από την Κωνσταντίνο Ηλιάδη
Ο Εμίρης του Κατάρ Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Θανί, μαζί με τον πρωθυπουργό και υπουργό εξωτερικών σεΐχη Χαμάντ Μπιν Τζάσεμ Μπιν Τζαμπρ Αλ Θανί, βρίσκονται από τη Δευτέρα (5 Σεπτεμβρίου 2011), στην Ελλάδα.
Ο Εμίρης του Κατάρ μαζί με την συνοδεία προσγειώθηκε στην Κέρκυρα και στη συνέχεια επιβιβάστηκε σε μια πολυτελή θαλαμηγό και αναχώρησε για κρουαζιέρα στο Ιόνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Εμίρης ενδιαφέρεται για την απόκτηση μικρών νησιών του Ιόνιου εκ των οποίων το ένα είναι ο Σκορπιός και το δεύτερο βρίσκεται 3 μίλια νοτιότερα.
Εκτός από την συμμετοχή του στην Alpha Euro Βank, το Κατάρ έχει βρεθεί στο προσκήνιο των ελληνικών επενδυτικών εξελίξεων ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο με αφορμή την υπογραφή μνημονίου για επενδύσεις 5 δισ. ευρώ. Εξάλλου έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την αξιοποίηση της έκτασης στο Ελληνικό, για το οποίο όμως η κυβέρνηση θα προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό προς τα τέλη του έτους, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Πηγή: http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/world/415988
Ποιος είναι ο Εμίρης του Κατάρ και πώς μπορεί να επηρεάσει τα δρώμενα σε μία χώρα που ταλανίζεται από οικονομικές δυσπραγίες; Όταν το θερμόμετρο για το έλλειμμα και το ΔΝΤ φτάνει στο «κόκκινο», η παρουσία του πανίσχυρου Εμίρη του Κατάρ Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Θανί δεν αφήνει κανένα αδιάφορο.
Μπορεί ή δεν μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα οικονομικά;
Με άγνωστη ώρα γέννησης, ο χάρτης του προβάλλει μία ισχυρή προσωπικότητα εξουσίας: Ήλιος στον Αιγόκερω, σε τετράγωνο με Δία στον Κριό και τον Κρόνο στον Ζυγό. Ένας άντρας με αφθονία σε πλούτο, παράδοση σε θέση ισχύος. Πλούσιος, μεγάλος οικονομικός παράγοντας, ικανός να πάρει πρωτοβουλίες και να προάγει την θέση του. Είναι απαιτητικός, είναι σκληρός στις διαπραγματεύσεις του –αν χρειαστεί, προχωρά μοναχικά στην άνοδό του, ζυγίζει ισορροπίες και συνεταιρισμούς, ανοίγει δρόμους. Ο Ήλιος σε αντίθεση με τον Ουρανό, τον κάνει μεταρρυθμιστή, προοδευτικό, απρόβλεπτο, τεχνοκράτη. Ενδιαφέρεται για την πρόοδο, επιδιώκει καινοτόμες ιδέες.
Παραμένει όμως επιφυλακτικός, αφού το μεσοδιάστημα Δία/Κρόνου κάνει ακριβή σύνοδο στον Ήλιο του. Έχει το χάρισμα του πολιτικού, του ανθρώπου με στόχους, αυτοπεποίθηση και διπλωματία.
Ο Ποσειδώνας σύνοδο με τον Άρη και τον Κρόνο, σε εξάγωνα με τον Ερμή και τον Πλούτωνα, είναι η δύναμη εξουσίας (Άρης και Κρόνος) που κυβερνάται από το πετρέλαιο (Ποσειδώνας και Πλούτωνας). Αναζητά νέους ορίζοντες πλουτισμού και επενδύσεων (Ερμής στον Τοξότη) και το πετυχαίνει με τις θετικές όψεις. Οι πέντε πλανήτες του αλληλοστηρίζονται.
Στα οικονομικά, η Αφροδίτη είναι στον Σκορπιό. Δύσκολη θέση, μα θέση που προβάλει δύναμη επιρροής. Στο μεσοδιάστημα Ήλιου/Κρόνου και Ήλιου/Άρη, η ισχύς είναι κυριαρχική, σταθερή, παγιωμένη, επιφυλακτική, απόλυτη, με στρατηγική.
Καθώς ο τράνζιτ Πλούτωνας πλησιάζει τον Ήλιο του, θέλει να επικρατήσει οικονομικά και να ενισχύσει τη θέση του.
Πρόσφατα είχε την επιστροφή του Δία και την επιστροφή του Κρόνου. Η επιστροφή του Δία, ανοίγει μία δωδεκαετία απαιτήσεων για να ανέβει στην σκάλα της επιτυχίας. Στην επιστροφή του Κρόνου στην γενέθλια θέση, ορίζει το μέλλον του, με την εμπειρία, την άσκηση εξουσίας, συνετά, πειθαρχημένα. Παρουσιάζεται αυστηρός, κατηγορηματικός, επίμονος, ίσως υπομονετικός. Θέλει να πετύχει περισσότερα.
Και οι δύο επιστροφές, μαζί με το πέρασμα του Πλούτωνα, δημιουργούν δονήσεις στον Ήλιο του. Η θέση, η πρόκληση, η θέληση, η αναγνώριση, η λάμψη.
Με την σύνοδο του Κρόνου στον Άρη και τον Ποσειδώνα, θα πετύχει στα σχέδια που κάνει, μέσα από συνεργασίες τους επόμενους μήνες.
Στην Ελλάδα θα δώσει ένα χέρι βοήθειας; Οι επενδύσεις θα είναι κέρδος για τη χώρα;
- Ενδιαφέρον έχει ο Ερμής του σε σύνοδο με τον Άρη της Ελλάδας. Οι διαπραγματεύσεις από το εξωτερικό, μία πηγή βοήθειας. Ο Άρης της Ελλάδας έχει άσχημες όψεις και μειώνεται η αξία της βοήθειας. Οι αντιδράσεις προς τους ξένους (Άρης στον έβδομο οίκο) δεν κάνουν εύκολη την συμφωνία (να θυμηθούμε τις αντιδράσεις από τους Δημάρχους για την αξιοποίηση του Ελληνικού).
- Ο Ήλιος του είναι σε σύνοδο με τον Δία της Ελλάδας. Κατακερματισμένη στα οικονομικά η Ελλάδα, γίνεται πόλος έλξης για την δύναμη του Εμίρη.
- Ο Δίας του είναι σε σύνοδο με τον Πλούτωνα της Ελλάδας. Προσφέρει δύναμη, ή προτείνει την δύναμη με την ευημερία του.
- Ο Δίας της Ελλάδας είναι σε τετράγωνο με τον Πλούτωνά της. Άρα ο Ήλιος του Εμίρη, ο Δίας και ο Κρόνος του, θα πιέσουν αυτό το τετράγωνο. Επιβάλλεται μέσω της αδυναμίας της χώρας. Η συμμετοχή του στην επένδυση της Alpha Bank δίνει κεφάλαια στην Ελλάδα όμως.
- Ο Κρόνος του σχηματίζει ακριβές τρίγωνο με το Μεσουράνημα της Ελλάδας και τον Ήλιο της Ελλάδας. Εξάγωνο με τον Κρόνο της Ελλάδας. Αυτός ο συνδυασμός είναι πολύ υποστηρικτικός. Η επένδυση σε γη, στηρίζει την χώρα, την εξουσία και το κύρος της.
Η συμφωνία θα μπορέσει να αποδώσει, όχι όσο θα περίμενε κάποιος εδώ, αφού ο Ήλιος του έχει τετράγωνα και αντίθεση. Προάγει όμως το θέμα του κεφαλαίου επενδύσεων, δίνει στα Ταμεία χρήματα. Οι δραστηριότητές του εδώ είναι έντονες, διαχρονικές, σοβαρές, δημιουργούν ελπίδα, στηρίζουν την οικονομία (ο Άρης, ο Κρόνος και ο Πλούτωνάς του σε γωνία τριγώνου και εξαγώνου με την Σελήνη και τον Ήλιο της Ελλάδας). Με τον Άρη και τον Ποσειδώνα στον 6ο της Ελλάδας, δίνει δουλειά, αλλά δεν είναι κατανοητή η συμφωνία.
Άμεσα δεν θα υπάρχει ικανοποίηση (τετράγωνα Αφροδίτης και Ερμή). Μακροχρόνια μπορεί να ικανοποιηθεί κάθε πλευρά (εξάγωνο Κρόνου με Κρόνο) από μία στήριξη που έρχεται από το εξωτερικό, εφοδιάζοντας την χώρα (εξάγωνο του Κρόνου του με τον Άρη της Ελλάδας).
Με ευέλικτες διαπραγματεύσεις, η δύναμη του Εμίρη προσφέρει στις αδυναμίες της Ελλάδας. Φωτίζει όμως και ένα σύστημα δυστοκίας. Πολύ πιθανό να προκαλέσει αλλαγή στο επενδυτικό και οικονομικό σύστημα. Η απώλεια τρομάζει (ο Δίας της Ελλάδας σε αντίθεση με τον Ουρανό του). Αν το σύστημα όμως νοσεί, η αλλαγή μπορεί να γίνει θεραπεία (ο Χείρωνας του Εμίρη στον Δία της Ελλάδας).