Η Ψυχή μέσα από την ανατολική σκέψη
Η ψυχή
του Swami Nikhilananda
“Σε έναν κόσμο Ενότητας, ο θάνατος είναι αδύνατος.”
Οι Rishis (σοφοί) μιλούν για δύο ψυχές: η πραγματική ψυχή και η προφανής (εκδηλωμένη) ψυχή. Η πραγματική ψυχή είναι αγέννητη, αθάνατη, άφθαρτη, και άπειρη. Η ίδια πραγματική ψυχή, κάτω από την επιρροή της άγνοιας, εμφανίζεται σαν ο εκδηλωμένος άνθρωπος που προσδιορίζεται με το σώμα, το νου και τις αισθήσεις.
“Σε έναν κόσμο Ενότητας, ο θάνατος είναι αδύνατος.”
Αυτός ο εκδηλωμένος άνθρωπος γίνεται, εξ αιτίας της σύνδεσής του με το σώμα, θύμα της γέννησης και του θανάτου, της αρετής και της κακίας, και τα άλλα ζευγάρια των αντιθέτων Ο εκδηλωμένος άνθρωπος είναι προσκολλημένος στον κόσμο, και συγχρόνως είναι αυτός ο ίδιος που προσπαθεί να πετύχει την απελευθέρωση. Η απόλαυση της υλικής ευχαρίστησης, και ο επερχόμενος κορεσμός και η κόπωση, η συνείδηση των περιορισμών, και η προσπάθεια για την ελευθερία, οι εντολές των ιερών γραφών, και η πρακτική των ηθικών και πνευματικών πειθαρχιών – όλα αυτά αναφέρονται στον εκδηλωμένο άνθρωπο.
Πάλι, είναι ο εκδηλωμένος άνθρωπος που εκτελεί τις ενάρετες ή αμαρτωλές πράξεις, πηγαίνει, μετά από το θάνατο, στον παράδεισο ή την κόλαση, και λαμβάνει συνεχώς διαφορετικά σώματα. Αλλά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι οι ανταμοιβές και οι τιμωρίες αναφέρονται μόνο σε σχέση με την εκδηλωμένη ή ενσαρκωμένη ψυχή. Η πραγματική ψυχή είναι εντελώς απαλλαγμένη από τα χαρακτηριστικά του σχετικού κόσμου.
Αλλά η πραγματική ψυχή είναι πάντα ελεύθερη, και τέλεια. Ο πραγματικός ήλιος, μη-δυικός και λαμπρός, λάμπει υπέροχα στον ουρανό, αν και τα εκατομμύρια των αντανακλάσεών του φαίνονται να κινούνται με τη μετακίνηση των κυμάτων της θάλασσας.
Οι δύο τύποι ψυχών που αναφέρονται στις Vedas
Από την Mahabharata – Santi Parva Τμήμα CCXXXVI –
Μεταφρασμένη από τον Sri Kisari Mohan Ganguli
“Είμαι ο Εαυτός που διαμένω στις καρδιές όλων των όντων”
M. Gita, Κεφάλαιο 10, Στίχος 20 Ο Vyasa είπε: “Αυτό που ονομάζεται Εκδηλωμένο, υπόκειται στις τέσσερες ιδιότητες, δηλαδή, γέννηση, ανάπτυξη, αποσύνθεση και θάνατος. Αυτό που δεν υπόκειται σε αυτές τις ιδιότητες, λέγεται ότι είναι Ανεκδήλωτο.
Δύο είδη ψυχών αναφέρονται στις Vedas και στις επιστήμες που ασχολούνται με αυτές. Η πρώτη (που καλείται Jivatman, η ενσωματωμένη ψυχή) είναι συνυφασμένη με τις τέσσερις ιδιότητες που αναφερθήκαν ήδη, και σχετίζεται με τα τέσσερα αντικείμενα ή δυνατότητες (δηλαδή, θρησκεία, πλούτος, ευχαρίστηση και απελευθέρωση). Αυτή η ψυχή καλείται εκδηλωμένη, και προέρχεται από την γέννηση της ανεκδήλωτης (Ανώτατη Ψυχή). Αυτή είναι διανοητική και μη-διανοητική. Μιλάω έτσι εδώ, για το Sattwa (αδρανής ύλη, η ουσία της ύλης) και το Kshetrajna (το άυλο πνεύμα).
Και τα δύο είδη ψυχής, λέγεται στις Vedas, ότι συνδέονται με τα αντικείμενα των αισθήσεων. Και τα δύο είδη ψυχής, λέγεται στις Vedas, ότι συνδέονται με τα αντικείμενα των αισθήσεων. Στο δόγμα της Sankhyas, αναφέρεται ότι κάποιος πρέπει να κρατήσει τον εαυτό του σε απόσταση ή να αποδεσμευτεί, από τα αντικείμενα των αισθήσεων. Αυτός ο γιόγκι που ελευθερώνεται από τη προσκόλληση και την υπερηφάνεια, που ξεπερνά όλα τα ζευγάρια των αντιθέτων, όπως η ευχαρίστηση και ο πόνος, η ζέστη και το κρύο, κ.λπ., αυτός ο οποίος δεν αφήνει ποτέ περιθώριο στην οργή ή το μίσος, ο οποίος δεν λέει ποτέ ψέματα, αυτός που ενώ είναι αδικημένος ή τον χτυπούν, διακατέχεται ακόμα από αγαθά συναισθήματα για αυτόν που τον αδικεί ή τον χτυπάει, αυτός ο οποίος δεν σκέφτεται ποτέ να κάνει κακό στους άλλους, αυτός ο οποίος σταματά τα τρία, δηλαδή, ομιλία, πράξεις και νου, και που συμπεριφέρεται ομοιόμορφα προς όλα τα πλάσματα, πετυχαίνει να πάει κοντά στην παρουσία του Brahman (να συνειδητοποιήσει, να ενωθεί με τον Θεό).
Εκείνος ο άνθρωπος που δεν διακατέχεται από καμία επιθυμία για τα γήινα αντικείμενα, ο οποίος με προθυμία λαμβάνει ότι του έρχεται, που εξαρτάται από τα γήινα αντικείμενα μόνο σε εκείνη την έκταση που είναι απαραίτητη για τη στήριξη της ζωής, ο οποίος είναι απαλλαγμένος από τη φιλαργυρία, αυτός που είναι ελεύθερος από τη θλίψη, αυτός που έχει σταματήσει τις αισθήσεις του, που διαπράττει όλες τις απαραίτητες πράξεις, ο οποίος είναι ελεύθερος από την προσωπική εμφάνιση και την ενδυμασία, αυτός του οποίου οι αισθήσεις όλες συγκεντρώνονται (για την αφοσίωση στα αληθινά αντικείμενα της ζωής), αυτού του οποίου οι σκοποί δεν μένουν ποτέ απραγματοποίητοι, ο οποίος διακατέχεται από ίση φιλική διάθεση προς όλα τα πλάσματα, ο οποίος αντιλαμβάνεται έναν σβόλο της γης και ένα κομμάτι από χρυσό ότι έχουν την ίδια αξία, που συμπεριφέρεται το ίδιο προς το φίλο και τον εχθρό, ο οποίος κατέχεται από υπομονή, που δέχεται τον έπαινο και την επίπληξη εξίσου, ο οποίος είναι απαλλαγμένος από όλα τα αντικείμενα της επιθυμίας, ο οποίος ασκείται στην Brahmacharya (αγαμία), και που είναι σταθερός και αμετακίνητος σε όλους τους όρκους και υποσχέσεις του, ο οποίος δεν έχει καμιά κακή πρόθεση ή φθόνο για οποιοδήποτε πλάσμα στον κόσμο, είναι ένας γιόγκι που σύμφωνα με το σύστημα της Sankhya πετυχαίνει στη νίκη της Απελευθέρωσης.
” Η ψυχή είναι ο ίδιος ο άξονας της ύπαρξής μας. Είτε ο άνθρωπος είναι το σώμα και έχει μια ψυχή ή ο άνθρωπος είναι η ψυχή και έχει ένα σώμα. Εάν ο άνθρωπος είναι το σώμα και έχει μια ψυχή, τότε ο υλισμός είναι σωστός. Τότε η εξύμνηση του σώματος είναι ο στόχος της ύπαρξης, και ο ανταγωνισμός, η βία, και η έχθρα, είναι τα μέσα να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Αλλά εάν ο άνθρωπος είναι η ψυχή και έχει ένα σώμα, τότε η θρησκεία είναι σωστή. Τότε το σώμα γίνεται ένα δευτερεύον πράγμα, που χρησιμεύει μόνο σαν ένα μέσον για να εκπληρωθεί η Πνευματική Αφύπνιση.
Ψυχή και το Πεπρωμένο της
του Swami Nikhilananda Sri Ramakrishna Centre, New York, USA
“Η ψυχή βγαίνει έξω από το σώμα τυλιγμένη με τα λεπτά μέρη των στοιχείων με σκοπό να αποκτήσει ένα καινούργιο σώμα.”
Brahma Sutra.III.i.i.
Η φιλοσοφία Vedanta αντιλαμβάνεται την φύση της ψυχής από δύο σκοπιές:
1. Απόλυτη ή υπερβατική
και 2. Σχετική ή φαινομενική.
Από την απόλυτη σκοπιά, η ψυχή είναι μη-δυιστική, αθάνατη, πάντα αγνή, πάντα ελεύθερη, πάντα φωτισμένη, και ενωμένη με το Brahman. Είναι ανέγγιχτη από την πείνα ή την δίψα, το καλό και το κακό, τον πόνο και την ευχαρίστηση, τη γέννηση και το θάνατο, και τα άλλα ζευγάρια των αντιθέτων. Αυτή είναι η αληθινή φύση της ψυχής. Η πραγματοποίηση της οποίας είναι ο στόχος της ανθρώπινης πνευματικής φιλοδοξίας και προσπάθειας. Από αυτήν την απόλυτη σκοπιά, η ψυχή καλείται Paramaztma ή Ανώτατη Ψυχή.
Αλλά από τη σχετική σκοπιά, η φιλοσοφία Vedanta αναγνωρίζει την ύπαρξη ενός πλήθους ατομικοποιημένων ψυχών αποκαλούμενων Jivatmas και τις διακρίνει από την Ανώτατη Ψυχή. Συνδεμένη με το σώμα, η ατομική ψυχή είναι θύμα των ζευγαριών των αντιθέτων. Μπλεγμένη στον κόσμο, επιδιώκει την απελευθέρωση από τον αιώνιο κύκλο της γέννησης και του θανάτου, και έχοντας αυτόν το σκοπό υπ’ όψη της, μελετά τα ιερά κείμενα και ασκείται στις πνευματικές πειθαρχίες.
Η ενσωματωμένη ψυχή συνδέεται με τα όργανα της αίσθησης, το νου και τη ζωτικής σημασίας αναπνοή (Prana). Υπάρχουν δέκα όργανα αίσθησης, όλα υποκείμενα στο νου σαν κεντρικό όργανο, πέντε όργανα αντίληψης και πέντε όργανα δράσης. Τα πέντε όργανα αντίληψης περιλαμβάνουν το όργανο της γεύσης (γλώσσα), οσμή (μύτη), όραση (μάτια), ακοή (αυτιά), και αφή (δέρμα). Τα πέντε όργανα της δράσης είναι τα χέρια, τα πόδια, το όργανο της ομιλίας, τα όργανα της εκκένωσης και το όργανο της αναπαραγωγής.
Όλες οι αναρτήσεις μας καθημερινά και στις σελίδες μας
στο facebook https://www.facebook.com/pages/Lilian-Simou-Astrolife/
στο twitter https://twitter.com/astrolifegr
και στο google+ https://plus.google.com/u/0/105197655252970962131/posts
Το μήνυμα της ημέρας πρώτη παρουσίαση στο: http://kissmygrass.gr/