Βοτανικά, πικάντικα και ιδιαίτερα Αρώματα
ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ 3ο μέρος
Βασιλική Κοντογιάννη
Αρωματοθεραπεύτρια.
Παρακαλούμε να διαβάσετε το πρώτο μέρος στον κόσμο των Αρωμάτων εδώ και το δεύτερο μέρος με τις Νότες των αρωμάτων εδώ
Στο προηγούμενο κεφάλαιο είχαμε αρχίσει να αναλύουμε τις βοτανικές αρωματικές οικογένειες και έτσι θα συνεχίσουμε:
Πέμπτη οικογένεια αρωματικών ελαίων είναι τα βοτανικά:
Ιεροβότανο απόλυτο: (salvia sclarea) γλυκό, ελαφρύ, ξυλώδες, θυμίζει τη μυρωδιά της άμβρας. Το απόλυτο είναι πιο θερμό από το αιθέριο έλαιο. Συνήθως περιλαμβάνεται στα chypre, στα fougere, στα ανατολίτικα. Χρησιμοποιείται σε πολύ μικρές δόσεις. Νότα καρδιάς.
Κορίανδρος : (coriandrum sativum) Φρέσκια υψηλή νότα με πιπεράτο – ξυλώδες άρωμα. Αναζωογονεί βαριά λουλουδάτα και ανατολίτικα αρώματα. Χρησιμοποιείται με σύνεση. Δίνει ένα «παιχνίδισμα» στη σύνθεση. Ταιριάζει πολύ με γιασεμί, λιβάνι, περγαμόντο.
Δάφνη απόλυτο: (Laurus nobilis) Προτιμότερο από το έλαιο. Φρέσκο, θερμό, «πράσινο», θυμίζει τη μυρωδιά του βασιλικού. Ταιριάζει με τα εσπεριδοειδή και τα ξυλώδη. Νότα βάσης.
Λεβάντα που φύεται σε μεγάλο υψόμετρο: Η ποιότητα της λεβάντας αυτής, έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε εστέρες από τη λεβάντα που φύεται σε μέρη κοντά στο επίπεδο της θάλασσας (10% ή περισσότερο). Η χημική αυτή ιδιαιτερότητα της δίνει μία ελαφριά φρέσκια ελαφριά φρουτώδη νότα κορυφής που προτιμάται στις αρωματικές συνθέσεις.
Λεβάντα απόλυτο: Δίνει μία όμορφη μυρωδιά πικάντικου βοτάνου. Είναι πολύ πιο σύνθετο από το αιθέριο έλαιο με περισσότερο λουλουδάτο χαρακτήρα. Μπαίνει σαν νότα καρδιάς. Ταιριάζει με φασκόμηλο, πεύκο και πεύκο απόλυτο, πατσουλί, βετιβέρ.
Μυρτιά citriodora: (lemon myrtle) Μυρτιά με θερμό άρωμα λεμονιού, χαρίζει φρεσκάδα και χαρακτήρα στα αρώματα εσπεριδοειδών. Υψηλή νότα. Προτιμάται από το λεμόνι που οξειδώνεται γρήγορα.
Ρωμαϊκό χαμομήλι απόλυτο:(anthemis nobilis) Γλυκό, θερμό, φρουτώδες, πάει σχεδόν με όλα και ιδίως τα ξυλώδη και τα λουλουδάτα. Μεσαία νότα. Χρησιμοποιείται με φειδώ, λόγω της δυνατής του μυρωδιάς που μπορεί να καλύψει εύκολα τα άλλα. Πάει με περγαμόντο, νερολί, λαδανιά.
Θυμάρι απόλυτο: Υψηλή νότα. Το φρέσκο, ξυλώδες άρωμα του πηγαίνει με τις ξυλώδεις, λουλουδένιες και συνθέσεις εσπεριδοειδών, όπου χαρίζει νότες μπαχαρικού και καπνού στο βάθος.
Εστραγκόν: Γλυκό και πικάντικο, θυμίζει γλυκάνισο. Νότα βάσης. Οξειδώνεται γρήγορα.
Δυόσμος: Νότα κορυφής. Θερμό, πράσινο, μοιάζει με τη μέντα χωρίς να έχει την αψάδα της. Δίνει χαρούμενη μυρωδιά στη σύνθεση.
Μέντα: Σε πολύ μικρή ποσότητα «δροσίζει» το άρωμα με τη φρέσκια, δροσερή μυρωδιά της. Υψηλή νότα.
Έκτη αρωματική οικογένεια τα μπαχάρια – πικάντικα:
Μαύρο πιπέρι: Υψηλή νότα. Πάει με όλα σχεδόν. Θερμό, ξηρό, ξυλώδες δίνει μια «τσαχπινιά» στην αρωματική σύνθεση. Σε μικρές ποσότητες πάντα. Ένα ενδιαφέρον τρίο από υψηλές νότες είναι το περγαμόντο, το petitgrain και το πιπέρι μαζί.
Κάρο: (carum carvi) Μοιάζει με τη μυρωδιά του σέλερυ. Υψηλή νότα. Θερμό και πιπεράτο. Πάει με το γιασεμί και «βολεύεται» καλά στα ανατολίτικα αρώματα.
Μοσχοκάρυδο: Ξυλώδες, θερμό, πικάντικο, ιντριγκάρει το μείγμα. Σε ποσότητα συνήθως 0,5%. Υψηλή νότα. Το προτιμούμε στα ανδρικά αρώματα.
Κάρδαμο: Όπως και το παραπάνω. Συνδυάζεται με λουλουδάτα ρόδινα όπως το τριαντάφυλλο και το γεράνι.
Κανέλλα: Αρχαίο πολύτιμο μπαχαρικό. Θερμή και φρουτώδης με έντονη παρουσία που μένει. Μην υπερβαίνετε την δοσολογία 0,5%. Πηγαίνει στα λουλουδάτα και ανατολίτικα. Νότα καρδιάς.
Γαρύφαλλο: Πλούσιο, θερμό, ξυλώδες ταιριάζει στα αρώματα λουλουδιών και τα ανατολίτικα. Νότα καρδιάς. Σε μικρές δόσεις για να μην καλύπτει το αποτέλεσμα, είναι θαυμάσιο. Δοκιμάστε το με τριαντάφυλλο ή υλάνγκ-υλάνγκ.
Σπόρος καρότου: Υψηλή νότα, γλυκό, φρέσκο γήινο. Μπαίνει σε ελαφρά πρωινά αρώματα.
Γάλβανο ρητίνη: Πράσινη, βαλσαμική μυρωδιά, θυμίζει λίγο τη μυρωδιά του πεύκου. Χρησιμοποιείται σε πολύ μικρές δόσεις επειδή συνήθως καθώς ωριμάζει καλύπτει τα άλλα. Νότα βάσης.
Βετιβέρ: Γλυκό, γήινο, ξυλώδες, βαρύ. Η ποικιλία Bourbon είναι πρώτης ποιότητας. Νότα βάσης. Σταθεροποιεί το μείγμα. Πάει πολύ με σανταλόξυλο.
Καπνός absolute: (tobacco leaf) Πλούσιο, θερμό, μυστηριώδες, θυμίζει την άμβρα. Νότα βάσης, εξισορροπεί την έντονη γλυκύτητα.
Πατσουλί: Εξαιρετικά βαριά μυρωδιά. Γλυκιά πλούσια νότα βάσης. Ταιριάζει με λεβάντα, γαρύφαλλο, βετιβέρ, σανδαλόξυλο, ιεροβότανο. Πάει με όλα σχεδόν σε ελάχιστες ποσότητες και χρησιμοποιείται κατά κόρον στην αρωματοποιία.
Φύλλο βιολέτας απόλυτο: Πράσινος, γήινος, λουλουδάτος χαρακτήρας. Μεσαία νότα. Ταιριάζει όμορφα με τον οσμανθό και τη μιμόζα.
Κατηγορία από μόνη της είναι τα βρύα βελανιδιάς (oakmoss absolute) μία λειχήνα με την ονομασία evernia prunastri που φύεται πάνω στις βελανιδιές. Δίνει στο άρωμα μία φρέσκια μυρωδιά βρεγμένου δάσους και ξύλου που μένει για καιρό και σταθεροποιεί το άρωμα. Χρησιμοποιείται σε ελάχιστες δόσεις επειδή πνίγει το άρωμα με τη βαριά παρουσία της. Μπαίνει στα chypre και τα fougere αρώματα. Νότα βάσης.
Υπάρχουν και ιδιαίτερα με πραγματικά υπέροχες ευωδιές
Κονιάκ πράσινο απόλυτο: Νότα βάσης. Παράγεται από την απόσταξη των ιζημάτων των σταφυλιών τα οποία προορίζονται για παρασκευή κονιάκ. Θερμό, φρουτώδες, μυρίζει σταφύλι.
Κακάο απόλυτο: Νότα βάσης. Πλούσιο, θερμό, γλυκό, όμοιο με τη μυρωδιά της σοκολάτας. Σε ελάχιστη δοσολογία δίνει εξωτική χροιά. Παράγεται από το φρούτο και τους σπόρους Theobroma cacao.
Καφές απόλυτο: Νότα βάσης. Βαθύ, πλούσιο, εξωτικό, θερμό, γήινο. Παράγεται από τους ψημένους καρπούς της Coffea Arabica.
Σπόρος αμπρέτ: (hibiscus abelmoschus) Προέρχεται από τους σπόρους του καρπού του φυτού ιβίσκος. Νότα βάσης. Αντικαθιστά το ζωικό μόσχο. Είναι πλούσιο, γλυκό και λουλουδάτο.
Όλες οι αναρτήσεις μας καθημερινά και στις σελίδες μας
στο facebook https://www.facebook.com/liliansimou.astrolife
στο twitter https://twitter.com/astrolifegr
στο κανάλι μου στο youtube: https://www.youtube.com/channel/UCSrCxZCiHrdYlzze25B_p3Q
Θέματα ψυχολογικής αστρολογίας στο: http://writersgang.com/ (Στήλη: Walking with the stars)
και τώρα στο https://togethergreece.com/Lilian1S