O ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΛΙΠΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ
από την Βάνα Κοντογιάννη
εναλλακτική θεραπεύτρια
Μετά την αναφορά μας στις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες, ερχόμαστε σε ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο της διατροφής μας: τα λίπη και τον ρόλο τους στην υγεία. Ας μάθουμε τι μας δίνουν αλλά και τι πρέπει να προσέχουμε!
Λίπη
τριγλυκερίδια, λιπαρά οξέα }
} αποθήκη καυσίμων
χοληστερίνη }
Το λίπος όπως καταλαβαίνουμε, αποτελεί την αποθήκη καυσίμων του οργανισμού μας. Κάθε γραμμάριο λίπους μας τροφοδοτεί με 9 θερμίδες. Είναι απαραίτητο για την λειτουργία της καρδιάς μας, του εγκεφάλου μας, και της ισορροπίας των ορμονών μας. Επίσης, διατηρεί ελαστικές τις αρτηρίες μας και το δέρμα μας υγιές.
Ας αρχίσουμε να εξηγούμε την παραπάνω παράσταση. Τo τριγλυκερίδιo, αποτελείται από τη γλυκερόλη και τρία λιπαρά οξέα. Φανταστείτε μια οριζόντια γραμμή με τρεις κάθετες επάνω της. Τα τριγλυκερίδια έχουν δύο ειδών λιπίδια τα κορεσμένα και τα ακόρεστα.
Τα κορεσμένα λιπίδια έχουν στη δομή τους όλα τα άτομα του άνθρακα ενωμένα με άτομα υδρογόνου και χρειάζεται ελάχιστο από αυτό το είδος λίπους στο σώμα μας και μόνο για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών.
Τα ακόρεστα λιπίδια έχουν ελεύθερα άτομα άνθρακα στη δομή τους και επιτελούν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας μας. Τα ακόρεστα με τη σειρά τους χωρίζονται σε μονοακόρεστα (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστα (Ω3 – Ω6 απαραίτητα ζωτικά λιπαρά).
τριγλυκερίδια
κορεσμένα / \ ακόρεστα
μονοακόρεστα / \ πολυακόρεστα
ελαιόλαδο / \ Ω3 & Ω6
Το κορεσμένο λίπος σε θερμοκρασία δωματίου έχει στερεά μορφή ενώ το ακόρεστο υγρή.
Άλλο είδος λιπαρών είναι η χοληστερίνη, απαραίτητο δομικό συστατικό των κυττάρων κυρίως της κυτταρικής μεμβράνης, της παραγωγής ορμονών και του εγκεφάλου. Η χοληστερίνη είναι ενδογενής δηλ. παράγεται από το ήπαρ και εξωγενής δηλ. λαμβάνεται διαμέσου της τροφής. Η χοληστερίνη ενώνεται με κάποιες πρωτεΐνες οι οποίες διαδραματίζουν ρόλο «οχήματος». Ονομάζονται λιποπρωτεϊνες και άλλες έχουν την αποστολή να μεταφέρουν τη χοληστερίνη στις αρτηρίες (LDL) ενώ άλλες την απομακρύνουν από αυτές. (HDL). Έτσι έχουμε την καλή και την κακή χοληστερόλη η ισορροπία της οποίας είναι αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία των οργάνων μας. –HDL = High density lipoprotein, LDL =low density lipoprotein δηλ. υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνη και χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνη.
Οι αρνητικές επιπτώσεις της χοληστερίνης στον οργανισμό μας οφείλονται στην ύπαρξη υπερβολικής ποσότητας και στην οξείδωση της, με αποτέλεσμα τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες μας.
– Ας μη ξεχνάμε τον αποτρεπτικό ρόλο που παίζουν σε αυτό η βιταμίνες Ε & C. Το ποσοστό λίπους το οποίο χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός είναι όχι περισσότερο από 10% κορεσμένο λίπος και 20% ακόρεστο λίπος σε κάθε γεύμα ημερησίως.
Τα κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται σε ζωικές πηγές πρωτεΐνης και γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλά λιπαρά. (κρόκοι αυγών, συκώτι, λιπώδη κρέατα).
Τα μονοακόρεστα στο ελαιόλαδο, στις ελιές, αβοκάντο, καρύδια μακαντάμια.
ΣΗΜ. Η καλύτερη επιλογή μας ως προς τον τρόπο που προσλαμβάνουμε το ελαιόλαδο, είναι να καταναλώνεται ωμό, χωρίς θερμική επεξεργασία για να αποφεύγεται η οξείδωση του.
Και ας έλθουμε στα πολυσυζητημένα πολυακόρεστα Ω3 & Ω6 απαραίτητα λιπαρά οξέα τα οποία χαρακτηρίζονται έτσι για το λόγο ότι ο οργανισμός μας αδυνατεί να τα παρασκευάσει και τα λαμβάνει μόνο από τις τροφές.
Αυτά χρησιμοποιούνται στο σχηματισμό των κυτταρικών μεμβρανών, της αιμοσφαιρίνης, των προσταγλανδινών που με τη σειρά τους συνθέτουν ορμόνες και βοηθούν στον περιορισμό των φλεγμονών. Επίσης ελαττώνουν τα τριγλυκερίδια, το σχηματισμό αθηρωματικών πλακών και βοηθούν στην επούλωση των εκζεμάτων και στην ανακούφιση από την ψωρίαση. Είναι βασικό να υπάρχει ισορροπία Ω3 & Ω 6 στη διατροφή μας σε αναλογία 1:4 αντίστοιχα. Ανισορροπία των ποσοστών Ω3 – Ω6 αυξάνει τις φλεγμονές, την πήξη του αίματος άρα καρδιαγγειακές παθήσεις και πιθανώς ενθαρρύνει κάποιες μορφές καρκίνου.
Τα Ω6 ευρίσκονται συχνότατα στη διατροφή μας (φυτικά έλαια: καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο, κρέας, γαλακτοκομικά αυγά), ενώ τα Ω3 τα παίρνουμε σπανιότερα από τις τροφές μας (λινέλαιο, λιναρόσπορος, λιπαρά ψάρια π.χ. -ρέγγα, σαρδέλλα, σολομός, σκουμπρί, τόννος- καρύδια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά –π.χ. σταμναγκάθι, αντράκλα,- καλής ποιότητας ιχθυέλαια).
Έτσι συχνότατα σήμερα παρατηρούμε υπερβολές στην ύπαρξη αναλογίας Ω6 σε σχέση με τα Ω3 λιπαρά μάλιστα με συντριπτική υπεροχή των Ω6 με αποτελέσματα καταστροφικά για την υγεία μας.
οικογένεια Ω6 οικογένεια Ω3
λινολενικό οξύ αλφα λινολενικό οξύ
GLA γάμα λινολενικό οξύ ΕPA εικοσιπεντανοϊκο οξύ
αραχιδονικό οξύ DHA δοκοσαεξανοϊκό οξύ
κακά εικοσανοειδή καλά εικοσανοειδή
φλεγμονές, διαστολή αγγείων,
διέγερση ανάπτυξης ρύθμιση φλεγμονής κυττάρων,
καρκίνος ρύθμιση ανάπτυξης κυττάρων
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ:
• Χρησιμοποιούμε μόνο ελαιόλαδο στις τροφές μας ωμό όχι θερμασμένο κατά το δυνατόν.
• Εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας με λιπαρά οξέα Ω3 (λιναρόσπορος αλεσμένος ο οποίος φυλάσσεται στο ψυγείο πάνω στις σαλάτες μας, λιπαρά ψάρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, καρύδια, καλής ποιότητας ιχθυέλαιο εάν το θεωρείτε απαραίτητο)
• Αποφεύγουμε κορεσμένα λίπη (επιλέγετε άπαχο κρέας & γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά).
• Αποφεύγουμε λάδια με υψηλή περιεκτικότητα σε Ω6 λιπαρά οξέα (καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο, σογιέλαιο).
• Μειώνουμε την πρόσληψη trans λιπαρών οξέων –λιπών μερικώς υδρογονωμένων- (μαργαρίνες, τηγανητά, πάστες, fast food).
Όλες οι αναρτήσεις μας καθημερινά και στις σελίδες μας
στο facebook https://www.facebook.com/liliansimou.astrolife
στο twitter https://twitter.com/astrolifegr
και στο google+ https://plus.google.com/u/0/105197655252970962131/posts
Θέματα ψυχολογικής αστρολογίας στο: http://writersgang.com/ (Στήλη: Walking with the stars)