Κανέλλα – Πορτοκάλι
Μυρωδιές Χριστουγέννων & Πρωτοχρονιάς.
Από την Βασιλική Κοντογιάννη
Εναλλακτική θεραπεύτρια
«H όσφρηση έχει τον τρόπο της να κρίνει» γράφει ο Κικέρων στο έργο του De natura deorum. Πραγματικά, η αίσθηση αυτή, είναι η πλέον αρχέγονη. Μνήμες και συναισθήματα ανακαλούνται από τις μυρωδιές. Η μνήμη της όσφρησης διαφυλάττει τα σημαντικά και χωρίς καθόλου να τα παραλλάσει, τα σώνει από το χαμό.
Η «δική μου» μυρωδιά που με ταξιδεύει πάντα στη γιορτή των Χριστουγέννων και πιστεύω πολλούς από εσάς, είναι η ευωδιά του ξύλου της κανέλας και του υπόγλυκου αρώματος του πορτοκαλιού.
Ίσως γι ’αυτή τη μνήμη να «φταίνε» τα γλυκά των παιδικών μου χριστουγεννιάτικων χρόνων που γέμιζαν το σπίτι ευωδιές.
Η παρουσία των πορτοκαλιών στον εορτασμό του Κινέζικου νέου έτους σημαίνει ευχές για ευημερία και ευτυχία για τους επόμενους δώδεκα μήνες που ακολουθούν. Το πορτοκάλι τιμάται τότε με τον αυτοκράτορα του γένους των πουλιών, τον φοίνικα, και μαζί συμβολίζουν την αφθονία και την καλή τύχη.
Το πορτοκάλι ενεργειακά, παραπέμπει στις έννοιες της ευκολίας και της αισιοδοξίας.
Συνδέεται με τον Δία και χαρίζει τα δώρα του πλανήτη. Έμπνευση για φιλοσοφική θεώρηση των πραγμάτων, θετική ματιά και καλοτυχία. Το αιθέριο έλαιο του πορτοκαλιού ενεργειακά ευνοεί τον κραδασμό της αφθονίας.
Το όνομα «πορτοκάλι», έχει τη ρίζα του στη Σανσκριτική λέξη naranj. Η βοτανική του ονομασία είναι citrus sinensis.Το στοιχείο του είναι το Ξύλο. Aνήκει στην οικογένεια των Ρουτίδων και το αιθέριο έλαιο του βγαίνει από την ψυχρή έκθλιψη της φλούδας του. Το άρωμα του είναι θερμό, φρέσκο και γλυκό.
Προέρχεται από την Ασία. Έφτασε στην Ευρώπη από Πορτογάλους εξερευνητές το 1520. Ο Κολόμβος το έφερε στο Νέο Κόσμο μαζί με το λεμόνι. Σήμερα καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις για παραγωγή αιθερίου ελαίου στη Βραζιλία, στην Καλιφόρνια, στο Ισραήλ και τη Φλόριδα.
Το αιθέριο έλαιο του πορτοκαλιού, έχει τονωτική επίδραση στην ενέργεια (Qi – τσί) του στομάχου, με αποτέλεσμα να είναι αποτελεσματικό για τυμπανισμό, ανορεξία, δυσπεψία, ναυτία.
Ωφέλιμο επίσης σε κατάσταση ευερέθιστου εντέρου και δυσκοιλιότητας.
Διεγείρει το ήπαρ και τη ροή της χολής.
Ανεβάζει την πίεση και είναι τονωτικό.
Η μυρωδιά του αιθερίου ελαίου του πορτοκαλιού ανακουφίζει από τις εντάσεις, σκορπίζει την κακοκεφιά και μεταφέρει χαρά και θετική διάθεση.
Χρειάζεται προσοχή στη χρήση του επειδή είναι φωτοευαίσθητο. Δεν πρέπει να το χρησιμοποιούμε, όταν πρόκειται να εκτεθεί το δέρμα μας στις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου.
Ο τύπος «πορτοκάλι» είναι ο ανοιχτόκαρδος, διασκεδαστικός, φωτεινός, γεμάτος χαρά άνθρωπος. Έχει εύκολο το χαμόγελο στα χείλη του και μία απίστευτη αίσθηση του χιούμορ. Ο τύπος αυτός γίνεται θαυμάσιος γονιός, αγαπά τα παιδιά και τον αγαπούν επίσης. Πόσο ομορφότερη θα ήταν η ζωή μας αν υπήρχαν πολλοί τέτοιοι χαρακτήρες!!!
Από την άλλη μεριά, το αρχέτυπο της κανέλας, συμβολίζεται από τον μυθικό Βασιλιά της Φρυγίας Μίδα. Ο Μίδας, είχε στην κατοχή του έναν ολάνθιστο κήπο με εξηντάφυλλα ρόδα. Τα πέταλα τους ανακάτεψε με κρασί και νερό και φίλεψε τον Σιληνό, τον ακόλουθο του Θεού Διονύσου, που φιλοξενούσε στο παλάτι του για λίγες ημέρες, με σκοπό να μάθει τα μυστικά της σοφίας. (Ο Σιληνός και η Σελήνη – Silenus, Selene, έχουν την ίδια ετυμολογική ρίζα λέξης σκεφτείτε). Εκείνος τότε, τον οδήγησε στο Θεό Διόνυσο. Ο Θεός υποσχέθηκε στο Μίδα ότι θα πραγματοποιούσε μία ευχή του. Ο Μίδας ζήτησε: «οτιδήποτε αγγίζω να μετατρέπεται σε χρυσάφι».
Αμέσως η ευχή πραγματοποιήθηκε. Όλα όσα άγγιζε ο Μίδας γίνονταν χρυσός. Ακόμη και το φαγητό του. Ο Μίδας κατάλαβε το άσκοπο της ευχής και ζήτησε από το Θεό Διόνυσο να τον απαλλάξει. Όπως και έγινε. Ο Μίδας, κατ’ εντολή του Θεού, άγγιξε τα νερά του ποταμού Πακτωλού και το χάρισμα πέρασε στον ποταμό.
Το βοτανικό όνομα της κανέλας είναι Cinnamomum ceylanicum. Aνήκει στη βοτανική οικογένεια Lauraceae, Λαουρίδες, το άρωμα της είναι πικάντικο, γλυκό και θερμό και τα μέρη τα οποία χρησιμοποιούμε, είναι ο φλοιός του κορμού του κανελλόδενδρου και τα φύλλα του.
Το δενδρύλλιο είναι αειθαλές, με μακριά γυαλιστερά φύλλα, μικρά λευκοκίτρινα ανθάκια και μικρούς σαρκώδεις μπλε καρπούς. Προέρχεται από τη Σρι Λάνκα και καλλιεργείται στις ανατολικές Ινδίες, Ιάβα & Μαδαγασκάρη.
Η κανέλα είναι πλούσια σε κινναμωμική αλδεϋδη. Θεωρείται διεγερτική χωνευτική και αντισηπτική.
Από την αρχαιότητα της απέδιδαν και αφροδισιακές ιδιότητες. Αναφέρεται στο «Περί των Φυτών» του Θεόφραστου, από τον Ηρόδοτο τον 5ο π.χ. αιώνα και από τη Σαπφώ τον 7ο π.χ. αιώνα.
Στην Αίγυπτο τη χρησιμοποιούσαν κατά τη διαδικασία της ταρίχευσης. Στη Μεσαιωνική Ευρώπη χρησιμοποιείτο σε θρησκευτικές τελετές.
Το όνομα κιννάμωμον προέρχεται από τις μαλαισιανές λέξεις koyu- manis που σημαίνουν «γλυκό ξύλο»
Το αιθέριο έλαιο της κανέλας είναι ανθελμινθικό, καταπολεμά τις αμοιβάδες και τα σκουλήκια των εντέρων.
Είναι καλό αντιμολυσματικό με δράση στην εντερική και ουροποιητική περιοχή.
Αυξάνει τις περισταλτικές κινήσεις του εντέρου σε περίπτωση δυσκοιλιότητας και τις ελαττώνει σε περίπτωση διάρροιας ή δυσεντερίας. Έχει δηλ. προσαρμογόνο δράση.
Είναι διεγερτική της μήτρας.
Κυβερνήτες του αιθερίου ελαίου της κανέλας, είναι ο Ήλιος και ο Δίας.
Η εισπνοή του ελαίου της, ανεβάζει τη διάθεση σε περιπτώσεις κατάθλιψης που οφείλεται σε σωματικά αίτια. Ταιριάζει σε εξασθενημένους ανθρώπους.
Το αιθέριο έλαιο της χρησιμοποιείται σε πολύ μικρές δόσεις σε διάλυση κάτω του 1% επειδή είναι ηπατοτοξική και δερμοκαυστική.
To όνομα του κινέζικου βοτάνου του φλοιού του δένδρου της κανέλας ονομάζεται στην κινεζική Rou Gui (Cortex Cinnamomi Cassiae).
Ως βότανο έχει ισχυρή θερμαντική δράση, κατευθύνει τη δράση αυτή προς τα μέσα και κάτω. Τονώνει τη γιάνγκ ενέργεια και ενδείκνυται σε πόνο στο επιγάστριο, σε διάρροια, σε κολικούς. Τονώνει την ενέργεια του αίματος (αναιμία).
Απομακρύνει το κρύο, θερμαίνει αγγεία και μεσημβρινούς και ανακουφίζει από τον πόνο ο οποίος προκαλείται από στάση της ενέργειας.
Έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση ενάντια σε gram+ και μύκητες (in vitro).
Συνταγή του Dr Jean Valnet για κρυολόγημα και γρίππη:
«Ένα σφηνάκι ουίσκυ μέσα στο οποίο έχουμε προσθέσει μισό στιμμένο λεμόνι, μία κουταλιά σούπας μέλι, και ένα μεγάλο ποτήρι ζεστό νερό όπου έχουμε βράσει 3-4 λεπτά ένα κομμάτι ξύλο κανέλας και 1-2 γαρύφαλλα. Τα αφήνουμε να μείνουν ως έγχυμα για 20 λεπτά σκεπασμένα και στη συνέχεια πίνουμε».
Πέρα από όλα αυτά, βάλτε στο λύχνο σας λίγες σταγόνες αιθερίου ελαίου κανέλας και λίγο περισσότερες πορτοκαλιού και αφήστε τη μυρωδιά να αγαλλιάσει και να θερμάνει την ψυχή σας.
Μπήξτε σε πορτοκάλια πολλά καρφάκια γαρύφαλλα και στολίστε το χώρο σας.
Τοποθετήστε ξυλαράκια κανέλας γύρω – γύρω από τα αναμμένα κεράκια σας και χαρείτε τη ζέστη της φλόγας με το άρωμα της κανέλας. (σημ. ποτέ μην ανάβετε 15 ή 16 κεράκια. Πάντοτε λιγότερα ή περισσότερα από αυτά).
Σας εύχομαι μέσα από την καρδιά μου, να έχετε θερμές και γλυκές εορταστικές ημέρες όπως και τα έλαια που περιγράψαμε σήμερα.
Να είστε υγιείς και χαρούμενοι.
Όλες οι αναρτήσεις μας καθημερινά και στις σελίδες μας
στο facebook https://www.facebook.com/liliansimou.astrolife
στο twitter https://twitter.com/astrolifegr
και στο google+ https://plus.google.com/u/0/105197655252970962131/posts
Θέματα ψυχολογικής αστρολογίας στο: http://writersgang.com/ (Στήλη: Walking with the stars)
. . .
Ε Ξ ~ Α Ι Ρ Ε Τ Ι Κ Ο
το
“δοκίμιο”
«ΕΥχαριστῶ!»
.
Ε Υ γ ν ω μ ό ν ο ι α
+ ΠΑΝ τ α
ΜΕ ΤΟ «Φ Ω Σ»
.
https://awnidea.wordpress.com/2022/12/23/%cf%84h%ce%b5-%cf%89%ce%b7%ce%b1%cf%84-c-h-i%ce%bd-g-%cf%84h%ce%b5-2304/
.
Καλησπέρα,
Σ’ ευχαριστώ πολύ, καλές Άγιες Μέρες Φωτός 🙂
φιλικα
Λίλιαν