από την Βασιλική Κοντογιάννη
Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας είναι το δέρμα;
Αυτή η πανοπλία που καλύπτει όλο μας το σώμα και που αν θεωρητικά μπορούσατε να το απλώσετε θα καταλάμβανε σχεδόν 2,5 τ.μ κατά μέσο όρο, είναι ένα ημιδιαπερατό όργανο, υπεύθυνο και αυτό για ουσιαστικές λειτουργίες του οργανισμού μας όπως η διατήρηση της θερμοκρασίας, η άδηλος αναπνοή η απέκκριση διοξειδίου του άνθρακα και άλλων τοξινών διαμέσου των πόρων.
Το δέρμα αποτελεί τον προμαχώνα του οργανισμού μας εκτελώντας χρέη πρώτης γραμμής άμυνας στο μέτωπο της μάχης με τα μικρόβια. Παράλληλα με τα αμυντικά του καθήκοντα, το δέρμα λειτουργεί και σαν καθρέφτης των εσωτερικών οργάνων. Έτσι, εάν τα απεκκριτικά μας όργανα – νεφροί και παχύ έντερο – δεν λειτουργούν όσο καλά θα έπρεπε, παρατηρούμε να εμφανίζονται στην επιφάνεια του δέρματος μας προβλήματα όπως έκζεμα, ακμή, καλόγηροι κλπ που δεν αντικατοπτρίζουν τίποτα άλλο παρά την προσπάθεια του σώματος μας να αποβάλλει διά μέσου του δέρματος το φόρτο των τοξικών ουσιών.
Το επιφανειακό στρώμα του δέρματος είναι η επιδερμίδα. Η περιοχή αυτή είναι εξαιρετικά λεπτή. Φανταστείτε ένα τσιγαρόχαρτο.
Η πρώτη στοιβάδα της επιδερμίδας ονομάζεται κερατίνη και είναι ένα στρώμα που αποτελείται από νεκρά επιδερμικά κύτταρα τα οποία απολεπίζονται συνεχώς και αντικαθίστανται από νέα που προέρχονται από βαθύτερες στοιβάδες. Η διαδικασία απολέπισης των κυττάρων αυτών κατά τις νεαρές ηλικίες είναι γρήγορη και διαρκεί 28-30 ημέρες. Με την πάροδο του χρόνου επιβραδύνεται και φθάνει τις 45-50 ημέρες. Η επιφάνεια του δέρματος μας καλύπτεται από μία ελαφρά όξινη επίστρωση με οξύτητα PH περίπου 5. Ο μανδύας αυτός την προστατεύει από την ανάπτυξη κάποιων βακτηριδίων.
Το PH –potential hydrogen – εάν είναι 7 είναι ισορροπημένο, πάνω από 7 γίνεται αλκαλικό ενώ κάτω από 7 όξινο. Κάτω από την κερατίνη στοιβάδα υπάρχει η βασική όπου παράγονται τα νέα δερματικά κύτταρα καθώς επίσης και τα κύτταρα παραγωγής μελανίνης τα οποία δίνουν το χρώμα του δέρματος μας.
Προχωρώντας βαθύτερα, συναντάμε το χόριον, όργανο με πολύ σημαντική λειτουργία. Εκεί υπάρχουν όλες οι νευρικές απολήξεις οι οποίες μεταδίδουν στον εγκέφαλο τα εξωτερικά ερεθίσματα που δέχονται, έτσι, αντιλαμβανόμαστε την θερμότητα, το κρύο, τον πόνο αλλά και την εξαίσια υφή του βελούδου αφού σε αυτές οφείλεται η αίσθηση τις αφής. Σε αυτό το όργανο υπάρχουν επίσης τα αιμοφόρα αγγεία και οι θύλακες των τριχών, οι ιδρωτοποιοί και οι σμηγματογόνοι αδένες, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία του όξινου προστατευτικού μανδύα που αναφέραμε παραπάνω.
Τέλος, εκεί βρίσκεται και το πλέγμα των πρωτεϊνών ελαστίνης και κολλαγόνου οι οποίες παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στη διατήρηση της καλής κατάστασης του δέρματος μας (περίγραμμα, ρυτίδες). Κάτω και από τις δύο αυτές στοιβάδες, υπάρχει ένας λιπώδης ιστός που δρά προστατευτικά και μονωτικά. (φανταστείτε τον σαν μικρό μαξιλάρι). Αυτά ως προς τη φυσιολογία του. Επόμενος σταθμός το προαιώνιο ερώτημα που ταλάνισε ποιητές και πλαστικούς χειρούργους…
Γιατί το δέρμα μας γερνάει;
Βασική αιτία γήρανσης αποτελούν οι ελεύθερες ρίζες. Αυτές παράγονται είτε από φυσικές λειτουργίες του οργανισμού μας, την αναπνοή, την πέψη, είτε από εξωτερικούς παράγοντες όπως η ρύπανση, η ηλιακή ακτινοβολία και ο καπνός του τσιγάρου. Εν ολίγοις, οι ελεύθερες ρίζες είναι πράγματα από τα οποία κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει και ουσιαστικά δεν αποτελούν τίποτα άλλο από μόρια οξυγόνου τα οποία έχουν χάσει ένα ηλεκτρόνιο, χάνοντας την «ηλεκτρική τους ισορροπία».
Όλα τα μόρια έχουν ένα ζεύγος ηλεκτρονίων στην τροχιά τους για να λειτουργούν καλά. Η ελεύθερη ρίζα που έχει στερηθεί ένα ηλεκτρόνιο το κλέβει από την κυτταροπλασματική μεμβράνη -μαζί με τα νιάτα μας. Η κυτταροπλασματική μεμβράνη αποτελεί το περίβλημα του κυττάρου και η άφιξη της «κλέφτρας» ελεύθερης ρίζας σπάει τη συνοχή της και δημιουργεί αλυσιδωτή αντίδραση δραστηριοποίησης πολλών «ορφανών μορίων». Οι αντιδράσεις αυτές, έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία χαοτικής κατάστασης στις ίνες του κολλαγόνου με αποτέλεσμα τη δυσκαμψία και την έλλειψη ελαστικότητας στο δέρμα. (γήρανση).
Η επίθεση των ελευθέρων ριζών γίνεται εναντίον όλων των μερών του κυττάρου συμπεριλαμβανομένου και του DNA. Πως μπορούμε να αντισταθούμε στις επιθέσεις αυτές;
Η απάντηση βρίσκεται στα αντιοξειδωτικά για τα οποία θα συνεχίσουμε αναλύοντας σε επόμενο κεφάλαιο.
Όλες οι αναρτήσεις μας καθημερινά και στις σελίδες μας
στο facebook https://www.facebook.com/pages/Lilian-Simou-Astrolife/
στο twitter https://twitter.com/astrolifegr
και στο google+ https://plus.google.com/u/0/105197655252970962131/posts
Το μήνυμα της ημέρας πρώτη παρουσίαση στο: http://kissmygrass.gr/