Σινάπι ( Sinapis alba 1 )
από την Γιώτα Λιόγα – ειδικός λαϊκής Θεραπευτικής (βοτανολογία )
Μέλος της Ελληνικής Ανθοϊαματικής Εταιρίας και Πιστοποιημένη Σύμβουλος Ανθοϊαμάτων Μπάχ
Η Λαμψάνη του Διοσκουρίδη είναι ένα ενοχλητικό ζιζάνιο και επιζήμιο, γιατί αναπτύσσεται γρήγορα.
Οι καρποί του είναι αγκαθωτοί, τα σπόρια κίτρινα και το έλαιο των σπόρων χρησιμοποιείται ως φωτιστικό.
Όλα τα φυτά είναι ετήσια καλλιεργημένα ή αυτοφυή.
Οι σπόροι τους αποσταζόμενοι δίνουν λάδι ενώ οι αλευροποιημένοι σπόροι από το λευκό και το μέλαν σινάπι είναι η βάση για την μουστάρδα.
Τα φύλλα έχουν πικάντικη γεύση ειδικά αν τρώγονται ωμά.
Οι σπόροι της μουστάρδας με την καυτερή και ελαφρώς πικρή γεύση, βοηθούν στην πέψη των δύσπεπτων τροφών όπως είναι το κρέας.
Επίσης βοηθά στην δυσκοιλιότητα.
Κοινές ονομασίες:
Λαψάνα, λάψανο – βρούβα, βρουβολάψανο, αγριό -βρούβα, βρούβα, αγριοσινάπι, σινούρι.
Οι Αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν το φυτό από το οποίο παρασκεύαζαν την μουστάρδα που χρησιμοποιούσαν σε ευρεία κλίμακα ήδη από το 400 π.Χ
Το λάδι από τους σπόρους το χρησιμοποιούσαν για εντριβές στο στήθος ή σαν κατάπλασμα στις πονεμένες αρθρώσεις.
Στον Μεσαίωνα το χρησιμοποιούσαν σαν συντηρητικό των τροφών διότι σταματά τη δράση των βακτηρίων.
Ιδιότητες
Χωνευτικό, Διουρητικό, Αποχρεπτικό, Τονωτικό ( μαζί με μελάσα ήπιο καθαρτικό )
Αντιφλεγμωνόδες, Αντιβακτηριακό
Βιταμίνες
Ασβέστιο, Σελήνιο, Μαγνήσιο
Β καροτένιο, Βιταμίνη Α C K
Σίδηρο, Λιπαρά οξέα
Βιταμίνες Β3
Η μουστάρδα περιέχει σίδηρο, λιπαρά οξέα, ασβέστιο και μαγνήσιο, τα οποία ευνοούν την τριχοφυία.
Χρήσεις
Έλεγχος συμπτωμάτων του άσθματος ( βρογχίτιδα ),
ρευματισμών,
αρθρίτιδας,
μυικών πόνων,
μείωση χοληστερόλης.
Ανάπτυξη Μαλλιών
Μείωση δυσκοιλιότητας
Βοηθητικό για την μείωση βάρους
Επιβραδύνει το γύρας
Ιλιγγοι
Πόνοι στην πλάτη
Ρίχνει τον πυρετό
Ωφελεί σε περιστατικά ψύξης
Είναι τονωτικό ρίχνει τον πυρετό και καταπολεμά το σκορβούτο.
Το χρησιμοποιούσαν ως κατάπλασμα κομπρέσες τοπικό λουτρό.
Οι γαργάρες με σινάπι βοηθούν στην περίπτωση έντονου βήχα ή και της λαριγγίτιδας.
Το σινάπι αποτελεί βασικό συστατικό της μουστάρδας και χρησιμοποιείται ως αλεύρι, λάδι και πίνεται σαν αφέψημα.
Με καυτό νερό σε σπασμένους σπόρους ( λευκό ή μαύρο σιναπιού ) φτιάχνουμε τονωτικό ποδόλουτρο ( σε κρυολογήματα ) ή κάνουμε εισπνοές όταν έχουμε πονοκέφαλο.
Εργαστηριακά πειράματα έχουν δείξει πως η βάση του φυτού μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, ιδιαίτερα του παχέως εντέρου και του στομάχου.
H μουστάρδα έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε θείο, το οποίο είναι πολύ αποτελεσματικό στη μείωση των λοιμόξεων του δέρματος.
Γνωστές ποικιλίες το λευκό σινάπι ( sinapis alba ) το Sinapi arvensis που στην Ελλάδα είναι αυτοφυές γνωστό και με την ονομασία βρούβα λαψάνα Sinapi nigra η μαύρη μουστάρδα και το Brussica juncea η καφέ μουστάρδα.
Θα πρέπει να αναφέρουμε τη χρήση του θέλει προσοχή, καθώς η υπερκατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε διάρροιες ή ακόμα και σε δηλητηρίαση.
Τέλος η κατανάλωση σιναπιού απαγορεύεται σε όσους πάσχουν από έλκος.
Όλες οι αναρτήσεις μας καθημερινά και στις σελίδες μας
στο facebook https://www.facebook.com/liliansimou.astrolife
στο twitter https://twitter.com/astrolifegr
στο κανάλι μου στο youtube: https://www.youtube.com/channel/UCSrCxZCiHrdYlzze25B_p3Q
Θέματα ψυχολογικής αστρολογίας στο: http://writersgang.com/ (Στήλη: Walking with the stars)
και τώρα στο https://togethergreece.com/Lilian1S