Της Αλεξάνδρας Ράπτη
Και πάνω που ως συνειδητοποιημένος φιλόζωος νομίζεις πως γνωρίζεις τα περισσότερα για τα μικρά ζώα συντροφιάς, σου βγαίνει στο photo finish τρίτο, το outsider ferret και παίρνει το χάλκινο!
Τι ειν’ τούτο θα ρωτήσεις και δε σε αδικώ αν δε γνωρίζεις! Έλα όμως που σε πρόσφατη έρευνα το ferret βγήκε τρίτο – και ουχί καταϊδρωμένο! – αγαπημένο κατοικίδιο των Αθηναίων και όχι άδικα, τολμώ να προσθέσω. Τα ferret είναι κεραυνοβόλος έρωτας, αφού σε κερδίζουν με την μία. Πριν βιαστείς να πάθεις overload λατρείας, σπεύσαμε να πάρουμε όλες τις πληροφορίες.
Ο…. farrent Χρήστος Καλλιμάνης του Greek Ferret Club μας λύνει όλες τις απορίες σε πέντε απλά, αλλά «βασανιστικά» ερωτήματα.
Με την πρώτη ματιά σε κερδίζει, αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε πολλά για το φέρετ. Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά που το κάνουν τόσο αξιαγάπητο ;
Αυτό που λέμε σε όλους είναι πως συνδυάζει προσωπικότητα σκύλου και γάτας. Θα αναζητήσει στον άνθρωπο την αγάπη και την αφοσίωση που θα ήθελε ένας σκύλος, αλλά διαθέτει και από μόνο του αρκετή πονηριά και αυτονομία για να ‘’κουμαντάρει’’ όλους τους ανθρώπους του σπιτιού. Ίσως το πιο αξιαγάπητο πράγμα στα ferret είναι μερικές κινήσεις τους όπως το wardance, ένα είδος πολεμικού χορού που κάνουν όταν θέλουν να παίξουν ή είναι πολύ χαρούμενα. Θα χοροπηδάνε ακανόνιστα δεξιά-αριστερά, ενώ πολλές φορές θα κουτουλάνε και σε έπιπλα πάνω στον «χορό» και τον ενθουσιασμό τους. Όπως είχε πει κάποιος farrent κάποτε για το wardance «Είναι σαν να είναι τόσο ευτυχισμένα που δεν ξέρουν τι να κάνουν με τον εαυτό τους».
Κάτι άλλο που ξετρελαίνει τους farrents είναι η ώρα του selfgrooming, κάτι αντίστοιχο με τον καθαρισμό μιας γάτας, μόνο που τα ferrets γλείφουν τις πατούσες τους και σαν άνθρωποι που σκουπίζουν το πρόσωπο τους με μια πετσέτα, έτσι και αυτά καθαρίζουν και με τα δύο ποδαράκια το κεφάλι τους. Τέλος, δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα από όταν συνειδητοποιεί ένας ferretoγονιός για πρώτη φόρα την σχέση που έχει αναπτύξει με το κατοικίδιο. Θα σε φιλήσει, θα κουλουριαστεί μαζί σου στο κρεβάτι, θα σε προκαλέσει να παίξετε, θα σου νευριάσει, θα πεισμώσει, θα σου κρατήσει μούτρα, κ.λ.π.
Το άγνωστο μέχρι πρότινος ferret κερδίζει συνεχώς έδαφος στις καρδιές των φιλόζωων και φαίνεται πώς παίρνει το… χάλκινο μετάλλιο στην καρδιά των Αθηναίων, αφού βγαίνει τρίτο στις προτιμήσεις τους, μετά το σκύλο και τη γάτα.
Τί γνωρίζουν περισσότερο οι… farrents («γονείς» ferret) που πρέπει να μάθουμε και εμείς ;
Πολλοί από εμάς είχαμε χρόνια γινάτι να πάρουμε ferret, απλά δεν ήταν διαθέσιμα τότε στην Ελλάδα, άλλοι είναι αλλεργικοί στις γάτες και το ferret είναι το τέλειο υποκατάστατο. Αλλά οι περισσότεροι τα επιλέξαμε λόγω του συνδυασμού που προαναφέρθηκε. Το καθένα τους έχει ξεχωριστή προσωπικότητα και επιλέγουμε να την δεχόμαστε με τα καλά της, αλλά και με τα στραβά της, όπως και με έναν…άνθρωπο.
Πολλοί μύθοι και δοξασίες συνοδεύουν τη φήμη του ferret (ελληνιστί νυφίτσα ή κουνάβι). Τι απ΄όλα αυτά ισχύει τελικά, είναι ή δεν είναι άγριο ζώο ;
Το ferret υπήρχε από πάντα στους αιώνες. Προέρχεται από το ευρωπαϊκό polecat που στα ελληνικά θα το παραλληλίζαμε με την αγριόγατα ή το άγριο κουνάβι. Εξημερώθηκε σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις 2.500 χρόνια πριν με το ferreting. Δηλαδή κυνήγι λαγόμορφων με ferret. Έπειτα από κυνηγετικό μέσο πέρασε σε παλάτια και αυτοκρατορίες με διάσημους farrents, όπως η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ ‘Α και ο Τζεγκινς Χαν. Στην Αμερική αποτελούσε πάντα διαδεδομένο κατοικίδιο, ενώ στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε πριν μια δεκαετία, με την αποκορύφωση του τα τελευταία 5 χρόνια. Δεν είναι άγριο ζώο, είναι ένα εξημερωμένο είδος, όπως ο σκύλος και η γάτα.
Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει πώς τα μικρόσωμα κατοικίδια έχουν χαμηλό κόστος συντήρησης, εύκολη διαχείριση και περιορισμένο χώρο δραστηριότητας (δηλαδή κλουβί!) και είναι κατ’ επέκταση ιδανικά για μικρά παιδιά και συμβίωση με άλλα ζώα ή διαβίωση σε μικρά διαμερίσματα. Πώς είναι πραγματικά η συμβίωση με ένα ferret ;
Ο χώρος πρέπει να είναι ferret-proofed (δηλαδή να μην υπάρχει κάτι που να το βλάψει ή να μας ζημιώσει) και το κλουβί αρκετά ευρύχωρο ώστε να χωρά όλες τις ανάγκες του. Σχεδόν όλοι μας τα έχουμε ελεύθερα στο σπίτι όπως ένα κοινό κατοικίδιο. Η συντήρηση του δεν ξεπερνά τα 50ευρώ/μήνα ενώ το μεγάλο κόστος είναι στην ιατρική του περίθαλψη, μιας και η στείρωση στα θηλυκά είναι αναγκαία για την υγεία του ζώου και πολλοί επιλέγουν και στείρωση στα αρσενικά για να μειωθεί η μυρωδιά που εκκρίνουν λόγω ορμονών κατά την περίοδο ζευγαρώματος. Δυστυχώς αυτές οι διαδικασίες είναι αρκετά δαπανηρές εφόσον στην Αθήνα υπάρχουν μόνο 3 εξειδικευμένοι κτηνίατροι. Ωστόσο το GFC διαθέτει δικό του γιατρό που κάνει μια έκπτωση συγκριτικά, με τα άλλα κτηνιατρεία, στα μέλη μας. Αυτό που θέλει μεγάλη προσοχή είναι η συμβίωση με παιδιά και άλλα κατοικίδια. Δεν θα τα πηγαίνει καλά, λόγω της φύσης του, με λαγόμορφα, ερπετά, πτηνά και τρωκτικά. Δεν συνιστάται για παιδιά κάτω των 4 ετών, κυρίως γιατί είναι κτητικά κατοικίδια και πιθανώς να αντιληφθούν ένα μωρό ως απειλή της ιδιοκτησίας τους (είτε είναι οι farrents, είτε είναι ο χώρος).
Παράλληλα, πρέπει πάντα να υπάρχει κάποιος μεγαλύτερος και γνώστης του κατοικίδιου στο δωμάτιο όταν υπάρχει αλληλεπίδραση με παιδιά, εφόσον τα παιδιά θα θέλουν να παίξουν και τα ferret πιθανώς κατά την διάρκεια του ‘’χορού’’ τους να δαγκώσουν ελαφρά το παιδί (πράγμα που ένας ενήλικας θα ένιωθε ως ‘’τσίμπημα’’) και να τρομοκρατηθεί το παιδί και εν συνεχεία και το κατοικίδιο. Δεν είναι ζώο που ζει σε κλουβί. Αν βάλεις ένα ferret να ζήσει σε ένα κλουβί θα τραυματιστεί βαριά στην προσπάθειά του να δραπετεύσει.
Χρειάζεται τον χώρο του και συχνή επαφή με τον άνθρωπο. Το απαιτούν όπως θα το απαιτούσε μια γάτα ή ένας σκύλος.
Γι αυτό φροντίζουμε να ενημερώνουμε τον κόσμο για ο, τι χρειάζεται για την ευζωία ενός ferret μια και οι περισσότεροι ελκύονται από την εμφάνιση μη υπολογίζοντας τις μετέπειτα απαιτήσεις του ζώου με αποτέλεσμα να βλέπουμε ferret αφισοκολλημένα να αγνοούνται, ferret παρατημένα σε Pet Shop ή σε εμάς και ferret που αρρωσταίνουν θανάσιμα λόγω αμάθειας του ιδιοκτήτη του.
Θέλει ειδική τροφή, τουαλέτα, παιχνίδια, κρεβάτι και ιατρική περίθαλψη.
Στο site www.ferret.gr και στην σελίδα σας στο facebook GreekFerretClub βρίσκει κανείς πολύ χρήσιμες πληροφορίες. Τι περισσότερο μπορεί να μάθει κανείς από την επαφή μαζί σας;
Έχουμε φροντίσει να ενημερώσουμε πλήρως το site μας με ό, τι μπορεί να αναρωτηθεί τόσο ένας ενδιαφερόμενος όσο και ένας ήδη υπάρχων κάτοχος. Τα κείμενα που θα βρει κανείς προέκυψαν έπειτα από μετάφραση κειμένων του American Ferret Association με άδεια του ομίλου, μακροχρόνια μελέτη και συζήτηση με άλλους farrents σε εγχώριο και παγκόσμιο επίπεδο. Επιπρόσθετα όμως μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω e-mail ή facebook και να μας ρωτήσει επιπλέον πληροφορίες, να μας ζητήσει οπτικό υλικό, να ενημερωθεί για τις βόλτες και τα διάφορα events που παρευρισκόμαστε, να παραπεμφθεί σε συναφείς ομάδες ώστε να ανταλλάξει απόψεις και με άλλους farrents, αλλά και να ενημερωθεί για το που μπορεί να βρει ο, τι χρειάζεται ένα ferret. ‘
Τέλος, πολλές φορές έχουμε κληθεί να συμβουλεύουμε farrents σχετικά με την υγεία του ferret τους, να φιλοξενήσουμε ferret, να βρούμε λύσεις σε προβλήματα συμβίωσης ferret-farrents που έβλεπαν ως μοναδική επιλογή την ‘’εγκατάλειψη’’ του ζώου κ.λ.π. Έχουμε αναλάβει έναν μεγάλο ρόλο στην φιλοζωική κοινότητα της Ελλάδας, διότι εάν δεν το κάναμε εμείς, κατά πάσα πιθανότητα να συνεχιζόταν να υπάρχει παραπληροφόρηση και αμάθεια για πολλά χρόνια ακόμα με αντίκτυπο στον πληθυσμό και την υγεία τους, καθώς επίσης και κάποια ferret τα οποία δεν θα ήταν στην ζωή τώρα.
Ευχαριστούμε τον Χρήστο Kαλλιμάνη και το Greek Ferret Club για τις πληροφορίες που μας παρείχε.
Μάθετε περισσότερα για το αξιαγάπητο φέρετ και τις μηνιαίες συναντήσεις των farrents για ατελείωτο παιχνίδι με τα μικρά τους: http://www.ferret.gr/
Πηγή: http://www.mybestfriend.gr
Όλες οι αναρτήσεις μας καθημερινά και στις σελίδες μας
στο facebook https://www.facebook.com/liliansimou.astrolife
στο twitter https://twitter.com/astrolifegr
Θέματα ψυχολογικής αστρολογίας στο: http://writersgang.com/ (Στήλη: Walking with the stars)