17 Νοέμβρη 1973 – Αστρολογικές παρατηρήσεις 47 χρόνια μετά…
Από την Λίλιαν Σίμου
Έχουν παρέλθει ήδη 47 ολόκληρα χρόνια από την δύσκολη εκείνη περίοδο, λίγο πριν την πτώση της χούντας στην Ελλάδα. Μία ακόμη επέτειος έφθασε από την ημέρα της εισβολής στο Πολυτεχνείο και λόγω της ιδιαίτερα δύσκολης συγκυρίας στην Ελλάδα, σκέφθηκα να δούμε κάποια στοιχεία, όπως συνέβη και με τον Μάη του 1968.
Για τα γεγονότα, προτιμώ να χρησιμοποιήσω το κείμενο από την Βικιπέντια, ούτως ώστε να δούμε την ροή τους.
Τα γεγονότα
Στις 14 Νοεμβρίου 1973 φοιτητές του Πολυτεχνείου αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα και άρχισαν διαδηλώσεις εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος. Καθώς οι αρχές παρακολουθούσαν αμέτοχες, οι φοιτητές που αυτοαποκαλούνταν «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», οχυρώθηκαν μέσα στο κτίριο της σχολής επί της οδού Πατησίων και ξεκίνησαν τη λειτουργία του ανεξάρτητου ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου.
Ο πομπός κατασκευάστηκε μέσα σε λίγες ώρες στα εργαστήρια της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών από τον Γιώργο Κυρλάκη. Το, πλέον ιστορικό, μήνυμά τους ήταν: «Εδώ Πολυτεχνείο! Λαέ της Ελλάδας το Πολυτεχνείο είναι σημαιοφόρος του αγώνα μας, του αγώνα σας, του κοινού αγώνα μας ενάντια στη δικτατορία και για την Δημοκρατία». Εκφωνητές του σταθμού ήταν η Μαρία Δαμανάκη, ο Δημήτρης Παπαχρήστος και ο Μίλτος Χαραλαμπίδης.
Στις 3 π.μ. της 17ης Νοεμβρίου αποφασίζεται από την μεταβατική κυβέρνηση η επέμβαση του στρατού και ένα από τα τρία άρματα μάχης που είχαν παραταχθεί έξω από τη σχολή, γκρεμίζει την κεντρική πύλη. Όπως φαίνεται και στο ιστορικό φιλμ που τράβηξε παράνομα Ολλανδός δημοσιογράφος, το άρμα μάχης AMX 30 έριξε την σιδερένια πύλη τη στιγμή που επάνω βρίσκονταν ακόμα φοιτητές. Ο σταθμός του Πολυτεχνείου έκανε εκκλήσεις στους στρατιώτες να αψηφήσουν τις εντολές των ανωτέρων τους και στη συνέχεια ο εκφωνητής απήγγειλε τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο.
Η μετάδοση συνεχίστηκε ακόμα και μετά την είσοδο του άρματος στον χώρο της σχολής. Οι φοιτητές που είχαν παραμείνει στο Πολυτεχνείο, μαζεύτηκαν στο κεντρικό προαύλιο, ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο.
Η πτώση της πύλης ακολουθήθηκε από την είσοδο μιας μονάδας ενόπλων στρατιωτών των ΛΟΚ που οδήγησαν τους φοιτητές, χωρίς βία, έξω από το Πολυτεχνείο, μέσω της πύλης της οδού Στουρνάρα. Οι αστυνομικές δυνάμεις που περιμένουν στα δυο πεζοδρόμια της Στουρνάρα επιτίθενται στους φοιτητές, την έξοδο των οποίων αποφασίζουν (σύμφωνα και με το πόρισμα του εισαγγελέα Τσεβά) να περιφρουρήσουν κάποιοι από τους στρατιώτες, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις επενέβησαν και εναντίον των αστυνομικών που βιαιοπραγούσαν στους φοιτητές. Πολλοί φοιτητές βρίσκουν καταφύγιο σε γειτονικές πολυκατοικίες.
Ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας ανοίγουν πυρ από γειτονικές ταράτσες, ενώ άνδρες της ΚΥΠ καταδιώκουν τους εξεγερθέντες. Οι εκφωνητές του σταθμού του Πολυτεχνείου παρέμειναν στο πόστο τους και συνέχισαν να εκπέμπουν το ιστορικό μήνυμα για 40 λεπτά μετά την έξοδο, οπότε συνελήφθησαν.
Οι νεκροί του Πολυτεχνείου
Στρατιώτες και αστυνομικοί έβαλαν με πραγματικά πυρά κατά πολιτών μέχρι και την επόμενη μέρα, με συνέπεια αρκετούς θανάτους στον χώρο γύρω από το Πολυτεχνείο, αλλά και στην υπόλοιπη Αθήνα. Η πρώτη επίσημη καταγραφή τον Οκτώβριο του 1974, από τον εισαγγελέα Δημήτρη Τσεβά, εντόπισε 18 επίσημους ή πλήρως βεβαιωθέντες νεκρούς και 16 άγνωστους “βασίμως προκύπτοντες”. Ένα χρόνο αργότερα ο αντιεισαγγελέας εφετών Ιωάννης Ζαγκίνης έκανε λόγο για 23 νεκρούς, ενώ κατά τη διάρκεια της δίκης που ακολούθησε προστέθηκε ακόμη ένας. Οι πρώτες (δημοσιογραφικές) προσπάθειες για την καταγραφή των γεγονότων μιλούσαν για 59 νεκρούς ή και 79 θύματα, με βάση τον κατάλογο Γεωργούλα. Σύμφωνα με έρευνα του διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Λεωνίδα Καλλιβρετάκη το 2003, ο αριθμός των επωνύμων νεκρών ανέρχεται σε 23, ενώ αυτός των νεκρών αγνώστων στοιχείων σε 16.
Ο Χρήστος Λάζος υποστηρίζει ότι οι νεκροί είναι 83 και ίσως περισσότεροι. Ανάμεσά τους ο 19χρονος Μιχάλης Μυρογιάννης, ο μαθητής λυκείου Διομήδης Κομνηνός και ένα πεντάχρονο αγόρι που εγκλωβίστηκε σε ανταλλαγή πυρών στου Ζωγράφου. Κατά τη δίκη των υπευθύνων της χούντας υπήρξαν μαρτυρίες για τον θάνατο πολλών πολιτών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης. Τέλος χιλιάδες σύμφωνα με εκτιμήσεις ήταν οι τραυματίες πολίτες.
Η αστρολογική ματιά στην στιγμή της εισβολής του άρματος
Εξετάζοντας τα δεδομένα μου έκαναν περισσότερη εντύπωση τα εξής:
-Ο χάρτης της εισβολής, έχει τους γωνιακούς οίκους στις πρώτες μοίρες των παρορμητικών ζωδίων. Προσδιορίζει ένα γεγονός που διεξάγεται έντονα, γρήγορα, άμεσα. Έχει ορμή και ένταση.
-Ο Πλούτωνας ήταν σε ακριβές ταυ τετράγωνο με τον Πλούτωνα και τον Δία της χώρας. Μέσα στον 5ο οίκο της Ελλάδας, φέρνει την έκρηξη και την πίεση μέσα από χώρους παιδαγωγικούς και με τα παιδιά της Ελλάδας. Οι πληροφορίες μας λένε εδώ πως τα κίνητρα ήταν η ασφυκτική κατάσταση στην οποία είχε πέσει η χώρα, αλλά και μία πίεση προς τους εκπροσώπους.
-Ο Κρόνος σε σύνοδο με το Μεσουράνημα του θέματος του Πολυτεχνείου, και σε τετράγωνο προς τον Πλούτωνα στον πρώτο οίκο, δηλώνει την στρατιωτική επιθετική ενέργεια και φυσικά, δημιουργεί μαζί με τον Πλούτωνα και τον Δία της χώρας, ένα σταυρό τελικά, στα παρορμητικά. Ένα σταυρό που δημιουργεί έναν εκρηκτικό συνδυασμό, σε τροχιά.
-Οι Δεσμοί της Σελήνης του Πολυτεχνείου, είναι σε μοίρες που υπογραμμίζουν την ροή προς μία νέα αρχή, αλλά ακόμη τα γεγονότα δεν ελέγχονται.
-Πολύ ενδιαφέρον έχει επίσης ο ανάδρομος Άρης σε αντίθεση με τον Ουρανό σε κρίσιμη μοίρα και οι δύο. Η αντίθεση σχηματίζεται στον Κριό και στον Ζυγό και μεταξύ πρώτου και εβδόμου οίκου. Η επιθετική ενέργεια έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν, αφορά τα σώματα ασφαλείας και έχει μία παρορμητική όξυνση οδηγώντας σε ακραία συμπεριφορά. Η πυροδότηση ξαφνιάζει, ίσως γιατί δεν περίμεναν τελικά να γίνει η εισβολή.
-Ο Δίας του γεγονότος είναι στον Υδροχόο και ακριβώς σε σύνοδο με τον Ουρανό της Ελλάδας. Διογκώνει λοιπόν την επαναστατική και ανατρεπτική διάθεση, προς τους κυβερνώντες. Ήδη από το προγνωστικό σύστημα της εποχής, έχουμε τον πέμπτο οίκο στον Υδροχόο και με τον Δία στην ακμή. Προετοιμαζόταν και διογκώνονταν το κύμα της ανατροπής. Οι σπουδαστές της χώρας, απαιτούσαν περισσότερη ελευθερία και αλλαγές.
-Στο προγνωστικό σύστημα της εποχής,
-ο Ήλιος, οι Δεσμοί της Σελήνης, ο Κρόνος και ο Πλούτωνας σε ταυ τετράγωνο και στις γωνίες του ωροσκοπίου, δίνουν εξ αρχής την εικόνα μίας έντονα επιθετικής περιόδου, όπου όλα κινούνται πολύ γρήγορα και με σκληρότητα. Μοιραία τα γεγονότα οδηγούν σε σύγκρουση. Οι πιέσεις που ασκούνται μοιάζουν με τεντωμένο σχοινί, έτοιμο να σπάσει.
-Ο Άρης είναι στον Ταύρο, σε αντίθεση προς την Αφροδίτη, εκδηλώνει την δυσαρέσκεια που επικρατεί και μάλιστα με πείσμα.
-Ο Δίας είναι στην ακμή του πέμπτου οίκου, της παιδείας και της νεολαίας της χώρας, στον Υδροχόο, που την ημέρα του Πολυτεχνείου ενισχύει την ανατρεπτική δύναμη του Ουρανού. Οι απαιτήσεις είναι ορατές: “ψωμί, παιδεία, ελευθερία”. Το σύνθηκα περιγράφεται καθαρά.
-Ο Ωροσκόπος του προγνωστικού συστήματος είναι στον πέμπτο οίκο του κράτους, άρα επιβεβαιώνει την εικόνα της νεολαίας, που θα κυριαρχήσει εκείνη την εποχή. Οι νέοι και οι σπουδαστές στο προσκήνιο, δηλώνουν με τη στάση τους πως θα πρωταγωνιστήσουν.
-Ο Ερμής είναι σε σύνοδο με τον Ουρανό, μία ακόμη πληροφορία της αντίδρασης των νέων. Έλλειψη υπομονής, νευρικότητα και ανάγκη να ορθώσουν έναν επαναστατικό λόγο.
-Και τέλος, η Σελήνη στον Λέοντα είναι σε σύνοδο με τον Κρόνο της Ελλάδας και σε αντίθεση με τον Ήλιο, συνδυασμός που δηλώνει την αντίδραση και αντίσταση κατά του αρχηγού του κράτους, με την στήριξη των αντιπολιτευτικών δυνάμεων.
Και σήμερα;
Στην σημερινή εποχή, ήδη είδαμε να ξεκινά από το 2010 μία επαναστατική διάθεση σε κοινωνικό επίπεδο. Η παρουσία τότε του Δία και του Ουρανού στην αρχή του Κριού, σε τετράγωνο με τον Πλούτωνα στην αρχή του Αιγόκερου και σε αντίθεση με τον Κρόνο στην αρχή του Ζυγού, έδινε έντονα το στίγμα μίας πάλης και μίας επιθετικής εξέλιξης.
Το τετράγωνο μεταξύ των δύο πλανητών του μετασχηματισμού χαλάρωσε μεν, αλλά μέσω του Δία στον Ζυγό, εξακολουθεί να μας προειδοποιεί πως είμαστε μπροστά σε εκπλήξεις και μεγάλες, επαναστατικές κινήσεις. Αν και πλέον το εκρηκτικό τετράγωνο δεν θα είναι ακριβές ξανά, έρχονται κοντά κατά διαστήματα οι δύο αυτοί πλανήτες του μετασχηματισμού και μας ταράζουν, εκπλήσσουν, ενοχλούν, προκαλούν με ανατροπές.
Δυστυχώς, οι δυνατοί έχουν συσπειρωθεί προκειμένου να επιβάλλουν αποφάσεις με μορφή ολοκληρωτικής εξουσίας (Πλούτωνας στον Αιγόκερω – παγκόσμιες πολιτικές αλλαγές, όπως ανέφερα σε ειδικό άρθρο)
Άραγε όμως, πόσο συνειδητοποιημένοι είμαστε για να πάρουμε αποφάσεις και να διώξουμε ακόμη μία φορά την σκληρή μπότα της εξουσίας από την ζωή μας;
Ας αναλογιστούμε τα λάθη της γενιάς που επαναστάτησε δικαίως εκείνη την εποχή, τα μετέπειτα λάθη που μας οδήγησαν στην χαλάρωση και στην απάθεια, και μείωσαν τις άμυνές μας και την εγρήγορσή μας, σαν κοινωνία.
Ας διατηρήσουμε το πνεύμα της αντίδρασης ενάντια σε κάθε σύστημα που μας συνθλίβει τα όνειρα, έχοντας όμως και συνέπεια στην συνέχεια κάθε επανάστασης ή εξέγερσης. Όπως και σε περιόδους μεγάλων επαναστάσεων (Γαλλική, Ελληνική) το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο, όταν οι επαναστάτες αναλάβουν θέσεις εξουσίας…
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει οι λαοί να δέχονται κάθε ολοκληρωτικό σύστημα δίχως αντίδραση… Ούτως ή άλλως, οι συνθήκες επιβάλλουν να υπάρχουν πάντα αλλαγές στα κοινωνικά συστήματα… Ας επιδιώξουμε να είναι προς την βελτίωση των συνθηκών όλων μας…
Δύσκολη και η φετινή επέτειος, στην διαρκή οικονομική αποδυνάμωση των πολιτών και στον απόηχο άλυτων προβλημάτων ουσίας, στην Παιδεία, στην Υγεία, στην εργασία, στους στόχους όπου ένα κράτος θα έδινε στους πολίτες αχτίδα ελπίδας, στην αναστάτωση “εξ ανατολών και από δυσμάς”, γενικά σε ένα κόσμο σε αποσυντονισμό, και ευρύτερα σε μεθοδευμένη καταστολή ή αποθάρρυνση…
Ήδη υπάρχει διάχυτο στους λαούς το μήνυμα πως το “παιχνίδι εξουσιών” σκληραίνει και ο τρόμος γίνεται εφαλτήριο για νέα “μέτρα καταστολής και προστασίας” που φυσικά μόνο ήρεμους δεν μπορούν να μας επιστρέψουν να είμαστε…
Όλες οι αναρτήσεις μας καθημερινά και στις σελίδες μας
στο facebook https://www.facebook.com/liliansimou.astrolife
στο twitter https://twitter.com/astrolifegr
και στο google+ https://plus.google.com/u/0/105197655252970962131/posts
Θέματα ψυχολογικής αστρολογίας στο: http://writersgang.com/ (Στήλη: Walking with the stars)
[…] Μία ημέρα ιστορικής μνήμης συμπίπτει με την Πανσέληνο του Νοέμβρη. 17 Νοέμβρη λοιπόν και σαράντα χρόνια μετά, έχουμε ήδη αναφέρει το ιστορικό γεγονός στο άρθρο μας εδώ… […]