O ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ & ΤΩΝ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ.
από την Βάνα Κοντογιάννη
εναλλακτική θεραπεύτρια
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ:
Το όνομα πρωτεΐνη έλκει την καταγωγή του από την αρχαία ελληνική γλώσσα και σημαίνει «πρωταρχικής σημασίας». Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες στον οργανισμό μας. Αποτελούν το βασικό δομικό του υλικό. Τα κύτταρα μας, οι ορμόνες μας, επικοινωνούν με τη βοήθεια των πρωτεϊνών.
Για να κατανοήσουμε τη λειτουργία των πρωτεϊνών ας παρατηρήσουμε την παρακάτω αλληλουχία:
Πρωτεΐνες – αμινοξέα -δημιουργία ιστών -οικοδομικός ρόλος.
Δηλ. οι πρωτεΐνες διασπώνται σε αμινοξέα. Ο μεταβολισμός των πρωτεϊνών και η διάλυση των αμινοξέων προκειμένου αυτά να χρησιμοποιηθούν από τον οργανισμό μας, γίνεται στο συκώτι.
28 αμινοξέα είναι σημαντικά για τη διατήρηση της ζωής του ανθρώπου. Τα 8 από αυτά είναι απαραίτητα, λόγω του ότι δεν μπορεί να τα συνθέσει το σώμα μας και τα λαμβάνει μέσω της τροφής. Τα 2 είναι ημι-απαραίτητα επειδή το ένα απαιτείται μόνο κατά την παιδική μας ηλικία και το άλλο σπάνια παρουσιάζει έλλειψη από τον οργανισμό μας. Τα υπόλοιπα 18 ονομάζονται μη απαραίτητα και ο οργανισμός τα συνθέτει από τα προηγούμενα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μας είναι αναγκαία.
Θα καταγράψουμε μόνο τα 8 απαραίτητα: Λευκίνη, Ισολευκίνη, Λυσίνη, Θρεονίνη, Τρυπτοφάνη, Μεθιονίνη, Φαινυλαλίνη, Βαλίνη.
Χρόνια έλλειψη πρωτεϊνών, επιφέρει βαθμιαία υποβάθμιση των ζωτικών λειτουργιών του οργανισμού μας. Η επίδραση φαίνεται στα μαλλιά, στα νύχια, στο δέρμα. Οδηγεί σε χαμηλή ζωτικότητα, μας αφήνει ακάλυπτους απέναντι στις ιώσεις και έχει ως σύμπτωμα την αργή επούλωση τυχόν πληγών μας.
Υπάρχουν δύο πηγές πρωτεΐνης, η ζωική και η φυτική.
Η ζωική υπάρχει στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στο κρέας, στα πουλερικά, στα ψάρια και στα αυγά. Ο κίνδυνος σε αυτά είναι ότι βρίθουν από κορεσμένο λίπος γι αυτό και θα πρέπει να επιλέγουμε άπαχα προϊόντα.
Τη φυτική πρωτεΐνη βρίσκουμε στους ξηρούς καρπούς, στα όσπρια και σε μερικά λαχανικά. Οι ξηροί καρποί γίνονται περισσότερο εύπεπτοι και ενεργοποιούνται τα ένζυμα τους όταν μουλιάζονται σε νερό για 1-2 ώρες. Ειδικά τα αμύγδαλα καλό θα είναι να μένουν καλυμμένα με νερό για 8-10 ώρες μέσα στο ψυγείο και μετά να καταναλώνονται άμεσα.
Από κανένα κύριο ή βοηθητικό γεύμα (σνάκ) δεν πρέπει να λείπουν οι πρωτεΐνες. Ο λόγος είναι ότι αυτές συμβάλλουν στη διατήρηση της χαμηλής έκκρισης ινσουλίνης και της αύξησης των καύσεων του σώματος μας.
Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι η ποσότητα της πρωτεΐνης που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να μην υπάρχει απώλεια της μυϊκής μάζας, είναι 1 με 1,2 γραμμάρια καθαρής πρωτεΐνης ημερησίως για κάθε κιλό βάρους του σώματος μας όσον αφορά στα άτομα με μέτρια δραστηριότητα. Σε ανθρώπους που αθλούνται εντατικά, χρειάζεται η διπλάσια ποσότητα πρόσληψης πρωτεΐνης από αυτήν την οποία αναφέραμε.
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ:
Οι υδατάνθρακες αποτελούν την πηγή ενέργειας του οργανισμού μας. Υδατάνθρακες – γλυκόζη -καύσιμη ύλη.
Λαϊκότερα η γλυκόζη είναι το ζάχαρο του αίματος. Χρησιμοποιείται για την ενέργεια του οργανισμού μας και την λειτουργία του εγκεφάλου. Το πλεόνασμα της αποθηκεύεται.
Χαμηλή ύπαρξη γλυκόζης στο αίμα προκαλεί την υπογλυκαιμία και την άμεση ανάγκη του οργανισμού για γλυκό. Υγιεινοί υδατάνθρακες οι οποίοι προκαλούν ομαλή αύξηση του γλυκαιμικού δείκτη, είναι τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά (λάχανο, μπρόκολο, κολοκύθια, σπανάκι σπαράγγια κλπ), τα αβοκάντο, οι ντομάτες και η φρουκτόζη (λαμβανόμενη με μέτρο). Στην περίπτωση που τα όσπρια είναι δύσπεπτα για το στομάχι μας, θα μπορούσαμε να παρασκευάζουμε τα φύτρα τους.
Ανθυγιεινοί είναι το άσπρο ψωμί, οι πατάτες, η ζάχαρη, τα προϊόντα από άσπρο αλεύρι, η μπίρα, το καλαμπόκι, οι βρασμένες ρίζες λαχανικών π.χ. καρότο, πατζάρια (αντίθετα ωμά αποτελούν ιδανική τροφή) δημητριακά επεξεργασμένα με ζάχαρη, οι μπανάνες, η παπάγια, το μάνγκο, οι χυμοί φρούτων (προτιμάτε ολόκληρα φρούτα). Οι παραπάνω λέγονται ανθυγιεινοί διότι εκτοξεύουν στα ύψη το γλυκαιμικό φορτίο του αίματος με αποτέλεσμα το πάγκρεας να υποχρεώνεται να εκκρίνει μεγάλες ποσότητες ινσουλίνης για να καταφέρει να ισορροπήσει το ζάχαρο του αίματος.
Αν η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, φθάνει τον οργανισμό μας σε μια κατάσταση ορμονικής ανωμαλίας η οποία ονομάζεται «χρόνια υπερινσουλιναιμία». Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε «αντίσταση στην ινσουλίνη» δηλαδή αντίδραση του οργανισμού στην αυξημένη παραγωγή της. Όλη αυτή η διαδικασία συντελεί στη δημιουργία καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, αυξημένης πίεσης αίματος, ουρικού οξέος, αυξημένων τριγλυκεριδίων, δημιουργίας θρόμβων στο αίμα λόγω αυξημένης πηκτικότητας του, πολυκυστικών ωοθηκών, διαταραχών εμμήνου ρύσεως, νόσου Αλτσχάϊμερ.
Επίσης κάτι που αφορά το γυναικείο πληθυσμό είναι ότι η υπερέκκριση ινσουλίνης κάνει τα κύτταρα να μεταβολίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούνται φλεγμονώδεις ουσίες (ουσίες που ευθύνονται για πρόωρη γήρανση) και αποθήκευση των λιπών. Κάποιος που έχει αυξημένη ινσουλίνη πεινά διαρκώς και κατέχεται από σφοδρή επιθυμία για κατανάλωση γλυκών. Ενδεικτικό της πάθησης αυτής, είναι η μεγάλη συγκέντρωση λίπους στην κοιλιακή περιοχή.
Ένα «κόλπο» για να διατηρούμε τα επίπεδα της ινσουλίνης σε ισορροπία είναι να τρώμε 5 σωστά γεύματα ημερησίως. Το ένα γεύμα ή σνάκ θα πρέπει να απέχει από το άλλο 4-4.30 ώρες χωρίς ενδιάμεσα τσιμπολογήματα.Πολλές φορές και από λίγη ποσότητα τροφής είναι το μυστικό.
Επίσης η χρήση λεμονιού και ξυδιού στις τροφές μπορεί να κατεβάσει το γλυκαιμικό τους δείκτη. Το λεμόνι ιδιαιτέρως, εκτός της περιεκτικότητας του σε βιταμίνη C, μέσα στο σώμα μας από όξινο γίνεται αλκαλικό με αποτέλεσμα τη ρύθμιση του PH του αίματος μας.
Συμπερασματικά το κάθε γεύμα μας θα πρέπει να περιέχει την εξής αναλογία θρεπτικών συστατικών:
25% πρωτεΐνες, 30% λιπαρά από τα οποία 10% κορεσμένα και 20% ακόρεστα, 45% πολύπλοκοι (υγιεινοί) υδατάνθρακες.
Στο επόμενο κεφάλαιο θα ασχοληθούμε με την πρόσληψη των λιπών και τη συμμετοχή τους στην καλή ορμονική ισορροπία του οργανισμού μας.
Όλες οι αναρτήσεις μας καθημερινά και στις σελίδες μας
στο facebook https://www.facebook.com/liliansimou.astrolife
στο twitter https://twitter.com/astrolifegr
Θέματα ψυχολογικής αστρολογίας στο: http://writersgang.com/ (Στήλη: Walking with the stars)