Vega ή Βέγας: ένα λαμπερό αστέρι –γνωστό από την αρχαιότητα
από την Λίλιαν Σίμου
Βέγας και διεθνώς Vega είναι η ιδιαίτερη ονομασία του αστέρα α (άλφα) του αστερισμού Λύρα. Είναι ο φωτεινότερος αστέρας της Λύρας και ο δεύτερος σε φωτεινότητα ολόκληρου του βόρειου ημισφαιρίου της ουράνιας σφαίρας με τον Αρκτούρο και πέμπτος λαμπρότερος σε όλη την ουράνια σφαίρα. Βρίσκεται σε απόσταση μόλις 25 ετών φωτός ενώ, μαζί με τον Σείριο και τον Αρκτούρο είναι τα λαμπρότερα αστέρια στη γειτονιά του Ήλιου.
Ο Βέγας είναι ένας από τους καλύτερα μελετημένους αστέρες μετά τον Ήλιο. Ο Βέγας θα είναι ο βόρειος πολικός αστέρας σε 13727 χρόνια, όταν η απόκλισή του θα είναι +86°14′, όπως ήταν και το 12.000 π.Χ. λόγω της μεταπτώσεως των ισημεριών. Ο Βέγας ήταν το πρώτο άστρο μετά τον Ήλιο που φωτογραφήθηκε και το πρώτο του οποίο το φάσμα καταγράφηκε.
Είναι εύκολα ορατός τα καλοκαιρινά βράδια μέχρι και τον Νοέμβριο, περνά από το ζενίθ στην κεντρική Ελλάδα και αποτελεί τη βορειοδυτική κορυφή του λεγόμενου «Θερινού Τριγώνου» και τον φωτεινότερο αστέρα του τριγώνου αυτού (οι άλλοι αστέρες είναι ο Ντενέμπ και ο Αλτάιρ).
Το όνομα Βέγας, παρότι μοιάζει ελληνικό, προέρχεται από το αραβικό Waki, που στους Αλφόνσειους Πίνακες πήρε τη μορφή Wega. Η πλήρης αραβική ονομασία ήταν Al Nasr al Waki, δηλαδή «ο αετός που πέφτει ή εφορμά», και αντιστοιχούσε σε ολόκληρο τον αστερισμό. Στη συνέχεια ο Bayer ανέφερε αμφότερα τα Wega και Vega, οπότε και καθιερώθηκε το δεύτερο (αν και ορθότερο είναι το πρώτο). Ο Σκάλιγκερ αναφέρει τον Βέγα ως Waghi, ενώ ο Ριτσιόλι ως Vuega και Vagieh. Παρόμοια με τους Άραβες, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι κατά τον Hewitt αποκαλούσαν τον Βέγα Maat, δηλαδή «αστέρα-όρνιο».
Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι αποκαλούσαν τον Βέγα «Λύρα» (Lyra) από το όνομα του όλου αστερισμού, γεγονός που υποκρύπτεται πίσω από τις ονομασίες Allore, Alahore, Alohore των εκδόσεων της Αλμαγέστης του 16ου αιώνα και των πινάκων του ίδιου αιώνα. Ο Flamsteed αναφέρει ομοίως το «Λύρα» και για τον αστέρα. Ο Κικέρων χρησιμοποιεί την ονομασία Fidis ειδικώς για τον Βέγα, όπως και ο Πλίνιος ο πρεσβύτερος την ονομασία Fidicula (“the Harp-star” στην κλασική μετάφραση του Holland). Γενικά, οι Ρωμαίοι έδιναν τόση σημασία στον Βέγα, ώστε καθόριζαν την έναρξη του φθινοπώρου τους από το γεγονός της δύσεώς του κατά το λυκαυγές.
Χωρίς να είναι βέβαιο, πιθανολογείται ότι οι Βαβυλώνιοι αποκαλούσαν τον Βέγα Dilgan, «Αγγελιαφόρο του Φωτός». Δεδομένου ότι κατά τη 15η χιλιετία π.Χ. ήταν, χάρη στη μετάπτωση του γήινου άξονα, κοντά στη θέση του σημερινού Πολικού Αστέρα, κοντά στον Βόρειο Ουράνιο Πόλο, το όνομα που του απέδιδαν οι προγενέστεροι Ακκάδιοι, Tir-anna (= Ζωή των Ουρανών), φαίνεται να είναι κάποια μακρινή ανάμνηση από το γεγονός αυτό. Το ίδιο και οι Ασσύριοι ονόμαζαν τον Βέγα Dayan-same (= Δικαστή των Ουρανών). Στα σανσκριτικά ονομαζόταν Abhijit, δηλαδή «Νικηφόρος». Περί το 14.000 μ.Χ. ο Βέγας θα ξαναγίνει το πολικό άστρο για όσους ζούμε στο βόρειο ημισφαίριο της Γης.
Οι Κινέζοι, συναστρώνοντας τον Βέγα με τους αστέρες ε και ζ Λύρας, σχημάτιζαν την Chi Neu, το Κορίτσι που Γνέθει ή Υφαίνει. Επίσης, εκεί τοποθετούσαν τη μία άκρη της «Γέφυρας της Κίσσας» πάνω από τον Γαλαξία, με τον «Γελαδάρη» τους (τον αστερισμό Αετό) να αποτελεί την άλλη άκρη. Υποτίθεται ότι η Chi Neu είναι απομονωμένη από τον σύζυγό της Niu Lang (τον Αλτάιρ) και τα παιδιά τους (τους αστέρες β και γ Αετού) στην άλλη πλευρά του ποταμού-Γαλαξία. Αλλά ο σχετικός μύθος, δημοφιλής όχι μόνο στην Κίνα αλλά και στην Κορέα και την Ιαπωνία, έχει πολλές παραλλαγές, με τον Κύκνο να παίρνει κάποτε μέρος. Στην Ιαπωνία συγκεκριμένα, ο Βέγας αποκαλείται «Η Πριγκίπισσα Υφάντρα». Η ιαπωνική εορτή Ταναμπάτα βασίζεται πάνω στον σχετικό θρύλο.
Ο Βέγας υπήρξε ο πρώτος αστέρας που φωτογραφήθηκε, στις 16 Ιουλίου 1850, και ο πρώτος αστέρας του οποίου φωτογραφήθηκε το φάσμα, το 1872. Δεν είναι βέβαιο το κατά πόσο υπήρξε και ο πρώτος αστέρας του οποίου μετρήθηκε η ηλιοκεντρική παράλλαξη, στα πρωτοπόρα πειράματα του Φρίντριχ Στρούβε το 1837.
Παρά το ότι ο Βέγας δεν είναι γίγαντας αστέρας, έχει απόλυτο μέγεθος 0,58. Αυτό σημαίνει ότι στην πραγματικότητα είναι τριάντα εφτά φορές λαμπρότερος από τον Ήλιο και 2,5 φορές λαμπρότερος από τον Σείριο.
(πληροφορίες από την Wikipedia)
Αστρολογική προσέγγιση
Ο Vega είναι το κύριο αστέρι του αστερισμού της Λύρας που με εύρος βρίσκεται μεταξύ 10º – 29º Αιγόκερω. Η ακριβής του θέση είναι στην 14η -15η μοίρα του Αιγόκερω.
Είναι από αυτά τα αστέρια που δίνουν το ζώδιο του Αιγόκερω την έμφαση στα χαρακτηριστικά της φιλοδοξίας, της παρόρμησης να ξεπεράσουμε τη μετριότητα, την αφάνεια, την ανάγκη να εξελιχθούμε, να έχουμε πλάι μας τους σωστούς ανθρώπους.
Στην αρνητική εκδήλωση συνδέεται με την αλαζονεία
Σύμφωνα με τον μύθο του αστερισμού της Λύρας, ο Ερμής έκανε μια μικρή άρπα με τρεις χορδές και την έδωσε στον Ορφέα για να γοητεύσει τα θηρία.
Ο πατέρας των θεών, Δίας, τοποθετεί την Λύρα στους ουρανούς για να τιμήσει το θάνατο του Ορφέα.
Άλλα χαρακτηριστικά του άστρου, είναι πως προσδίδει μια αρμονική, ποιητική, καλλιτεχνική και ανεπτυγμένη κλίση στους ανθρώπους, ικανότητα στην επιστήμη και την τέχνη, αλλά με κλίση στην κλοπή. Ο Πτολεμαίος είπε ότι είναι της φύσης της Αφροδίτης και του Ερμή.
Η κλοπή θα προέλθει από την σύνδεσή του με τον Ερμή. Λόγω του δικαίου του Αιγόκερου όμως, υπάρχει η έννοια «εγκλήματος και της τιμωρίας» και λειτουργεί σαν ένας θείος νόμος για τον εαυτό μας και για τους άλλους.
Οι ερευνητές από την αρχαιότητα, όπως ο Μανίλους, έχουν περιγράψει πως απαιτείται ένα σοβαρό και υπεύθυνο κριτήριο για τη χρήση του Βέγα, καθώς μπορεί να κρύβεται μία σιγή συγκάλυψης εξαπάτησης και πρέπει κάποιος να διερευνήσει για τα αρνητικά στοιχεία. Οι εχθροί αποκαλύπτονται και οι ένοχοι τιμωρούνται
Ερμηνευτική προσέγγιση
Μπορεί να συνδυαστεί σε θέματα: οικογενειακής τιμής, πίστης, μουσικής, θεάτρου, τέχνης εν γένει, γοητείας και έλξης μέσω της τέχνης, νανούρισμα, ενώ σε κοινωνικό πεδίο, συνδέεται με εκείνον που θέλει να εξελιχθεί, να ανέβει, να σκαρφαλώσει (και σε ορειβάτες θα τον δούμε) να έχει ταξική συνείδηση, αίσθηση δικαίου, υψηλή θέση, αγάπη για την τελειότητα, την αποκορύφωση, ‘
Η σκληρή του μορφή φέρνει εγκληματική δραστηριότητα, σνομπισμό, αθέμιτο ανταγωνισμό και πλουτισμό, πολιτική επιρροή, δίψα για δημοσιότητα, σκληρότητα, τιμωρία.
Δύο ακόμη φωτεινά άστρα της Λύρας είναι ο Sheliak: 18º Αιγόκερω 53 ‘και ο Sulaphat: 21º 55 Αιγόκερω. Εδώ εκφράζεται κυρίως ο πονος του καλλιτέχνη, η κακή χρήση ή επιρροή μέσω της τέχνης και της δύναμης. (φυσικά αυτά τα χαρακτηριστικά δεν περιγράφουν την προσωπικότητα μόνο από την συγκεκριμένη ζωδιακή μοίρα).
Όλες οι αναρτήσεις μας καθημερινά και στις σελίδες μας
στο facebook https://www.facebook.com/liliansimou.astrolife
στο twitter https://twitter.com/astrolifegr
και στο google+ https://plus.google.com/u/0/105197655252970962131/posts
Το πρώτο μήνυμα της ημέρας στο: http://kissmygrass.gr/
Θέματα ψυχολογικής αστρολογίας στο: http://writersgang.com/ (Στήλη: Walking with the stars)
22/12/1959
Αγαπητή Ράνια
Τι θα θέλατε ακριβώς και μου δίνετε στοιχεία γέννησης; Αφορά το θέμα του αστέρα στον χάρτη σας;