Το Δέντρο του Δράκου
Από την Λίλιαν Σίμου
Υπάρχουν θρύλοι που λένε ότι όταν πεθαίνουν οι δράκοι γίνονται δέντρα. Από αυτή την παράδοση, πήρε το όνομά του το Δέντρο του Δράκου, αυτό το ζωντανό απολίθωμα, που αποτελεί ένα από τα σύμβολα των Καναρίων Νήσων και ίσως ακόμη και ο μεγαλύτερος θησαυρός της χλωρίδας τους.
Αν κοιτάξουμε το περίεργο σχήμα του, αντιλαμβανόμαστε γιατί θεωρήθηκε θεϊκό δέντρο από τους πρώτους κατοίκους των νησιών.
Τα νησιά φιλοξενούν μια σειρά από εντυπωσιακά Δέντρα του Δράκου (Dracaena draco).
Ο μεγάλος εξερευνητής και φυσιοδίφης Alexander von Humboldt εντυπωσιάστηκε πολύ όταν στους κήπους Francchy είδε μπροστά του ένα γιγάντιο δέντρο δράκου ύψους 25 μέτρων με περίμετρο 23 μέτρων, αν και υπήρξε διαφωνία σχετικά με αυτές τις μετρήσεις. Αυτό το δέντρο, δυστυχώς, εξαφανίστηκε μετά από δυνατούς ανέμους το 1867.
Σήμερα, το μεγαλύτερο και πιο διάσημο δέντρο δράκου, που έχει διάμετρο 20 μέτρα στη βάση του και ύψος 17 μέτρα, στέκει επιβλητικά στο Parque del Drago, στο Icod de Los Vinos (Τενερίφη). Ζυγίζει περίπου 150 τόνους χωρίς τις ρίζες. Έχει γίνει πολλή συζήτηση για την ηλικία του δέντρου, και μερικοί λένε ότι μπορεί να είναι πάνω από 5000 ετών. Ωστόσο, πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ότι το δέντρο δεν είναι περισσότερο από 800 έως 1000 ετών.
Το 1985, το δέντρο καθαρίστηκε πλήρως και τοποθετήθηκε ένας αναπνευστήρας μέσα στον κορμό για να διευκολυνθεί η κυκλοφορία του αέρα και να αποφευχθεί η συσσώρευση μυκήτων. Το 1993, το Δημαρχείο του Icod de los Vinos έκανε μια παρέκκλιση σε έναν δρόμο που περνούσε μόλις λίγα μέτρα από το Δέντρο του Δράκου και τώρα, ευτυχώς, αυτό το εμβληματικό δέντρο δεν βρίσκεται πλέον σε εμφανή κίνδυνο.
Έχει λείο φλοιό σε νεαρή ηλικία, που εξελίσσεται σε πιο τραχιά υφή καθώς γερνάει.
Στην ανάπτυξή του είναι ιδιαίτερο. Σε ηλικία περίπου 10-15 ετών το στέλεχος σταματά να αναπτύσσεται και παράγει μια ακίδα λουλουδιών με λευκά αρωματικά άνθη που μοιάζουν με κρίνο. Κάθε κλαδί μεγαλώνει για περίπου 10-15 χρόνια και ξανακλαδίζεται, έτσι ένα ώριμο φυτό έχει την όψη μίας ομπρέλας.
Συναντάται στα Κανάρια Νησιά, στο Πράσινο Ακρωτήριο, στη Μαδέρα, στο δυτικό Μαρόκο, και στις Αζόρες. Ωστόσο, τώρα έχει βρεθεί και σε άγριους «πληθυσμούς» στο Μαρόκο.
Το είδος των Καναρίων Νήσων κατηγοριοποιήθηκε ως ξεχωριστό, λόγω διαφοράς στα άνθη του.
Το συγκεκριμένο όμως δέντρο στην αρχική φωτογραφία του άρθρου, είναι μνημείο στην Τενερίφη, και θεωρείται το μακροβιότερο στον κόσμο (του είδους του).
Όλες οι αναρτήσεις μας καθημερινά και στις σελίδες μας
στο facebook https://www.facebook.com/liliansimou.astrolife
στο twitter https://twitter.com/astrolifegr
στο κανάλι μου στο youtube: https://www.youtube.com/channel/UCSrCxZCiHrdYlzze25B_p3Q
Θέματα ψυχολογικής αστρολογίας στο: http://writersgang.com/ (Στήλη: Walking with the stars)
και τώρα στο https://togethergreece.com/Lilian1S