Από την Λίλιαν Σίμου
Στις 22 Σεπτεμβρίου 2016 και στις 5.09μμ ο Ήλιος κάνει την είσοδό του στον Ζυγό, διανύοντας ακριβώς το μισό της διαδρομής του από την έναρξη του αστρολογικού (και όχι μόνο) έτους, με την Εαρινή Ισημερία.
Ειπώθηκε από πλευράς αστρονομίας, πως φέτος η Ισημερία (με την έννοια της ακριβή ως προς τον ίδιο αριθμών ωρών ημέρας και νύχτας, συμβαίνει λίγο αργότερα, κι όχι την 22α Σεπτεμβρίου. Αστρολογικά όμως, η αλλαγή εποχής έρχεται με την είσοδο του Ήλιου στα τέσσερα παρορμητικά ζώδια (θέσεις αστρονομικές). Επομένως, επειδή η αστρολογία βασίζεται στον συμβολισμό και την αλληγορία, η αλλαγή εποχής δεν μπορεί να συμβεί όταν ο Ήλιος θα βρίσκεται στις 3 ή 4 μοίρες του Ζυγού, καθώς η είσοδος ήδη θα έχει παρέλθει.
Οι Ισημερίες, όπου η νύχτα και η μέρα έχουν την ίδια χρονική διάρκεια, είναι δύο περίοδοι-σταθμοί από τα αρχαία χρόνια. Καθώς οι περισσότεροι λαοί ξεκινούσαν το έτος τους από την Εαρινή Ισημερία, μετρούσε η στιγμή όπου ο Ήλιος βρισκόταν απέναντι πλέον, στην καθοδική του πορεία, μειώνοντας την λάμψη και το φως για τα πλάσματα της γης.
Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν παραδόσεις συνδεδεμένες με την φθινοπωρινή ισημερία και μεταξύ αυτών οι τιμές των Ορφικών προς τον θεό Ήφαιστο, το θεό που φέρει το τεχνητό φως και τη λάμψη της φωτιάς, κατά τον μήνα Βοηδρομίωνα, την 21η ή 22α Σεπτεμβρίου.
Συνδέεται επίσης με την μικρότερη θεά Νύκτα.
Κατά τον ίδιο μήνα διενεργούνταν τα Μεγάλα Ελευσίνια Μυστήρια, τα οποία διαρκούσαν εννέα ημέρες, όσες και οι μέρες περιπλάνησης της Δήμητρας. Η μυθοπλασία αναφέρει πως εκείνη την περίοδο η φύση έπαψε να ανθεί και να αναπαράγει, αφού η θλιμμένη θεά έψαχνε την κόρη της Περσεφόνη. Δίδαξε δε στην Ελευσίνα τα Μυστήρια της τροφής –υλικής και πνευματικής. Η φύση πενθεί μαζί της και θα αναζωογονηθεί, με την επιστροφή της Περσεφόνης, κατά την Εαρινή Ισημερία.
Η ημέρα αυτή είναι εθνική γιορτή για τους Ιάπωνες. Πρόκειται για την ημέρα που σηματοδοτεί την αλλαγή των εποχών αλλά και συνδέεται με τους νεκρούς. Η παραδοσιακή ιαπωνική ονομασία για την περίοδο γύρω από την φθινοπωρινή και την εαρινή ισημερία είναι higan , και όπως λένε οι Ιάπωνες «και η ζέστη και το κρύο τελειώνουν με το higan ». Διαρκεί συνολικά επτά ημέρες- τρεις ημέρες πριν από την ισημερία και τρεις ημέρες μετά.
Το higan έχει βουδιστική προέλευση και σημαίνει την «άλλη όχθη του ποταμού του θανάτου». Σ’ αυτή την όχθη του ποταμού είναι ο κόσμος που ζούμε και στην άλλη είναι το βασίλειο των νεκρών. Αυτές τις ημέρες, οι ιάπωνες επισκέπτονται τους οικογενειακούς τάφους και προσεύχονται για την ανάπαυση των ψυχών.
Οι Κέλτες θεωρούσαν πως η φθινοπωρινή ισημερία συμβολίζει την νίκη του θεού του Σκότους απέναντι στον δίδυμό του θεό του φωτός. Έκαναν ιδιαίτερες γιορτές και απέτειναν φόρο τιμής στους νεκρούς, αφού παράλληλα αυτή την περίοδο ο Ήλιος ήταν ασθενέστερος για το επόμενο μισό του έτους.
Αποκρυφιστικοί κύκλοι, θεωρούν τις Ισημερίες πολύ σημαντικά σημεία του χρόνου και έντονα φορτισμένα ενεργειακά. Υπάρχουν ειδικές τελετουργίες γι’ αυτές, γιορτές και εθιμοτυπικά.
Η κυκλικότητα των εποχών αναπτύσσεται σε κάθε λαό με την δική του παράδοση, αλλά η ουσία είναι η ίδια.
Δύο περίοδοι-σταθμοί, παίζουν ένα σημαντικό ρόλο: οι ισημερίες… Η ισορροπία στην εναλλαγή φωτός και σκότους, καλοκαιριού και χειμώνα, άνθισης και χειμερίας νάρκης της φύσης.
Κι έρχεται η Ισημερία του 2016 στις 5.09 μμ την 22α Σεπτεμβρίου και βάλει το δικό της λιθαράκι στην φετινή περίοδο.
Σημαντικά χαρακτηριστικά από την αστρολογική σκοπιά, που πρέπει να παρατηρήσουμε είναι τα εξής:
Ο Ήλιος στην μηδενική μοίρα του Ζυγού, σε κρίσιμη αλλαγή, κατά την οποία πλέον η Φύση και όλα τα πλάσματα στον πλανήτη, ξεκινούν την εσωτερική διαδρομή προς τις πιο σκοτεινές μέρες του έτους. Είναι η εποχή όπου πρέπει να αντιμετωπίσουμε την προσωπική μας στάση, απέναντι στους ανθρώπους που συναντάμε. Ο Ήλιος σε σύνοδο με τον Δία στον Ζυγό, περιγράφει την ανάγκη μας να διανθίσουμε σχέσεις, να διευρύνουμε τον κύκλο των γνωριμιών, να αγαπήσουμε τον συνάνθρωπο, με την αίσθηση της ισοτιμίας και του δικαίου. Όπως αναφέραμε στο σχετικό θέμα με τον Δία στον Ζυγό, η εποχή αυτή όπου προοιωνίζεται ένα ολόκληρο έτος, είναι η ευκαιρία να κρίνουμε και να κριθούμε μέσω των σχέσεων. Καθώς σχηματίζει ο Ήλιος με τον Δία θετική γωνία προς το Μεσουράνημα του χάρτη, έχουμε μία αισιόδοξη προοπτική.
Ο Υδροχόος στον ωροσκόπο, υπογραμμίζει και υποστηρίζει το ανατρεπτικό και απρόβλεπτο της νέας εποχής. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για εκπλήξεις, για το αναπάντεχο και το διαφορετικό. Γιατί να μην εκπλήξουμε τον εαυτό μας και τους άλλους, ευχάριστα λοιπόν, με ένα σημαντικό κοινωνικό μας έργο ή με την σωστή στάση ζωής… (Ο Κρόνος βρίσκεται στον 10ο οίκο και ο Ουρανός στον 3ο προτείνοντας πως αξίζει να διακριθούμε με την σοφία και την πρωτοτυπία των ιδεών μας).
Η Σελήνη στους Διδύμους και σε θετική γωνία προς την Αφροδίτη στον Ζυγό και αντίθεση προς τον Άρη στον Τοξότη, είναι η στιγμή της κρίσης ιδεών, της πρόκλησης, της ευέλικτης επιλογής, της σύγκρουσης αρχικά για να βρούμε την εναρμόνιση στην συνέχεια.
Ο Ερμής σε σύνοδο με τον Β. Δεσμό, σταματά την ανάδρομη φορά του πλέον και αρχίζει να ξεδιπλώνει ιδέες, εκτιμήσεις, αποφάσεις.
Εξ άλλου, η έμφαση στον 8ο οίκο του χάρτη με τους πλανήτες και αστεροειδείς στον Ζυγό, υπογραμμίζει την επιλογή: είτε αναζητάμε στον ίδιο μας τον ψυχισμό την γαλήνη και την ποιότητα, είτε είμαστε σε σύγκρουση και εύθραυστη ισορροπία.
Στην πολιτική αστρολογία και την Ελλάδα
Η φθινοπωρινή Ισημερία επιφέρει σημαντικές προοπτικές –ΑΝ και εφ’ όσον θέλουμε να την εκμεταλλευτούμε σωστά.
Ο ωροσκόπος του χάρτη είναι σε σύνοδο με το Μεσουράνημα της χώρας. Μπορεί λοιπόν να επιφέρει σημαντικές αλλαγές η κυβέρνηση ή οι ιθύνοντες του τόπου, αν το επιλέξουν. Στην ουσία θα λέγαμε πως είναι μία εποχή, όπου ο προγνωστικός χάρτης προτείνει να γίνουν αλλαγές με γνώμονα το κύρος των κυβερνώντων.
Από τις λεπτομέρειες του χάρτη ανάγεται η εικόνα πως οι ξένοι «σύμμαχοι» θα επιβάλλουν με θετικό ή λιγότερο θετικό τρόπο, τις ιδέες τους στην διακυβέρνηση της χώρας. Είναι η εποχή του ύψους και του βάθους, ανάλογα με τις ανθρώπινες επιλογές (η αστρολογία περιγράφει και δίνει επιλογές τις περισσότερες φορές – σεβόμενη την ελεύθερη βούληση του ανθρώπου).
Πίεση θα ασκηθεί για τα οικονομικά αποθέματα και μπορεί να καταλήξει σε φόρους, δάνεια, Ασφαλιστικά Ταμεία.
Η εξωτερική εικόνα είναι ασαφής, υπάρχει ψέμα και απόκρυψη στοιχείων, αλλά μυστικές συνεργασίες ή ένα κρυφό χαρτί, μπορεί να βοηθήσουν τον τόπο. Αυτό το κρυφό χαρτί όμως, ή κάποιο πλεονέκτημα δυναμικό, φαίνεται πως «παζαρεύεται παρασκηνιακά» και ίσως δεν βγει στην επιφάνεια άμεσα.
Οι εξωτερικές πιέσεις για την Οικονομία, φαίνεται να έχουν δώσει κίνητρο για αλλαγή, που θα έπρεπε ήδη να είναι σε ισχύ ή να έχουν αναπτυχθεί. Στο εξής, μικρά περιθώρια διαφαίνονται στο κοντινό μέλλον.
Ο λαός φαίνεται να βρίσκει διεξόδους που όμως δεν βοηθούν επί της ουσίας, αν δεν σταθμίσει σωστά τα λάθη του χθες και τις δυνατότητες από εδώ και στο εξής. Πιστεύω η δημιουργική ιδέα, πρέπει να ανθίσει ξανά, παρά τις αντίξοες συνθήκες και να γίνουμε περισσότερο ευρηματικοί, ευέλικτοι κι όχι επιφανειακοί ή επιπόλαιοι, για εύκολες λύσεις. Στην ουσία, φαίνεται πως έρχεται η στιγμή της αποτίμησης ευθυνών, για τον καθένα μας, ως μονάδες σε ένα σύνολο.
Καθώς οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί μεγάλα προβλήματα, τραυματισμένοι και πληγωμένοι, θα κάνουν με δυσκολία αυτό τον απολογισμό και ίσως προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα επιπόλαια. (για τον καθένα και συνολικά), με στόχο πλέον να βρεθούν λύσεις για το κοντινό μέλλον. Στηρίζονται η απλότητα, η αμεσότητα στην επικοινωνία, η νέες ιδέες, η ανάγκη να ρισκάρουμε και να συμπορευτούμε με άλλους.
Σίγουρα το τοπίο του χάρτη δεν αφήνει πολλά περιθώρια για οικονομική ανάπτυξη/ευημερία στο κοντινό μέλλον. Οι κρυφές διαπραγματεύσεις που θα μπορούσαν να φέρουν εξισορρόπηση σχετικά σύντομα, φαίνεται πως δεν προβάλλονται και αντίθετα αποκρύπτονται ή παραμένουν στο περιθώριο.
Σε ένα βαθύτερο επίπεδο για τον καθένα μας
Τα ουσιώδη σημεία της Φθινοπωρινής Ισημερίας, λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία της Φύσης προς την χειμερία νάρκη και του Ήλιου προς την φθίνουσα διαδρομή του φωτός, προτάσσουν μία ευκαιρία για να συνειδητοποιήσουμε πως όταν η λάμψη υποχωρεί, τα μάτια της ψυχής διακρίνουν καλύτερα τα σκοτεινά της σημεία. Με μία φιλοσοφική αναζήτηση, γνώση, ποιοτικά χαρίσματα, αλλά και αξίες, θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε κάθε σκοτεινή κρίση, προσωπική ή κοινωνική.
Μπορεί να συμβεί, όσο κι αν φαίνεται δύσκολο. Οι εποχές αλλάζουν κυκλικά και ακατάπαυστα, το ίδιο και οι περίοδοι, φωτεινές ή σκοτεινές, αλλάζουν στη ζωή μας. Ας παλέψουμε για τις ισορροπίες μας λοιπόν, σε μία δύσκολη συγκυρία, ας δώσουμε την μάχη σε πνεύμα συνεργασίας για το «κοινό καλό», ας θεωρήσουμε αυτή την εποχή, σαν μία εσωτερική διαμάχη, όπου στο τέλος η σπίθα της ζωής και της δημιουργίας, θα επικρατήσει ξανά.
Καλή μας δύναμη, καλό απολογισμό, στην εποχή όπου φθίνουν οι δυνάμεις της φύσης και επιτρέπουν σ’ αυτές του πνεύματος να μας αγγίξουν…
Καλή φθινοπωρινή περίοδο να έχουμε…
Oι αναρτήσεις μας βρίσκονται:
στο facebook https://www.facebook.com/pages/Lilian-Simou-Astrolife/
στο twitter https://twitter.com/astrolifegr
και στο google+ https://plus.google.com/u/0/105197655252970962131/posts
Το μήνυμα της ημέρας πρώτη παρουσίαση κάθε πρωί στο: http://kissmygrass.gr/


















