Αστεροειδής Θέμις, η αίσθηση του Δικαίου
από την Λίλιαν Σίμου
Αστρονομία
Ο αστεροειδής 24 Θέμις (24 Themis), ανακαλύφθηκε το 1853 από τον Ναπολιτάνο Annibale de Gasparis , πήρε το όνομά του από την αρχαία ελληνική θεότητα, αλλά ως προς την ονοματοδοσία αρμόδιος ήταν ο Angelo Secchi. Η κίνηση της Θέμιδος μελετήθηκε το 1875 για να υπολογιστεί η μάζα του πλανήτη Δία. Η επιφάνειά της καλύπτεται από πάγους.
Μυθολογία και Θέμις
Η Θέμις σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία ανήκε στους Τιτάνες, τα παιδιά της Γαίας και του Ουρανού. Αποτελούσε την ανθρωπόμορφη προσωποποίηση της φυσικής και της ηθικής τάξης καθώς και της εθιμοτυπίας. Η λέξη θέμις παράγεται από το ρήμα τίθημι και δηλώνει αυτό που έχει τεθεί, το ισχύον.
Σε πρακτικό συμβολικό επίπεδο αντιπροσωπεύει τον νόμο και την απαρασάλευτη τάξη, το θείο δίκαιο.
Ο Ησίοδος δεν θα μπορούσε διαφορετικά μια τέτοια τιτάνια αλληγορικής σημασίας θεότητα να μη τη συμπεριλάβει στους πρώτους θεούς κόρη του πρώτου θεϊκού ζεύγους του Ουρανού και της Γαίας, η οποία στη συνέχεια εμφανίζεται ως η δεύτερη σύντροφος του Δία. Ο γάμος του μαζί της σηματοδότησε, μετά την κατάποση της πρώτης του συζύγου Μήτιδος, τη σταθεροποίηση της βασιλείας του πιο δυνατού από όλους τους θεούς. Μια βασιλεία που από εκείνη τη στιγμή ήταν εγγύηση σταθερών κανόνων που ισχύουν για θνητούς και θεούς.
Η Θέμις στη μυθολογία είναι εκείνη που θεσμοθετεί. Το δίκαιο που αντιπροσωπεύει είναι ιερό και ισχύει και για τους θεούς και είναι ανώτερο ακόμη και από τη βούλησή τους. Ως θεά είχε τρισυπόστατη εκπροσώπηση ως θεά φυσικής τάξης, θεά της ηθικής τάξης και προφήτισσα θεά, ιδιότητα που την κληρονόμησε από την μητέρα της Γαία.
Έτσι σύμφωνα με τα παραπάνω, θυγατέρες της Θέμιδος ως εκπροσωπούσα τη φυσική τάξη φέρονταν οι Ώρες (= οι εποχές με το τυπικό της ακριβούς εναλλαγής των), ως εκπροσωπούσα την ηθική τάξη φέρονταν η Ευνομία, η Δίκη, και η Ειρήνη, που αποτελούν τα υπέρτατα αγαθά μιας κοινωνίας, καθώς και οι Μοίρες, (η Κλωθώ, η Λάχεση και η Άτροπος) που προσωποποιούσαν το πεπρωμένο κάθε ανθρώπου και στις οποίες ο πατέρας τους Δίας τις είχε αναθέσει να διανέμουν στους ανθρώπους τα αγαθά, και τέλος ως εκπροσωπούσα την προφητεία φέρονταν οι Νύμφες καθώς και η παρθένα Αστραία, επίσης προσωποποίηση της δικαιοσύνης.
Αρχικά η Θέμις έχοντας κληρονομήσει την μαντική ικανότητα από την μητέρα της αντικατέστησε εκείνη πρώτη στο Μαντείο των Δελφών. Όταν όμως γεννήθηκε ο Απόλλωνας επέδειξε προς αυτόν ιδιαίτερη αγάπη και στοργή και σύμφωνα με τη μυθολογία αυτή πρώτη του πρόσφερε τροφή, θεωρούμενη έτσι και τροφός του Απόλλωνα παραδίδοντάς του αργότερα το εν λόγω Μαντείο.
Ο Όμηρος σύμφωνα με τα έπη του τονίζει ότι η Θέμις εκτελεί παρά τον Δία καθήκοντα κήρυκος και ότι εξ ονόματός του συγκαλούσε τα συμβούλια των ολυμπίων θεών και ότι επόπτευε την τάξη κατά τις τελετές των συμποσίων τους. Επίσης ότι αυτή κάθε φορά εξαγγέλλει τις αποφάσεις του Δία εξ ου και αποκαλούνταν “Διός θέμιστες” όπως έτσι λέγονταν οι νόμοι και οι αποφάσεις που δημιουργούσαν οι άνθρωποι κατ΄ εικόνα της δικαιοσύνης του Ολύμπου.
Με αυτές τις αντιλήψεις ο Ησίοδος έπλασε στη Θεογονία του την Θέμιδα, ως σύζυγο του Δία, αφού η ιδέα της τάξης είναι συνυπάρχουσα ιδιότητα του υπέρτατου θεού. Έτσι παρουσιάζεται η Θέμις προστάτιδα του δικαίου και της φιλοξενίας και τιμωρός κάθε παράβασης επ΄ αυτών, ιδιαίτερα κατά του Πάριδος που καταπάτησε τις αρχές, με τον Τρωικό πόλεμο που συναποφάσισε με τον Δία.
Ιερά της Θέμιδος υπήρχαν στη Θεσσαλία, Αττική, Βοιωτία και Ολυμπία. (από την Βικιπέντια)
Αποσυμβολισμός και αστρολογία και Θέμις
Οι Έλληνες την είδαν ως η ενσάρκωση της έννοιας της συνεκτικότητας. Εκπροσωπεί την αφηρημένη αρχή της απόλυτης δικαιοσύνης, Νόμο, ή Προσαρμογή.
Κάτι ανάλογο στους Ινδουιστές, μοιάζει με τον Νόμο του Κάρμα.
Για την ψυχοθεραπεία, σημαίνει φυσικές συνέπειες. Η ψυχολογική κίνηση της Θέμιδος ως αρχέτυπο είναι η δύναμη της θέλησης, η ζωτική δύναμη, ή την πνευματική δύναμη που σχετίζονται με την αναπνοή της ζωής.
Πρόκειται για μια ώθηση προς την ανάπτυξη, την αύξηση, και την προσωπική αποτελεσματικότητα, καθοδηγείται από ψηλά. Το σύνθημα αυτό το στάδιο είναι ότι, «Η ισορροπία είναι το μυστικό του Μεγάλου Έργου»
Κατά τον Γιουνγκ η Θεία Δικαιοσύνη (Θέμις) είναι το ισοδύναμο της αποζημίωσης. Το ασυνείδητο περιέχει τις προοπτικές για τη ζωή που εξισορροπούν την συνειδητή στάση. Αποκαλύπτεται μέσα από τα όνειρα, τις διαθέσεις, και τη συμπεριφορά. Αυτή η αλληλεπίδραση των αντιθέτων δείχνει τις δυνάμεις που έρχονται σε εξισορρόπηση μεταξύ τους.
Αυτή η παράδοξη ένωση των αντιθέτων αντανακλάται στην αρχαία λατρεία της Θέμιδας. Σκοτεινή πλευρά της ή σκιά ήταν η Νέμεσις.
Ο αστεροειδής Θέμις λοιπόν, στον ατομικό μας χάρτη, φέρνει στο φως θέματα δικαίου και δικαιοσύνης. Είναι συνειδητή ή ασυνείδητη η ροπή μας προς τον τομέα (οίκο), το ζώδιο και τις όψεις που δέχεται και μπορεί να μας εμφυσήσει το αίσθημα του δικαίου ή (σε αρνητικούς συνδυασμούς και πιέσεις που αναδεικνύονται στο σύνολο του χάρτη) την αδικία.
Θα πρέπει να είμαστε με την πλευρά της Δικαιοσύνης στο συγκεκριμένο σημείο, καθώς αποτελεί ένα σημείο καρμικής ανταμοιβής, ανάλογα με την νοοτροπία και τις επιλογές μας.
Εστιάζεται ως αστεροειδής στον Ζυγό και για τον λόγο αυτό κατανοούμε πως οι ισορροπίες είναι λεπτές, οφείλουμε να τις περιφρουρήσουμε και να μην κάνουμε «εκπτώσεις» στις αξίες μας.
Και να θυμόμαστε: είτε καρμικά, είτε στην παρούσα πορεία της ενσάρκωσης, η Θέμις θα ορθώνει προς το μέρος μας, την ζυγαριά που μετρά τα θετικά και τα αρνητικά των πράξεών μας.
Στην ουσία λειτουργώντας μόνο με την κρίση της λογικής (Ζυγός και στοιχείο του ο αέρας), δεν έχει το περιθώριο να προσφέρει χάρη ή να συγκινηθεί, αφού σύμφωνα με τον μύθο, είχε κλειστά τα μάτια… Δηλαδή, το συναίσθημα δεν θα συμμετέχει στις αποφάσεις των πράξεων της Θέμιδος. Θα ζυγιστεί κάθε μία από αυτές, με κριτικό και αδέκαστο τρόπο.
Είναι η απόλυτη αίσθηση του Δικαίου και της επιστροφής των πραγμάτων, στην θέση τους. Το αίτιον και το αιτιατόν, η Θεία Δίκη.
Όλες οι αναρτήσεις μας καθημερινά και στις σελίδες μας
στο facebook https://www.facebook.com/liliansimou.astrolife
στο twitter https://twitter.com/astrolifegr
και στο google+ https://plus.google.com/u/0/105197655252970962131/posts
Το πρώτο μήνυμα της ημέρας στο: http://kissmygrass.gr/
Θέματα ψυχολογικής αστρολογίας στο: http://writersgang.com/ (Στήλη: Walking with the stars)