από την Βάνα Κοντογιάννη
εναλλακτική θεραπεύτρια
Ημερολογιακά μπαίνουμε στην άνοιξη και οι περισσότερες από εμάς, αν όχι όλες, αρχίζουμε να δίνουμε προσοχή στην εμφάνιση του σώματος μας και βέβαια, στην καλή φυσική του κατάσταση. Κάτι τα ανοιχτόχρωμα ρούχα στις βιτρίνες, κάτι οι διαφημίσεις των περιοδικών με τa καλλίγραμμα μοντέλα, κάτι ο καιρός που ανοίγει, μας ωθούν στο αμάρτημα της ματαιοδοξίας του φαίνεσθαι. Ένα πρόβλημα το οποίο ταλανίζει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό γυναικών είναι «η όψη φλούδας πορτοκαλιού» η λεγόμενη κυτταρίτιδα. Η κυτταρίτιδα δεν αφορά μόνο τις υπέρβαρες γυναίκες, ενώ σπάνια θα βρούμε άνδρα που να υποφέρει από αυτήν.
Συνήθως εντοπίζεται στην περιοχή των μηρών και των γλουτών, μερικές φορές δε τη συναντάμε και στην περιοχή των μπράτσων και του στομαχιού. Υπάρχουν γυναίκες που έχουν μόνο κυτταρίτιδα και όχι λίπος, άλλες που έχουν μόνο λίπος χωρίς κυτταρίτιδα και επίσης άλλες που έχουν και τα δύο. Η κυτταρίτιδα είναι κακός μεταβολισμός των λιπιδίων μας, κακή κατανομή λίπους στο συνδετικό ιστό και το κυριότερο κατακράτηση τοξινών.
Οι τοξίνες αυτές σκληραίνουν τον υποδόριο ιστό, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγαλύτερη εισροή της λέμφου στην προσπάθεια της να τις διαλύσει. Όπως ανέφερα παραπάνω, σπάνια το ανδρικό φύλο υποφέρει από κυτταρίτιδα. Ο λόγος είναι ότι οι ίνες του κολλαγόνου στο δέρμα των ανδρών είναι χιαστί, ενώ αντιθέτως στο δέρμα των γυναικών είναι παράλληλες, με αποτέλεσμα τα λιποκύτταρα τους να βρίσκονται σε κάθετη θέση με το δέρμα έτσι να είναι περισσότερο εύκολη η παραμόρφωση τους και να παρουσιάζουν όψη «σαγρέ». Όσο φουσκώνουν τα λιποκύτταρα, τόσο πιέζονται τα τριχοειδή λεμφικά αγγεία. Ως αποτέλεσμα έχουμε κακή κυκλοφορία λέμφου, τοξίνες, φλεγμονή – γι αυτό και νιώθουμε πόνο όταν πιεστεί το δέρμα μεταξύ του δείκτη και του αντίχειρα – οίδημα και μπλοκάρισμα.
Τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού μας μαζί με πληθώρα νεκρών κυττάρων, αποβάλλονται συνεχώς μέσω των κενώσεων, των ούρων και του λεμφικού μας συστήματος. Η καλή λειτουργία του λεμφικού είναι σημαντική στον αγώνα κατά της κυτταρίτιδας. Θα εξηγήσουμε εν συντομία πως λειτουργεί το σύστημα αυτό. Το λεμφικό μας σύστημα, είναι ένα δίκτυο πολύ μικρών τριχοειδών αγγείων τα οποία διαπερνούν όλα τα κύτταρα μας που με τη σειρά τους παραλαμβάνουν θρεπτικές ουσίες και αποβάλλουν άχρηστες. Το υγρό το οποίο κυκλοφορεί στα λεμφικά αγγεία λέγεται λέμφος.
Στην ουσία η λέμφος είναι αίμα χωρίς ερυθρά αιμοσφαίρια. Περιέχει μόνο λευκά αιμοσφαίρια και λεμφοκύτταρα. Τα πολύ μικρά αυτά τριχοειδή αγγεία συνενώνονται σε αγγεία ευρύτερα – τους λεμφικούς κορμούς – και αυτά με τη σειρά τους ενώνονται σε συγκεκριμένα σημεία και σχηματίζουν τους λεμφαδένες μας οι οποίοι βρίσκονται στις μασχάλες, στη βουβωνική περιοχή και στο λαιμό.
Ο σκοπός της λέμφου είναι τριπλός.
α. Βοηθά στη θρέψη μεταφέροντας λίπη τα οποία απορροφώνται από το λεπτό έντερο και το συκώτι.
β. Αποχετεύει και καθαρίζει δηλ. μεταφέρει άχρηστες ουσίες και νεκρά κύτταρα
γ. Βοηθά στην άμυνα του οργανισμού. Διυλίζει μέσα στους λεμφαδένες μικρόβια και παθογόνα και τα καταστρέφει.
Όμως το λεμφικό μας σύστημα, δεν διαθέτει αντλία όπως το φλεβικό, οπότε για να κυκλοφορήσουν τα υγρά μέσα του χρειάζονται απαραίτητα την κίνηση του σώματος. Η καλή κατάσταση του κολλαγόνου και των ινών ελαστίνης στο χόριο (βλ. δέρμα και φυσιολογία) βοηθά με την κίνηση του σώματος να ανοίγουν τα κενά και να επιτρέπουν στα υγρά να εισέλθουν στη λέμφο και να αποχετευθούν. Όσο περισσότερο νωθρός και φορτωμένος είναι ένας οργανισμός, τόσο πιο δύσκολα διώχνει τις τοξίνες και καίει το λίπος του. Επιπλέον επέρχεται και εκφυλισμός των νευρικών ινών του με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η κατάσταση.
ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ.
1. Βασική προϋπόθεση είναι η φυσική άσκηση για την αύξηση της κυκλοφορίας λέμφου και αίματος. (αποτοξίνωσης και οξυγόνωσης)
2. Αποφυγή συσσώρευσης τοπικού λίπους για να μην επιβαρύνεται ο συνδετικός ιστός. Η απώλεια βάρους συνίσταται να γίνει σταδιακά για την αποφυγή χαλάρωσης.
3. Αλλαγή διατροφικών συνηθειών για την αποφυγή δημιουργίας περισσότερων τοξινών (όχι καφέ, αλκοόλ, αναψυκτικά, ζάχαρη)
4. 8-10 ποτήρια καθαρό φιλτραρισμένο νερό ημερησίως.
5 Αλκαλική δίαιτα για ένα διάστημα, όπως σπόροι, ξηροί καρποί άψητοι & ανάλατοι, φρέσκα φρούτα και λαχανικά ωμά ή στον ατμό, φύτρα σπόρων ή οσπρίων, αλφάλφα.
6. Πρόληψη δυσκοιλιότητας και αποφυγή καθιστικής ζωής.
7. Αποφυγή αμυλούχων τροφών, αυξημένων λιπών και σακχάρων.
8 Μασάζ με αντικυτταριδικά αιθέρια έλαια διαλυμένα πάντα σε λάδι ή κρέμα βάσης όπως: γκρεϊπ – φρούτ, άρκευθο, δενδρολίβανο, λεμόνι, μάραθο, κυπαρίσσι, φασκόμηλο,λεβάντα. (π.χ. 50 ml jojoba oil, 50 ml λάδι άρνικας 20 σταγ. λεβάντα, 20 σταγ. άρκευθο, 15 σταγ. λεμόνι, 15 σταγ. γκρέϊπ φρούτ, 15 σταγ. κυπαρίσσι, 15 σταγ. δενδρολίβανο δηλ. σε αναλογία ανά 5 ml λαδιού 5 σταγόνες αιθερίου ελαίου).
9.Αποτοξινωτικό μπάνιο (μία φορά την εβδομάδα). Προσθέστε στο νερό του μπάνιου 2 χούφτες άλατα θεϊικού μαγνησίου (Epsom), 1 χούφτα θαλασσινό αλάτι χονδρό μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει 8 σταγόνες αιθερίων ελαίων της αρεσκείας μας: άρκευθο, λεμόνι, γκρέϊπ – φρούτ, δενδρολίβανο, φασκόμηλο. Πριν από το μπάνιο, μπορούμε για καλύτερο αποτέλεσμα να βουρτσίσουμε τις πάσχουσες περιοχές με μία λούφα ή μία βούρτσα με φυσική τρίχα για την ενεργοποίηση του κυκλοφορικού. Ξεκινάμε πάντα το βούρτσισμα με κατεύθυνση από τα πόδια προς την καρδιά. Άλλο ένα τονωτικό τρύκ είναι τελειώνοντας το μπάνιο να ρίξουμε κρύο νερό τουλάχιστον στην περιοχή των ποδιών.
10. Διαχείριση του άγχους μας λόγω του ότι η αύξηση της κορτιζόλης στο αίμα μειώνει τη λιπόλυση.
11. Έλεγχος της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα. Η υπολειτουργία του προκαλεί μειωμένο μεταβολισμό.
12.Εξισορρόπηση ινσουλίνης τρώγοντας τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
13. Πίνουμε ρόφημα που περιλαμβάνει μερικά ή όλα από τα εξής βότανα: γαιδουράγκαθο, δενδρολίβανο, αγκινάρα, λουϊζα, ταραξάκο και γλυκάνισο. Βοηθούν στην αποτοξίνωση συκωτιού και πεπτικού.
14. Επίσης μπορούμε να παρασκευάζουμε στον αποχυμωτή μας τον παρακάτω «πράσινο» χυμό και να τον πίνουμε μία φορά την ημέρα μακριά από τα γεύματα. Περιέχει άφθονα αντιοξειδωτικά.
Είναι από συνταγή της εξαιρετικής διατροφολόγου και φίλης κας Mατίνας Χρονοπούλου: 7-8 φύλλα μαρούλι, 1 καρότο, 1 ξυνόμηλο και λίγο μαϊντανό. Πίνεται αμέσως.
15. Τέλος, σε εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις μπορούμε να παραγγείλουμε βάμμα από ομοιοπαθητικό φαρμακείο το οποίο να περιέχει:
30% Echinacea angustifolia, 35% betula alba (σημύδα), 35% gallium aparinα (κολλιτσίδα) από το οποίο πίνουμε 25 σταγόνες τρείς φορές την ημέρα διαλυμένες σε μισό ποτήρι νερό 20 λεπτά μετά το φαγητό.
Καλή επιτυχία σε όλες τις φίλες.
Βάνα Κοντογιάννη