2 Responses

  1. Παντελής Βλαχάκης
    Παντελής Βλαχάκης at |

    Kένταυρος

    Το πρώτο κείμενο που αναφέρεται σε K-ένταυρο, που δίνει την αυθεντική διάσταση, ήταν και είναι «τα αργοναυτικά» του Ορφέα.
    Αυτά τα αυθεντικά «Αργοναυτικά» διάβασαν όλοι οι συγγραφείς, καί όπως φαίνεται η έπαρση της φαντασίας τους, και η αντιγραφή ο ένας από τον άλλο, τούς οδήγησε στο συμπέρασμα μέ τά μισά άλογα….
    Παρακάτω, το αμφισβητούμενο κείμενο και θα καταλάβουμε τό λάθος
    Είναι η στιγμή που οι «Αργοναύτες» μπαίνουν μέσα στο σπήλαιό του Κ-ένταυρου…. κένταυρου, καί τον βλέπουν να κάθετε … (στίχοι 395-396)

    “Αὐτάρ ἔπειτ’ αὐλήν εἰσήλθομεν ἠεροειδή (σκιώδη) καί οἱ κεκλιμένος μέν ἐπ’ οὐδαίοιο (κατά γής) χαμεύνης κεῖτο μέγας ένταυρος, ἀπηρήρειστο δέ πέτρῃ ἱππείῃσιν ὁπλῇσιν, τανυσσάμενος θοά κῶλα”
    «……κείτο μέγας ένταυρος, απηρήρειστο δέ πέτρη ιππείαισιν οπλαίσι τανυσσάμενος θοά κώλα.»
    Το κείμενο λέει ‘Ενταυρος όχι κένταυρος
    Αργοναύτες…..Άρης + Γώ = Αργώ = διαστημόπλοιο που έκανε το ταξίδι Άρη Μήνη Γή, Εξ’ού και Άρη-μηνία (Αρμενία) όπου και προσγειώθηκε… τό Κ-άππα, στο όνομα Κένταυρος έχει την ένοια τού ΚΑΤΩ (Κάτω εδώ στη γη….. έγειναν όλα αυτά… ΌΧΙ εκεί από οπυ έχουμε έρθει)
    ( το “Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα” βγάζει νόημα,
    Ό κένταυρος όμως σαν οντότητα δεν βγάζει ιδίως όταν μιλάμε για κτηνοβασία ……
    Ιδού γιατί αλλοιώνεται η παιδεία…..

    Ας δούμε όμως τi στήν ουσία λέει το κείμενο
    1) Τανυσσάμενος = τεντώνοντάς το
    2) Θοά = πετώντας
    3) κῶλα = μεμβράνη-σφενδόνη
    4) απηρήρειστο = ακατέργαστη
    5) μέγας = ογκώδης
    6) ένταυρος = με πάρα πολλύ δύναμη σάν Ταύρος… (Μασίστας λέμε σήμερα)
    Και ολλα μαζί?
    «καθόταν ο ογκώδης αυτός άνθρωπος με την πολλύ δύναμη σε ακατέργαστη πέτρα κατάχαμα τεταμένος καί Aλόγων πέταλα πετούσε… με σφενδόνη»
    Δηλαδή: Ο άνθρωπος αυτός, (ένταυρος) τεταμένος με χέρια και με πόδια περνούσε τον καιρό του παίζοντας ένα παιχνίδι, που συνεχίζει να υπάρχει ως σήμερα, με τα πέταλα των αλόγων. Ούτε μισό άλογο ήταν ούτε ταύρος ούτε κτηνοβάτης.

    Reply
    1. admin
      admin at |

      Καλησπέρα σας

      Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες, πολύ ενδιαφέρουσες, καθώς το θέμα των Κενταύρων μπορεί να αναλυθεί σε πολλές σελίδες ή και βιβλία μελέτης.
      Κάθε εκδοχή και προσέγγιση εμπλουτίζει το θέμα. Βέβαια η ψυχολογική συμβολική ερμηνεία στην αστρολογία, των αστεροειδών Κενταύρων, δανείζεται στοιχεία μυθολογίας όπως κάθε φορά, αλλά εκφράζεται μέσα από την ανάλυση των στατιστικών δεδομένων.

      Να είστε καλά
      Λίλιαν Σίμου

      Reply

Leave a Reply