Όταν ο σκύλος μας γερνά…
Όλοι έχουμε ακούσει να λένε ότι τα ηλικιωμένα σκυλιά δεν μπορούν να μάθουν νέα κόλπα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν οι κηδεμόνες ηλικιωμένων σκύλων να επωφεληθούν από νέα πράγματα που μπορούν να προσφέρουν τα ηλικιωμένα σκυλιά.
Στην ηλικία των 7 ετών ένα σκυλί αρχίζει να θεωρηθείται (ανάλογα το μέγεθος) «ηλικιωμένο»(senior), και είναι σημαντικό για τους κηδεμόνες του να γνωρίζουν πώς να βελτιώσουν την ευημερία και την υγεία του για τα χρόνια που έρχονται με εξειδικευμένη περιποίηση και διατροφή.
Αν έχετε αποφασίσει να υιοθετήσετε έναν ηλικιωμένο σκύλο – ή αν ο αγαπημένος σας σκύλος γερνά – οι παρακάτω 7 συμβουλές θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε τις επιπτώσεις του χρόνου και να τον κάνετε να νιώθει άνετα, ασφάλεια και ανώδυνα καθώς γερνάει.
1-Η ηλικία είναι μόνο ένα νούμερο. Όπως με τους ανθρώπους έτσι και τα κατοικίδια αν δεν γίνονται υπέρβαρα ή παχύσαρκα, διατηρούν την ενέργεια τους και μοιάζουν νεότερα από τη πραγματική τους ηλικία. Έχω δει 15 ετών σκύλο να εξακολουθεί να αγαπά το καθημερινό παιχνίδι με το μπαλάκι και με ήλιο και με χιόνι, παρά το γεγονός ότι είναι τυφλό και κουφό.
2-Μην φαντάζεστε ότι αλλαγές ή προβλήματα οφείλονται στην ηλικία. Σε εκατοντάδες περιπτώσεις, στην 35ετή καριέρα της αρθρογράφου ως κτηνίατρος, κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων ανέφεραν μείωση στην όρεξη, στο νερό, στις δραστηριότητες, αλλαγές στη προσωπικότητα, στις συνηθισμένες “ανάγκες”, απώλεια τριχώματος, μετατόπιση βάρους προς τα πάνω ή προς τα κάτω, ή ακόμα και προφανή πόνο από “απλά γηρατειά».
Προειδοποίηση για όλους τους κηδεμόνες σκύλων:
Αν δείτε αλλαγές στα ενήλικα σκυλιά σας να μην θεωρήσετε ΠΟΤΕ ότι μπορεί να μην είναι πρόβλημα υγείας. Ένοχα μπορεί να είναι τα μεταβολικά προβλήματα όπως: διαβήτης, υπό-ή υπέρ-θυρεοειδισμός, Cushing ή νόσος του Addison, καθώς και γήρανση του εγκεφάλου, αρθρίτιδα, οδοντικοί νόσοι και άλλες συνθήκες που μπορεί να φαίνονται σαν “απλά γηρατειά” αλλά αν διαγνωστούν έγκαιρα και αντιμετωπιστούν κατάλληλα μπορεί να επιστρέψει ο σκύλος σε μια φυσιολογική ζωή.
3-Αλλαγές στη διατροφή μπορεί να φέρουν δραματικά αποτελέσματα. Ρωτήστε το κτηνίατρο σας ή τον επαγγελματία ειδικό υγείας κατοικίδιων για εξειδικευμένη διατροφή που θα βοηθήσει το ηλικιωμένο σκυλί σας να διατηρήσει τις δραστηριότητες του και την αντίληψη του. Αυτό είναι σημαντικό γιατί στην ηλικία των 7 ετών ο μεταβολισμός της γλυκόζης στον εγκέφαλο του σκύλου αλλάζει με τρόπους που μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη, τη μάθηση, τη συνειδητοποίηση και τη λήψη αποφάσεων.
4-Στα ηλικιωμένα σκυλιά αρέσει να μαθαίνουν νέα κόλπα. Στα σκυλιά αρέσει να μαθαίνουν σε όλες τις ηλικίες, και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί οι ηλικιωμένοι σκύλοι καθώς εμπλέκονται στην εκμάθηση καταπολεμούν τη πλήξη και βοηθιούνται να μειώσουν τη γήρανση του εγκεφάλου τους (όπως ακριβώς συμβαίνει και στον άνθρωπο). Ταΐζετε τον σκύλο σας εφόσον έκανε κάποια εργασία και να κάνετε όλα τα κόλπα που του έχετε μάθει για να διατηρείται η οξυδέρκεια του.
5-Τα κατοικίδια φιλαράκια μπορούν να κάνουν θαύματα. Φέρνοντας ένα νέο φίλο στον ηλικιωμένο σκύλο σας μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή του και ζωή στα χρόνια του! Τα σκυλιά είναι ζώα αγέλης – τους αρέσει να παίζουν, να μυρίζουν με τη μύτη τους και να κοιμούνται κοντά το ένα στο άλλο. Έρευνα έχει δείξει ότι τα κατοικίδια ζώα που ζουν με φιλαράκια ζουν περισσότερο και έχουν λιγότερα προβλήματα υγείας.
6-Δεν είναι το ίδιο εύκολα πλέον. Όσο περνάει η ηλικία των κατοικίδιων ζώων η όραση και η ακοή μειώνονται, στέκονται λιγότερο σίγουρα στα πόδια τους, έχουν λιγότερο λίπος για να τα προστατεύει και μπορούν να πάθουν πιο εύκολα ψύξη. Μπορείτε να τα κάνετε να αισθάνονται ασφαλή και άνετα βάζοντας χαλιά δρομείς γύρω από το σπίτι για να περπατάνε, σκάλες ή ράμπες για πρόσβαση στους χώρους που αναπαύονται καθώς και ορθοπεδικό κρεβάτι. Επίσης καλή ιδέα είναι να έχετε άλλο ένα μέρος κοντά του για το νερό έτσι ώστε να μην χρειάζεται να πηγαίνει μακριά κάθε φορά που θέλει να ξεδιψάσει.
7-Περιποιηθείτε τον σκύλο σας. Αυτή είναι η ηλικία όπου η τρυφερή φροντίδα χρειάζεται περισσότερο. Ετοιμάστε του ανώτερης ποιότητας φαγητό και κάντε το πιο νόστιμο. Μάθετε πως να κάνετε μασάζ και χαϊδέψτε τη κοιλιά του. Χρησιμοποιήστε ιμάντες για να τον βοηθήσετε να σηκωθεί και να περπατήσει αν χρειάζεται. Προσφέρετε του ένα ωραίο ζεστό μπάνιο με θεραπευτικά έλαια.
Πηγή: http://www.allaboutdog.gr/
Όλες οι αναρτήσεις μας καθημερινά και στις σελίδες μας
στο facebook https://www.facebook.com/liliansimou.astrolife
στο twitter https://twitter.com/astrolifegr
στο κανάλι μου στο youtube: https://www.youtube.com/channel/UCSrCxZCiHrdYlzze25B_p3Q
Θέματα ψυχολογικής αστρολογίας στο: http://writersgang.com/ (Στήλη: Walking with the stars)