Αρωματοθεραπεία και φροντίδα δοντιών
Βασιλική Κοντογιάννη
Αρωματοθεραπεύτρια.
Η οδοντιατρική φροντίδα, είναι ένας χώρος στον οποίο η χρήση της αρωματοθεραπείας μπορεί να είναι αποτελεσματική.
Καθώς αρχίζουμε να μιλάμε για τη φροντίδα των δοντιών, μας έρχεται στο μυαλό η μυρωδιά των οδοντιατρείων. Φυσικά δεν έχουμε όμορφες αναμνήσεις από αυτή τη μυρωδιά, είναι όμως το άρωμα του αιθερίου ελαίου του γαρύφαλλου. Ο οδοντίατρος, συχνά χρησιμοποιεί φάρμακα τα οποία περιέχουν ευγενόλη και προέρχονται από το αιθέριο έλαιο του γαρύφαλλου με το λατινικό όνομα Eugenia caryophyllata.
Η ευγενόλη – με αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες, έχει την ιδιότητα να «μουδιάζει» το σημείο στο οποίο εφαρμόζεται. Χρησιμοποιείται πάνω από εκατό χρόνια από τους οδοντιάτρους σε όλο τον κόσμο, επειδή αναισθητοποιεί το δόντι, καθώς ταυτόχρονα προστατεύει τον οδοντικό πολφό.
Οι δυνατότητες του αιθερίου ελαίου του γαρύφαλλου επεκτείνονται και στην ανακούφιση του επιχείλιου έρπητα. Το γαρυφαλέλαιο μπορεί να εξολοθρεύσει τα μικρόβια του στρεπτόκοκκου και του σταφυλόκοκκου.
Τα αιθέρια έλαια εισχωρούν άμεσα στις μεμβράνες της στοματικής κοιλότητας και τα τοπικά αποτελέσματα είναι γρήγορα.
Παρακάτω δίνονται μερικά παραδείγματα για το πώς χρησιμοποιούνται τα αιθέρια έλαια στην οδοντιατρική.
Κατ’ αρχάς τα αφθώδη έλκη, οι γνωστές μας άφθες. Μπορούν να καταπολεμηθούν με τα αιθέρια έλαια του θυμαριού, του λεμονιού και του βασιλικού με τοπική χρήση. Είναι αντισηπτικά, αντιφλεγμονώδη και η δράση τους είναι άμεση.
Ο οδοντίατρος μπορεί να καταπολεμήσει επίσης τη φλόγωση που αισθάνεται ο ασθενής ύστερα από μία εξαγωγή δοντιού ως συνέπεια της τερηδόνας, με το αιθέριο έλαιο του ελίχρυσου (helicItalian everlasting).
O ελίχρυσος είναι ένα πολύ ακριβό αιθέριο έλαιο εξαιρετικά αντιφλεγμονώδες και έχει την ιδιότητα να βοηθά στην επαναπορρόφηση του αίματος μέσα στους ιστούς, απομακρύνοντας τον πόνο που προκαλείται από την πίεση πάνω στα νεύρα.
H οξεία φλόγωση του οδοντικού πολφού που ακολουθείται από χρόνιο πόνο στο δόντι, μπορεί να ανακουφιστεί από μείγμα αιθερίου ελαίου δάφνης (laurus nobilis), και ευγενόλης (γαρύφαλλου) πάνω στο πονεμένο δόντι. Η λεβάντα επίσης βοηθά.
Εάν το πρόβλημα εντοπίζεται σε φλεγμονή των ούλων με ευαισθησία και απώλεια αίματος, μία ασθένεια η οποία είναι γνωστή ως ουλίτις, μπορούν να βοηθήσουν τα αιθέρια έλαια δάφνης και θυμαριού στη μείωση της φλόγωσης.
Η άσχημη αναπνοή η οποία πιθανόν προκαλείται από χρόνια ιγμορίτιδα, μπορεί να μετριαστεί με το αιθέριο έλαιο της μέντας. Επίσης το αιθέριο της inula graveolens – ίνουλας με τη βλεννολυτική του ικανότητα βοηθά στη θεραπεία της ιγμορίτιδας.
Το αιθέριο έλαιο του tea tree, τεϊόδενδρου, χρησιμοποιείται ως συστατικό σε οδοντόκρεμες που κάνουν αντισηψία στη στοματική κοιλότητα.
Το tea tree, διαλυμένο σε λίγο νερό για πλύσεις στο στόμα, απολυμαίνει και επουλώνει τυχόν υπάρχουσες άφθες και κοψίματα. To τειόδενδρο είναι ιδανικό κατά των μυκητιάσεων, οπότε έχει πεδίο δράσης και σε αυτόν τον τομέα.
Μία ενδιαφέρουσα αναφορά διακεκριμένου οδοντιάτρου, είναι ότι περιγράφοντας την εποχή κατά την οποία αφαιρούσε τα παλιά σφραγίσματα των ασθενών του από υδράργυρο, προσπαθούσε να απολυμαίνει τον αέρα του ιατρείου του εξαερώνοντας αιθέρια έλαια πλούσια σε οξείδια όπως αυτά του ευκαλύπτου και του δενδρολίβανου.Τα αιθέρια έλαια τους, μπορούσαν να δημιουργούν συνθήκες αντισηψίας στους πνευμονικούς βρόγχους καθώς ανέπνεε τον μολυσμένο αέρα από την εξαγωγή των αμαλγαμάτων.
Είναι γνωστό, ότι εδώ και αρκετά χρόνια δεν χρησιμοποιείται το υλικό αυτό στα σφραγίσματα, όμως στο παρελθόν ήταν το μόνο διαθέσιμο υλικό για αυτές τις εργασίες. Το αμάλγαμα από υδράργυρο και άργυρο περνούσε στην κυκλοφορία του αίματος, βλάπτοντας δραματικά το ανοσοποιητικό σύστημα και τους ανθρώπινους νεφρούς. Μπορεί να είχε επίσης ολέθρια επίδραση στο ΚΝΣ. (Κεντρικό Νευρικό Σύστημα).
Σήμερα χρησιμοποιείται τιτάνιο, κράμα βιοσυμβατού χρυσού, ή πορσελάνη.
ΥΓ τα hydrosol ελίχρυσου και μαστίχας βοηθούν στη θεραπεία σοβαρής ουλίτιδας και υποχώρησης των ούλων. Χρησιμοποιούντα ι σε αναλογία 70:30 αδιάλυτα σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις για ξέπλυμα στόματος. Το μόνο δύσκολο εδώ, είναι ότι τα hydrosol αιθερίων ελαίων είναι δύσκολο να βρεθούν στη χώρα μας σε αντίθεση με το εξωτερικό όπου χρησιμοποιούνται αρκετά.
Πηγές: Άρθρο Dr Pierre Taillandier, DDS
Bρυξέλλες.
Όλες οι αναρτήσεις μας καθημερινά και στις σελίδες μας
στο facebook https://www.facebook.com/liliansimou.astrolife
στο twitter https://twitter.com/astrolifegr
στο Threads https://www.threads.net/@lilian.simou?hl=el
στο κανάλι μου στο youtube: https://www.youtube.com/channel/UCSrCxZCiHrdYlzze25B_p3Q
Θέματα ψυχολογικής αστρολογίας στο: http://writersgang.com/ (Στήλη: Walking with the stars)