Υπερ- Σελήνη
– το φεγγάρι πιο κοντά μας
Από την Λίλιαν Σίμου
Η Σελήνη είναι πάντα το γοητευτικό εκείνο σώμα που από την αρχαιότητα μας απασχόλησε και μας εξήρε την φαντασία. Οι φάσεις της, ακολουθούν κάθε φορά τις προσωπικές μας συγκινήσεις και οι συγκινήσεις μας ταυτίζονται με τις φάσεις της.
¨Ετσι κι αυτή τη φορά, φθάσαμε στην Πανσέληνο, που σχηματίζεται στο ζώδιο του Ταύρου. Ζώδιο έξαρσης της Σελήνης, δηλαδή της πλέον δυνατής της θέσης.
Ωστόσο, πολλά ακούγονται για την συγκεκριμένη Πανσέληνο.
Ονομάζεται «υπερ-σελήνη», κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα σύνηθες και σε κάποιες αναφορές, υπάρχει ένα είδος ανησυχίας.
Τι σημαίνει κατ’ αρχήν «υπερ-Πανσέληνος» ή «υπερ-Νέα Σελήνη»;
Δεν είναι επιστημονική έκφραση αυτή, αλλά το όνομα οφείλεται σε έναν αστρολόγο, τον Richard Nolle, το 1979. Επομένως η έμφαση δόθηκε έκτοτε.
Τεχνικός όρος είναι : συζυγία με το περίγειο
Συμβαίνει στην φάση μιας Πανσέληνου ή μίας Νέας Σελήνης, όταν βρίσκεται στην πλησιέστερη προσέγγιση προς τη Γη, με αποτέλεσμα να φαίνεται στο μεγαλύτερο δυνατόν μέγεθος. Όπως γνωρίζουμε, η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Το κοντινότερο σημείο της (περίγειο), και το πιο μακρινό (απόγειο), εμφανίζουν αυξομειώσεις από μήνα σε μήνα. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης είναι 384.400 χιλιόμετρα, αλλά αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο.
Αυτή τη φορά, θα είναι στην κοντινότερη απόσταση, κάτι που έχει να συμβεί από το 1948. Η επόμενη φορά που θα βρεθεί πάλι τόσο κοντά θα είναι το Νοέμβριο του 2034, σύμφωνα με τη NASA. Στις 14 Νοεμβρίου φέτος η Σελήνη θα φαίνεται έως 7% μεγαλύτερη και 16% φωτεινότερη σε σχέση με την μέση Πανσέληνο.
Η Σελήνη έχει μαγνητισμό και επιδρά κυρίως στα ρευστά της γης, γι αυτό ως φυσικά φαινόμενα έχουμε παλίρροιες πιο έντονες κατά την περίοδό της. Οι παλίρροιες στη Γη ως επί το πλείστον που δημιουργούνται από τη βαρυτική έλξη της Σελήνης από τη μία πλευρά της Γης στην άλλη. Κατά συνέπεια, σε μικρότερη απόσταση από τη γη, υπάρχει η προδιάθεση αυξημένων φαινομένων.
Παρά το γεγονός του ότι ο Ήλιος και η ευθυγράμμιση της Σελήνης μπορεί να προκαλέσουν μια μικρή αύξηση της τεκτονικής δραστηριότητας, οι επιπτώσεις της «Υπερ-Πανσελήνου» στη Γη είναι ήσσονος σημασίας. Πολλοί επιστήμονες έχουν κάνει μελέτες και δεν έχουν βρει σημαντική σύνδεση με φυσικές καταστροφές.
Στο Βόρειο Ημισφαίριο είναι πιο έντονα αυτά τα φεγγάρια κατά τους χειμερινούς μήνες.
Όπως και να έχει, το φεγγάρι είναι πάντα γοητευτικό στην περίοδο της Πανσελήνου του…
Ας την απολαύσουμε, αφού ειδικά είναι ιδιαίτερα λαμπερό και στην έξαρσή του. Φέρνει χαρές, αν έχουμε την διάθεση να τις γευτούμε… φέρνει φόβους, αν έχουμε την αίσθηση της απειλής, και τους μεγεθύνουμε!
Σημείωση: για την Υπερ-Πανσέληνο της 14ης Νοεμβρίου 2016, μπορείτε να ενημερωθείτε στο άρθρο μας
Όλες οι αναρτήσεις μας καθημερινά και στις σελίδες μας
στο facebook https://www.facebook.com/pages/Lilian-Simou-Astrolife/
στο twitter https://twitter.com/astrolifegr
και στο google+ https://plus.google.com/u/0/105197655252970962131/posts
Το μήνυμα της ημέρας στο: http://kissmygrass.gr/