Ρίγανη (Origanum Vulgare)
από την Γιώτα Λιόγα – ειδικός λαϊκής Θεραπευτικής (βοτανολογία )
Μέλος της Ελληνικής Ανθοϊαματικής Εταιρίας και Πιστοποιημένη Σύμβουλος Ανθοϊαμάτων Μπάχ
Ρίγανη το αγαπημένο βότανο που δεν λείπει από κανένα σπίτι.
Οικογένεια Lumia ceae στο γένος origenum.
H ρίγανη ως βότανο έγινε διάσημη για τις πολλαπλές χρήσεις για την κουζίνα ως μπαχαρικό, αλλά και για τις θεραπευτικές χρήσεις της. Γνωστή ως “ματζουράνα η κοινή” είναι ένα Αγριοβότανο της Μεσογείου.
Στην Αρχαία Ελλάδα η ρίγανη ήταν σύμβολο χαράς και ευτυχίας και έφτιαχναν στεφάνια για τις γαμήλιες τελετές με τα κλαδιά της.
Αυτό το βότανο είναι γνωστό ως «Λαμπρή χαρά του βουνού». Η ιστορία λέει ότι η ρίγανη είναι η δημιουργία της Αφροδίτης της Θεάς της Αγάπης και της ομορφιάς.
Στην Αρχαιότητα οι Έλληνες φύτευαν ρίγανη γύρω από τα σπίτια τους με την ελπίδα να απομακρύνουν τα κακά πνεύματα.
Αυτό το αρχαίο βότανο θεωρήθηκε επίσης ως πηγή μεγάλης επούλωσης.
Ο Ιπποκράτης είπε: Αφήστε το φαγητό να είναι το φάρμακο σας και το φάρμακο το φαγητό σας.
Ο Διοσκουρίδης τη συνιστούσε σε εκείνους που είχαν χάσει την όρεξη τους.
Η λέξη ορίγανον προέρχεται από το ελληνικό « όρος» και το γκάνος που σημαίνει λαμπερό άρα ορίγανον σημαίνει λαμπερό βουνό.
Τα υψηλά ποσοστά αιθερίων ελαίων την κάνουν ιδιαίτερα μυρωδάτη.
Η φύτευση πραγματοποιείται από τον Οκτώβριο ως το τέλος της άνοιξης.
Συλλέγετε κλαδάκια και ανθός μαζί νωρίς το καλοκαίρι από το Μάιο εώς τον Ιούλιο (εξαρτάται από την περιοχή).
Η ρίγανη δένεται σε τσαμπιά και αποξερένεται σε σκιερό μέρος μέχρι να αποξηρανθεί. Αποθηκεύετε τριμένη σε γυάλινα βάζα.
Η φρέσκια ρίγανη πρέπει να αποθηκεύεται στο ψυγείο τυλιγμένη με βρεμένο χαρτί κουζίνας.
Η ρίγανη είναι γεμάτη αντιοξειδωτικά, ένα κουταλάκι του γλυκού έχει την ίδια ισχύ με δύο φλιτζάνια κόκκινο σταφύλι από άποψη αντιοξειδωτικής δράσης τους.
Στο μαγείρεμα ταιριάζει με πολλά τρόφιμα όπως λαχανικά, αυγά, σαλάτα, κρέας πριν το μαγείρεμα, καθώς μπορεί να μειώσει τις τοξικές ενώσεις που σχηματίζονται κατά την διάρκεια του μαγειρέματος.
Προσοχή στην ποσότητα της κατά το μαγείρεμα διότι η υπερβολική ποσότητα μπορεί να πικρίσει το φαγητό.
Η ρίγανη είναι καλό συντηρητικό για κρεμώδη τρόφιμα όπως μαγιονέζα και σάλτσες και σαλάτες.
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
Ασβέστιο, Σίδηρο, Μαγνήσιο, Μαγγάνιο, Κάλιο, Βιταμίνες C.E.K.A. , ψευδάργυρος, Νιασίνη, Β- καροτίνη, περιέχει πτητικά έλαια, στερόλες και φλαβονοειδή.
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Αντιβακτιριακές, Αντιμικροβιακές, Αντιφλεγμονώδες, καταπραϋντικές, σπασμολυτικές, Αναλγητικές, Αντισηπτικές, Αντιοξειδωτικές.
ΧΡΗΣΕΙΣ
Ακμή, Πιτυρίδα Σμηγματόρροια, Ψείρες, Αρθρίτιδα, Αλλεργίες, Δυσάρεστη Αναπνοή, Εντερικά, παράσιτο, καλόγερους, κρυολόγημα, γρίπη, βήχας, φούσκωμα, υπέρταση, αρτηριοσκλήρωση, οστεοπόρωση, κράμπες, καρδιολογικές παθήσεις, πόνοι περιόδου, μύκητες νυχιών και δακτύλων, απωθητικό εντόμων, θεωρείτε φυσικό εμμηναγωγό, ψωρίαση.
Η ρίγανη ενδεχομένως να μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.
Κάνετε γαργάρες 2-3 φορές την ημέρα με αφέψημα ρίγανης για στοματικά προβλήματα έλκη και πονόδοντο.
Ιδανικό για την καταπολέμηση της πιτυρίδας και της ξηροδερμίας.
Έχει αποχρεπτικές ιδιότητες και βοηθά στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε άτομα με μειωμένο βάρος καθώς αυξάνει την όρεξη.
Ο συνδιασμός των αντιμυκητιακών και αντιικών ιδιοτήτων των ελαίων ρίγανης βοηθάει το στομάχι να ηρεμήσει και ανακουφίζει από το φούσκωμα την δυσκοιλιότητα, τη διάρροια και τα αέρια.
Βοηθά ιδιαίτερα στη μείωση του πόνου, ενώ περιέχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ώστε να χρησιμοποιείται εναντίον των λοιμώξεων.
Η υψηλότερη δραστηριότητα της ρίγανης παρατηρήθηκε εναντίον E. Coli. Γεγονός που δείχνει το έλαιο της θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί συστηματικά για την καλυτέρευση της γκαστρεντερικής υγείας και την πρόληψη της τροφικής δηλητηρίασης.
Η ρίγανη, το έλαιο ή το τσάι της ενισχύουν σημαντικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Βοηθά επίσης στην φυσική αντιμετώπιση του προστάτη των όγκων και του έρπη.
Παρενέργειες
Μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές σε υπερβολική καθημερινή χρήση. Η κατανάλωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
Σε τοπική χρήση αν αντιμετωπίσετε ερεθισμό ή εξανθήματα σταματήστε την χρήση.
Το έλαιο ή τσάι της ρίγανης είναι προτιμότερο να καταναλωθεί για 1 εβδομάδα ή το πολύ 10 ημέρες.
Όλες οι αναρτήσεις μας καθημερινά και στις σελίδες μας
στο facebook https://www.facebook.com/liliansimou.astrolife
στο twitter https://twitter.com/astrolifegr
στο κανάλι μου στο youtube: https://www.youtube.com/channel/UCSrCxZCiHrdYlzze25B_p3Q
Θέματα ψυχολογικής αστρολογίας στο: http://writersgang.com/ (Στήλη: Walking with the stars)
και τώρα στο https://togethergreece.com/Lilian1S