Ένα λαμπερό αστέρι με ευάλωτη προσωπικότητα
Από την Λίλιαν Σίμου
Και ποιος δεν στάθηκε μαγεμένος από την θεσπέσια φωνή της, το χαρισματικό της ταλέντο, αλλά και την ομορφιά της Χιούστον! Με κύρια απασχόληση το τραγούδι, ασχολήθηκε επιπλέον με τον κινηματογράφο, το μόντελινγκ και την παραγωγή. Ωστόσο, ήταν μία ευάλωτη προσωπικότητα , καθώς ήταν επιρρεπής στο ποτό και στις ουσίες. Ο θάνατος της σε μία μπανιέρα (στοιχείο του νερού) αλλά και ενδεχομένως κάτω από κάποια επίδραση, ήταν έκπληξη για όλους μας. Νέα ακόμη, ικανή να προσφέρει στο έργο της ζωής.
Βλέποντας συνοπτικά το θέμα του ταλέντου της, θα ήθελα να σταθούμε περισσότερο στο θέμα του εθισμού, αφού είναι ένα σημαντικό πρόβλημα και μπορούμε μέσα από το παράδειγμα του χάρτη της, να εκτιμήσουμε κάποιες λεπτομέρειες που αφορούν τις ευαισθησίες της προσωπικότητάς της και αυτά που έπαιξαν ρόλο, στα ποικίλα προβλήματα εθισμού της.
(άρθρο για τους εθισμούς μέσα από την αστρολογική ματιά, θα βρείτε εδώ)
Γεννημένη με τον Ήλιο στον Λέοντα, τη Σελήνη στον Κριό και τον ωροσκόπο στους Ιχθείς, είναι ένας συνδυασμός δύσκολος μεταξύ της δημιουργικής σπίθας και της καλλιτεχνικής έφεσης για την μουσική, αλλά και την θεατρική σκηνή. Όντως, μπορούσε και απέδιδε και στα δύο με την ίδια άνεση, αν και η χαρισματική της φωνή ήταν το κυριότερο προσόν. Αλλά ο ωροσκόπος σε ζώδιο του νερού, προσδίδει ευαισθησία και μία έντονη ανάγκη να ζήσει στο δικό της όνειρο, γόνιμη καλλιτεχνικά, αλλά δύσκολη σε ό,τι αφορά την επαφή με την πραγματικότητα.
Ο Ήλιος και η Αφροδίτη στον Λέοντα (στον 6ο οίκο), δηλώνουν την προδιάθεση για ένα άτομο με καλλιτεχνικό ταπεραμέντο, αλλά το τετράγωνο με τον Ποσειδώνα, πέραν του ταλέντου, την κάνει να είναι εύκολη η φαντασία, η ψευδαίσθηση, η αυταπάτη και η συναισθηματική εξαπάτηση. Μπορεί να βίωνε θαυμάσια την μουσική και την τέχνη, αλλά στην πραγματική και καθημερινή ζωή, είχε δυσκολία να προσαρμοστεί.
Η κρίση της στα αισθηματικά αλλά και στις υποχρεώσεις της, ήταν επιρρεπής σε επιδράσεις που έμοιαζαν ωραίες αρχικά, αλλά ήταν απατηλές στην συνέχεια. Μπορεί να εξιδανίκευε και στο τέλος να απογοητευόταν, αλλά και να απογοήτευε φυσικά όσους ήταν κοντά της σε θέματα εργασίας με την ευαισθησία της αυτή.
Η υπέροχη φωνή της, γεμάτη συναίσθημα και ευαισθησία, εκφράζεται από την Αφροδίτη σε σύνοδο με τον Ήλιο στον τομέα της εργασίας (6ο) σε τετράγωνο προς τον Ποσειδώνα (μουσική) αλλά και κυβερνήτη του 3ου οίκου, της επικοινωνίας. Ιδιαίτερα εκφραστική στην τέχνη που ασκούσε, η οποία τέχνη, ήταν για την ίδια ένας τρόπος διαφυγής. Ευτυχώς, ο Ποσειδώνας με τις θετικές όψεις προς τον Χείρωνα, τον Πλούτωνα και τον Ερμή, την βοηθούσε να βρει την θεραπεία και την δύναμη να αναγεννάται, μετά από κάθε της «πτώση» και αδυναμία.
Η αδύναμη θέλησή της και η δεκτικότητα, έγιναν αιτία να χάνει κατ’ επανάληψη τον έλεγχο των πραγμάτων και να προσφεύγει σε λύσεις… φυγής. Είχε αλλαγές διάθεσης και ήταν συχνά σε αμφιβολία, ανασφάλεια, αβεβαιότητα συναισθηματική, όπως και αστάθεια στις επιδιώξεις της. Είχε δυσκολία να σταθεί με πείσμα σε μία προσδοκία και να παλέψει γι’ αυτήν. Ήταν εύκολο να απογοητευθεί, να απορρίψει, αλλά και να παραιτηθεί από την μάχη της ζωής, αν την απέρριπταν.
Το στοιχείο του νερού στον ωροσκόπο, συμβάλλει φυσικά, ειδικά επειδή σχετίζεται πάλι με το στοιχείο του Ποσειδώνα, τους Ιχθείς.
Πολύ βασικοί ήταν οι Κένταυροι στον χάρτη της:
Ο Χείρωνας στον πρώτο οίκο και στους Ιχθείς, είναι η προσωπική της τραυματική πορεία, μέσα από ένα πόνο που υιοθετεί και θεωρεί πως αφορά την ίδια, ενώ αφορά τον κόσμο που την περιβάλλει. Σε παιδική ηλικία, ενδέχεται η ευαισθησία αυτή να μην φάνηκε, αλλά στην ενήλικη ζωή της, η επαφή με άτομα που υπέφεραν είχαν τάσεις φυγής, ή ήταν ιδιαίτερα επιρρεπής σε επιρροές του περιβάλλοντος. Η θέση αυτή φέρνει παγίδευση και μπορεί να εκφράσει τάσεις απελπισίας, που διογκώνονται με την φαντασία και ενισχύουν το ήδη πληγωμένο «εγώ». Οι εξαρτήσεις είναι σε ένα ευαίσθητο σημείο. Χρειαζόταν πείσμα και επιμονή για να τις ξεπεράσει. Ο σταθερός Ήλιος θα ήταν μία λύση, αν δεν δεχόταν την επιρροή του Ποσειδώνα, όπως αναφέραμε, που κυβερνά και τον ωροσκόπο της.
Μία αίσθηση χαμηλής αυτοπεποίθησης, αντιτίθεται στις ανάγκες του «εγώ» του Λέοντα και θίγει την αξιοπιστία του.
Η αντίθεση του Χείρωνα προς τον Ερμή και τον Πλούτωνα στον 7ο, δηλώνουν επιρροές και ένταση μέσα από λόγια ή αποφάσεις ανθρώπων που έχουν μία διαρκή συναλλαγή μαζί της και την βυθίζουν, αν δεν καταλάβουν τις αδυναμίες της.
Ο Έλατος, ο Κένταυρος του λόγου, είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο της. Το ό,τι ο λόγος, η φωνή, ήταν στοιχεία του επαγγέλματός της, ήταν φυσικά κάτι θετικό και μάλιστα με μία ιδιαίτερη λάμψη, ένα ξεχωριστό τόνο. Αλλά σε τετράγωνο με τον Ποσειδώνα, δηλώνει πέραν της τέχνης, την δυσκολία να χειριστεί με λογική και κριτική σκέψη κάθε φορά τις πρακτικές της ανάγκες.
Ο Νέσσος, ο δυσκολότερος των Κενταύρων, σε τετράγωνο με τον Ουρανό και στον τρίτο της οίκο, της δημιουργεί πάλι σκοτεινές εμμονές, σκέψεις που μπορεί να οδηγήσουν ξαφνικά σε αποφάσεις αυτό-καταστροφικές, ή καταστροφικές. Φθάνει στα όριά της και ξεσπά ξαφνικά, μέσα από ένα γεγονός που την αποσυντονίζει, ή μία απόφαση που την βυθίζει.
Ο Νέσσος ήταν σε σύνοδο με την Υλονόμη, την θηλυκή Κένταυρο που σχετίζεται με την τάση αυτοκτονίας. Η αυτό-καταστροφική συμπεριφορά της, είναι ένα είδος αυτοκτονίας.
Ο Φόλος, ο ιερέας των Κενταύρων, ήταν μεταξύ άλλων υπεύθυνος για το ιερό κρασί. Στην αρνητική του εκδήλωση μπορεί να φέρει μία πράξη δίχως επίγνωση των συνεπειών και αυτή να δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Ο Φόλος είναι σε αντίθεση με τον Ήλιο και την Αφροδίτη και σύνοδο με τον Κρόνο στον 12ο οίκο της. Ο Φόλος με τον Κρόνο στον 12ο, δρουν στο υποσυνείδητο και φέρνουν φόβους, σύγχυση λόγω αυτών, μία αίσθηση της μοναξιάς, απομόνωση και δυσκολία να αντέξει τα εμπόδια της ζωής της.
Ο Βιάνωρ που σχετίζεται με την βία και την σκληρότητα, ήταν σε σύνοδο με τον Ουρανό της. Η ίδια πρέπει να αισθανόταν πως δεχόταν σκληρές πιέσεις, από την δημοσιότητα, από όσους ήταν συνεργάτες της και ήταν σχετικοί με την δημοσιότητα, αλλά και από τα άτομα που ήταν απέναντί της και της δημιουργούσαν ένταση ή η παρουσία τους ασκούσε πάνω της ιδιαίτερη ένταση.
Αφήνοντας την σύντομη αυτή προσέγγιση των Κενταύρων, ας πάμε σε ένα ακόμη στοιχείο ευαισθησίας του χάρτη της, σύμφωνα και με το άρθρο για τις τάσεις εθισμού. Είναι η Μαύρη Σελήνη. Βρίσκεται σε ευαίσθητη -για την υγεία και τις ισορροπίες- ζωδιακή μοίρα και στον 8ο οίκο, των ψυχολογικών προβλημάτων και του θανάτου. Είναι καλή η θέση της, ως προς τον οίκο, αλλά αυτό δεν μειώνει την τάση να παγιδεύεται μέσα από σχέσεις ή εμμονών.
Για το αλκοόλ και τις ουσίες, πρέπει να υπάρχει εμπλοκή του Ποσειδώνα, των Ιχθύων και του Ερμή. Από όσα έχω μελετήσει, είναι και ο Άρης, κυρίως για τον αλκοολισμό. Επομένως, εδώ έχουμε τον ωροσκόπο στους Ιχθείς, τον Ποσειδώνα να σχηματίζει δύσκολη όψη με τον Ήλιο και την Αφροδίτη και τον Άρη αδύναμο σε οίκο και ζώδιο, δίχως όψη.
Ο Άρης, θα αντιδράσει παρορμητικά κάτω από συγκεκριμένες πιέσεις, όταν αυτές ασκηθούν. Δηλαδή, δεν λειτουργεί άμεσα, αλλά συσσωρεύει την επιθυμία για αντίδραση, έως ότου την εκτονώσει παρορμητικά και ανατρεπτικά, όταν υπάρχουν συγκεκριμένες συγκυρίες. Ο Άρης αυτός είναι σε ακριβές τετράγωνο προς την διέλευση του Πλούτωνα.
Ζωδιακές μοίρες για το ταλέντο της, είναι αυτή που βρίσκεται ο Ωροσκόπος, όπως και το Μεσουράνημά της.
Δεν γνωρίζουμε πού ήταν στα τελευταία της γενέθλια για μία σωστή πρόβλεψη για το ταξίδι της αυτό, αλλά εκείνο που φαίνεται στην ημέρα του θανάτου, είναι πως ο Κρόνος ήταν σε σύνοδο ακριβείας με την Μαύρη Σελήνη της. Σαν να έδινε ένα τέλος, να σφράγιζε, την πορεία μίας γοητευτικής παρουσίας που έζησε μία ζωή με πάθη και αδυναμίες…
Καλό της ταξίδι…
Βιογραφικό
Ήταν κόρη της γκόσπελ τραγουδίστριας Σίσσι Γουόργουϊκ, εξαδέλφη της ποπ ντίβας των 60s Ντιόν Γουόργουϊκ, αλλά και πνευματικό παιδί του «ιερού τέρατος» Αρέθα Φράνκλιν.
Από την ηλικία των 5 ετών, η μικρή Γουίτνεϊ τραγουδούσε γκόσπελ τραγούδια στην εκκλησία New Hope Baptist, ενώ στην εφηβεία της έκανε φωνητικά σε καλλιτέχνες όπως οι Τσάκα Χαν, Λου Ρόουλς, αλλά και στην μητέρα της.
Σύντομα την ανακάλυψε σε ένα κλαμπ στο Μανχάταν ο επικεφαλής της Arista Records, Κλάιβ Ντέιβις και στην ηλικία των 19 ετών υπέγραψε σχεδόν επιτόπου. Ο Ντέιβις συγκέντρωσε τους καλύτερους τραγουδποιούς για το πρώτο προσωπικό άλμπουμ της Χιούστον, το οποίο βγήκε το 1985 και έκανε τις περισσότερες πωλήσεις σαν δίσκος πρωτοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη.
Στον δίσκο συμπεριλαμβάνονταν αρκετές επιτυχίες, όπως το βραβευμένο με Grammy «Saving All My Love for You», «How Will I Know», «You Give Good Love» και «The Greatest Love of All». Παράλληλα, παρέμεινε επτά φορές στην κορυφή των singles στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας μάλιστα τους Beatles.
Ο δίσκος της Χιούστον που βγήκε το 1987 περιλάμβανε τα τραγούδια «Where Do Broken Hearts Go» και «I Wanna Dance With Somebody», τα οποία σημείωσαν μεγάλη επιτυχία.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 είχε γίνει μία από τις τραγουδίστριες με τις περισσότερες πωλήσεις δίσκων στον κόσμο και μία από τις πιο επιτυχημένες ερμηνεύτριες της σόουλ όλων των εποχών, με 200 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως.
Η δυναμική και ακούραστη φωνή της της χάρισαν μεγάλη επιτυχία και στο Χόλιγουντ. Το 1992, πρωταγωνίστησε στην ταινία «Ο Σωματοφύλακας» στο πλευρό του Κέβιν Κόστνερ, όπου με την ερμηνεία της στο «I Will Always Love You», έγινε για μία ακόμη φορά νούμερο 1. Ηταν το ρεκόρ των Γκράμι της χρονιάς και παρέμεινε για πολλές εβδομάδες στην κορυφή των charts.
Ωστόσο, ο ρόλος της στην ταινία δεν απείχε πολύ από την αληθινή της ζωή. Οι φήμες έλεγαν ότι είχε αποκτήσει μία νοοτροπία μεγάλης ντίβας, γεγονός που καθιστούσε δύσκολες τις συνεργασίες μαζί της και γινόταν συνεχώς ασυνεπής.
Η Χιούστον επέστρεψε στην μεγάλη οθόνη το 1995 και το 1996 με τις ταινίας «Waiting to Exhale» και «The Preacher’s Wife» – τα σάουντρακ των οποίων έγιναν επιτυχίες.
Ωστόσο, η επιτυχία σταμάτησε όταν άρχισε να κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών και συμπεριφορά της έγινε πιο αλλοπρόσαλη.
Ο θυελλώδης γάμος και η πτώση
Το 1992 παντρεύτηκε τον τραγουδιστή της χιπ-χοπ Μπόμπι Μπράουν με τον οποίο απέκτησε μία κόρη την Μπόμπι Κριστίνα, αλλά η θυελλώδης σχέση τους είχε γίνει δημόσιο θέαμα.
Τελικά χώρισαν τον Απρίλιο του 2007 και η Χιούστον έπειτα από δικαστική διαμάχη κέρδισε την επιμέλεια της κόρης της.
Η φωνή της Χιούστον είχε αποδυναμωθεί. Δεν μπορούσε πλέον να πιάσει τις υψηλές νότες που την έκαναν διάσημη. Η υπερβολικά αδυνατισμένη φιγούρα της κατά την διάρκεια μίας συναυλίας προς τιμήν του Μάικλ Τζάκσον το 2001, έκανε τις φήμες να οργιάσουν ότι πέθανε την επόμενη ημέρα.
Το 2009 η Γουίτνεϊ Χιούστον προσπάθησε να επανέλθει στην μουσική σκηνή με τον δίσκο «I Look To You». Όμως, τα πράγματα δεν πήγαν όπως επιθυμούσε, καθώς στην συναυλία για την προώθηση του δίσκου της οι παραφωνίες της ήταν κάτι περισσότερο από εμφανείς.
Νοσηλεύτηκε σε κλινικές αποτοξίνωσης δύο φορές, προτού δηλώσει ότι είναι «καθαρή» από ουσίες το 2010.
Ο μουσικός συντάκτης, Πολ Γκαμπατσίνι, είχε περιγράψει την φωνή της ως «πρότυπο πολλών γυναικών ερμηνευτριών τα τελευταία 30 χρόνια». «Αλλά στο τέλος έγινε θύμα της αυτο-καταστροφής της. Και δυστυχώς τα τίναξε όλα στον αέρα», πρόσθεσε.
Βιογραφικό: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22784&subid=2&pubid=6361580