Εαρινή Ισημερία στους λαούς της Γης
από την Λίλιαν Σίμου
Μετά την χειμερία νάρκη, ο ερχομός της Άνοιξης, συμβολικός και φυσικός, είναι αναμενόμενος και ιδιαίτερα ευχάριστος. Ανάμεσα στις 20 και 21 Μαρτίου, σημαίνει το τέλος της μεγάλης νύχτας του χειμώνα και την περίοδο που φέρνει το φως στην Φύση και κάνει τους χυμούς της ζωής να κυλούν ξανά.
Η αρχή του νέου χρόνου ήταν από τα αρχαία χρόνια για τους περισσότερους λαούς αυτή την εποχή, αφού ούτως ή άλλως τον χειμώνα δεν θα μπορούσε να προοιωνίζεται μία έναρξη. Για λόγους πολιτικής, κάποια στιγμή μεταφέρθηκε στο δυτικό ημερολόγιο την 1η Ιανουαρίου. Το 525 μ. χ η Χριστιανική εκκλησία καταδικάζει ανάμεσα σε άλλα το έθιμο της πρωτοχρονιάς ως «ειδωλολατρικό», κάτι που ίσχυε έως τον μεσαίωνα.
Ο Ιανουάριος καθιερώθηκε ως αρχή του έτους στον Δυτικό κόσμο μετά το 1500 μ. Χ.
Η αλλαγή αυτή της ημερομηνίας ήταν δύσκολο να γίνει αποδεκτή από τον κόσμο και αυτό διότι η 1η Ιανουαρίου δεν συνέπιπτε με κάποια ιδιαίτερη αγροτική ή άλλη παράδοση.
Ο Ιανουάριος ονομάστηκε έτσι εξαιτίας του Θεού Ιανού ο οποίος είχε δύο πρόσωπα το ένα κοίταγε το παρελθόν και το άλλο το μέλλον. Παρ’ όλ’ αυτά, στην συνείδηση των λαών και σε πολλά μέρη του κόσμου, η νέα εποχή ξεκινά πάντα με την Εαρινή Ισημερία. Θεωρώ πως είναι φυσικό, αφού τότε η Φύση ξεκινά την νέα της δημιουργική πορεία.
Η ΕΑΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ 2025, στο άρθρο μας, δίνει μία διαφορετική πινελιά για το 2025!
Ας περιηγηθούμε σε κάποιους τόπους και λαούς που γιορτάζουν την Άνοιξη…
Χριστιανισμός
Το χριστιανικό Πάσχα ονομάζεται και “Πάσχα το Καινόν”, ενώ το εβραϊκό λέγεται Νομικό Πάσχα.
Το χριστιανικό Πάσχα είναι η σημαντική γιορτή της Άνοιξης και μέσα από το Θείο Πάθος, συμβολίζει την πορεία προς την Ανάσταση, την Αναγέννηση.
Ως γιορτή διαφέρει από το εβραϊκό Πάσχα, αλλά μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ. ο εορτασμός τους ήταν κοινός. Διαφοροποιήθηκε ωστόσο από τους Αποστόλους το 51 μ.Χ., ενώ χριστιανοί και Εβραίοι διαχωρίστηκαν απόλυτα (σε σχέση με τη γιορτή του Πάσχα) μετά την Α΄ Οικουμενική σύνοδο.
Η σύνοδος αυτή επέμενε να γιορτάζουν όλοι οι χριστιανοί μαζί (Δύσης και Ανατολής) και μάλιστα να γιορτάζουν χρονολογικά μετά το εβραϊκό Πάσχα.
Τέλος, με την αλλαγή του ημερολογίου από τον πάπα Γρηγόριο ΙΓ΄, τον Οκτώβριο του 1582, σταθεροποιήθηκε η ασυμφωνία όχι μόνο μεταξύ Εβραίων και χριστιανών αλλά και μεταξύ των χριστιανικών Εκκλησιών (ρωμαιοκαθολικών, προτεσταντών και ορθοδόξων).
Ιουδαϊσμός
Οι Εβραίοι γιόρταζαν το Πάσχα την Άνοιξη. Πρόκειται για ένα έθιμο που σχετίζεται με την περίοδο που έζησαν στην αρχαία Αίγυπτο.
Το γιόρταζαν για το Πισάχ, δηλαδή τη διάβαση του Ήλιου από τον ισημερινό (με άλλα λόγια την Εαρινή Ισημερία). Για τους Εβραίους δηλώνει την επέτειο της απελευθέρωσής τους από τους Αιγυπτίους και τη διάβαση της Ερυθράς Θάλασσας.
Σαν ημέρα είναι η 1η Νισάν. Σύμφωνα με την Έξοδο κάθε αρχηγός οικογένειας έπαιρνε στις 10 Νισάν ένα πρόβατο αρσενικό, το οποίο θυσίαζε στις 14 Νισάν στο ναό των Ιεροσολύμων. Όσοι έμεναν έξω από την πόλη, στην επαρχία, δεν ήταν υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν αυτό το έθιμο της θυσίας του αρνιού και μπορούσαν να το αντικαταστήσουν με άλλα φαγητά.
Σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση, ο Θεός δημιούργησε τον Ήλιο, τη Σελήνη και τα άστρα την τέταρτη μέρα της Δημιουργίας. Κάθε 28 χρόνια, ο Ήλιος επιστρέφει στην ίδια αστρονομική θέση που είχε την ημέρα της Δημιουργίας. Αυτή είναι η Εαρινή Ισημερία.
Πιστεύω ο κύκλος των 28 ετών, αντιστοιχεί στην κίνηση της Σελήνης (28 περίπου ημέρες) και του Κρόνου (28 περίπου χρόνια). Εξ άλλου, ο Κρόνος είναι ο πλανήτης που σηματοδοτεί το Ισραήλ.
Κούρδοι και Νεβρόζ (Newroz),
η γιορτή της Άνοιξης και της Ελευθερίας
Η κουρδική γιορτή Νεβρόζ τιμάται εδώ και πολλές εκατοντάδες χρόνια.
Σύμφωνα με την ιστορία, τα παλιά χρόνια οι Κούρδοι με ηγέτη τον Κάβα (Κawa) –έναν απλό σιδηρουργό– επαναστάτησαν κατά του τυραννικού Ντεχάκ (Dehak), τον νίκησαν και απέκτησαν την ανεξαρτησία τους. Συγκεκριμένα, γύρω στα 612 π.Χ. οι λαοί της οροσειράς του Ζάγρος (το σημερινό Κουρδιστάν του Ιράν) εξεγέρθηκαν κατά του τυράννου Ντεχάκ.
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η διένεξη μεταξύ Ντεχάκ και Κάβα τοποθετείται στις 21 Μαρτίου, ημερομηνία που έχει οριστεί ως εθνική εορτή για τον κουρδικό λαό. Το Νεβρόζ θεωρείται η γιορτή της Άνοιξης, της Ελευθερίας και της Πρωτοχρονιάς ταυτόχρονα.
Στην κουρδική γλώσσα, Νεβρόζ σημαίνει «νέα ημέρα», με την οποία οι Κούρδοι εννοούν την πρώτη ημέρα της άνοιξη. Το κουρδικό ημερολόγιο αρχίζει, λοιπόν, αυτή την ημέρα. Το Νεβρόζ, επομένως, είναι η νέα ημέρα, η πρώτη ημέρα της ‘Ανοιξης, η πρώτη ημέρα του νέου έτους.
Ο Κάβα σκότωσε τον Ασσύριο τύραννο Ντεχάκ και ελευθέρωσε τους Κούρδους και πολλούς άλλους λαούς της Μέσης Ανατολής. Ο Ντεχάκ ήταν κακός βασιλιάς και αντιπροσώπευε τη σκληρότητα, την κατάχρηση και την υποδούλωση των λαών. Οι άνθρωποι προσεύχονταν κάθε μέρα στο Θεό να τους βοηθήσει ώστε να απαλλαγούν από τον δυνάστη. Την ημέρα του Νεβρόζ ο Κάβα ηγήθηκε μιας μεγάλης, λαϊκής εξέγερσης και κατέλαβε το παλάτι του τυράννου. Ο Κάβα χτύπησε τον κακό Ντεχάκ στο κεφάλι μ’ ένα σφυρί και τον εκθρόνισε κυριολεκτικά, τον έσυρε δηλαδή μακριά από το θρόνο του. Ήταν μια ηρωική πράξη. Απελευθερώθηκαν οι άνθρωποι αλλά και η γη τους. Και όλοι τότε με τεράστιες φωτιές που άναψαν έστειλαν το μήνυμα της ελευθερίας στις γειτονικές περιοχές. Κι εκείνες, με τον ίδιο τρόπο, παρακάτω. Όλοι οι καταπιεσμένοι, φωτιά τη φωτιά, υποδέχτηκαν πια την άνοιξη ελεύθεροι και έτοιμη για μια καινούρια αρχή, για μια καινούργια χρονιά. Από τότε η φωτιά είναι το σύμβολο του Νεβρόζ.
Πενήντα εκατομμύρια Κούρδοι σ’ όλο τον κόσμο, ο μεγαλύτερος πληθυσμός χωρίς αυτόνομο κράτος, κάθε χρόνο κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, κρυφά ή φανερά γιορτάζουν το Νεβρόζ με μια κοινή ευχή στα χείλη:
«Να ελευθερωθεί ο λαός μας».
Κι όλοι οι Ντεχάκ, με όποιο σύγχρονο πρόσωπο κι αν διαθέτουν, να συρθούν μακριά από τα κουρδικά εδάφη.
Ιαπωνία – γιορτή Χιγκάν
Shunbun no Hi / Higan no Chu-Nichi
Higan, ή Higan-e είναι μία βουδιστική γιορτή στην Ιαπωνία κατά την διάρκεια της Εαρινής και της Φθινοπωρινής Ισημερίας. Και οι δύο περίοδοι έγιναν εθνικές εορτές ως την περίοδο του συντάγματος Μέιτζι (1868-1912). Η λέξη Χιγκάν σημαίνει «η άλλη όχθη» και αναφέρεται στα πνεύματα εκείνων που έφυγαν από τη ζωή φθάνοντας στην Νιρβάνα. Τιμάται το ταξίδι της ψυχής από ένα κόσμο ταλαιπωρίας (υλικό) προς ένα κόσμο φωτός (πνευματικό).
Οι Ιάπωνες τιμούν τους νεκρούς τους στα κοιμητήρια στη μέση της εβδομάδας των εορτασμών. Αφήνουν λουλούδια, αρώματα και ohagi (γλυκούς σβώλους από ρύζι με πάστα κόκκινου φασολιού). Παράλληλα πρόκειται για μία γιορτή της αγροτικής καλλιέργειας
Κίνα
Στην Κίνα είναι αρχαίο το έθιμο να βάφουν αυγά, αφού το αυγό συμβολίζει την γονιμότητα. Την ημέρα της Εαρινής Ισημερίας λοιπόν, χρωματίζουν τα αυγά για να φέρουν τύχη και ευημερία στη ζωή τους. Η Εαρινή Ισημερία είναι μια περίοδος που αντιπροσωπεύει την ποιότητα της ενέργειας στη γη, την ενέργεια των φυτών, την ενέργεια να αυξάνεται, την ενέργεια και θα ανανεώσει τη ζωή μας. Ως εκ τούτου, είναι η καλύτερη στιγμή για τη φύτευση δέντρων.
Επιπλέον, ένα από τα πιο λαϊκά έθιμα στην Κίνα και είναι ένα παιχνίδι όπου προσπαθούν να σταθεροποιήσουν ένα αυγό στο τραπέζι.
Οι κάτοικοι του Πεκίνου έχουν ακολουθήσει μια μακρά συνήθεια να τρώνε Lvdagun (ένα είδος κέικ σόγιας) για να διαλύσει και να διώξει το κακό. Οι άνθρωποι σε ορισμένες περιοχές της Κίνας τρώνε συχνά Chuncai, άγρια λαχανικά. Χρησιμοποιούν το λαχανικό για να κάνουν μια σούπα μαζί με τα ψάρια, που ονομάζεται σούπα της Άνοιξης, η οποία, σύμφωνα με μια παλιά παροιμία, φέρνει υγεία στην οικογένεια.
Ημέρα της Γης
Πολλές οργανώσεις έχουν αφιερώσει την ημέρα αυτή στην Γη, αν και άλλοι την τοποθετούν στις 22 Απριλίου. Αφιερώνεται σε όλους τους λαούς, ανεξαρτήτως θρησκείας, ιθαγένειας, πολιτιστικής κληρονομιάς, γιατί όλοι είναι κάτοικοι του ίδιου τόπου, της Γης. Συνηθίζουν να κάνουν δενδροφυτεύσεις, να αποφεύγουν το αυτοκίνητο, να καθαρίζουν τους δρόμους από σκουπίδια, να κάνουν διαμαρτυρίες ενάντια στην μόλυνση της Γης.
Καθιερώθηκε το 1970.
Ιρλανδία
Knowth – νεολιθικός τάφος
Στην περιοχή αυτή βρέθηκε ένας Νεολιθικός τάφος με δύο περάσματα, να ευθυγραμμισμένα από Ανατολή προς Δύση, με 197 υπέροχα λαξευμένους λίθους. Τα περάσματα στο Knowth ευθυγραμμίζονται με την ανατολή και τη δύση του ήλιου την περίοδο των ισημεριών, δηλαδή τον Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο. Σε ορισμένες περιόδους το φεγγαρόφωτο λάμπει κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του τάφου.
Ο Δρ Stooke, του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο, εντόπισε σε ένα από τα γλυπτά, ένα χάρτη της Σελήνης – τον πιο αρχαίο χάρτη που έχει ανακαλυφθεί ποτέ – στην πέτρα που είναι γνωστή ως Orthostat 47.
Τα λείψανα 200 ατόμων βρέθηκαν στο Knowth. Αυτό το τεράστιο ανάχωμα περιβάλλεται από 17 θαλαμωτούς τάφους.
Κέλτες
Η Ισημερία είναι γνωστή ως Ostara ή Εστία και είναι η γιορτή της νέας ανάπτυξης, την ανανέωση, την εκ νέου εξισορρόπηση της ενέργειας και την αύξηση σε διάρκεια της ημέρας. Είναι επίσης γνωστή ως η ημέρα της ισορροπίας. Ostara, επίσης γνωστή ως Oestara, Eostra, Εστία ήταν η παγανιστική θεά της γονιμότητας και της άνοιξης, και το όνομά της χριστιανικής γιορτής του Πάσχα προέρχεται από αυτήν. Το Πάσχα υπολογίζεται από τον κύκλο της Σελήνης και γίνεται την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο, μετά την εαρινή ισημερία.
Είναι η μέρα όπου ο νεαρός Θεός Ήλιος, γιορτάζει ένα ιερό γάμο με την νεαρή Λευκή Θεά. Γιορτάζουν την επιστροφή της θεάς Άνοιξης μετά από τη μακρά περίοδο του χειμερινού ύπνου.
Το αυγό συμβολίζει την πληρότητα και τη γονιμότητα. Η Εστία – η γυναικεία ορμόνη, οιστρογόνο είναι το όνομά της – προσφέρεται στην Ισημερία ως σύμβολο της γονιμότητας και της νέας ζωής. Το χρυσοκίτρινο χρώμα αντιπροσωπεύει από τον κρόκο του αυγού, τον Θεό Ήλιο, ενώ το λευκό περίβλημά του (ασπράδι) θεωρείται πως συμβολίζει τη Λευκή Θεά.
Ο λαγός είναι σύμβολο γονιμότητας και συνοδεύει μαζί με τα αυγά την γέννηση και την αναγέννηση στη Φύση. Ενώ ένα ακόμη σύμβολο είναι το φίδι, που ξυπνά από τη χειμερία νάρκη αφήνοντας το παλιό του δέρμα, δίνοντας την εικόνα της νέας γέννησης, της νέας εποχής.
Όλες οι αναρτήσεις μας καθημερινά και στις σελίδες μας
στο facebook https://www.facebook.com/liliansimou.astrolife
στο twitter https://twitter.com/astrolifegr
και στο google+ https://plus.google.com/u/0/105197655252970962131/posts
Το πρώτο μήνυμα της ημέρας στο: http://kissmygrass.gr/
Θέματα ψυχολογικής αστρολογίας στο: http://writersgang.com/ (Στήλη: Walking with the stars)