Οι θηλυκές θεότητες: Αθηνά, Δήμητρα, Ήρα και Εστία
από την Λίλιαν Σίμου
Οι τέσσερεις μυήσεις του ζωδιακού: η γυναικεία μορφή ως Ιέρεια του Μυστηρίου της Ζωής
Αθηνά – η κόρη
Γεννημένη από τον ίδιο τον πατέρα της Δία (θείος Νους) η Αθηνά έχει σαν μητέρα την Μήτιδα, δηλαδή την «συνείδηση». Νους και συνείδηση, γενούν την κόρη που έχει πνεύμα και σοφία. Αποτελεί το σύμβολο του στρατηγικού Νου, καθώς γεννιέται πάνοπλη.
‘Έχει την ικανότητα να δίνει ζωή στις ιδέες και να ξεκινά μία ιδέα, που στοχεύει στην απόκτηση σοφίας. Διαθέτει την δύναμη του οραματισμού και προστατεύει όσους είναι ιδιαίτερα ευφυείς (πχ Οδυσσέας). Εκτιμά λοιπόν την τέχνη του σκέπτεσθαι, διαθέτοντας έντεχνο τρόπο να κερδίσει τις μάχες της ζωής.
Η γέννησή της από το κεφάλι του πατέρα, που αντιπροσωπεύει τον Θείο Νου, που μπορεί να γεννήσει τη Σοφία, τη δημιουργική διάνοια. Αυτό δίνει θάρρος και κάνει τον ανθρώπινο νου ετοιμοπόλεμο. Μέσα από τον οραματισμό, μπορεί να δει «μπροστά» και να σχεδιάσει τον κύκλο της ζωής (η Αθηνά τοποθετείται στην αρχή του Ζωδιακού κύκλου, στο ζώδιο του Κριού).
Προστάτιδα της υφαντικής τέχνης, αλλά και άλλων τεχνών, μας δίνει την ικανότητα στον χάρτη για να αναπτύξουμε δεξιότητες, ενώ απομακρύνει την θηλυκή της πλευρά, σαν φυσική γονιμότητα. Την ενδιαφέρει η πνευματική γονιμότητα και η θεραπευτική δύναμη του Νου. Διαθέτει την δύναμη της επιβίωσης μέσω των ικανοτήτων της.
Θα αναδείξει στον χάρτη μας τους τρόπους αντίληψης για να γίνουμε δημιουργικοί και τους τομείς από τους οποίους παίρνουμε ερεθίσματα.
Σύμβολό της είναι ένας ρόμβος με τον σταυρό της ύλης στο κάτω μέρος. Ο ρόμβος μπορεί να μας δείξει την συγκεκριμένη νοητική ικανότητα, η οποία κυριαρχεί επί της ύλης.
Περισσότερες πληροφορίες: Αστεροειδής Παλλάς Αθηνά : ο στρατηγικός νους
Δήμητρα- η μητέρα
Το αρχέτυπο της Μητέρας-Γης, η Δήμητρα εμφανίζεται σε όλες τις παραδόσεις. Συνδέεται με την εναλλαγή των εποχών, για να αναδείξει τις περιόδους κατά τις οποίες η Φύση εκδηλώνει την γονιμότητά της. Αφορά την πνευματική και την υλική γονιμότητα, μέσα από την λιτή διαδικασία της ανάπτυξης, μέσα από διαδικασίες μύησης. Δίνει στην θηλυκή υπόσταση την φιγούρα της φροντίδας για τροφή, για ανάπτυξη, για καλλιέργεια σε υλικό, ψυχικό και πνευματικό επίπεδο.
Η θεά, ενδιαφέρεται για τον κόσμο των ανθρώπων, καθώς βιώνει τον πόνο της απώλειας του παιδιού της. Στην αναζήτησή της, διδάσκει την φροντίδα των αγρών, για να καλλιεργηθεί η ανθρωπότητα και να τραφεί σωστά.
Η αρπαγή της κόρης, συμβολίζει την δυσκολία της μητέρας να αποκοπεί από το παιδί της. Στην αρνητική μορφή είναι δύσκολο να του επιτρέψει την ενηλικίωση και προσπαθεί να το υπηρετεί συνέχεια. Η κόρη (ψυχή) θέλει να ανεξαρτητοποιηθεί για να ενωθεί με το πνεύμα (Ίακχος) μέσα από την έλξη των ενστίκτων (Πλούτωνας). Σε ένα πιο εσωτερικό επίπεδο, είναι η δυσκολία της ψυχής να απελευθερωθεί από τα δεσμά της ύλης (μορφή) που θεωρεί σίγουρη, γιατί είναι απτή. Ενώ μέσα από την επανάσταση που θα πραγματοποιήσει, έρχεται η μεταμόρφωση.
Η αγνότητα του σώματος μεταλλάσσεται σε αγνότητα πνεύματος, μέσα από την μυητική διαδικασία της ένωσης των αντιθέτων.
Το σύμβολό της που δείχνει να δρέπει καρπούς με το δρεπάνι της, ή το στάχυ που είναι βασικός καρπός, αναδεικνύει την βοήθειά της για υπηρεσία προς την ανθρωπότητα.
Περισσότερες πληροφορίες στο άρθρο: Αστεροειδής Δήμητρα – το Μητρικό Αρχέτυπο
ΗΡΑ- η σύζυγος
Σύζυγος του Δία, η παρουσία της είναι σημαντική, καθώς χρονολογείται από την μητριαρχική περίοδο. Θεωρείται πως ήταν τότε κυρίαρχη θηλυκή θεότητα και ήταν υπεύθυνη για τα μυστήρια της γέννησης, της μητρότητας, και των διάφορων φάσεων αναπαραγωγής. Η μυθολογία αναφέρει πώς παραπλανήθηκε από τον Δία, τον παντρεύτηκε από μια αίσθηση τιμής, υπόμεινε έναν γάμο που χαρακτηρίστηκε από τις προσπάθειες δύναμης κι όχι από τα ζητήματα της πίστης. Ο μύθος της παραλληλίζει την ιστορία της κοινωνικής αναταραχής στα εδάφη όπου λατρεύτηκε. Οι βόρειοι εισβολείς αγωνίστηκαν να επιβάλουν τις πατριαρχικές παραδόσεις λατρείας του Δία επάνω στους γηγενείς μητριαρχικούς πολιτισμούς της εποχής, τον Μηκυναϊκό και τον Κρητικό.
Συμβολίζει έτσι το κράτος μετάβασης μεταξύ των παλαιών και νέων τρόπων/ αρχών, όπου οι παλαιοί αποτυγχάνουν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες στη διάρκεια του χρόνου που παρήλθε και οι νέοι δεν είναι ακόμα προφανείς στο τι θα έρθει.
Αντιπροσωπεύει και την ανάγκη για τη σχέση και την άρνηση να γίνει αποδεκτή η ανισότητα μέσα στο πλαίσιο μιας σχέσης. Εκφράζει την προσπάθεια να ισορροπήσει την ανάγκη για την οικειότητα, με την αντιτιθέμενη ανάγκη για την ελευθερία. Ανάγκες που και οι δύο σύζυγοι έχουν. Μπορεί επίσης να αντιπροσωπεύσει την ανάγκη να πάρει το γάμο ως ιερή πίστη, ένα τρόπο που οδηγεί στην πνευματική εκπλήρωση μέσω της συμφιλίωσης των αντιθέτων σε μια κατάσταση ένωσης.
Το σύμβολό της, μου θυμίζει ένα λουλούδι. Είναι ίσως ο ανθός που ανθίζει στους κόλπους της υγιούς ένωσης και του γάμου, ώστε να φέρει αργότερα τον καρπό, την μητρότητα, τον τοκετό και τα παιδιά, των οποίων προστάτιδα ήταν η Ήρα.
Περισσότερα στο άρθρο: Αστεροειδής Ήρα – σύμβολο γάμου στον χάρτη
ΕΣΤΙΑ – η αδελφή
Διατήρησε την παρθενικότητά της παρ’ όλες τις προσφορές που της έγιναν. Αρνήθηκε τον Ποσειδώνα (νερό – την αγάπα, διαβρέχει τη Γη αλλά δεν μπορεί να φτάσει μέχρι την πηγή του πυρός) και τον Απόλλωνα (Ήλιο – τη θαυμάζει ερωτικά από τον Ουρανό). Αγγίζοντας με το χέρι το κεφάλι του Δία, έδωσε τελεσίδικο όρκο παντοτινής αγνότητας.
Η Εστία είναι ακίνητη και μέσα από την ακινησία μοιάζει να μην μπορεί να γεννήσει. Είναι όμως και η ίδια η πηγή της ζωής. Είναι η μήτρα Ιδέα κάθε γέννησης στο σύμπαν και της δικής μας φυσικής γέννησης. Ο Πορφύριος αναφέρθηκε σ΄ αυτή τη πολικότητα λέγοντας ότι σαν παρθένος είναι ακίνητη, αλλά είναι και η δύναμη της γονιμότητας.
Στενή σχέση φιλία η θεά είχε με τον Ερμή. Σχέση που δεν περιλάμβανε καμία εξάρτηση. Ο Ερμή συνέδεε το σταθερό, ακίνητο, εσωτερικό κέντρο της Εστίας με τους άλλους, δίνοντάς κίνηση, άνοιγμα στο θείο πυρ. Η Εστία είναι το κέντρο από το οποίο θα προσανατολιστεί η κίνηση.
Η εστία στο κέντρο κάθε σπιτιού, συμβολίζει τη φλόγα στην κοιτίδα της οικογένειας που εκπέμπει από τη μία πνευματικό φως, που έχει ανάγκη η ψυχή, και από την άλλη θερμότητα που έχει ανάγκη το φυσικό σώμα, η ζωή.
Η Εστία στο χάρτη μας συμβολίζει τη θαλπωρή του σπιτιού, την οικογενειακή παράδοση (θεωρείται ότι είναι σε καλή θέση στον Καρκίνο και στον Αιγόκερω), τη ζεστασιά, τον εξαγνισμό, είναι η έννοια της αδελφής, και της Ιέρειας, η αυτάρκεια, η θρησκευτική προσέγγιση, η κάθαρση, αλλά κυρίως είναι η Ιερή φλόγα που όλοι κρύβουμε μέσα μας.
Σύμβολό της είναι ο πυρσός.
Περισσότερα στο άρθρο μας: Αστεροειδής Εστία – το Άσβεστο Πυρ
Όλες οι αναρτήσεις μας καθημερινά και στις σελίδες μας
στο https://www.facebook.com/liliansimou.astrolife
στο twitter https://twitter.com/astrolifegr
και στο google+ https://plus.google.com/u/0/105197655252970962131/posts
Το μήνυμα της ημέρας πρώτη παρουσίαση στο: http://kissmygrass.gr/