Η Θεά του Ιερού Πυρός και πώς μπορεί να ενεργοποιηθεί μέσα στο χάρτη μας.
Από την Μαίρη Τετζαλόγλου
Μυθολογία – Αποσυμβολισμός
Η μεγαλύτερη κόρη της Ρέας και του Κρόνου, αδελφή του Δία, του Ποσειδώνα, της Ήρας, της Δήμητρας και του Πλούτωνα. Έμεινε για χρόνια στην κοιλιά του Κρόνου (που όπως γνωρίζουμε, έτρωγε τα παιδιά του) έως ότου την έσωσε μαζί με τα αδέλφια της, ο αδελφός της Δίας.
Αρχικά είχε θέση στους 12 Θεούς του Ολύμπου, αντικαταστάθηκε όμως από το Διόνυσο. Έκτοτε η θέση της ήταν να φροντίζει την ιερή φωτιά στον Όλυμπο. Είναι η μεγάλη Ιέρεια, που στο όνομά της έδιναν όρκο απαράβατο. Ορκίζονταν στη φωτιά, «το Ιερό Σημείο» όπως και στο όνομα του Δία. Όσους προστάτευε ήταν απαραβίαστοι.
Ήταν η ιερή φλόγα που άναβε σε κάθε σπίτι και λάμβανε την πρώτη προσφορά κάθε οικογένειας, αλλά δεν είχε δημόσια λατρεία. Ένα φως στην οικία, με ουράνια καταγωγή, για να επικοινωνούν οι άνθρωποι με τους Θεούς.
Στα λατινικά η Vesta, η αντίστοιχη Θεά, ήταν η δημόσια εστία, μία μορφή ευρύτερη της οικογένειας.
Καμιά τελετουργία δεν γινόταν αν πρώτα δεν άναβε στο βωμό το Ιερό Πυρ.
Ήταν η πρώτη Θεά που τιμούσαν, η πρώτη Θυσία εξ ου και ο όρος “Αφ’ Εστίας“.
Στο Ιερό των Δελφών, τον ομφαλό της Γης, ναό της Εστίας, του Απόλλωνα και του Ποσειδώνα, άναβε η Φωτιά των Ναών, που δεν έσβηνε ποτέ.
Την εποχή εκείνη, τη Γη την έβλεπαν ακόμα με τη μορφή δίσκου. Όπως στο κέντρο-ομφαλό της γης η φωτιά απλώνεται σε κύκλους σε όλη τη γη, όμοια, και το τραπέζι που στο κέντρο του άναβε η φλόγα της Εστίας, άπλωνε την ενέργειά της για να φιλοξενήσει τα μέλη της ομογένειας και να λάβουν τροφή. Ο κύκλος είναι σύμβολο της Εστίας. Τα Πρυτανεία που διατηρούσαν το Πυρ της Εστίας ήταν κυκλικές κατασκευές.
Κατά τους Ορφικούς και τους Πυθαγορείους, είναι η πηγή της ζωής που βρίσκεται στο κέντρο του σύμπαντος “η κεντρική έδρα του κόσμου”, “Εστία του Παντός”, “Μονάς”, η δύναμη του Πυρός. Η Εστία διερύνετο στους κύκλους, ανεβαίνει και γίνεται η ίδια η αιωνιότητα, που περιέχει το θνητό και το αθάνατο, η ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ των Πυθαγορείων.
Διατήρησε την παρθενικότητά της παρ’ όλες τις προσφορές που τις έγιναν. Αρνήθηκε τον Ποσειδώνα (νερό – την αγάπα, διαβρέχει τη Γη αλλά δεν μπορεί να φτάσει μέχρι την πηγή του πυρός) και τον Απόλλωνα (Ήλιο – τη θαυμάζει ερωτικά από τον Ουρανό). Αγγίζοντας με το χέρι το κεφάλι του Δία, έδωσε τελεσίδικο όρκο παντοτινής αγνότητας.
Η Εστία είναι ακίνητη και μέσα από την ακινησία μοιάζει να μην μπορεί να γεννήσει. Είναι όμως και η ίδια η πηγή της ζωής. Είναι η μήτρα Ιδέα κάθε γέννησης στο σύμπαν και της δικής μας φυσικής γέννησης. Ο Πορφύριος αναφέρθηκε σ΄ αυτή τη πολικότητα λέγοντας ότι σαν παρθένος είναι ακίνητη, αλλά είναι και η δύναμη της γονιμότητας.
Στενή σχέση φιλία η θεά είχε με τον Ερμή. Σχέση που δεν περιλάμβανε καμία εξάρτηση. Ο Ερμή συνέδεε το σταθερό, ακίνητο, εσωτερικό κέντρο της Εστίας με τους άλλους, δίνοντάς κίνηση, άνοιγμα στο θείο πυρ. Η Εστία είναι το κέντρο από το οποίο θα προσανατολιστεί η κίνηση.
Από τους Πελασγούς και μετέπειτα, από Θεά του Πυρός καθιερώθηκε ως Θεά της οικογένειας, με τον άντρα του σπιτιού σαν μοναδικό Ιερέα (διατηρητή της φλόγας) με δικαίωμα να επικοινωνεί με την Ουσία (αλλαγή της μητριαρχικής κοινωνίας σε πατριαρχική). Ένας περιορισμός από το συμπαντικό, στο οικογενειακό.
Αγάλματα για την Εστία δεν υπήρχαν αρχικά. Θεωρούσαν το Πυρ του βωμού άγαλμά της. Αργότερα δημιουργήθηκαν αγάλματα που απεικόνιζαν τη θεά καθιστή ή όρθια, αλλά πάντα σε πλήρη ακινησία (χαρακτηριστική ιδιότητά της). Οι δύο μορφές, αντιπροσωπεύουν τα δύο πρόσωπα, το εξωτερικό, που έχει ανάγκη το σχήμα και το εσωτερικό που είναι η πυρά, η φλόγα. Μέσα από το πυρ υπάρχει η επικοινωνία του φυσικού με το αιθερικό, του φθαρτού με το άφθαρτο, του θνητού με το αθάνατο. Είναι η φλόγα που εκπέμπει από τη μία πνευματικό φως, που έχει ανάγκη η ψυχή, και από την άλλη θερμότητα που έχει ανάγκη το φυσικό σώμα, η ζωή.
Αστρολογικά στοιχεία
Η Εστία βρίσκετε στη ζώνη των πλανητοειδών και είναι o δεύτερος σε μέγεθος με διάμετρο περίπου 530χλμ.
Έχει ασυνήθιστη λαμπρότητα, που μαζί με το μέγεθός του, τον κάνουν ορατό από τη Γη κάτω από ορισμένες συνθήκες. Ανακαλύφθηκε το 1807 από το Γερμανό αστρονόμο Heinrich Wilhelm Olbers.
Η Εστία στο χάρτη μας συμβολίζει τη θαλπωρή του σπιτιού, την οικογενειακή παράδοση (θεωρείται ότι είναι σε καλή θέση στον Καρκίνο και στον Αιγόκερω), τη ζεστασιά, τον εξαγνισμό, είναι η έννοια της αδελφής, και της Ιέρειας, η αυτάρκεια, η θρησκευτική προσέγγιση, η κάθαρση, αλλά κυρίως είναι η Ιερή φλόγα που όλοι κρύβουμε μέσα μας.
Μέσα από τα ζώδια θα βρούμε τους 12 τρόπους για το πώς θα εξαγνίσουμε τον εαυτό μας για να έχουμε πνευματική άνοδο.
στον Κριό
Φλόγα που θέλει να βγει με ορμή και αναζητά την τελειότητα. Έναν προσωπικό αγώνα για να βρει διέξοδο η ενέργειά της, με προσωπική εργασία. Μεγάλη ανάγκη ανεξαρτησίας. Τις περισσότερες φορές πρέπει να βρούμε τον τρόπο μέσα από τον οίκο που βρίσκεται.
στον Ταύρο
Φλόγα σταθερή που αναζητά και παρέχει ασφάλεια, αφού μέσα από την εργασία παράγει συνήθως αποτέλεσμα. Μία λανθασμένη προσέγγιση είναι η υλική εξασφάλιση, γι’ αυτό απαιτείται γερή ηθική βάση. Ουσία και ζητούμενο είναι η αγάπη, με χώρο έκφρασης τον οίκο που βρίσκεται.
στους Διδύμους
Φλόγα ασίγαστης αναζήτησης για την αρχή, μέσα σε ότι υπάρχει γύρω μας και ό,τι δημιουργεί την αιτία. Νοητική εργασία και εστίαση. Οι επιλογές γίνονται μέσα από διανοητική επαφή. Ο προσανατολισμός στο χώρο του οίκου θα απελευθερώσει το μέγιστο της ενέργειάς της.
στον Καρκίνο
Φλόγα που σιγόκαιει στο ρευστό των συναισθημάτων. Εσωτερική κατανόηση, υπερευαισθησία, έμφυτη συμπόνια για ό,τι μπορεί να θεωρούμε οικογένεια, που θα πρέπει να εξωτερικευτεί, αρχικά στο χώρο του οίκου, για να μας οδηγήσει στην άνοδο.
στον Λέοντα
Φλόγα που ζητάει τόπο έκφρασης, με ένταση και δύναμη. Υπάρχει έμφυτη η ανάγκη μετάδοσής της. Η δημιουργικότητα εδώ θέλει να αναγνωριστεί. Ο οίκος θα δείξει το χώρο προσέγγισης όπου θα υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να διοχετευθεί ήρεμα.
στην Παρθένο
Φλόγα που αναζητά τη λεπτομέρεια. Πνευματική έρευνα που πρέπει να γίνει εμπειρική γνώση στο υλικό πεδίο. Το καθήκον της εργασίας δεν πρέπει να παραμερίζει την επιθυμία. Ο οίκος δείχνει τον τόπο άντλησης των πληροφοριών.
στον Ζυγό
Φλόγα που λειτουργεί ως μέσο προς την αρμονία και την ισορροπία. Σχέσεις που βασίζονται σε ψυχική και πνευματική προσέγγιση, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να αμελήσουμε τον εαυτό μας για την ευτυχία των άλλων. Ισχυρό δέσιμο με τα άτομα του οίκου που βρίσκεται.
στον Σκορπιό
Φλόγα που καίει κρυφά. Ίσως εκφραστεί συγκαλυμμένα ή δεν είναι εύκολα ορατή. Υπάρχουν ψυχικές ικανότητες και η τάση για αναγέννηση. Ο οίκος που βρίσκετε δείχνει το χώρο έναρξης της δραστηριοποίησής της.
στον Τοξότη
Φλόγα που πνέει με αισιοδοξία στην αναζήτηση υψηλών ιδανικών. Μετάδοση πνευματικών αρχών μέσα από το λόγο. Εδώ το πνεύμα είναι ελεύθερο και η πίστη στην ιδεολογία (κυρίως τη θρησκευτική) ισχυρή. Ο οίκος θα δείξει τι θέλουμε να βελτιώσουμε μέσα από την ιδεολογία μας.
στον Αιγόκερο
Φλόγα που καίει με αυτοσυγκράτηση. Έχει ανάγκη όλων των τυπικών προϋποθέσεων για να εκδηλωθεί. Το καθήκον καθορίζει τη δράση, που όμως δίνει μια δυσκολία αντίδρασης, σε ό,τι θεωρεί ιεραρχικά ανώτερο. Ο οίκος μπορεί να δώσει λύση σε πιθανές αναστολές έκφρασή της.
στον Υδροχόο
Φλόγα που αναζητάει νέους δρόμους έκφρασης μέσα από νοητικά κανάλια. Ό,τι μπορεί να βοηθήσει την ανθρωπότητα και την κοινωνία, μπορεί να γίνει προσωπικό του καθήκον. Η ελευθερία (ατομική και συλλογική) είναι προϋπόθεση. Ιδέες που ωθούν εξελικτικά ότι προσδιορίζει ο οίκος που βρίσκεται.
στους Ιχθείς
Φλόγα που γνωρίζει τον προορισμό, αλλά δεν βρίσκει εύκολα το δρόμο. Υπάρχει το όνειρο του ιδανικού και η τάση να θυσιάζεται για να βοηθήσει τους άλλους. Μπορεί να υπάρχει ανάγκη απομόνωσης κάποια διαστήματα. Ο οίκος θα βοηθήσει, αν επικεντρωθούμε σ’ αυτόν, κάνοντας ένα βήμα προς κάτι συγκεκριμένο.
Στους Οίκους
στον 1ο οίκο
Η αυτό-έρευνα και ο προσδιορισμός της ταυτότητας είναι τα κύρια ζητούμενα του οίκου. Αγώνας για προσωπική εξέλιξη και εκπλήρωση των στόχων.
στον 2ο οίκο
Το άτομο αναγνωρίζει τι πρέπει να κάνει, και διαμορφώνει συνθήκες ασφαλούς εδάφους. Ίσως υπάρχει αυστηρότητα ή αναστολή στην ανάπτυξη.
στον 3ο οίκο
Ανάγκη έκφρασης και ανταλλαγής απόψεων. Ψάχνει το δρόμο μέσα από τη γνώση, ίσως και από πολύ μικρή ηλικία. Μπορεί να εκδηλωθεί μέσα από την συγγραφή.
στον 4ο οίκο
Οι έννοιες του σπιτιού και της οικογένειας, όπως αυτές προβάλλονται μέσα από την παράδοση, οριοθετούν το χώρο δράσης. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει εγκλωβισμός.
στον 5ο οίκο
Προϋπόθεση έκφρασης, ο δημιουργικός έρωτας. Αφοσίωση σε ό,τι εκφράζει για το ίδιο το άτομο η δημιουργία. Εστίαση σε τέτοιο βαθμό που ίσως αναστέλλει άλλες δραστηριότητες, ακόμα και του ίδιου οίκου.
στον 6ο οίκο
Ό,τι είναι σημαντικό και χρήσιμο απορροφά όλη την ενέργεια. Η εργασία παίρνει την μορφή υπηρεσίας, που όμως σε κάποιες περιπτώσεις χάνει το μέτρο.
στον 7ο οίκο
Οι σχέσεις και κυρίως οι συνεργασίες με τους άλλους, έχουν θέση προσωπικού στόχου. Ένας αγώνας για αρμονία, που μπορεί, αν δεν επιτύχει να φέρει προστριβές.
στον 8ο οίκο
Έντονο πάθος που παραμένει ασύχαστο. Εσωτερική διεργασία που δείχνει άτομο έτοιμο, για βαθιά επαφή με τους άλλους, που όμως μπορεί να δυσκολεύεται να πραγματοποιήσει.
στον 9ο οίκο
Αναζήτηση μέσα από φιλοσοφία και θρησκεία της αρχής της ύπαρξης και του δρόμου της επιστροφής. Ιδεολογική επέκταση και μετάδοση γνώσης, που όμως χρειάζεται προσοχή, ώστε να μην τροποποιηθεί σε φανατισμό.
στο 10ο οίκο
Πειθαρχία και αφοσίωση, προσανατολισμένη πάντα στην επίτευξη. Δουλεύει σκληρά και με συνέπεια για την άνοδό του. Η παράδοση μπορεί να δώσει στήριξη ή σε κάποιες περιπτώσεις να λειτουργήσει ανασταλτικά.
στον 11ο οίκο
Ψάχνει να βρει το στόχο του. Οι ομάδες ή οι φιλίες, που μαζί τους μπορεί να δραστηριοποιηθεί για ένα συλλογικό όραμα, κερδίζουν την αφοσίωσή του. Προσοχή: η καταπίεση της ελευθερίας του, θα το φέρει σε δύσκολη θέση.
στον 12ο οίκο
Βαθιά γνώση της αρχής, που όταν γίνει αντιληπτή, ανοίγει το δρόμο προς τη θέαση. Μπορεί να θυσιάσει τη φλόγα για τους άλλους. Το συλλογικό υπερισχύει του ατομικού. Ίσως υπάρχει ανάγκη απομόνωσης.
Σημείωση: Η Εστία μπορεί να φέρει αναστολή στα θέματα που σηματοδοτεί κυρίως ο οίκος, αν δεν χρησιμοποιήσουμε με θετικό τρόπο την ενέργειά της.
Οι όψεις τις μέσα στο ζωδιακό δείχνουν, οι μεν θετικές τα μέσα προσέγγισης της θείας φλόγας, οι δε αρνητικές το προορισμό που θα προσεγγίσουμε, αν βαδίσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι όψεις με Κρόνο, Σελήνη και τον αστεροειδή Αθηνά, μπορεί να δείχνουν άτομα με εσωτερικές αναζήτησης και λειτουργία έντονη της Εστίας στο χάρτη τους. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν οι όψεις Εστίας – Ερμή.
Σε συναστρία, οι δυνατές όψεις δημιουργούς συνθήκες αφύπνισης, που θα λειτουργήσουν μόνο αν εμείς είμαστε έτοιμοι γι αυτό.
Ψάχνοντας όσους χάρτες έχω στη διάθεσή μου, για να ολοκληρώσω το παραπάνω άρθρο, διαπίστωσα ότι μετά από μερικά παραδείγματα, γνώριζα χωρίς να κοιτάξω το χάρτη, που έχει κάποιο άτομο την Εστία. Η φλόγα στο κάθε έναν από εμάς είναι αναγνωρίσιμη, είτε εμείς λειτουργούμε με σκοπό να την ανασύρουμε, είτε όχι. Η διαφοροποίηση βρίσκετε μόνο στο τρόπο που διοχετεύουμε την ενέργειά της.
Πηγές – Βιβλιογραφία
• «ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ» του ΝΙΚΟΛΑΟΥ Α. ΜΑΡΓΙΩΡΗ
• «Ο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΙΣΜΟΥ» του ΠΕΤΡΟΥ ΓΡΑΒΙΓΓΕΡ εκδόσεις ΙΔΕΟΘΕΑΤΡΟΝ – ΔΙΜΕΛΗ
Όλες οι αναρτήσεις μας καθημερινά και στις σελίδες μας
στο facebook https://www.facebook.com/pages/Lilian-Simou-Astrolife/
στο twitter https://twitter.com/astrolifegr
και στο google+ https://plus.google.com/u/0/105197655252970962131/posts
Το μήνυμα της ημέρας πρώτη παρουσίαση στο: http://kissmygrass.gr/