Σιμόν Ντε Μποβουάρ και η φεμινιστική ιδέα
από την Λίλιαν Σίμου
Στις 9 Ιανουαρίου γεννήθηκε η σημαντική συγγραφέας, φιλόσοφος, διανοούμενη και σύντροφος του υπαρξιστή Ζαν Πολ Σαρτρ, Σιμόν Ντε Μποβουάρ.
Το έργο της μακρύ και ενδιαφέρον, σημαντική παρουσία στην Δυτική Ευρώπη και όχι μόνο.
Το γνωστότερο βιβλίο της υπήρξε “Το Δεύτερο Φύλο”, μια φεμινιστική ανάλυση της γυναικείας ύπαρξης και της καταπίεσης των γυναικών.
Στο «Δεύτερο Φύλο» επιχειρηματολογεί μέσω ενός φεμινιστικού υπαρξισμού στο Δεύτερο Φύλο . Ως υπαρξίστρια η Μπoβουάρ αποδέχεται την αρχή πως η ύπαρξη προηγείται της ουσίας. Επομένως δεν γεννιέται κανείς γυναίκα, αλλά γίνεται. Η ανάλυσή της εστιάζει στην ιδέα του Άλλου. Η κατασκευή της γυναίκας ως το τυπικό παράδειγμα Άλλου είναι για την Μποβουάρ το θεμέλιο της καταπίεσης των γυναικών.
Η Μποβουάρ υποστηρίζει πως δια μέσου της ιστορίας οι γυναίκες έχουν θεωρηθεί ως η παρέκκλιση, η ανωμαλία. Ακόμη και η πρώιμη φεμινίστρια Mary Wollstonecraft θεωρεί τους άντρες ως το ιδανικό στο οποίο θα έπρεπε να ανέλθουν οι γυναίκες.
Η Μπoβουάρ λέει πως αυτή η στάση έχει κρατήσει πίσω τις γυναίκες διατηρώντας την αντίληψη πως οι γυναίκες είναι η παρέκκλιση από το κανονικό, ότι είναι παρείσακτες που προσπαθούν να εξομοιωθούν με την “κανονικότητα”. Λέει επίσης πως αν ο φεμινισμός θέλει να προχωρήσει, πρέπει να καταρρίψει την υπόθεση αυτή.
Η προσωπικότητά της πολυσύνθετη και ιστορική στην διαδρομή της, με ώθησε να δω πώς αντιμετώπιζε το θηλυκό στοιχείο η ίδια και γιατί επέλεξε αυτή την μαχητική διαδρομή, παράλληλα με πολλά άλλα που αποτελούν την σύνθεση του έργου της.
Αστρολογική προσέγγιση στο Θηλυκό στοιχείο που τόσο τόνισε στη ζωή και το έργο της
Η Μποβουάρ γεννήθηκε με τον Ήλιο στον Αιγόκερω, τη Σελήνη στην τελευταία μοίρα του ζωδιακού και τον ωροσκόπο στον Σκορπιό.
Ο συνδυασμός δηλώνει μία δυναμική παρουσία εσωτερικά και εξωτερικά, με ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ψυχισμό, διαισθητικό και ευπρόσβλητο. Σίγουρα αυτό την έφερε κάποιες φορές σε δυσχερή θέση, αφού ως προσωπικότητα ήταν σθεναρή και ανθεκτική, αξιόπιστη και πεισματάρα, αλλά ως ψυχή είχε πολλές ευαισθησίες και διαισθητική αντίληψη που την τραυμάτιζε.
Η Σελήνη, εκτός του ότι βρίσκεται σε ιδιαίτερη ζωδιακή μοίρα, την τελευταία των Ιχθύων, μία από τις ιδιαίτερα πνευματικές μοίρες, είναι σε σύνοδο με τον Άρη. Ο Άρης αντιπροσωπεύει το αρσενικό στοιχείο, την αρσενική ορμή, την δύναμη δράσης για κατάκτηση και εξουσία.
Κυβερνά τον ωροσκόπο της και διαπιστώνουμε πως ο ερωτικός σύντροφος παρουσιάζεται ως νευρωτικός, εγωιστής, ματαιόδοξος, ανυποχώρητος. Ίσως κάποιες μνήμες της παιδικής της ηλικίας, που επιβεβαιώνονται και από τον Χείρωνα, έκαναν την προσωπικότητά της να τολμά να αντιστέκεται στη διαμάχη των δύο φύλων, κάτι που είχε σαν εικόνα ή παράδειγμα από την τρυφερή ηλικία.
Στην ουσία υπάρχει η τριπλή σύνοδος Κρόνου, Άρη, Σελήνης στο τέλος του ζωδιακού, σε τετράγωνο προς τον Πλούτωνα. Επομένως η αίσθηση της ανδρικής κυριαρχίας και εξουσίας την πληγώνει και μπορεί να την κάνει να έχει μνήμες έλλειψης αυτοκυριαρχίας, έντασης, αντιπαραθέσεων. Καθώς όμως ο σχηματισμός αυτός κάνει τρίγωνο με τον ωροσκόπο της, αντί να την καταβάλει, την ενδυναμώνει και μορφοποιεί τον χαρακτήρα της.
Η Σελήνη φέρνει στο φως το ιδανικό, για μία θηλυκή παρουσία δυναμική, αποφασιστική, αντιδραστική, επομένως είναι εύκολο να ψάξει μία ανάλογη ιδεολογία. Η ιδεολογία αυτή οδηγείται προς το φεμινιστικό κίνημα, που υπογραμμίζεται από το δεύτερο θηλυκό της στοιχείο, την Αφροδίτη.
Η Αφροδίτη είναι στον επαναστατικό Υδροχόο, ανένταχτη και ασυμβίβαστη, σε σύνοδο με τον Χείρωνα, αντίθεση προς τον Δία. Μικρή δυνατότητα ικανοποίησης μέσα από τις σχέσεις, με έντονες διαθέσεις για ελευθερία, αποδέσμευση, συναισθηματική απεξάρτηση, απρόβλεπτους έρωτες. Ο έρωτας μπορεί να είναι ασυνήθιστη εμπειρία, με δυνατή έλξη, αλλά και όρια ελευθερίας, κάτι που όντως είχε η μακροχρόνια σχέση με τον Σαρτρ. Πρεσβεύει την ανάγκη για ανθρώπους που δεν αντέχουν την παραδοσιακή μορφή των σχέσεων, με τους συμβιβασμούς και τις κοινωνικές υποχρεώσεις, αλλά και προτιμούν ανθρώπους που φαίνονται «ξένοι» προς το περιβάλλον τους.
Ωστόσο, δεν μιλά για μοναξιά, γιατί η μαγνητική έλξη δεν αφήνει μόνη αυτή την γυναίκα. Απλά η ίδια προτιμά να θωρακιστεί, για να μην τραυματιστεί από την στενή επαφή ή συναισθηματική εξάρτηση, λόγω της παρουσίας του Χείρωνα. Στον τρίτο της οίκο, είναι η ιδέα και η σύλληψη της ιδέας αυτής, ως ιδανική μορφή επιλογής στις σχέσεις, σίγουρα διατηρείται μία απόσταση που μοιάζει ψυχρή, είναι προφανώς όμως το τοίχος προστασίας της απέναντι στα λόγια των άλλων ή στις επιλογές των άλλων που θα μπορούσαν να την πληγώσουν ή να κυριαρχήσουν πάνω της.
Οι απόψεις της αντανακλώνται στην γραφή της (3ος οίκος) και περνούν μία ευρύτερη ιδεολογία, ανεξάρτητης θηλυκότητας, που ταιριάζει στον φεμινισμό (Υδροχόος). Έχουν αποδοχή, θεωρούνται πρωτοπόρες και αφήνουν το στίγμα τους. Διδάσκει με τον τρόπο της και παραδειγματίζει (Χείρωνας) την ευρύτερη αγάπη κι όχι την προσωπική και εγωιστική εξάρτηση της αγάπης (αντίθεση με τον Δία στον Λέοντα).
Η Ήρα, αστεροειδής που συμβάλλει στην παραδοσιακή μορφή της δέσμευσης, είναι στον Τοξότη, και σε ακριβές τετράγωνο προς τον Κρόνο. Αυτή η λεπτομέρεια υπογραμμίζει πως δεν θα μπορούσε να ζει κάτω από το καθεστώς της ανδρικής υπεροχής ή πίεσης, σαν φιλοσοφία ζωής.
Σίγουρα είναι μια προσωπικότητα ιδιαίτερα χαρισματική και θα μπορούσαμε να κάνουμε ευρεία αναφορά, αλλά η παρούσα ανάλυση στέκεται ιδιαίτερα στο θηλυκό στοιχείο και πώς διαμόρφωσε την σκέψη και την δομή της.
Σίγουρα το έργο της είναι ένα αξιόλογο κληροδότημα που δεν αναλύεται σε λίγες γραμμές…
Μερικά αποφθέγματά της:
- Το να κερδίσεις ένα άντρα είναι τέχνη. Το να τον κρατήσεις είναι επάγγελμα.
• Τους αρέσει να σκοτώνουν τον χρόνο τους περιμένοντας το χρόνο να τους σκοτώσει.
• Δεν γεννιέσαι γυναίκα. Γίνεσαι γυναίκα.
• Είναι τα γηρατειά μάλλον παρά ο θάνατος που είναι το αντίθετο της ζωής. Τα γεράματα είναι η παρωδία της ζωής, ενώ ο θάνατος μετατρέπει τη ζωή σε πεπρωμένο.
• Κάποιες μέρες ο Θεός μοιάζει τόσο μακρινός που μοιάζει απών
• Αν ζήσεις πολύ, θα διαπιστώσεις ότι κάθε νίκη μετατρέπεται σε ήττα.
• Η ομορφιά έχει να πει ακόμα πιο λίγα και από την ευτυχία.
• Η μοιρολατρία θριαμβεύει επάνω σ’ αυτούς που πιστεύουν σ’ αυτήν.
• Μιας κι είναι ο Άλλος μέσα μας που είναι γέρος, είναι φυσικό η αποκάλυψη για την ηλικία μας να έρχεται από έξω, από τους άλλους. Δεν τη δεχόμαστε πρόθυμα.
Βιβλιογραφία
L’Invitée (1943)
Le sang des autres (Το αίμα των άλλων, 1945)
Tous les hommes sont mortels (Όλοι οι άνθρωποι είναι θνητοί, 1946) ― ελλην. μετάφρ. Μαργ.Λώμη, “ΓΛΑΡΟΣ”
Les Mandarins (βραβείο Goncourt) (Οι Μανδαρίνοι, 1954) ― ελλην. μετάφρ. Ζωρζ Σαρή, “ΓΛΑΡΟΣ”
Les belles images (Οι ωραίες εικόνες, 1966)
La femme rompue (Η κουρασμένη γυναίκα, 1968)
Pyrrhus et Cinéas (Πύρρος και Κινέας, 1944)
Pour une morale de l’ambiguïté (Για μια ηθική της αμφισβήτησης, 1947)
L’Existentialisme et la Sagesse des nations (1948)
Le Deuxième Sexe (Το δεύτερο φύλο, 1949)
Privilèges (1955)
La Longue Marche (1957)
L’Amérique au jour le jour (1948)
Mémoires d’une jeune fille rangée (Αναμνήσεις μιας καθώς πρέπει κόρης, 1958) ― ελλην. μετάφρ. Λ.Πολενάκης, “ΓΛΑΡΟΣ”
La Force de l’âge (1960)
La Force des choses (1963)
Une Mort très douce (1964)
La Vieillesse (1970)
Tout compte fait (1972)
La Cérémonie des adieux (Η τελετή του αποχαιρετισμού, 1981)
Όλες οι αναρτήσεις μας καθημερινά και στις σελίδες μας
στο facebook https://www.facebook.com/liliansimou.astrolife
στο twitter https://twitter.com/astrolifegr
στο κανάλι μου στο youtube: https://www.youtube.com/channel/UCSrCxZCiHrdYlzze25B_p3Q
Θέματα ψυχολογικής αστρολογίας στο: http://writersgang.com/ (Στήλη: Walking with the stars)
και τώρα στο https://togethergreece.com/Lilian1S