Χαρικλώ, η στοργική σύντροφος του Χείρωνα
από την Λίλιαν Σίμου
Ο αστεροειδής Χαρικλώ και η σημασία στον αστρολογικό μας χάρτη
Αναζητώντας λεπτομέρειες στον χάρτη μας, ας σταθούμε στην ενδιαφέρουσα περίπτωση του αστεροειδούς με το όνομα της συντρόφου του Κένταυρου Χείρωνα, τη Χαρικλώ…
Αστρονομία : Αστεροειδής 10199 CHARIKLO
Ο αστεροειδής 10199 Chariklo (Χαρικλώ), ανακαλύφθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 1997, από τον Jim Scotti, στην Αριζόνα των ΗΠΑ. Θεωρείται ο μεγαλύτερος Κένταυρος από όσους είναι έως τώρα γνωστοί. Οι ερευνητές που ασχολήθηκαν με τη σύσταση της επιφάνειας αυτού του αστεροειδούς, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως είναι ένα μείγμα από άμορφο άνθρακα, τιτάνιο, ολιβίνη και κομμάτια πάγου.
Είναι ένας από τους εξωτερικούς αστεροειδείς, των οποίων οι τροχιές διασχίζουν τους μεγάλους γίγαντες αερίων. Η Χαρικλώ βρίσκεται, ανάμεσα στον Ουρανό και τον Κρόνο, όπως ο σύζυγός της Χείρωνας. Εκτιμάται πως έχει διάμετρο 300 χιλιόμετρα, περίοδο περιστροφής 62 έτη και 255 ημέρες, η εκκεντρικότητά της είναι 0.1694947, και η κλίση της στην εκλειπτική 23.39820.
Το ιδεόγραμμά της μου θυμίζει τον κύκλο του πνεύματος, όπου συνδέεται με την ημισέληνο της ψυχής. Η θηλυκή αρχή στον κύκλο των Κενταύρων. Η Μεγάλη Μητέρα, ίσως.
Μυθολογικά στοιχεία και η Χαρικλώ
Ας δούμε όμως τι μας διηγείται η μυθολογία, καθώς είναι ένα πρόσωπο που αφορά την δική μας παράδοση και τα στοιχεία που διαθέτουμε στους τόμους της Μυθολογίας μας, είναι ακριβέστερα από αυτά που διαθέτουν οι ερευνητές του εξωτερικού.
Ο Απολλόδωρος λέει πως η Χαρικλώ ήταν μητέρα του τυφλού μάντη Τειρεσία, που έδωσε σημαντικές προφητείες, όχι πάντα θετικές, αλλά όμως, πάντα σωστές και ειλικρινείς.
Ο Οβίδιος αναφέρει για την κόρη της Χαρικλούς, Ωκυρρόη, πως είχε προικιστεί με το χάρισμα της προφητείας και προφήτευσε το θάνατο του πατέρα της, όπως και τη μοίρα του Διονύσου. Ο πατέρας της θύμωσε με την κόρη του, καθώς ήταν αθάνατος και κανείς δεν πίστευε πως ήταν δυνατόν να πεθάνει. Θεωρήθηκε προσβολή η προφητεία της και σαν τιμωρία, μετατράπηκε σε φοράδα κι ονομάστηκε έκτοτε Ευίππη (ο καλός ίππος). Βέβαια, έστω κι αν η Ωκυρρόη είχε αυτό το όνομα στην αρχή, μέσα της υπήρχε το γονίδιο του ίππου, από τον πατέρα της.
Αν και είναι περισσότερο αποδεκτό, από τη μυθολογία μας, πως η Χαρικλώ ήταν νύμφη (κάποιοι την θεωρούν ναϊάδα), όχι αθάνατη, αλλά υπεραιωνόβιο ον, και φαίνεται πως γέννησε άτομα με χάρισμα στη προφητεία. Δηλαδή, αυτούς που βλέπουν μπροστά από την εποχή τους, που έχουν αναπτυγμένη την έκτη αίσθηση, που παρέχουν βοήθεια και στήριξη με την ιδιαιτερότητά τους. Ήταν ένα αγαπητό άτομο και σε κάποιες παραδόσεις, εμφανίζεται ως θηλυκή Κένταυρος ή σαν απόγονος του Ηλιακού θεού, Απόλλωνα.
Στην ιστορία της, δεν διαπράττει ατόπημα, έγκλημα, μοιχεία. Δεν την βλέπουμε να πεθαίνει. Δεν ξαναπαντρεύεται μετά τον θάνατο του συντρόφου της. Είναι μία ευγενική μορφή ανάμεσα στους Κενταύρους. Αγαπά, φροντίζει τους αρρώστους, τα παιδιά, είναι αφοσιωμένη και έχει δοθεί στους άλλους. Αλλά είναι και θλιμμένη. Αντιμετωπίζει τον πόνο στην οικογενειακή της εστία, όπως και τον πόνο έξω από αυτήν. Χάνει τον αθάνατο σύντροφό της, υποφέρει από την τύχη της κόρης και της εγγονής της. Στωικά υπομένει και συνεχίζει το έργο της. Οι νόμοι της κοινωνίας είναι σκληροί κι άτεγκτοι. Δεν συγχωρούν την ερωτοτροπία των απογόνων της και τις τιμωρούν. Ο πόνος, δεν την κάνει να σκληρύνει στη καρδιά. Συνεχίζει το έργο της…
Αστρολογική ερμηνευτική προσέγγιση για την Χαρικλώ
Για την Χαρικλώ έχουν γραφεί πολλά. Σε κάποια από αυτά διαφωνώ ριζικά, αλλά θα αναφέρω σφαιρικά όλες τις απόψεις.
Θεωρείται ο προάγγελος της σύγχρονης εποχής, των ατόμων που γίνονται διάσημοι και «πρόσωπα της ημέρας». Λέγεται πως είναι ο καλλιτέχνης ή ο ερμηνευτής, αυτός που κρατά ζωντανά τα όνειρα της ανθρωπότητας. Μοιάζει με τον αστροναύτη, που με θάρρος και ικανότητα, εξερευνά τα μυστικά του σύμπαντος και μας τα παρουσιάζει.
Ο ερευνητής Zane Stein, πιστεύει πως η Χαρικλώ σχετίζεται με τους δημιουργούς και τους ερμηνευτές των έργων επιστημονικής φαντασίας. Δηλαδή, με όσους επιχειρούν να μας θέσουν μία εικόνα του μέλλοντος.
Διαφωνώ ριζικά με την θέση που διατύπωσε ο διαπρεπής αστρολόγος Philip Sedgwick, πως λειτούργησε πιθανώς ως «ιερή πόρνη στους μητριαρχικούς ναούς» και αντιπροσωπεύει τις αποκλίσεις σε όλα τα επίπεδα. Η παρουσία της Χαρικλούς, ιστορικά/μυθολογικά, είναι άψογη πλάι στον Χείρωνα. Τον αγαπά, παρά την δυσμορφία του, τον στηρίζει και κάνει το παιδί του, την Ωκυρρόη. Βέβαια, ο ίδιος αστρολόγος, της αποδίδει κι άλλα στοιχεία, πως θεραπεύει την αδικία στις σχέσεις, την παρέκκλιση από τα επιτρεπτά όρια και συγχωρεί αυτή την παρέκκλιση. Πιστεύω πως η έλλειψη αντίληψης των βασικών σημείων της μυθολογίας μας σε βάθος, αιτιολογεί την προσέγγιση του κατά τα άλλα, αξιόλογου Philip Sedgwick. Ενδεχόμενα, η κρίση του βασίζεται σε ξενόγλωσσα κείμενα κι ερμηνείες πάνω στην ελληνική παράδοση, που ξεφεύγουν από την αλληγορία του μύθου.
Από κάποιους αστρολόγους, θεωρείται εκπρόσωπος της μητριαρχικής εποχής. Αν όντως η περίοδος αυτή της μυθολογίας βασίζεται σε ιστορικά δεδομένα, τα οποία έχουν την φανταστική επεξεργασία του προφορικού μύθου για να αντέξουν στο χρόνο, δεν αποκλείεται η Θεογονία να ήταν σε μία μακρινή μητριαρχική εποχή. Ωστόσο, οι πληροφορίες που αντλούμε για την Χαρικλώ, είναι κυρίως της συντρόφου που στηρίζει και συμμετέχει στο έργο του συζύγου της.
Θα λέγαμε πως επιβεβαιώνει η ρήση: «Πίσω από ένα μεγάλο άνδρα, κρύβεται μία μεγάλη γυναίκα»!
Οι λέξεις-κλειδιά για τον αστεροειδή Chariklo (Χαρικλώ) θα ήταν οι εξής:
Η προσήλωση με το βλέμμα στο μέλλον, εξετάζοντας πάντα την πραγματικότητα, τον κυνισμό, τον σκεπτικισμό, την ιδιοτέλεια, την κερδοσκοπία, την ομορφιά, την λάμψη, την χάρη, την λατρεία, την προσωπικότητα, το χάρισμα, την προκατάληψη, την κοινωνική ιεραρχία, την αβεβαιότητα, τα όρια, την αλλοτρίωση, την ανάγκη για επιβεβαίωση κι αποδοχή, την ανάγκη για επιλεκτικότητα στις σχέσεις μας, την αποδοχή υπό όρους, την πρώτη εντύπωση, τα πρώτα συναισθήματα.
Η Χαρικλώ συνδέεται σε όσους βλέπουν μπροστά από την εποχή τους και είναι έντονη η παρουσία της σε ωροσκόπια συγγραφέων ή δημιουργών ή ερμηνευτών έργων επιστημονικής φαντασίας. Παρέχει βοήθεια, διδάσκει την υπομονή, για να βρεθεί η ευκαιρία στη ζωή μας, για να αδράξουμε τις συγκινήσεις, να βρούμε τον δρόμο της αυτό-βελτίωσης, να γίνουμε πιο δημιουργικοί, επικοινωνιακοί, γενναιόδωροι, αλλά και μεθοδικοί. Να κάνουμε στη ζωή μας αλλαγές, να θέλουμε νέα πράγματα, νέες εμπειρίες, νέες επαφές, να αφήνουμε πίσω το παρελθόν, και να οδεύουμε για κάτι μεγάλο, είτε αυτό αφορά ένα μεγάλο πρόγραμμα, είτε μία δαπάνη, είτε μία επιχείρηση σημαντική.
Θεωρείται από τους ερευνητές της αστρολογίας, πως μεγάλη σημασία παίζουν οι περίοδοι στάσης της Χαρικλούς, καθώς τότε είναι καλή η περίοδος για πρόβλεψη και τα σχέδια που ξεκινάμε εκείνη την εποχή, έχουν προοπτικές εξέλιξης. Μάλιστα κάποιοι βρίσκουν συχνά έντονη τη σχέση Άρη-Χαρικλούς, στους χάρτες όσων ασχολούνται με εξωγήινες υποθέσεις, ή περίεργα ή υπερφυσικά φαινόμενα.
Ο Ουμπέρτο Έκο, είναι ένας συγγραφέας, που με τα βιβλία του έκανε αίσθηση, ξεκινώντας με το «Όνομα του Ρόδου» ή το «Εκκρεμές του Φουκώ», έθεσε ερωτήματα πάνω στο τι είναι αληθινό και τι φανταστικό στη ζωή μας, και ανέδειξε κρυμμένες πτυχές της ιστορίας, της θεολογίας, της φιλοσοφίας, στο διάβα των αιώνων. Έχει σε διάμετρο τον Άρη με τη Χαρικλώ.
Ένα άλλο παράδειγμα, είναι αυτό του Ισαάκ Ασίμωφ, που έχει την Χαρικλώ σε τετράγωνο με τον Ποσειδώνα και τρίγωνο με τον Ήλιο και τον Κρόνο του. Το μεγάλο τρίγωνο του Κρόνου, του Ήλιου και της Χαρικλούς, ήταν αυτό που έφερε την ευχέρεια στον συγγραφέα, να λειτουργήσει με την υπερβολή του τετραγώνου του Ποσειδώνα θετικά και δημιουργικά.
Ο Πιερ Κυρί, ο γνωστός επιστήμονας, είχε την Χαρικλώ σε σύνοδο με τον Ήλιο του, κι άνοιξε δρόμο στις μελλοντικές θεραπείες.
Ο Γκράχαμ Μπελ, που εφηύρε το τηλέφωνο και καθιέρωσε τρόπους επικοινωνίας με τους κωφούς, είχε τη Χαρικλώ σε σύνοδο με τον Ερμή του, πλανήτη της επικοινωνίας.
Λόγω του ότι η Χαρικλώ συμπαραστέκεται σε ορφανά κι αρρώστους και γαληνεύει την αγωνία της ψυχής των ετοιμοθάνατων, αντιπροσωπεύει αυτούς που δίδονται με αφοσίωση προς όσους πάσχουν, ιδιαίτερα τα ορφανά παιδιά.
Η Μητέρα Τερέζα, της οποίας τον χάρτη είδαμε στο κεφάλαιο με τον αστεροειδή Pelion, έχει την Χαρικλώ στην 1η μοίρα του Ταύρου, σε σύνοδο με την ακμή του 9ου (εξωτερικό), σε τρίγωνο με τον Ήλιο της και σε εξάγωνο με τον Χείρωνα. Τι πιο εκφραστικό για το όνομα που της δόθηκε «Μητέρα»;
Ταξιδεύοντας ανάμεσα στον Κρόνο και στον Ουρανό, χωρίς να πλησιάζει πολύ κανένα από τους δύο, είναι ένας κοινωνικός καταλύτης, ένας μεταρρυθμιστής, ένας που προωθεί τις ιδέες των ομάδων και βοηθά τους νέους να υπερβούν τα όρια του κατεστημένου. Μπορεί να λειτουργήσει σαν πνευματική εγρήγορση, μία αφύπνιση σε όσους ξέχασαν την Αλήθεια, μία γέφυρα μεταξύ αυτής και της εξωτερικής ζωής. Ενδεχόμενα σχετίζεται, όπως και οι υπόλοιποι Κένταυροι, με τα όρια της κοινωνίας, καθώς κινούνται σε ένα περιβάλλον που πάει προς το κατώφλι του «υπερπέραν». Η θέση τους ανάμεσα στον Κρόνο και στον Ουρανό, είναι και μέσα και έξω από τα όρια. Είναι κι αυτοί οι αγγελιαφόροι της Νέας Εποχής. Κι η διαφορά της με τον Χείρωνα είναι, πως δεν έρχεται ποτέ τόσο κοντά, όσο εκείνος, με τον Κρόνο.
Η τροχιά του Χείρωνα και της Χαρικλούς, είναι πιο στρογγυλές από αυτές των άλλων Κενταύρων, ενδεχόμενα, γιατί είναι οι πιο αγαθές παρουσίες μεταξύ αυτών. Αντίθετα με τον Φώλο και τον Νέσσο, που έχουν διαφορετική τροχιά, πιο οξεία, και μας φέρνουν κοντά σε οξεία γεγονότα, κινδύνους ή και θάνατο, όπως θα περιγράψω στα αντίστοιχα κεφάλαια.
Η Χαρικλώ θα μπορούσε να είναι το γυναικείο πάθος, όχι με την έννοια της σεξουαλικότητας, αλλά με την εσωτερική φλόγα της θήλειας αρχής, κάτι που φέρει τον σπόρο της δημιουργίας. Η απελευθέρωση των ταμπού, αν χαρακτηρίζεται από τη Χαρικλώ, θα έχει την έννοια της επανάστασης από το στενό κατεστημένο κι όχι της αναζήτησης της ηδονής και του πάθους, όπως κάνει η Λίλιθ. Είναι η θηλυκή ενέργεια που κατέστειλαν για χιλιετηρίδες οι άνδρες, σε μία ανδροκρατούμενη κοινωνία, εμποδίζοντας τη γυναίκα να βρει την αληθινή της φύση. Με την άγρια ορμή του καταπιεσμένου αυτού στοιχείου, θα μπορούσαμε να δούμε στη Χαρικλώ, την διέξοδο εκδήλωσης. Είναι η ακτινοβολία της εσωτερικής ομορφιάς (δεν έχει σχέση με την αισθητική πλευρά της Αφροδίτης, ούτε την αισθησιακή της Λίλιθ).
Σαν παράδειγμα, θα μπορούσαμε να δούμε ένα γνωστό σκηνοθέτη κι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς του Χόλυγουντ, τον Στήβεν Σπήλμπεργκ.
΄Εχει την Χαρικλώ σε σύνοδο με τον Νότιο Δεσμό και τον Ερμή του, στον 6ο οίκο της εργασίας. Παράλληλα, είναι εντυπωσιακό πως η Χαρικλώ κάνει σχεδόν ακριβή διάμετρο με τον αστεροειδή Pelion, ο οποίος είναι στον 12ο οίκο, σε σύνοδο με τον Β. Δεσμό του. Μέσα από τα έργα που τον καθιέρωσαν, ήταν αυτά με στοιχεία έντονα της επιστημονικής φαντασίας. Η σχέση των Δεσμών της Σελήνης και του 12ου οίκου, περιέχει κάποιες ενδείξεις γεγονότων που καταγράφηκαν ενδεχόμενα σε κάποιο απώτερο παρελθόν του ιδίου και τα φέρει μέσα του σαν γνώση. Τα μεταδίδει (Ερμής σε σύνοδο με τη Χαρικλώ), μέσω της εργασίας του, σαν ένα είδος επιστημονικής φαντασίας.
Οι λεπτομέρειες, δείχνουν άνθρωπο που έχει κάτι περισσότερο από απλή φαντασία. Διαθέτει γνώσεις επιστημονικές. Βλέπει πιο μπροστά από την εποχή του? Ανήκει σε μία γενιά ατόμων που έχουν καρμικές υποσυνείδητες γνώσεις από κάποια άλλη περίοδο προηγμένη στη γη? Ανήκει σε όσους θέλουν να χειραγωγούν τις μάζες παρασκηνιακά (ο Pelion στον 12ο σε διάμετρο με την Χαρικλώ) ή σε κάποιους που θέλουν να έρθουν σε σύγκρουση με το σύστημα?
Πολλά τα ερωτηματικά, αλλά η ένωση του ρεαλιστικού με το φανταστικό ή το ιδεατό, μέσα από τα έργα του, δεν άφησε αδιάφορο το κοινό. Η απήχηση που έχει μέχρι σήμερα, στέφθηκε με δύο Όσκαρ, έκανε δύο γάμους κι απέκτησε 7 παιδιά, εκ των οποίων τα 5 είναι υιοθετημένα. Η παρουσία του Χείρωνα σε σύνοδο με τη Σελήνη, σε ένα ιδιαίτερα τονισμένο 5ο οίκο, είναι σε στενή διάμετρο με τον Ηρακλή και τον Δαμοκλή στον Ταύρο. Κάτι που θεωρεί κατόρθωμα, για να αποφύγει ίσως μία Δαμόκλειο σπάθη? Ή κάποιος ηρωισμός που προβάλλεται και μέσω της τέχνης, ώστε να διεγείρει τη γνώση και να αφυπνίσει το πνεύμα των θεατών;
Ένα ακόμη ωραίο παράδειγμα της λειτουργίας της Χαρικλούς στον χάρτη, είναι αυτό του αστρολόγου και μεταφυσικού, Τζων Άντεϋ.
Υποφέροντας από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, που από τα 23 του χρόνια στερήθηκε την ευχέρεια και την άνεση της κίνησης, αντί να απογοητευθεί, υπέφερε στωικά και μετέφερε την ανάγκη του για κίνηση (τονισμένος ο Δίδυμος στον 11ο οίκο), στην πνευματική κίνηση. Μυστικιστής, μαθηματικός και φιλόσοφος, ανέδειξε ένα σημαντικό σύστημα, αυτό των Αρμονικών κύκλων και έδωσε στην αστρολογία, σημαντικές μελέτες κι ολοκληρωμένους κανόνες για το σύστημα αυτό.
Η εσωτερική φλόγα της δημιουργίας, η διαισθητική αντίληψη, η ανάγκη για «προφητεία» – πρόγνωση μέσω της αστρολογίας, βρήκε τη διέξοδό της. Ο Άντεϋ λέγεται από αυτούς που τον γνώρισαν πως ασχολήθηκε ως τον θάνατό του, με αγάπη και αφοσίωση στις μελέτες του. Η Χαρικλώ κάνει σύνοδο με την Αφροδίτη στον 11ο οίκο (οίκο των ανακαλύψεων, και της αστρολογίας), και στους Διδύμους, εξάγωνο με το Μεσουράνημά του και τον Χείρωνα (η «αναπηρία»), εξάγωνο με τον Δία στον 1ο οίκο (η ανάπτυξη της προσωπικότητας κι η θεραπευτική οδός μέσω της γνώσης και της διδασκαλίας – ο Δίας στον Λέοντα).
(Σημείωση: το κείμενο είναι απόσπασμα από το βιβλίο μου “Η αστρολογία στο βουνό των Κενταύρων” – μία πολυετής έρευνα στα δύσβατα μονοπάτια της ψυχής)
Όλες οι αναρτήσεις μας καθημερινά και στις σελίδες μας
στο facebook https://www.facebook.com/liliansimou.astrolife
στο twitter https://twitter.com/astrolifegr
Θέματα ψυχολογικής αστρολογίας στο: http://writersgang.com/ (Στήλη: Walking with the stars)