«Scientia potentia est» (Η γνώση είναι δύναμη)
Φραγκίσκος Βάκων
από την Λίλιαν Σίμου
Σήμερα 3 Φεβρουαρίου, με αφορμή την επέτειο θανάτου του μεγάλου Γουτεμβέργιου, του πατέρα της τυπογραφίας, σκέφθηκα να αφιερώσω το μήνυμα στο βιβλίο.
Βιβλίο, αυτός ο μικρός θησαυρός, το μνημείο σκέψεων, γνώσης, και καταγραφής δεδομένων.
Γνώση, μία διαρκής μελέτη, μία διαρκής αναζήτηση προς νέους ορίζοντες.
Από αρχαιοτάτων χρόνων η γνώση ανήκε στους λίγους και ισχυρούς. Στην αρχαία Κίνα, στη Βαβυλώνα, στους Αιγυπτίους και όπου αλλού, τη γνώση την κατείχε και τη διαχειριζόταν το Ιερατείο κάθε λαού και ο ηγεμόνας.
Το άνοιγμα της γνώσης προς τους πολίτες, ξεκίνησε όταν η φιλοσοφική σκέψη άρχισε να διαδίδεται, και θεωρώ πως η ελληνιστική περίοδος βοήθησε αρκετά.
Αργότερα, σε καιρούς σκοτεινούς, τα επιτεύγματα της γνώσης ενόχλησαν και διώχθηκαν οι εκπρόσωποί της. Η μαθηματικός Υπατία, ενόχλησε την θρησκευτική άρχουσα τάξη και δολοφονήθηκε βάναυσα, στον Μεσαίωνα τη γνώση δίδασκαν κατά το δοκούν μόνο οι Ιερείς και δεν μπορούσε να αμφισβητηθεί η «γραμμή τους» ενώ όποιος είχε ανοιχτό πνεύμα, υπέστη διώξεις, απειλές, θάνατο.
Επιβεβαιώντας τον Βάκωνα, πως η Γνώση είναι Όπλο και ενώ εξελίσσει τον άνθρωπο, δεν αρέσει στην εκάστοτε συγκεντρωτική Εξουσία, ο πολίτης να είναι ανοιχτός σ’ αυτό.
Ακόμη και σήμερα, με διάφορες σκοτεινές μεθόδους, η Γνώση περιορίζεται σε ειδίκευση (άρα χωρίς εύρος και αντίληψη) και διώκεται ξανά η ελεύθερη σκέψη. Η έρευνα είναι η σημαία όταν βοηθά την “κρατούσα τάξη”, υπό διωγμόν όταν ενοχλεί. Εξ άλλου η γνώση απελευθερώνει. Ποιος την επιδιώκει και την αποζητά; Ποιος την εμποδίζει;
Το διαδίκτυο, άνοιξε μεν ορίζοντες, περιόρισε όμως η υπερβολική του χρήση, την ουσιαστική μετάδοση γνώσεων με την αίσθηση της επικοινωνίας, της ανταλλαγής ιδεών, των από κοινού πειραματισμών. Το εύρος πληροφοριών σε ταχύτατο ρυθμό – που ήταν η θετική πλευρά, μετουσιώθηκε σε γρήγορη επικοινωνία, χωρίς επεξεργασία, προβληματισμό, χωρίς κόπο να βρεθεί κάτι. Η οπτική στένεψε όσο επιτρέπει η οθόνη, που και αυτή μίκρυνε από τη μεγάλη του σταθερού υπολογιστή, σε ένα λάπτοπ και στη συνέχεια σε ένα κινητό.
«Η μόρφωση χωρίς σκέψη προκαλεί σύγχυση. Η σκέψη χωρίς μόρφωση παραπαίει.»
Κομφούκιος
Βασικά αστρολογικά χαρακτηριστικά για την γνώση και το βιβλίο, είναι:
- Ο Ερμής – σύμβολο της νόησης, της μάθησης, του λόγου και της γραφής, επομένως και του βιβλίου, με τη διδασκαλία των πρώτων μας χρόνων.
- Ο Δίας – ο δάσκαλος που διευρύνει ορίζοντες και αναπτύσσει την αντίληψη – ο οδηγός στα ανώτερα πεδία γνώσης.
- Ο Κρόνος – η κρίση και η σοφία της γνώσης, η εμπειρία χρόνων έρευνας και ιστορικής μνήμης.
- Ο 3ος οίκος, ο τομέας όπου διακρίνεται η αγάπη ή η έλλειψη συντονισμού, σε θέματα γνώσης και ανταλλαγής ιδεών.
- Ο 5ος οίκος, όπου υπάρχει η ψυχική ευφορία της παιδείας και των παιδιών, η εκπαίδευση ως δεξιότητα, ταλέντο και χαρά.
- Ο 9ος οίκος, για την Ανώτερη Παιδεία και φιλοσοφική διεύρυνση.
- Ο Κένταυρος Έλατος, αστεροειδής της ομάδας των Κενταύρων που περιγράφει τον ρηχό λόγο ή την ικανότητα για γνώση
- Ο αγαπημένος μου όλων, δάσκαλος Χείρων, που συμβολίζεται με τον αστεροειδή Χείρωνα και είναι η μύηση στη γνώση του πνεύματος, αλλά και η στρατηγική να τη διαχειριστούμε, όπως και η θεραπεία μέσω αυτής της γνώσης.
«Όταν παίρνω λίγα λεφτά, αγοράζω ελληνικά βιβλία. Και αν περισσέψει τίποτα, αγοράζω τρόφιμα και ρούχα.»
Έρασμος
Στις δύσκολες ώρες, στη μοναξιά, στη χαρά και στη λύπη, ένα βιβλίο ήταν και παραμένει ένας θαυμάσιος σύντροφος. Δυστυχώς, η προέκτασή του, το κινητό και το e-book, είναι φτωχή εξέλιξη και υποβάθμιση – ως εργαλείο παιδείας.
Το άγγιγμα του φύλλου του χαρτιού και η μυρωδιές του βιβλιοπωλείου με το καλό ή και το παλιό βιβλίο, δεν μπορεί να αντικατασταθεί από μία οθόνη, σε καμία περίπτωση.
Στην ταχύτητα των εξελίξεων της τεχνολογίας, τα «ανήσυχα μυαλά», θα ήταν καλό να μην γίνουν εργαλεία στα χέρια εκείνων που κινούν τα νήματα, αλλά να παραμείνουν στο εύρος της αίσθησης, της δόνησης και της χαράς, εκείνης της πρώτης ανακάλυψης του βιβλίου.
«Πρέπει να ζούμε σαν να πρόκειται να πεθάνουμε αύριο και να μελετάμε σαν να πρόκειται να ζήσουμε για πάντα»
Μαχάτμα Γκάντι
Σημείωση: Η ερμηνεία στηρίζεται σε έναν συνδυασμό κλασικής αστρολογίας, ψυχολογικής, εσωτερικής και καρμικής.
και
στην κατηγορία των προβλέψεων, αναζητήστε προβλέψεις για το έτος, τον μήνα, την εβδομάδα και την ημέρα, για κάθε ζώδιο, με πρακτικές και όχι μόνο – προσεγγίσεις.
Όλες οι αναρτήσεις μας καθημερινά και στις σελίδες μας
στο facebook https://www.facebook.com/liliansimou.astrolife
στο twitter https://twitter.com/astrolifegr
στο κανάλι μου στο youtube: https://www.youtube.com/channel/UCSrCxZCiHrdYlzze25B_p3Q
Θέματα ψυχολογικής αστρολογίας στο: http://writersgang.com/ (Στήλη: Walking with the stars)
και τώρα στο https://togethergreece.com/Lilian1S