση των ψυχών.
Οι Κέλτες θεωρούσαν πως η φθινοπωρινή ισημερία συμβολίζει την νίκη του θεού του Σκότους απέναντι στον δίδυμό του θεό του φωτός. Έκαναν ιδιαίτερες γιορτές και απέτειναν φόρο τιμής στους νεκρούς, αφού παράλληλα αυτή την περίοδο ο Ήλιος ήταν ασθενέστερος για το επόμενο μισό του έτους.
Αποκρυφιστικοί κύκλοι, θεωρούν τις Ισημερίες πολύ σημαντικά σημεία του χρόνου και έντονα φορτισμένα ενεργειακά. Υπάρχουν ειδικές τελετουργίες γι’ αυτές, γιορτές και εθιμοτυπικά Η κυκλικότητα των εποχών αναπτύσσεται σε κάθε λαό με την δική του παράδοση, αλλά η ουσία είναι η ίδια. Δύο περίοδοι-σταθμοί, παίζουν ένα σημαντικό ρόλο: οι Ισημερίες…
Η ισορροπία στην εναλλαγή φωτός και σκότους, καλοκαιριού και χειμώνα, άνθισης και χειμερίας νάρκης της φύσης.
Κι έρχεται η Φθινοπωρινή Ισημερία του 2019. Συμβαίνει την 23η Σεπτεμβρίου στις 10.51 πμ.
Τότε πλέον ο Ήλιος εισέρχεται στο ζώδιο του Ζυγού και έχει διανύσει ακριβώς μισό χρόνο από την Εαρινή Ισημερία, αρχή του αστρολογικού νέου έτους.
Σημαντικά χαρακτηριστικά από την αστρολογική σκοπιά, που πρέπει να παρατηρήσουμε είναι τα εξής:
Ο Ήλιος στην μηδενική μοίρα του Ζυγού, σε κρίσιμη αλλαγή, κατά την οποία πλέον η Φύση και όλα τα πλάσματα στον πλανήτη, ξεκινούν την εσωτερική διαδρομή προς τις πιο σκοτεινές μέρες του έτους. Είναι η εποχή όπου πρέπει να αντιμετωπίσουμε την προσωπική μας στάση, απέναντι στους ανθρώπους που συναντάμε. Ωστόσο, η αντίθεση προς τον Χείρωνα και τη Μαύρη Σελήνη αυτή τη φορά, περιγράφει πως φέρουμε τραύματα και απογοητεύσεις ή αδυναμίες που μας κάνουν ενίοτε ανασταλτικούς, ενίοτε επιθετικούς. Εγωισμοί, ατομοκεντρική προσέγγιση σε ό,τι συμβαίνει, χειραγώγηση, στενοκεφαλιά, εμπόδισαν και ίσως εμποδίζουν να συμπορευτούμε αρμονικά με το περιβάλλον. Όμως, ήρθε η στιγμή να μειώσουμε την δράση και να στραφούμε στην κατανόηση του έσω εαυτού και στην αναζήτηση της αρμονίας με τον ίδιο μας τον εαυτό και με τους ανθρώπους που μας ενδιαφέρουν.
Σε ώρα Άρη και ημέρα Σελήνης, οφείλουμε να γίνουμε διεκδικητικοί και να φροντίσουμε τα προσωπικά μας ζητήματα, τις προσωπικές μας ανάγκες, με στόχο όμως την πληρότητα.
Ο ωροσκόπος του χάρτη της Ισημερίας στον Σκορπιό, περιγράφει το πάθος και το πείσμα που θα μας ακολουθεί αυτή την εποχή.
Ένας δύσκολος συνδυασμός φέρνει σε σύνδεση τον Ερμή και την Αφροδίτη (κυβερνήτη της Ισημερίας) στον Ζυγό, την Σελήνη και τους Δεσμούς της και τον Κρόνο.
Μνήμες από τα παιδικά μας χρόνια, σκληρότητα και τρυφερότητα, αναλγησία και κυριαρχική συμπεριφορά, έχουν διαταράξει την ισορροπία στις σχέσεις. Η αμυντική μας στάση, μας έκανε απόμακρους, ο φόβος να μην πληγωθούμε ξανά, μειώνει την ευκαιρία για νέες σχέσεις. Κι όμως, στην πορεία της ζωής, οι εμπειρίες είναι ίσως σκληρά μαθήματα, αλλά δεν πρέπει να λειτουργούν ανασταλτικά απέναντι στις νέες προοπτικές.
Η Φθινοπωρινή Ισημερία μας προτρέπει να αφήσουμε πίσω ό,τι φέρουμε ως «βαρίδια» από το παρελθόν, όλο τον πόνο, τον φόβο, την αγωνία, την κόπωση. Περιγράφει ένα νέο ξεκίνημα που θα μπορούσε να αποδώσει εν μέσω ισορροπημένων συνεργασιών. Θα μπορούσαμε να φροντίσουμε την χαρά της συμπόρευσης, είτε στην προσωπική μας ζωή, είτε στην επαγγελματική, και να έχουμε οφέλη, με κύριο όλων την αίσθηση της ασφάλειας.
Λόγω θετικών συνδυασμών, υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε νέα σχέδια, στόχους, και πρωτότυπες ιδέες. Ενδεχομένως θα πρέπει να απαλλαγούμε από κάποιες συνήθειες του παρελθόντος, όμως ίσως νιώσουμε άγχος και πολλές δεσμεύσεις να περιορίζουν την συναισθηματική μας απόλαυση ή την ξεκούραση. Ωστόσο, όταν βρούμε διεξόδους για την νέα αυτή αρχή, θα έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε ένα άνοιγμα προς νέες κατευθύνσεις και ίσως νέες γνωριμίες ή νέο τρόπο σκέψης. Αυτό θα απελευθερώσει την πίεση και θα δημιουργήσει ένα πρόσφορο έδαφος ιδεών και ευκαιριών.
Υπάρχει ένας προβληματισμός ως προς τις επιλογές του παρελθόντος, τα σχέδια που ανατράπηκαν, αλλά και η ανάγκη να ανακαλύψουμε ξανά την σβησμένη φλόγα δημιουργίας και έρωτα. Επομένως εκεί υπάρχει μία κρίση ταυτότητας συναισθηματικής και γενικής όλης της διαδρομής μας. Πιστεύω θα βγει κάτι θετικό, εφ’ όσον το συναίσθημα μετά από συνειδητοποιήσεις που θα γίνουν, θα απαλλαγεί από τα βάρη του χθες.
Ο Ουρανός στον Ταύρο είναι δίχως όψη στον χάρτη της Ισημερίας. Σε μας έγκειται η απόφαση να κάνουμε την ανατροπή, να απελευθερωθούμε από ό,τι μας έχει κουράσει, από τα δεσμά της επίπλαστης ασφάλειας.
Εξ άλλου, η επίτευξη περιγράφεται ως ένα λαμπερό έργο, και στέφεται από έναν λαμπερό αστέρα. Ναι, αυτή τη φορά, μπορούμε και οφείλουμε στον εαυτό μας, το καλύτερο!
Στην πολιτική αστρολογία και την Ελλάδα
Κάθε φθινοπωρινή Ισημερία αγγίζει την δημιουργικότητα στο κράτος και ταυτόχρονα φέτος προτάσσει την ανάγκη να γίνουν ομαδικές προσπάθειες κάτω από μία κοινή παραγωγική ιδέα. Ίσως πρέπει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που συν-λειτουργούμε.
Στα μέσα της διαδρομής του αστρολογικού έτους (που ξεκινά πάντα με την Εαρινή Ισημερία), οφείλουμε να κάνουμε ένα μίνι-απολογισμό.
Καθώς ο αστεροειδής Δήμητρα και ο Δίας αγγίζουν τον Άρη της Ελλάδας, η πληροφορία είναι πως θα δοθούν ευκαιρίες παραγωγικότητα και ευέλικτων λύσεων από το εξωτερικό, τους «συμμάχους» μας και αυτό μπορεί να δώσει μία αίσθηση ανάσας και αισιοδοξίας. Είναι κατευθυνόμενο εν πολλοίς, χωρίς να σημαίνει πως δεν προσφέρει άνθιση ή κάποιες διεξόδους.
Ο Πλούτωνας στον Ποσειδώνα της χώρας, σηματοδοτεί αλλαγές είτε στην ναυτιλία, είτε σε παράγοντες εξωτερικού εμπορίου και συναλλαγών. Φυσικά και σε νομοθετικό επίπεδο, κάποιες ασάφειες διευκρινίζονται. Θα μπορούσε να είναι θετικότερη η εικόνα, ή να υπάρξει περισσότερη χειραγώγηση.
Λόγω της συνόδου του Χείρωνα και της Μαύρης Σελήνης με τον Πλούτωνα του κράτους, θα πρέπει το Βουλευτικό Σώμα, να μην επαναλάβει την εγωκεντρική συμπεριφορά του πρόσφατου παρελθόντος, και τις σκοτεινές επιλογές ή την χειραγώγηση του λαού μέσω του φόβου. Είναι κάτι που έχουμε ξαναζήσει στο παρελθόν, και πρέπει να αποφευχθεί. Ή να συνειδητοποιήσει ο λαός αυτού του είδους τα «παιχνίδια εξουσίας».
Ο Άρης σε σύνοδο με τον Β. Δεσμό και τη Μαύρη Σελήνη του κράτους, στην Παρθένο, περιγράφει την ανάγκη για λεπτομερή εργασία, δημιουργικότητα με στόχο να επεξεργαστούμε ταλέντα, δυνατότητες, να γίνουμε περισσότερο επιμελείς, λιγότερο κακεντρεχείς ή μικρόψυχοι, να ασχοληθούμε με το προσωπικό μας έργο και όχι με το να σχολιάζουμε ή να κρίνουμε τους άλλους. Ίσως τελικά πρέπει ο καθένας να ασχοληθεί με τα προσωπικά του θέματα εποικοδομητικά.
Σε ένα βαθύτερο επίπεδο για τον καθένα μας
Τα ουσιώδη σημεία της Φθινοπωρινής Ισημερίας, λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία της Φύσης προς την χειμερία νάρκη και του Ήλιου προς την φθίνουσα διαδρομή του φωτός, προτάσσουν μία ευκαιρία για να συνειδητοποιήσουμε πως όταν η λάμψη υποχωρεί, τα μάτια της ψυχής διακρίνουν καλύτερα τα σκοτεινά της σημεία.
Με μία φιλοσοφική αναζήτηση, γνώση, ποιοτικά χαρίσματα, αλλά και αξίες, θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε κάθε σκοτεινή κρίση, προσωπική ή κοινωνική. Μπορεί να συμβεί, όσο κι αν φαίνεται δύσκολο. Οι εποχές αλλάζουν κυκλικά και ακατάπαυστα, το ίδιο και οι περίοδοι, φωτεινές ή σκοτεινές, αλλάζουν στη ζωή μας. Ας παλέψουμε για τις ισορροπίες μας λοιπόν, σε μία δύσκολη συγκυρία, ας δώσουμε την μάχη σε πνεύμα συνεργασίας για το «κοινό καλό», ας θεωρήσουμε αυτή την εποχή, σαν μία εσωτερική διαμάχη, όπου στο τέλος η σπίθα της ζωής και της δημιουργίας, θα επικρατήσει ξανά.
Καλή μας δύναμη, καλό απολογισμό, στην εποχή όπου φθίνουν οι δυνάμεις της φύσης και επιτρέπουν σ’ αυτές του πνεύματος να μας αγγίξουν…
Όλες οι αναρτήσεις μας καθημερινά και στις σελίδες μας
στο facebook https://www.facebook.com/liliansimou.astrolife
στο twitter https://twitter.com/astrolifegr
Θέματα ψυχολογικής αστρολογίας στο: http://writersgang.com/ (Στήλη: Walking with the stars)