Έρις, ο πλανήτης-νάνος
και το μήλο της Έριδος
Από την Λίλιαν Σίμου
Ένας πλανήτης-νάνος, απασχόλησε την αστρονομική και την αστρολογική κοινότητα από το 2005 και έφερε διχογνωμίες, αναστάτωση, όπως ακριβώς ορίζει το όνομά του: Έρις!
Αστρονομικές πληροφορίες (από την Βικιπέντια)
Αυτός ο πλανήτης νάνος ανακαλύφθηκε στις αρχές του Ιανουαρίου του 2005 από φωτογραφίες που πάρθηκαν το 2003. Είναι ένα από τα πιο απόμακρα αντικείμενα του ηλιακού μας συστήματος, που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα, με εξαίρεση κάποιους κομήτες. Η μέση απόστασή της από τον ήλιο είναι 67,8 ΑΜ. Αυτό σημαίνει ότι η απόσταση του αναφερόμενου πλανήτη νάνου από τον Ήλιο είναι 10,166 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα. Συνεπώς, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η ακριβής διάμετρός του, που υπολογίζεται περίπου στα 2.326 χιλιόμετρα σε σχέση με τον Πλούτωνα και, σύμφωνα με μετρήσεις του New Horizons, φτάνει τα 2.370 χλμ.
Τέλος, η Έρις έχει και έναν μικρό δορυφόρο, τη Δυσνομία.
Έρις (επίσημη ονομασία 136199 Έρις), είναι η ονομασία του πέμπτου κατά σειρά πλανήτη νάνου (μετά τον Πλούτωνα, τη Δήμητρα, τον Μακεμάκε και τη Χαουμέια) στο ηλιακό μας σύστημα και το δέκατο μεγαλύτερο γνωστό σώμα που περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο χωρίς να είναι δορυφόρος. Είναι ένας από τους πλανήτες νάνους των Μεταποσειδώνιων αντικειμένων που λέγονται ΑΔΔ. Η προσωρινή ονομασία της Έριδος ήταν 2003 UB313.
Το ουράνιο αυτό σώμα, αρχικά καταχωρήθηκε στους καταλόγους ως 2003 UB313. Πρωτο-παρατηρήθηκε από τον Μάικλ Μπράουν το 2005, ο οποίος αστειευόμενος το ονόμασε προσωρινά «Ζήνα», από την ομώνυμη σειρά της τηλεόρασης. Και κατά συνέπειαν, ο δορυφόρος του πλανητοειδούς αυτού, ονομάστηκε προσωρινά «Γαβριέλα», από πρόσωπο της ίδιας τηλεοπτικής σειράς. Επειδή όμως δεν συνηθίζεται να δίνονται ονόματα τηλεοπτικών ηρώων σε ουράνια σώματα, ο ίδιος ο Μπράουν, τελικά πρότεινε για τα δύο αυτά ουράνια σώματα, τα ονόματα: Έρις και Δυσνομία, κάτι που έγινε αποδεκτό από το Πλανητικό Κέντρο του Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, και καταχωρήθηκε οριστικά στις λίστες του με αυτή την ονομασία.
Ο λόγος για την επιλογή του ονόματος αυτού, είναι επειδή ο πλανητοειδής αυτός, λόγω του μεγέθους του που είναι μεγαλύτερο από τον Πλούτωνα, έγινε το «μήλο της έριδος» για τους αστρονόμους, για το τι πρέπει να θεωρείται «πλανήτης» και τι όχι, με συνέπεια να εξοριστεί ο Πλούτωνας από τη χορεία των πλανητών, και να θεωρηθεί πλέον επίσημα ως πλανητοειδής.
Η περιφορά της Έριδος διαρκεί 557 περίπου χρόνια και προς το παρόν είναι το πιο απομακρυσμένο γνωστό αντικείμενο, ενώ η παραμονή του σε κάθε ζώδιο δεν διαρκεί το ίδιο χρονικό διάστημα, καθώς η τροχιά είναι ελλειπτική.
Μυθολογική αναφορά
Γνωστός ο μύθος της Έριδος, από την μυθολογία μας. Αδερφή του Άρη και κόρη της Νύχτας, ήταν θεά που αντιπροσώπευε, την αναστάτωση, τη ζήλια, την ρήξη, την διχόνοια.
Ο μύθος αναφέρει πως δεν την ήθελαν στις συγκεντρώσεις τους οι θεοί, γι’ αυτό δεν την κάλεσαν στο γάμο του Πηλέα και της Θέτιδος. Όταν έμαθε πως αποκλείστηκε, θύμωσε και πήρε την απόφαση να τους εκδικηθεί.
Έριξε ένα μήλο ανάμεσα στην Αθηνά, την Ήρα και την Αφροδίτη. Το μήλο έφερε την επιγραφή «τη καλλίστη» δηλαδή, στην ομορφότερη. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι τρεις θεές το διεκδίκησαν η καθεμιά για τον εαυτό της. Η γιορτή μετατράπηκε σε αντιπαλότητα και αντιζηλία μεταξύ των τριών θεενών. Για να δοθεί τέλος ζήτησαν από τον Πάρη, τον πρίγκιπα της Τροίας να αποφασίσει εκείνος για το ποια έπρεπε να πάρει το μήλο.
Κάθε θεά του προσέφερε ένα δώρο: η Αθηνά του υποσχέθηκε πνευματική σοφία, η Ήρα πως θα τον κάνει βασιλιά και η Αφροδίτη πως θα του δώσει για γυναίκα του την Ωραία Ελένη. Ο Πάρης έδωσε τελικά το μήλο στην Αφροδίτη και η απόφασή του αυτή είχε ως επακόλουθο την έναρξη του Τρωικού Πολέμου.
Τη φράση «μήλον της Έριδος» τη χρησιμοποιούμε για κάτι που διεκδικούν ταυτόχρονα δύο ή περισσότερα άτομα και που γίνεται αφορμή φιλονικίας.
Αστρολογική προσέγγιση
Ακόμη και η ανακάλυψη της Έριδος δείχνει την αντιφατική και εκκεντρική της διάθεση. Μου θυμίζει τον Ουρανό όταν ανακαλύφθηκε, και διαπιστώθηκε η εκκεντρική του κίνηση, ενώ έφερε ανατροπές σε κοινωνικά συστήματα, επαναστάσεις σε λαούς.
Η Έρις θεωρήθηκε πιθανό σώμα για να ενταχθεί στους πλανήτες, η ονοματοδοσία της όπως ήδη αναφέρθηκε είχε αλλαγές, και τελικά κατηγοριοποιήθηκε ως νάνος πλανήτης.
Με τροχιά, που δεν είναι κυκλική, και την αργή της κίνηση, θυμίζει ένα σώμα που πλησιάζει αργά, αλλά απρόβλεπτα, κρύβει την ένταση και μάλιστα με στοιχεία Νέμεσης, δηλαδή την δικαίωση μετά από μία άδικη μεταχείριση.
Εξ αρχής το όνομά της είχε πολεμική χροιά: ο Μάικ Μπράουν που την ανακάλυψε, την ονόμασε Ζήνα, από την σειρά της μαχητικής ηρωίδας της τηλεόρασης, μετά Περσεφόνη, και τέλος Έριδα.
Ως κόρη της Νύχτας, έχει σκοτεινά χαρακτηριστικά, οπότε θα της ταίριαζε και το όνομα της βασίλισσας του Κάτω Κόσμου, αντιπροσωπεύει το σκότος, την απομάκρυνση. Η ελλειπτική τροχιά της αγκαλιάζει κατά το ήμισυ τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και κατά το άλλο ήμισυ είναι απομακρυσμένη (θα μπορούσε να ταιριάζει με την παραμονή της Περσεφόνης τον μισό χρόνο στον Κάτω Κόσμο και τον άλλο μισό χρόνο πάνω στη γη). Θα μπορούσε να την παρομοιάσει κάποιος με τον Πλούτωνα, το ταίρι της Περσεφόνης, καθώς κινείται σε σκοτεινές διαδρομές.
Όταν ανακαλύφθηκε στις στην 5η Ιανουαρίου 2005, στον χάρτη του ουρανού έχουμε ένα ταυ τετράγωνο μεταξύ του Ηλίου, της Έριδος και της Λίλιθ. Ο Ήλιος ήταν στον λαμπερό αστέρα Βέγκα, και στην ουσία έχουμε μία διαμάχη μεταξύ φωτός, σκότους και σκοτεινών ενστίκτων.
Η ΄Ερις βρίσκεται στον Κριό, και λόγω της αργής της κίνησης και του μικρού χρονικού διαστήματος από την ανακάλυψή της, δεν συμφωνούν απόλυτα οι μελετητές για τις ιδιότητές της. Ήδη όμως, δικαιολογεί την περιγραφή που ευρέως επικρατεί ως σήμερα, αυτή της διαμάχης, αφού ακόμη και γύρω από το όνομά της προκλήθηκαν εξ αρχής διαμάχες!
Η ονοματοδοσία έχει συχνά σύνδεση με την ερμηνεία του ονόματος, κι αυτό έχει ήδη διαπιστωθεί στο παρελθόν, κυρίως με τους Κενταύρους και την αποδεδειγμένη ονοματοδοσία του Νέσσου. Θεωρώ πως δεν αποτελεί εξαίρεση η Έρις. Επομένως, συνδέθηκε με τις έριδες, την διχόνοια, την ρήξη.
Η αργή της κίνηση, την κάνει να αγκαλιάζει κοινωνικά συστήματα, λαούς, δηλαδή ένα ευρύ πεδίο. Ελάχιστα μπορεί να αγγίξει τα προσωπικά μας δεδομένα, εκτός κι αν συνδέεται με ατομικούς πλανήτες.
Στην μυθολογική αναφορά, περιγράφεται η εκδίκηση της θεάς που ένοιωσε παραγκωνισμένη και αποκλεισμένη από την κοινωνία στην οποία ανήκε. Κατά συνέπεια, η διχόνοια, η ένταση, η ρήξη που αντιπροσωπεύει, μπορούν να εκδηλωθούν από ανθρώπους ή ομάδες, που βιώνουν αδικία, περιθωριοποίηση, αποκλεισμό.
Είναι όμως μία απ΄ευθείας επίθεση από τους ανθρώπους που θεωρούν πως αδικήθηκαν; Όχι, είναι μία έξυπνη τακτική να αναστατώσουν όσους τους έθεσαν εκτός… Η θεά, σύμφωνα με τον μύθο, «εκδικείται» μεταφέροντας το ζιζάνιο της αντιπαράθεσης στους ίδιους που την απέκλεισαν.
Οι αξίες που παραβιάζονται, τα απωθημένα, η απομόνωση, οδηγούν σε ευρηματικές λύσεις, διαισθητική αντίληψη και σοφές επιλογές, προκειμένου να πετύχει ο στόχος.
Σε ατομικό επίπεδο, δηλώνει την ζήλια, την ένταση, την διχόνοια, την εκδικητική συμπεριφορά, ενώ σε κοινωνικό επίπεδο υπογραμμίζει την αναταραχή, συρράξεις, αποκάλυψη σκανδάλων.
Σημαντική χρονική στιγμή θεωρείται όταν αλλάζει ζώδιο ή όταν σχηματίζει δυνατές γωνίες με τους αργούς πλανήτες μας. Όπως είναι προφανές, δεν είναι ένας πλανήτης που λειτουργεί άμεσα, παρά αφήνει το στίγμα του –σαν σκιά – κατά τη διάρκεια μίας μακράς διαδρομής.
Στόχος της, όπως σε κάθε αργό πλανήτη, η μεταλλαγή, ακόμη κι αν αυτή συντελείται υπόγεια, κάποιες φορές ασυνείδητα ή υποσυνείδητα.
Διάσημοι με την Έριδα σε δυνατή όψη με προσωπικά τους στοιχεία είναι (ωροσκόπο ή μεσουράνημα): ο Γαλιλαίος, ο Αϊνστάιν, ο Μπιλ Κλίντον, ο Τίμοθυ Λήρυ, ο Φράνκο, ο Φιντέλ Κάστρο, ο Τζων Λέννον, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, ο Μιχαήλ Άγγελος, ο Μίλτων, ο Νίκολας Κέιτζ, η Τζόαν Μπαέζ, ο Κατ Στήβενς. Ενώ ήταν ενεργή στον χάρτη της βύθισης του Τιτανικού.
Ένα σύντομο μήνυμά της στους οίκους:
Στον πρώτο οίκο: ανακάλυψη της ατομικότητας, μέσα από πόνο, απώλεια ή απομόνωση. Η αντιμετώπιση των αξιών δίχως άλλη επιλογή, σε μία μοναχική προσπάθεια. Αίσθηση πως διαφέρουμε από το κοινωνικό περιβάλλον
Στον δεύτερο οίκο: προσοχή στα εισοδήματά μας, ίσως υπάρχει θέμα αξιών ή συναλλαγής και η χρήση του χρήματος γίνεται θέμα διαμαρτυρίας ή αντίδρασης.
Στον τρίτο οίκο: υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ της προσωπικής άποψης και των συλλογικών ιδεών. Η ισορροπία έρχεται μόνο όταν αντισταθούμε νοητικά σε ιδέες και έχουμε διάκριση.
Στον τέταρτο οίκο: προβλήματα καταβολών, παραδόσεων, οικογενειακών επιρροών. Προσοχή να μην επαναληφθεί ένα αρνητικό πρότυπο στην μετέπειτα ζωή μας.
Στον πέμπτο οίκο: μέσω της τέχνης ή μίας δημιουργικής έκφρασης, περιγράφουμε τα κοινωνικά προβλήματα της αδικίας που βιώνουμε και μας πληγώνουν.
Στον έκτο οίκο: αμφισβήτηση εξουσίας, προσφοράς ή διαχείρισης καθημερινών υποχρεώσεων. Θέματα υγειούς τακτικής.
Στον έβδομο οίκο: αντιπαλότητα με σχέσεις προσωπικές ή επαγγελματικές. Δυσκολία συμπόρευσης.
Στον όγδοο οίκο: η μεταμόρφωση μέσω της δύναμης, η κτητικότητα και η ζήλια, τα σκοτεινά ένστικτα εδώ βυθίζουν και προκαλούν αντιδράσεις. Ελέγχουμε ή μας ελέγχουν.
Στον ένατο οίκο: διαφορά αντιλήψεων, φιλοσοφίας ή πεποιθήσεων, μας οδηγούν στο να αισθανθούμε «ξένοι». Η ανάγκη να διευρύνουμε πνευματικούς ορίζοντες.
Στον δέκατο οίκο: θέση κυριαρχίας όπου ο δυνατός επικρατεί του αδύναμου. Η επικράτηση του ισχυρού γίνεται μάθημα ζωής και φέρνει αντιπαραθέσεις.
Στον ενδέκατο οίκο: η ρήξη στους κόλπους της ομάδας, φέρνει σε λεπτές ισορροπίες την συλλογικότητα. Η αίσθηση πως δεν ανήκουμε κάπου, ίσως μας πονά.
Στον δωδέκατο οίκο: θεωρούμε πως έχουμε απομονωθεί, αναζητώντας την προσωπική μας Αλήθεια. Απωθημένα και αίσθηση περιθωριοποίησης.
Όλες οι αναρτήσεις μας καθημερινά και στις σελίδες μας
στο facebook https://www.facebook.com/liliansimou.astrolife
στο twitter https://twitter.com/astrolifegr
και στο google+ https://plus.google.com/u/0/105197655252970962131/posts
Το πρώτο μήνυμα της ημέρας στο: http://kissmygrass.gr/
Θέματα ψυχολογικής αστρολογίας στο: http://writersgang.com/ (Στήλη: Walking with the stars)
Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάλυσή σας. Πως μπορώ να βρίσκω την θέση των πλανητοειδών και των αστεροειδών σε ημερήσια βάση;
Ευχαριστώ πολύ
Αγαπητέ Νικήτα
Πρέπει να έχετε ένα πρόγραμμα υπολογιστικό. Διαφορετικά, αν δεν διαθέτετε, μπορείτε να βρίσκετε την θέση τους στο λινκ https://serennu.com/astrology/ephemeris.php
Κάθε ημέρα δεν αλλάζουν οι αστεροειδείς θέση, ή μετακινούνται λίγα λεπτά της μοίρας οι περισσότεροι.
Καλή σας Ανάσταση
Λίλιαν Σίμου
Πολυ ενδιαφερουσα αναλυση, μπραβο σας. Πως θα μπορούσα να μάθω που εχω την Εριδα; Είμαι γεννημενη στην Αθήνα (9/8/1069 ωρα 03.40).
Ευχαριστώ πολύ
Σταυρουλα.
Αγαπητη Σταυρούλα
Η Έρις στο ατομικό σας ωροσκόπιο είναι στον Κριό και στον τομέα των κοινωνικών σχέσεων και της καριέρας. ¨Εχει μία θετική έμφαση στην προβολή σας και συνδυάζεται αρμονικά με τον Ήλιο σας
με εκτίμηση
Λίλιαν Σίμου