Έθιμα Χριστουγέννων από κάθε γωνιά της γης
από την Λίλιαν Σίμου
Χριστούγεννα, γιορτή της Αγάπης. Σε κάθε γωνιά της γης, οι λαοί τιμούν την εορταστική περίοδο με τον δικό τους τρόπο.
Ας δούμε κάποια ενδιαφέροντα έθιμα:
- Το φεστιβάλ με τα τεράστια φανάρια των Φιλιππίνων
Το φεστιβάλ αυτό διεξάγεται κάθε χρόνο, το Σάββατο πριν την ημέρα των Χριστουγέννων, στο Σαν Φερνάντο, την «χριστουγεννιάτικη πρωτεύουσα» των Φιλιππίνων. Έντεκα χωριά λαμβάνουν μέρος σε ένα διαγωνισμό, προκειμένου να κατασκευάσουν το μεγαλύτερο φανάρι των Χριστουγέννων. Το φεστιβάλ συγκεντρώνει επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Χρησιμοποιούν ποικίλα υλικά και το μέγεθος μπορεί να φθάσει τα πέντε μέτρα.
- Η κατσίκα του Gävle, Σουηδία
Από το 1966, στην περιοχή αυτή της Σουηδίας, ετοιμάζουν μία τεράστια κατσίκα από άχυρα στο κέντρο της πλατείας και την καίνε πριν τις 31 Δεκεμβρίου.
3)Ο Krampus, Αυστρία
Πρόκειται για έναν δαίμονα που φοβίζει τα παιδιά πριν τα Χριστούγεννα, ένα ασυνήθιστο θέμα.
Είναι ένα τέρας που «απειλεί» και «κυνηγά» τα παιδιά τα οποία δεν ήταν φρόνιμα. Μοιάζει με το αντίθετο του Αγίου Νικολάου, του Αγίου που φέρνει δώρα στα παιδιά όταν είναι ήσυχα και καλά, (στον Δυτικό κόσμο αντίστοιχος του δικού μας Άη Βασίλη). Την παραμονή του Αγίου Νικολάου λοιπόν, οι νέοι φορούν μάσκες ξύλινες, φορούν δερμάτινους μανδύες και χτυπάνε κουδούνια, προαναγγέλοντας την άφιξη του τέρατος.
4) Γεύμα σε… φαστ φουντ KFC, Ιαπωνία
Η Ιαπωνία δεν έχει ιδιαίτερη σύνδεση με την θρησκευτική πλευρά των Χριστουγέννων, αν και στολίζουν με γιρλάντες τα σπίτια τους και άλλα διακοσμητικά. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια λανσάρεται η μόδα για «μενού Χριστουγέννων» στα συγκεκριμένα φαστ φουντ, με τηγανιτό κοτόπουλο και κάποια ειδικά μενού της ημέρας. Η ιστορία ξεκίνησε όταν κάποιοι μετανάστες Χριστιανοί, πριν κάποια χρόνια, αναζητώντας ένα γεύμα παρεμφερές με των Χριστουγέννων, και μη βρίσκοντας γαλοπούλα, κατέληξαν στην αλυσίδα KFC, για να φάνε τηγανιτό κοτόπουλο. Η αλυσίδα άδραξε την ευκαιρία με την ιδέα και ξεκίνησε μία καμπάνια, προωθώντας την πρόταση για ειδικά μενού την ημέρα των Χριστουγέννων.
5)Η γιορτή Γιουλ , Ισλανδία
Εμπνευσμένη από την κέλτικη παράδοση, η γιορτή αυτή ξεκινά 13 ημέρες προ των Χριστουγέννων, όπου 13 ξωτικά (τρολς), βγαίνουν στους δρόμους της Ισλανδίας, χαρούμενοι, και διασκεδαστικοί. Γυρίζουν τα σπίτια όπου υπάρχουν παιδιά και τα παιδιά αφήνουν στο παράθυρο τα παπουτσάκια τους. Στα καλά παιδιά τα ξωτικά προσφέρουν δώρα, ενώ στα άταχτα παιδιά, προσφέρουν χαλασμένα μήλα! Φορούν παραδοσιακά ρούχα της Ισλανδίας και τα ονόματά τους είναι ασυνήθιστα και χιουμοριστικά (όπως, ο κλέφτης των λουκάνικων, αυτός που χτυπά την πόρτα…)
6) Σάντα Κλάους (Άγιος Νικόλαος) στις δυτικές χώρες
Έρχεται στα παιδιά που είναι καλά, όπως ο Άη Βασίλης, φέρνοντας δώρα, σοκολάτες και λιχουδιές. Σε κάποιες περιοχές, όπως στη Γερμανία, υπάρχει και μία δεύτερη παρουσία, για τα άταχτα παιδιά, που ταξιδεύει με τον Άγιο Νικόλαο, ο Knecht Ruprecht, που φορά σκούρα ρούχα, μία τρομαχτική μάσκα και φοβίζει τα άταχτα παιδιά.
7) Η σκούπα, Νορβηγία
Στην Νορβηγία υπάρχει μία παράδοση λιγότερο…χριστιανική! Θεωρούν πως τα Χριστούγεννα πρέπει να κρύβουν την σκούπα τους, για να αποφύγουν την επίθεση ληστών, κατά τη διάρκεια του έτους. Έθιμο που ανάγει την έμπνευσή του από την περίοδο όπου πίστευαν ότι οι μάγισσες έψαχναν τα σπίτια για να βρουν μία σκούπα και να πετάξουν μ’ αυτήν.
8) Η φλόγα την Menorah National, Ουάσινγκτον
Βρίσκεται κοντά στον Λευκό Οίκο στην Washington, D.C. Άναψε για πρώτη φορά το 1979 από τον Πρόεδρο Τζίμυ Κάρτερ και έκτοτε ανάβει κάθε χρόνο.
9) η Posada, Μεξικό
Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό έθιμο των Χριστουγέννων. Οι Μεξικανοί πηγαίνουν με μία εικόνα της Μαρίας και του Ιωσήφ από σπίτι σε σπίτι στην γειτονιά τους, αναπαριστώντας το ταξίδι της Αγίας Οικογένειας προς τα Ιεροσόλυμα. Η Posada γιορτάζεται από τις 16 ως τις 24 Δεκεμβρίου. Την ημέρα των Χριστουγέννων, τα παιδιά γεμίζουν πινιάτες με ξηρούς καρπούς, πορτοκάλια, μανταρίνια και καλάμια από καραμέλα. Στις 6 Ιανουαρίου, στο El Dia del Reyes (Ημέρα των Τριών Βασιλέων) τα παιδιά παίρνουν τα δώρα τους.
Κατά τη διάρκεια των εορτών, οι φούρνοι προσφέρουν την Rosca de Reyes, ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο ψωμί με γλασαρισμένα φρούτα. Μέσα είναι ένα πλαστικό ειδώλιο του μωρού Ιησού, που συμβολίζει ένα ασφαλές μέρος για τη γέννηση του παιδιού. Όλοι τότε κόβουν μια φέτα από την Rosca ελπίζοντας να μην ανακαλύψουν το ειδώλιο. Όποιος το βρει στο κομμάτι του πρέπει να μεριμνήσει για όλους τους παρόντες, κάνοντας μία γιορτή στις 2 Φεβρουαρίου.
10) Το «Ιερό Δείπνο» στην Ουκρανία
Το «Ιερό Δείπνο” ή Sviata Vechera αντιπροσωπεύει το αποκορύφωμα των Χριστουγέννων στην Ουκρανία. Οι εορταστικές εκδηλώσεις, ωστόσο, ακολουθούν το Ιουλιανό ημερολόγιο και ως εκ τούτου λαμβάνουν χώρα την 6η Ιανουαρίου (Παραμονή Χριστουγέννων) έως τις 19 Ιανουαρίου. Η Sviata Vechera ξεκινά όταν τα παιδιά βλέπουν ένα αστέρι στον ουρανό της 6ης Ιανουαρίου. Συμβολίζει το ταξίδι των τριών σοφών. Η Kutia, μια γλυκιά πουτίγκα, είναι το πρώτο από δώδεκα πιάτα που σερβίρονται στο δείπνο της παραμονής των Χριστουγέννων (που ονομάζεται Svyaty Vechir).
11) Το «Έλατο» της Λεττονίας
Η Λεττονία είναι η χώρα που γεννήθηκε η παράδοση των χριστουγεννιάτικων δέντρων. Σύμφωνα με ιστορικά αρχεία, η χρήση ενός κωνοφόρου έλατου για τα Χριστούγεννα χρονολογείται από το 1510, στην πόλη της Ρίγα, πρωτεύουσα της Λεττονίας. Κάθε μέρα κατά τη διάρκεια 12 ημερών σε εορταστικές εκδηλώσεις, οι Λεττονοί ανταλλάσουν δώρα. Τα δώρα τοποθετούνται κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Το τυπικό γεύμα της ημέρας των Χριστουγέννων αποτελείται από καφέ μπιζέλια με σάλτσα μπέικον, μικρές πίτες, λάχανο και λουκάνικα.
12) ο Tomte της Νορβηγίας
Στη Νορβηγία, δεν είναι ο Άγιος Βασίλης που διανέμει δώρα στα παιδιά, αλλά ο Tømte, ένας γενειοφόρος νάνος, που φορά παλιά ρούχα και ένα κόκκινο καπέλο. Αυτό το πλάσμα θα προστατεύσει τους κατοίκους του χωριού, και σε αντάλλαγμα θα ζητήσει να φάει ένα μπολ με πλιγούρι βρώμης με βούτυρο για τον ερχομό των Χριστουγέννων.
13) Η Santa Lucia της Σουηδίας
Για τους Σουηδούς, οι γιορτές των Χριστουγέννων αρχίζουν στις 13 Δεκεμβρίου, την ημέρα της Αγίας Λουκίας, μια θρησκευτική γιορτή προς τιμήν της Lucia, πολιούχου του φωτός. Σύμφωνα με την παράδοση, η μεγαλύτερη σε ηλικία γυναίκα της οικογένειας πρέπει να σηκωθεί πριν από την αυγή, και να φορέσει ένα λευκό φόρεμα, συμβολίζοντας την «Βασίλισσα του φωτός». Τραγουδώντας το “Santa Lucia”, πηγαίνει στην κρεβατοκάμαρα του καθενός να κάνει, με τη βοήθεια των νεότερων, κεράσματα και σερβίρισμα καφέ.
14) Η missa do galo στην Πορτογαλία
Την παραμονή των Χριστουγέννων, όλοι γιορτάζουν τη λειτουργία του κόκκορα (missa do galo) και προσφέρουν ένα πορτοκάλι και δώρα, που έρχονται από το Θείο Βρέφος. Καίνε στο τζάκι ένα κορμό ελιάς ή καστανιάς και τρώνε τον Bacahlau cozido, μπακαλιάρο με λάχανο, πατάτες και ελαιόλαδο. Στη συνέχεια έρχονται τα 13 επιδόρπια, που συμβολίζουν τον Ιησού με τους δώδεκα Αποστόλους.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ με όποιο έθιμο κι αν ακολουθούμε!!!
Όλες οι αναρτήσεις μας καθημερινά και στις σελίδες μας
στο facebook https://www.facebook.com/liliansimou.astrolife
στο twitter https://twitter.com/astrolifegr
και στο google+ https://plus.google.com/u/0/105197655252970962131/posts
Θέματα ψυχολογικής αστρολογίας στο: http://writersgang.com/ (Στήλη: Walking with the stars)