Θερινό Ηλιοστάσιο, λαογραφικές και αστρολογικές πληροφορίες
Από την Λίλιαν Σίμου
Στις 21 Ιουνίου γιορτάζουμε το Θερινό Ηλιοστάσιο. Τι αντιπροσωπεύει όμως αυτή η χρονική στιγμή;
Ηλιοστάσιο ονομάζεται η χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης εμφανίζεται στραμμένος όσο περισσότερο προς ή μακριά από τον Ήλιο συμβαίνει κατά την ετήσια τροχιά της Γης γύρω από αυτόν. Αυτό ισοδυναμεί με τον Ήλιο να βρίσκεται στο βορειότερο ή στο νοτιότερο σημείο του ουρανού που βρίσκεται ποτέ το μεσημέρι, όπως εμφανίζεται σε εμάς πάνω στην επιφάνεια της Γης. Η λέξη προέρχεται από το «ήλιος» και το «στέκομαι»/«στάση» επειδή κοντά στα ηλιοστάσια (λίγες ημέρες πριν ή μετά) ο Ήλιος φαίνεται να επιβραδύνει τη φαινομενική κίνησή του προς τα βόρεια ή προς τα νότια (κίνηση στην απόκλιση), μέχρι που την ημέρα του ηλιοστασίου αυτή η κίνηση μηδενίζεται και αντιστρέφεται..
Εξίσου ορθό ετυμολογικά είναι και το συνώνυμο «ηλιοτρόπιο». Με την ευρύτερη σημασία, ο όρος «ηλιοστάσιο» σημαίνει και την ημέρα που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο, δύο φορές τον χρόνο, τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο. Τα ηλιοστάσια, όπως και οι ισημερίες, συνδέονται αναπόσπαστα με τις εποχές του έτους. Σε κάποιες χώρες ή γλώσσες θεωρείται ότι αρχίζουν ή διαχωρίζουν τις εποχές, ενώ σε άλλες θεωρούνται τα κέντρα τους.
Λαογραφικές αναφορές
Πολλοί πολιτισμοί εόρταζαν και εορτάζουν τόσο το χειμερινό όσο και το θερινό ηλιοστάσιο, όπως και τις ισημερίες, πράγμα που αντικατοπτρίζεται και σε κοντινές ημερολογιακά φαινομενικά άσχετες θρησκευτικές εορτές.
Για το θερινό ηλιοστάσιο και οι τρεις μεγάλες συνιστώσες του Χριστιανισμού (Ορθόδοξοι, Καθολικοί και Προτεστάντες) εορτάζουν τη γέννηση του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στις 23 ή στις 24 Ιουνίου, γνωστή στην Ελλάδα ως εορτή του «Αϊ-Γιάννη του Φανιστή», αρκετά σημαντική ώστε σε κάποια μέρη (Σωζόπολις Ανατ.Ρωμυλίας) ολόκληρος ο Ιούνιος να αναφέρεται ως «Αϊγιαννίτης». Ο λαογράφος Γεώργιος Μέγας έγραφε στην εφημερίδα Καθημερινή στις 22/6/1958:
« Ό,τι μία νέα χρονική περίοδος αρχίζει με την 24ην Ιουνίου το γνωρίζουν και οι άνθρωποι του λαού: «είναι λιτρόπι» λέγουν, δηλ. ημέρα των θερινών τροπών του ηλίου και δι’ αυτό τον Ιωάννην Πρόδρομον, του οποίου το Γενέθλιον εορτάζεται την ημέραν αυτήν, εις μερικούς τόπους, όπως εις την Κύμην, την Κύθνον, την Λέσβον, την Σινώπην, την Οινόην, τον ονομάζουν Αϊγιάννη «Λιοτροπιόν» ή Αλιτροπιόν ή του Λουτρόπου. Επικρατεί μάλιστα η πίστις ότι ο ήλιος της ημέρας αυτής «τρέμει ή γυρίζει και είναι θαμπερός»
Στις βορειότερες χώρες, όπου οι μεταβολές της πορείας του ήλιου είναι ευκολότερα αντιληπτές από ό,τι στην Ελλάδα, οι σχετικές τελετές επικρατούσαν από τη χαραυγή ήδη του πολιτισμού. Το αρχαιότερο ίσως σχετικό μνημείο είναι το Στόουνχεντζ. Σήμερα η κεντρική ιδέα επιβιώνει σε εορτασμούς όπως η Ημέρα του Ιβάν Κουπάλα και η Λίθα.
Στους περισσότερους πολιτισμούς τα 2 ηλιοστάσια και οι 2 ισημερίες ορίζουν τα μέσα των 4 εποχών του έτους. Ωστόσο, στην Ελλάδα αναφέρεται συχνά ότι η 21η Ιουνίου είναι η «επίσημη» ή «αστρονομική» έναρξη του Θέρους και η 21η Δεκεμβρίου η έναρξη του χειμώνα.
Στο Ινδικό ημερολόγιο υπάρχουν δύο αστρικά ηλιοστάσια, το Uttarayana και το Dakshinayana. Το πρώτο τοποθετείται περί τις 14 Ιανουαρίου κάθε χρόνο, ενώ το δεύτερο περί τις 14 Ιουλίου. Αυτά σημειώνουν δύο σημεία στη φαινόμενη κίνηση του Ήλιου κατά μήκος ενός σταθερού ως προς τους μακρινούς αστέρες Ζωδιακού την είσοδό του στο ζώδιο Mesha (αντιστοιχεί στο ζώδιο Κριός το 285 μ.Χ. περίπου) και στο αντίθετο ζώδιο Tula (Ζυγός του 285 μ.Χ. περίπου).
Θερινό Ηλιοστάσιο και αστρολογία
Η αλλαγή των εποχών συμβαίνει πάντα όταν ο Ήλιος εισέρχεται στην 0η μοίρα των παρορμητικών ζωδίων. Με την Εαρινή Ισημερία, έχουμε την είσοδο του Ήλιου στον Κριό. Αυτό θεωρείται και το σημείο-σταθμός για ένα νέο έτος στην αστρολογία.
Στην συνέχεια, έχουμε το Θερινό Ηλιοστάσιο, περίπου την 21η Ιουνίου. Συμβαίνει την ώρα που ο Ήλιος εισέρχεται στο ζώδιο του Καρκίνου.
Μία σημαντική ημερομηνία του έτους, καθώς ξεκινά η εποχή της καρποφορίας, μετά την ανθοφορία της Άνοιξης. Επειδή υψηλότερη συγκέντρωση του ήλιου της ηλιακής ενέργειας για την επιφάνεια της γης θα συμβεί κατά τη θερινή περίοδο, η υπόσχεση της εποχής, της αφθονίας της ανάπτυξης και της διατροφής, το φως και τη θερμότητα σημειώνεται και γιορτάζεται.
Το έργο του Σαίξπηρ “Ένα Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας” βασίζεται στην παραδοσιακή πεποίθηση των Δρυίδων ότι κατά την διάρκεια του θερινού ηλιοστασίου, τα πνεύματα της φύσης είναι ορατά και η μαγεία είναι παντού γύρω μας.
Αν το εξετάσουμε σε όλες τις διαστάσεις, αναφερόμαστε στην διαρκή εναλλαγή των εποχών, όπου οι χυμοί της Ζωής, δέχονται τον κύκλο της Δημιουργίας και αναπτύσσονται σύμφωνα με τα στάδια εξέλιξής της.
Η Σελήνη θεωρείται πως είναι η «θηλυκή αρχή» – Yin, αποτελεί την συγγενική μήτρα της ζωής. Το φεγγάρι είναι η μήτρα και η αιτιολογία της ζωής, και στην αστρολογία είναι συνδεδεμένο με την κυοφορία και τον τοκετό. Η θηλυκή αρχή επιθυμεί να δώσει καλλιέργεια, προστασία, φροντίδα, ζεστασιά και ποιότητα στην ζωή μας.
Αφού έχει ήδη ξεκινήσει η δημιουργική διαδικασία στην Εαρινή Ισημερία, εδώ έχουμε να φροντίσουμε το «γέννημα», το έργο μας και να το προστατέψουμε, να το αναπτύξουμε και να εισπράξουμε τους καρπούς. Το ένστικτο και η διαίσθηση αναπτύσσονται (στοιχεία του Καρκίνου) αλλά παράλληλα αυτές τις μέρες, δεν μένουν μόνο παθητικά. Με ένα απρόβλεπτο τρόπο, διεγείρονται απαιτήσεις για να επιτευχθεί μία νέα αρχή.
Κατά το Θερινό Ηλιοστάσιο λοιπόν, έχουμε τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου.
Είναι η περίοδος που ξεκινά με το παρορμητικό ζώδιο του Νερού. Οι συγκινήσεις είναι σε έξαρση. Το καλοκαίρι θεωρείται παραδοσιακά περίοδος χαράς, χαλάρωσης, διακοπών. Έστω κι αν οι συνθήκες δεν μας το επιτρέπουν πολλές φορές, είναι ένα τρίμηνο που παραπέμπει στην ανάγκη να νοιώσουμε κοντά στο σπίτι, στους οικείους, στην πατρίδα μας (ζώδιο του Καρκίνου), την χαρά, τη διασκέδαση, τον έρωτα, το φλερτ (ζώδιο του Λέοντα) και να αρχίσουμε να αναλύουμε τις λεπτομέρειες που έχουν συσσωρευτεί στην καθημερινότητά μας (ζώδιο της Παρθένου).
Δεν είναι τυχαίο που το Θερινό Ηλιοστάσιο είναι η έναρξη του ζωδίου του Καρκίνου, που κυβερνά η Σελήνη.
Η Σελήνη είναι το πιο γοητευτικό και μυστηριώδες σώμα στον ουρανό τη νύχτα. Συνδέεται με τον κύκλο της Ζωής, όπως και τον γυναικείο κύκλο και την κυοφορία.. Η διάρκεια της εγκυμοσύνης μετράται μέσα από δέκα κύκλους της Σελήνης, αν υπάρχει πληρότητα στις ημέρες.
Η Σελήνη επηρεάζει επίσης τη γεωργία και από τους αρχαίους χρόνους, οι άνθρωποι έχουν καλλιεργήσει τις σοδειές τους, σύμφωνα με τις φάσεις της Σελήνης. Επομένως κατανοούμε πόσο σημαντικό είναι για την εσωτερική μας καλλιέργεια το φετινό Θερινό Ηλιοστάσιο, με μία Πανσέληνος στην συνέχειά του. Ο Ήλιος στο ζώδιο του νερού, σκιαγραφεί την ποιότητα των συναισθημάτων μας.
Στο Θερινό Ηλιοστάσιο, ο φυσικός δορυφόρος μας θα βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο με τη Γη κατά την διάρκεια του έτους, το λεγόμενο περίγειο. Το φεγγάρι θα είναι στην πραγματικότητα πολύ κοντά μας. Συνήθως, η μέση απόσταση Γης-Σελήνης είναι περίπου 382.900 χιλιόμετρα.
Κάθε φορά οι συνθήκες στις λεπτομέρειες του Θερινού Ηλιοστασίου δεν είναι οι ίδιες.
Στον αστρολογικό χάρτη του 2021, έχουμε το Θερινό Ηλιοστάσιο με τις προδιαγραφές που περιεγράφονται στο βίντεο: Θερινό Ηλιοστάσιο 2024
Όλες οι αναρτήσεις μας καθημερινά και στις σελίδες μας
στο facebook https://www.facebook.com/liliansimou.astrolife
στο twitter https://twitter.com/astrolifegr
και στο google+ https://plus.google.com/u/0/105197655252970962131/posts
Θέματα ψυχολογικής αστρολογίας στο: http://writersgang.com/ (Στήλη: Walking with the stars)