Φθινοπωρινή Ισημερία 2024
εποχή ενδοσκόπησης και περίσκεψης
από την Λίλιαν Σίμου
Στις 22 Σεπτεμβρίου 2024 το μεσημέρι στις 3.44μμ , ο Ήλιος κάνει την είσοδό του στον Ζυγό, διανύοντας ακριβώς το μισό της διαδρομής του από την έναρξη του αστρολογικού (και όχι μόνο) έτους, με την Εαρινή Ισημερία.
Οι Ισημερίες, όπου η νύχτα και η μέρα έχουν την ίδια χρονική διάρκεια, είναι δύο περίοδοι-σταθμοί από τα αρχαία χρόνια. Καθώς οι περισσότεροι λαοί ξεκινούσαν το έτος τους από την Εαρινή Ισημερία, μετρούσε η στιγμή όπου ο Ήλιος βρισκόταν απέναντι πλέον, στην καθοδική του πορεία, μειώνοντας την λάμψη και το φως για τα πλάσματα της γης.
Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν παραδόσεις συνδεδεμένες με την φθινοπωρινή ισημερία και μεταξύ αυτών οι τιμές των Ορφικών προς τον θεό Ήφαιστο, το θεό που φέρει το τεχνητό φως και τη λάμψη της φωτιάς, κατά τον μήνα Βοηδρομίωνα, την 21η ή 22α Σεπτεμβρίου. Συνδέεται επίσης με την μικρότερη θεά Νύκτα.
Κατά τον ίδιο μήνα διενεργούνταν τα Μεγάλα Ελευσίνια Μυστήρια, τα οποία διαρκούσαν εννέα ημέρες, όσες και οι μέρες περιπλάνησης της Δήμητρας.
Η μυθοπλασία αναφέρει πως εκείνη την περίοδο η φύση έπαψε να ανθεί και να αναπαράγει, αφού η θλιμμένη θεά έψαχνε την κόρη της Περσεφόνη. Δίδαξε δε στην Ελευσίνα τα Μυστήρια της τροφής –υλικής και πνευματικής. Η φύση πενθεί μαζί της και θα αναζωογονηθεί, με την επιστροφή της Περσεφόνης, κατά την Εαρινή Ισημερία.
Η ημέρα αυτή είναι εθνική γιορτή για τους Ιάπωνες. Πρόκειται για την ημέρα που σηματοδοτεί την αλλαγή των εποχών αλλά και συνδέεται με τους νεκρούς. Η παραδοσιακή ιαπωνική ονομασία για την περίοδο γύρω από την φθινοπωρινή και την εαρινή ισημερία είναι higan , και όπως λένε οι ιάπωνες «και η ζέστη και το κρύο τελειώνουν με το higan ». Διαρκεί συνολικά επτά ημέρες- τρεις ημέρες πριν από την ισημερία και τρεις ημέρες μετά.
Το higan έχει βουδιστική προέλευση και σημαίνει την «άλλη όχθη του ποταμού του θανάτου». Σ’ αυτή την όχθη του ποταμού είναι ο κόσμος που ζούμε και στην άλλη είναι το βασίλειο των νεκρών. Αυτές τις ημέρες, οι ιάπωνες επισκέπτονται τους οικογενειακούς τάφους και προσεύχονται για την ανάπαυση των ψυχών.
Οι Κέλτες θεωρούσαν πως η φθινοπωρινή ισημερία συμβολίζει την νίκη του θεού του Σκότους απέναντι στον δίδυμό του θεό του Φωτός. Έκαναν ιδιαίτερες γιορτές και απέτειναν φόρο τιμής στους νεκρούς, αφού παράλληλα αυτή την περίοδο ο Ήλιος ήταν ασθενέστερος για το επόμενο μισό του έτους.
Αποκρυφιστικοί κύκλοι, θεωρούν τις Ισημερίες πολύ σημαντικά σημεία του χρόνου και έντονα φορτισμένα ενεργειακά. Υπάρχουν ειδικές τελετουργίες γι’ αυτές, γιορτές και εθιμοτυπικά.
Η κυκλικότητα των εποχών αναπτύσσεται σε κάθε λαό με την δική του παράδοση, αλλά η ουσία είναι η ίδια.
Δύο περίοδοι-σταθμοί, παίζουν ένα σημαντικό ρόλο: οι Ισημερίες… η ισορροπία στην εναλλαγή φωτός και σκότους, καλοκαιριού και χειμώνα, άνθισης και χειμερίας νάρκης της φύσης.
Σημαντικά χαρακτηριστικά από την αστρολογική σκοπιά στην φετινή Ισημερία, που πρέπει να παρατηρήσουμε είναι τα εξής:
Ο Ήλιος στην μηδενική μοίρα του Ζυγού, ζυγίζει καταστάσεις και επιδιώκει να τις δεχτούμε μέσα από μία εξισορροπημένη ματιά. Πόσο εύκολο όμως είναι;
Ούτως ή άλλως η αλλαγή των εποχών συντελείται σε κρίσιμες αστρολογικά μοίρες. Δηλαδή φάσεις όπου υπάρχει έξαρση και ένταση συσσωρευμένη, μοιάζει με ένα σπόρο έτοιμο να αποδώσει τα μέγιστα, με την ορμή όλων των χυμών ζωής που κρύβει…
Ο Ήλιος είναι λοιπόν στην αρχή του Ζυγού και ο κυβερνήτης του, Αφροδίτη, είναι στην τελευταία μοίρα του Ζυγού. Ένα τέλος και μία αρχή σε επιθυμίες, συναισθήματα, επικοινωνία και ζύγισμα καταστάσεων που κρύβει ευαίσθητες ισορροπίες.
Η Αφροδίτη δέχεται δύσκολο συνδυασμό από τον Πλούτωνα στην τελευταία μοίρα του Αιγόκερου. Κατά συνέπεια, θα λέγαμε πως η έναρξη της φθινοπωρινής Ισημερίας, είναι ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών σε σχέσεις και συνεργασίες που εμπεριείχαν θολά ή νοσηρά σημεία, χειραγώγηση, πίεση, ή κόπωση. Λίγο μετά την έκλειψη Σελήνης της 18ης Σεπτεμβρίου, μία έκλειψη όπως περιγράφουμε στο άρθρο, με θολά σημεία που απαιτούν διαλεύκανση, το τετράγωνο της Αφροδίτης προς τον Πλούτωνα, περιγράφει τον επαναπροσδιορισμό, μετά από ένα τέλος σε κάποιες σχέσεις.
Η Σελήνη στην αρχή των Διδύμων, εναρμονίζεται με τον Ήλιο της Ισημερίας, και δίνει την απαραίτητη ανάσα σε ψυχή και πνεύμα. Καθώς η Ισημερία οδηγεί στην εποχή της ενδοσκόπησης σταδιακά, φαίνεται πως επιτυγχάνεται η εναρμόνιση των πνευματικών αναγκών με το συγκινησιακό μας.
Αναζητήσεις για γνώση, για πληροφορία, για επικοινωνία με ανθρώπους που εκπέμπουν στο ίδιο μήκος κύματος με μας, είναι σημαντικές.
Κάποιες ακόμη λεπτομέρειες αναδεικνύουν την επίμονη προσπάθεια να υπερισχύει η διάκριση, ενώ η εμμονή σε λεπτομέρειες και η υποβολή απόψεων, μπορουν να μας κουράσουν.
Οι ευαισθησίες που προκαλούν ανασφάλεια, ξεπερνούνται με γνώση, σύνεση, εμπειρία, σοβαρότητα, οργάνωση.
Ο ρεαλισμός μας προσγειώνει και η θλίψη σταδιακά καθαρίζει το τοπίο της σκέψης από λανθασμένες σκέψεις, οδηγώντας σε ευθυκρισία και κριτική αντίληψη.
Μία σημαντική περίοδος καρμικών επιλογών, για τη νέα εποχή, όπου το βάρος της ευθύνης και των αποφάσεων πέφτει σε μας
Πόσο σωστά έχουμε φερθεί στις σχέσεις μας;
Πόσο σημαντικές ήταν οι παρουσίες που άφησαν ίχνη στη ζωή μας το προηγούμενο διάστημα;
Πόσο ενδιαφέρουσες ήταν οι εμπειρίες και πόσο μας πόνεσαν ή μας έδωσαν χαρές;
Πώς πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα «δώρα» αυτά;
Τι αναζητάμε στο εξής για μία ισορροπημένη και ισότιμη σχέση ζωής;
Πόσο αδικήσαμε τελικά την σχέση με τον ίδιο μας τον εαυτό μέσα από τις επιλογές μας;
Όλα αυτά είναι ερωτήματα που πρέπει να τεθούν τώρα. Το Σύμπαν, προωθεί το θέμα των σχέσεων αυτή τη χρονιά. Μας δίνει τα σημάδια που οφείλουμε να αναγνωρίσουμε…
Φθινοπωρινή Ισημερία 2ο24 και Ελλάδα
Ως προς τον χάρτη της Ελλάδας, η φθινοπωρινή Ισημερία αναδεικνύει την προτεραιότητα στην οικονομία του κράτους και στις εργαζόμενες τάξεις. Απαισιοδοξία και δυσκολίες υπογραμμίζονται στους συγκεκριμένους τομείς.
Ωραιοποιημένες αποφάσεις δίνουν την αίσθηση της αισιοδοξίας, χωρίς βάση. Η αντιμετώπιση των υποσχέσεων από τον λαό, μοιάζει με εφηβική αφέλεια. Η απογοήτευση ή η αλλαγή που θα προκληθεί, μπορεί να αλλάξει τη διάθεση. Όμως όπου πιστέψαμε και νιώθουμε προδομένοι, δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει. Αντίθετα, θα έχουμε πλέον μία πιο επιφυλακτική στάση. Αυτό είναι το δίδαγμα.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να δράσουν με σύνεση, προσβλέποντας σε ένα “αύριο” και όχι κοντόφθαλμα. Πρέπει να επιμονή να συμπλεύσουν με τους συναδέλφους και τους συμπολίτες τους, προκειμένου να απαιτήσουν από την εξουσία μία πιο ουσιαστική απολαβή, ως διασφάλιση του μέλλοντος. Αν έχουμε ενότητα (κάτι δύσκολο βέβαια) και ώριμες απαιτήσεις, θα έχουμε πιθανότητα ανάπτυξης.
Επίσης, η παραγωγή, είτε ως οικοτεχνία, είτε ως γεωργική παραγωγή, είτε ως κτηνοτροφία, θα πρέπει να στηριχτεί. Η επιδεξιότητα και η ευρηματικότητα, χωρίς απαισιοδοξία, θα δώσουν ξανά ιδέες και προοπτική.
Δεν πρέπει να εμπιστευθούμε όμορφες υποσχέσεις των εκπροσώπων της Βουλής. Κρύβουν ψεύδη. Ας είμαστε επιφυλακτικοί και ας αποφύγουμε τις εύκολες λύσεις που προτείνουν ως “ευεργεσία”. Κρύβουν σκοτεινά συμφέροντα.
Αυτό που θα δώσει βαρύτητα, θα είναι η επιστροφή στις παραγωγικές μονάδες.
Εχουμε επιλογές και εναλλακτικές. Αρκεί να μην αντιμετωπίσουμε πάλι επιδερμικά ή με εφηβική αφέλεια, τις απαιτήσεις της εποχής. Ας αλλάξουμε οπτική και ας απαιτήσουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας, ευκαιρίες που θα μας κάνουν ευέλικτους και θα αναδείξουν ταλέντα.
Χρειάζονται εκπρόσωποί μας με δύναμη, αποφασιστικότητα, σεβασμό προς την πατρίδα και τις αξίες, προκειμένου να αντισταθούν απέναντι στις επιβολές των “συμμάχων” που θέλουν να περάσουν τη δική τους γραμμή. Αν υπάρξει μία αντίσταση σθεναρή από πλευράς εκπροσώπων, τότε θα είναι θετικό το αποτέλεσμα για τη χώρα μας.
Η αλλαγή εποχής συμβαίνει φέτος σε ημέρα Ηλίου και ώρα Αφροδίτης. Το συναίσθημα φωτίζεται, αλλά χρειάζεται ενδοσκόπηση και διάκριση… τα στοιχεία αυτά θα επικρατήσουν ως τον χειμώνα, αλλά και ως την επόμενη Ισημερία, τον Μάρτιο.
Σε ένα βαθύτερο επίπεδο για τον καθένα μας
Τα ουσιώδη σημεία της Φθινοπωρινής Ισημερίας, λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία της Φύσης προς την χειμερία νάρκη και του Ήλιου προς την φθίνουσα διαδρομή του φωτός, προτάσσουν μία ευκαιρία για να συνειδητοποιήσουμε πως όταν η λάμψη υποχωρεί, τα μάτια της ψυχής διακρίνουν καλύτερα τα σκοτεινά της σημεία. Με μία φιλοσοφική αναζήτηση, γνώση, ποιοτικά χαρίσματα, αλλά και αξίες, θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε κάθε σκοτεινή κρίση, προσωπική ή κοινωνική.
Μπορεί να συμβεί, όσο κι αν φαίνεται δύσκολο. Οι εποχές αλλάζουν κυκλικά και ακατάπαυστα, το ίδιο και οι περίοδοι, φωτεινές ή σκοτεινές, αλλάζουν στη ζωή μας. Ας παλέψουμε για τις ισορροπίες μας λοιπόν, σε μία δύσκολη συγκυρία, ας δώσουμε την μάχη σε πνεύμα συνεργασίας για το «κοινό καλό», ας θεωρήσουμε αυτή την εποχή, σαν μία εσωτερική διαμάχη, όπου στο τέλος η σπίθα της ζωής και της δημιουργίας, θα επικρατήσει ξανά.
Καλή μας δύναμη, καλό απολογισμό, στην εποχή όπου φθίνουν οι δυνάμεις της φύσης και επιτρέπουν σ’ αυτές του πνεύματος να μας αγγίξουν…
Καλή φθινοπωρινή περίοδο να έχουμε…
Όλες οι αναρτήσεις μας καθημερινά και στις σελίδες μας
στο facebook https://www.facebook.com/liliansimou.astrolife
στο twitter https://twitter.com/astrolifegr
στο κανάλι μου στο youtube: https://www.youtube.com/channel/UCSrCxZCiHrdYlzze25B_p3Q
Θέματα ψυχολογικής αστρολογίας στο: http://writersgang.com/ (Στήλη: Walking with the stars)
και τώρα στο https://togethergreece.com/Lilian1S