Μιχάλης Κακογιάννης, με αγάπη για την Τέχνη
Από την Λίλιαν Σίμου
Χθες έφυγε από κοντά μας, ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, Έλληνας, καλλιτέχνης. Αγαπητός και προβεβλημένος μέσα από το ίδιο του το έργο, απέσπασε πολλές διακρίσεις. Με σεβασμό προς την διαδρομή του, ας δούμε αστρολογικά το προφίλ του.
Βιογραφικές σημειώσεις
Ο Μιχάλης Κακογιάννης, γιος της Αγγελικής και του Παναγιώτη Κακογιάννη, γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου, στις 11 Ιουνίου του 1921, και σπούδασε Νομική, Δραματικές Τέχνες και σκηνοθεσία στο Λονδίνο. Σχεδόν ολόκληρο το διάστημα που βρισκόταν στο Λονδίνο, εργάστηκε στην ελληνική υπηρεσία του BBC, στην αρχή ως μεταφραστής και εκφωνητής, και αργότερα, σε ηλικία μόλις 22 χρόνων, ανέλαβε τη διεύθυνση της «Κυπριακής Ώρας».
Το 1947, ξεκίνησε την καριέρα του στο Θέατρο της Αγγλίας ως ηθοποιός, γρήγορα όμως τον κέρδισε η σκηνοθεσία και το 1953 ήρθε στην Ελλάδα. Το 1954, με την κινηματογραφική ταινία «Κυριακάτικο Ξύπνημα», ο Μιχάλης Κακογιάννης έκανε την αρχή της διεθνούς σκηνοθετικής του καριέρας. Η «Στέλλα», το «Κορίτσι με τα μαύρα», το «Τελευταίο ψέμα» η τριλογία του: «Ηλέκτρα», «Τρωάδες» και «Ιφιγένεια» και ο «Ζορμπάς» είναι μερικές μόνο από τις ταινίες του που διαγωνίστηκαν και προβλήθηκαν στα εγκυρότερα φεστιβάλ παγκοσμίως και απέσπασαν πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Στις ταινίες του συνεργάστηκε με μεγάλους Έλληνες ηθοποιούς, αλλά και με γνωστούς και καταξιωμένους ηθοποιούς της Αμερικής και της Ευρώπης.
Πέρα από τη σκηνοθεσία στον κινηματογράφο, σε εγχώριες αλλά και διεθνείς συμπαραγωγές, ο Μιχάλης Κακογιάννης έχει επίσης σκηνοθετήσει πολλές θεατρικές παραστάσεις και παραστάσεις όπερας στην Ελλάδα, τις Η.Π.Α., τη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχει, επίσης, γράψει και έχουν εκδοθεί σενάρια και μεταφράσεις κινηματογραφικών και θεατρικών έργων, ενώ έχει γράψει και στίχους γνωστών ελληνικών τραγουδιών.
Έργο του Μιχάλη Κακογιάννη είναι και ο νυχτερινός φωτισμός των μνημείων της Ακροπόλεως, τον οποίο εκείνος πρώτος οραματίσθηκε και για την επίτευξη του οποίου ίδρυσε το σύλλογο «Οι Φίλοι της Αθήνας», εξασφαλίζοντας τις υπηρεσίες του διάσημου Γάλλου φωτιστή Pierre Bideau και αναλαμβάνοντας τη χρηματοδότηση όλων των απαραίτητων μελετών.
Το 2004, ο Μιχάλης Κακογιάννης συνέστησε το κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης» με σκοπό τη μελέτη, υποστήριξη και διάδοση των τεχνών του θεάτρου και του κινηματογράφου, καθώς και την καταγραφή και διαφύλαξη των δημιουργημάτων των τεχνών αυτών, ενώ το φθινόπωρο του 2009 ξεκίνησε η λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος που βρίσκεται στην οδό Πειραιώς 206, στον Ταύρο.
Για την προσφορά και το έργο του, ο Μιχάλης Κακογιάννης έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό. Έχει τιμηθεί με τον Ταξιάρχη του Χρυσού Φοίνικα (Ελλάδα), τον Ταξιάρχη των Γραμμάτων και Τεχνών (Γαλλία), τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου του Γ’ (Κύπρος) και το Special Grand Prix of the Americas (Μόντρεαλ). Έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στο έθνος, από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το συνολικό έργο του, για έργο ζωής στα Ιεροσόλυμα, για έργο ζωής από το American Hellenic Institute στην Ουάσιγκτον και στο Κάιρο. Έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης στη Λεμεσό, στο Montpellier (Γαλλία) και στο Ντάλας (Τέξας, Η.Π.Α.) και έχει αναγορευθεί Διδάκτωρ Τεχνών στο Columbia College (Σικάγο, Η.Π.Α.), Επίτιμος Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου καθώς και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Πηγή: Ίδρυμα Μ Κακογιάννης
Η αστρολογία μας προσφέρει μία εικόνα για το προφίλ του…
Ας δούμε τα κυριότερα στοιχεία μέσω του γενέθλιου χάρτη του (δίχως ώρα γέννησης)
Γεννημένος με τον Ήλιο στους Διδύμους και σε σύνοδο με τον Άρη, ήταν αεικίνητος, ανήσυχος, πάντα δραστήριος και δυναμικός μέσα από τη γνώση, κινεί τα νήματα της επιτυχίας, με θέληση και μία διαρκή εφηβική διάθεση για να αναζητήσει ιδέες που θα τον συγκινούν (ο Ερμής, κυβερνήτης του Ήλιου και του Άρη, είναι στον Καρκίνο).
Με ένα καλό μνημονικό, αλλά και αγάπη για την πατρίδα του, Ο Ερμής του, σε σύνοδο με τον Πλούτωνα και σε τρίγωνο προς τον Ουρανό, δίνει το στίγμα μίας προσωπικότητας που σκέπτεται και ερευνά το έργο που σχεδιάζει σε βάθος, αλλά και με ένα πρωτοποριακό πνεύμα. Διορατικός και διεισδυτικός λοιπόν, μπορεί να προχωρήσει σε μία ανίχνευση της ανθρώπινης ψυχής και να αγγίξει το κοινό του.
Ο Ήλιος στους Διδύμους λειτουργεί κάτω από μεθοδική πίεση και ίσως κουραστικά για τον ίδιο, αφού περιορίζεται από τον Κρόνο. Όμως διαχρονικά, θα εκτιμηθεί για το έργο του.
Περισσότερο προβεβλημένο το μεταβλητό στοιχείο, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι ήταν μεν ένα ανήσυχο άτομο, αλλά ασταθές και ευμετάβλητο. Σε ένα βαθμό αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, είναι ίδιον του καλλιτέχνη. Αλλά επικρατούσε και το στοιχείο της γης, άρα ήταν πρακτικός, υλοποιώντας με επιμέλεια και προσοχή στην λεπτομέρεια το έργο του.
Η Αφροδίτη έχει μία ιδιαίτερη βαρύτητα στον χάρτη του. Μου προκάλεσε εντύπωση που συνδέεται με έξι πλανήτες, προσδίδοντας μία δυνατή πινελιά στην προσωπικότητά του.
Η Αφροδίτη ως πλανήτης της τέχνης, σε κυριαρχία στον Ταύρο τονίζεται από άλλους πέντε πλανήτες: σε τετράγωνο προς τον Ποσειδώνα (η έμπνευση) και θετικές όψεις, προς τον Πλούτωνα, τον Ουρανό, τον Δία και τον Κρόνο, δίνει την εικόνα ενός ανθρώπου των τεχνών και των γραμμάτων, που εμπνέεται και εμπνέει, αλλά παράλληλα διδάσκει και επεκτείνει διαχρονικά ό,τι δημιουργεί με αγάπη. Δημιουργεί όμορφες εκπλήξεις και είναι γοητευτικός σαν προσωπικότητα, αλλά και ως καλλιτέχνης.
Το Ίδρυμα βασίζεται στην ανάγκη του για να διαδοθεί η Τέχνη και να μελετηθεί ως έργο. Με πραγματική αγάπη για την τέχνη, μας προσέφερε ένα έργο ικανό να αντέξει στην πορεία του χρόνου. Η συλλογικότητα του Ουρανού, στηρίζει την Αφροδίτη και προσφέρεται συναισθηματικά στο συλλογικό του έργο.
Πολύ πιθανόν να είχε τη Σελήνη στο τέλος του Λέοντα (δεν έχουμε ακριβή ώρα για να είμαστε σίγουροι) και τότε υπογραμμίζεται η έφεση για την Τέχνη, λάμπει και ξεχωρίζει, ενώ τιμάται γι’ αυτήν.
Μου έκανε επίσης εντύπωση που το Μεσοδιάστημα Δία/Πλούτωνα, της φήμης και της μεγάλης διασημότητας, είναι στην έξαρση του Ποσειδώνα. Στην μοίρα της Τέχνης κατά μία έννοια.
Ενδιαφέρουσα είναι επίσης η σύνοδος δύο μεσοδιαστημάτων, του Ήλιου/Άρη και της Αφροδίτης/Ποσειδώνα. Το δεύτερο αφορά την καλλιτεχνική δημιουργία και τον οραματισμό, ενώ το πρώτο ωθεί σε δημιουργία και καταλήγει στο να επιλεγεί μία δραστηριότητα που θα έχει σχέση με την φαντασία ενός δημιουργού και καλλιτέχνη.
Ενώ το Μεσοδιάστημα Ουρανού/Πλούτωνα σε σύνοδο με την Αφροδίτη του, δίνει μία πινελιά πρωτοπόρου και αναμορφωτή μέσα από την τέχνη, καθώς και την αναζήτηση νέων δρόμων, μεθόδων και δημιουργικότητας, προσφέροντάς του σαν αντάλλαγμα, μεγάλες επιτυχίες και μία δυναμική παρουσία μέσα από το έργο του.
Έφυγε μετά από μία νοσηλεία για αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».Ο Ν. Δεσμός και ο Άρης από διέλευση σχηματίζουν σύνοδο με τον Ήλιο και τον Άρη του και τετράγωνο προς τον Κρόνο του. Στο ζώδιο των Διδύμων, συνδέονται με το αναπνευστικό και ίσως δημιουργεί μία λοίμωξη. Ο Ν. Δεσμός μας πληροφορεί για κάτι που προϋπήρχε. Ο Ήλιος σε τετράγωνο προς τον Κρόνο, προϊδεάζει για μία ευαισθησία στην καρδιά. Αλλά ο διελαύνων Άρης με τον Ν. Δεσμό, επιτείνουν την γενέθλια προδιάθεση.
Ο Δίας ήταν σε σύνοδο με την γενέθλια Αφροδίτη του. Η μόνη αρνητική όψη είναι με τον Ποσειδώνα, ίσως δείχνοντας την παρουσία μίας ίωσης. Αλλά δηλώνει επίσης την διάδοση της φήμης του για το καλλιτεχνικό του έργο, όταν μαθεύτηκε η είδηση. Επίσης, περιγράφει την μεγάλη αγάπη του κοινού, με τις πολλές θετικές όψεις και την συναισθηματική φόρτιση από το νέο αυτό. Αλλά και μία στήριξη στο εύρος της παρουσίας του.
Καλό του ταξίδι…