Μπάλντερ: ο ηλιακός θεός της Εαρινής Ισημερίας
από τη σοφία των λαών του βορρά
και την Λίλιαν Σίμου
Η προσέγγιση με τις Ρούνες περιέχει ουσιαστικά μηνύματα από την αρχαία γνώση.
Οι Ρούνες και η χρήση τους, αναδεικνύουν την αρμονία του ανθρώπου με τη Φύση. Ο συνδυασμός προκύπτει από την αντιστοιχία ημερομηνίας και συμβόλων
Εαρινή Ισημερία και η πρώτη μέρα της Άνοιξης, ήταν η μέρα που αγαπήθηκε από όλους τους λαούς της Γης.
Στην τευτονική παράδοση, που συνδέεται με το φιλοσοφικό σύστημα των Ρούνων, υπάρχουν θεότητες και αντίστοιχες ρούνες που εκφράζουν την Ισημερία της νέας εποχής.
Τιμώντας την παράδοση αυτή, άρρηκτα συνδεδεμένη με την Φύση και τις εποχές, θα πρότεινα ως καταλληλότερη την Ρούνα Μπέοργκ (με άλλη προφορά θα τη βρούμε ως Μπεργκάνα – καθώς υπάρχει διαφορά από τόπο σε τόπο σήμερα στην απόδοση των ονομάτων αυτών).
Είναι η Ρούνα της γονιμότητας και της αναπαραγωγής.
Ας δούμε όμως πρώτα τον μύθο που την εκπροσωπεύει. Η Ρούνα Μπέοργκ ανταποκρίνεται στην προσωπικότητα ενός από τους πλέον αγαπητούς θεούς της θρησκείας των τευτονικών λαών, του Μπάλντερ.
Ηλιακός θεός, ήταν κάτι ανάλογο με τον συμβολισμό του Απόλλωνα, με περισσότερη αθωότητα ίσως. Ήταν ο μικρότερος γιος του θεού Οντίν και ο πιο ωραίος. Ο πατέρας του χάραξε πάνω στη γλώσσα του τις ρούνες της ευγλωττίας και ήταν ο καλύτερος στην ρητορική του.
Σύμφωνα με τον μύθο, ο Μπάλντερ είχε μία προστασία από τον θάνατο (οι θεοί των Τευτόνων έχουν μεγαλύτερες δυνάμεις του ανθρώπινου γένους, αλλά έχουν παράλληλα τρωτά σημεία και μπορούν να πεθάνουν). Επειδή η μητέρα του Φρίγγα, του είχε μεγάλη αδυναμία, ο Οντίν τον έκανε «άτρωτο από κάθε τι που φύεται στη γη».
Ο Μπάλντερ ήταν ένα ηλιακό σύμβολο, ιδιαίτερα αγαπητός από θεούς και ανθρώπους, αφού με την φωτεινή του παρουσία, προκαλούσε μόνο καλό, χαρά, ελπίδα, δύναμη στο περιβάλλον.
Η ιστορία του, μέσα από ιστορικές λαογραφικές πηγές, είναι αυτή που θυμίζει την αρχή και το τέλος, μία αλληγορία θανάτου και ανάστασης. Γιατί το φως, ο Ηλιακός θεός, πεθαίνει προδομένος και τελικά επανέρχεται στη ζωή.
Γιατί ο Μπάλντερ, προδόθηκε κάποια στιγμή από τον ζηλόφθονο και κακό θεό Λόκι, ο οποίος συμβούλεψε τους εχθρικούς νάνους να κάνουν ένα βέλος από φυτό που δεν φύεται στη γη, το γκι. Το δηλητήριο του γκι, έκαμψε το πλέγμα αθανασίας του Μπάλντερ και ο αγαπημένος θεός, πέθανε. Ο πόνος για την μητέρα του ήταν ανείπωτος και ο Όντιν, παρακάλεσε τις Μοίρες και τον Κάτω Κόσμο, να επιτρέψουν να έρθει ξανά στη ζωή ο Μπάλντερ. Στο τέλος αυτό επιτεύχθηκε, γιατί θεϊκό χέρι, δολοφόνησε θεό και το Ανώτερο Ον, το θεώρησε βλάσφημη προδοσία.
Ο Μπάλντερ λοιπόν επιστρέφει μετά θάνατον στη Γη, χαρίζοντας φως, αγάπη, ελπίδα και χαρά ξανά στο θεϊκό και στο ανθρώπινο γένος.
Η Εαρινή Ισημερία συνδέεται με τον Μπάλντερ και μας θυμίζει την θυσία της Πασχαλινής περιόδου, όπου το Φως (Ιησούς Χριστός) χάθηκε στο Σκοτάδι και επανήλθε με την Ανάστασή Του.
Η Ρούνα του συνδέεται με την γέννηση, την κυοφορία και την αναγέννηση, ή την επιστροφή στη ζωή.
Είναι εκείνη που κυοφορεί την ιδέα ενός παιδιού, ενός έργου εν τη γεννέση του, μία νέας πορείς. Είναι σύμβουλο αφθονίας και γονιμότητας, και ο ιερογλυφικό της είναι σαν δύο στήθη γεμάτα γάλα. Στην ουσία μοιάζει με το δικό μας γράμμα Β.
Στην πρακτική εκδοχή αυτή η ρούνα δηλώνει την αύξηση και την δύναμη προόδου, την πραγμάτωση σχεδίων. Σύλληψη και υλοποίηση, έμπνευση και δημιουργία.
Στα προσωπικά, βοηθά την οικογένεια και τροφοδοτεί τη ζωή, προσφέρει την ελπίδα για παιδί ή προστατεύει τα παιδιά. Σε περίοδο εγκυμοσύνης, ήταν ένα φυλαχτό.
Στα οικονομικά μας, είναι η αύξηση κερδών, νέα επιχειρηματρικά σχέδια και νέες ιδέες.
Συμβολισμός προσώπου, είναι εκείνος που φροντίζει μία ομάδα (οικογένεια, σύλλογο, επιχείρηση)
Σε μεταφυσική προσέγγιση, είναι η ζωή που δεν τελειώνει ποτέ, αλλά περνά από μικρούς ή μεγάλους θανάτους, τον πόνο της απώλειας, της προδοσίας, του αθέμιτου ανταγωνισμού, των κατώτερων συναισθημάτων που χθόνια μας δηλητηριάζουν. Όλα πρέπει να έρθουν ξανά στο φως και να δοθεί μία ακόμη ευκαιρία ανάπτυξης και αναζωογόνησης.
Μετά τον πόνο, ο θάνατος δεν είναι το τέλος, αλλά το πέρασμα σε μία νέα αρχή. Και η ζωή συνεχίζεται…
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο σπόρος της ζωής είναι σε χειμερία νάρκη. Με την Εαρινή Ισημερία έρχεται ξανά το φως του ήλιου και λιώνει τον πάγο, ο σπόρος βλασταίνει, η ζωή βγαίνει από τον φυσικό της τάφο και ανθίζει ξανά.
Ορυκτό της Ρούνας Μπέοργκ και του Μπάλντερ, είναι ο γαγάτης. Το μαύρο του χρώμα συμβολίζει τον θάνατο και το έδαφος που προετοιμάζει την νέα ζωή, στην αρχή της Άνοιξης.
Ζωδιακά τοποθετείται στην Εαρινή Ισημερία, δηλαδή από 20 ή 21 Μαρτίου ως 20 Απριλίου (δηλαδή στο ζώδιο του Κριού).
The Death of Balder
City of Asgard
(C) Silverleen
Όλες οι αναρτήσεις μας καθημερινά και στις σελίδες μας
στο facebook https://www.facebook.com/liliansimou.astrolife
στο twitter https://twitter.com/astrolifegr
και στο google+ https://plus.google.com/u/0/105197655252970962131/posts
Το πρώτο μήνυμα της ημέρας στο: http://kissmygrass.gr/
Θέματα ψυχολογικής αστρολογίας στο: http://writersgang.com/ (Στήλη: Walking with the stars)