Λουδοβίκος Ζάμενχοφ – ένας Τοξότης δίχως σύνορα
Ο εμπνευστής της διεθνούς γλώσσας της ελπίδας
Από την Λίλιαν Σίμου
Σαν σήμερα 15 Δεκεμβρίου, με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, γεννήθηκε ο εμπνευστής και δημιουργός της Εσπεράντο, της διεθνούς γλώσσας, που βασίζεται κυρίως σε λατινικές και ευρωπαϊκές ρίζες, μεταξύ αυτών και ελληνικές .
Όραμά του ήταν μία εύληπτη, κατανοητή γλώσσα, που θα μπορούσε να διδαχτεί σε μικρό χρονικό διάστημα και να αποτελεί μέσον επικοινωνίας για όλους τους λαούς, πέραν των εθνικών, φυλετικών, πολιτικών και πολιτισμικών διαφορών.
Μία γλώσσα, όπως αναφέρει και στο βιβλίο του για την ιστορία της Εσπεράντο, ο κ. Κώστας Κυριάκος («Εσπεράντο, η γλώσσα της ελπίδας» εκδόσεις Δωδώνη):
ουδέτερη, καθώς δεν αντλεί την καταγωγή της από συγκεκριμένο έθνος, αλλά από το ανοιχτό μυαλό ενός ανθρώπου, του οποίου οι διαλογισμοί και τα οράματα ανάβλυζαν από την αυτοθεώρησή του ως «ως μέλους της ανθρωπότητας», και δεν υιοθετήθηκε ως σήμερα από κάποιο έθνος
και πραγματικά διεθνής, γιατί είναι η μόνη που τα τρία βασικά στοιχεία της: η εσωτερική δομή, η σύνθεση της κοινωνικής ομάδας που την χρησιμοποιεί και ο σκοπός της, είναι αληθινά διεθνή.
Ένας οραματιστής λοιπόν, που θα ήθελε να εξυπηρετήσει μέσω της ιδέας του ένα ουδέτερο υπερεθνικό όργανο επικοινωνίας σε παγκόσμια κλίμακα. Μακριά από προκαταλήψεις, παρεξηγήσεις, υποψίες και εχθρότητα, βοηθά στην φιλία από άκρο σε άκρο του πλανήτη.
Έχει αναγνωριστεί από την Unesco και υπάρχει διεθνής εσπεραντική βιβλιοθήκη, με μεταφρασμένα έργα και συγγράμματα και βιβλία γραμμένα απ’ ευθείας στην εσπεράντο από εσπεραντιστές. Χιλιάδες άρθρα βρίσκουμε πλέον στο διαδίκτυο και είναι στις γλώσσες μετάφρασης της Google.
Στην γλώσσα αυτή έχουν μεταφραστεί έργα των αρχαίων Ελλήνων από τον κ. Σπύρο Σαραφιάν, καθώς και βιβλία εκμάθησης, λεξικό και πολύτιμα βοηθήματα.
Αστρολογικό προφίλ ενός ιδεολόγου
Ο Ζάμενχοφ γεννήθηκε με τον Ήλιο στον Τοξότη, σε σύνοδο με τον Ερμή ανάδρομο και σε τετράγωνο προς τον Ποσειδώνα. Ο Τοξότης όπως γνωρίζουμε είναι το ζώδιο που ανοίγει ορίζοντες, δεν δέχεται ιδεολογικούς περιορισμούς και σχετίζεται με την ανώτερη γνώση, την αναζήτηση, την θρησκεία, την φιλοσοφία. Είναι το ζώδιο των μεγάλων εξερευνήσεων, για νέους τόπους, νέους πολιτισμούς.
Ο ανάδρομος Ερμής, προσδίδει δημιουργική έμπνευση και μαζί με τον Ήλιο, η προσωπικότητα του Ζάμενχοφ διανθίζεται από την φλόγα και την πνευματική αναζήτηση της «Ιδέας» δίχως σύνορα.
Με το τετράγωνο του Ποσειδώνα, αισθάνεται την πλάνη των περιορισμών, των διακρίσεων και της σύγχυσης, και μεταστρέφει την πικρία του σε δημιουργικό έργο, εμπνέεται την διεθνή γλώσσα και εργάζεται γι’ αυτήν. Παράλληλα δίνει την έφεση προς την ιατρική, την οποία σπούδασε.
Η Αφροδίτη σε κρίσιμη μοίρα στον Αιγόκερω, προσδίδει τον περιορισμό της συναισθηματικής έκφρασης. Ενώ ο Άρης στον Σκορπιό, δυνατός και αποφασιστικός, ενισχύεται από τις προκλήσεις της αντίθεσης του Πλούτωνα. Ο Ζάμενχοφ αφοσιώνεται πεισματικά και μάχεται μέχρι τέλους, προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο του. Το κάνει συγκεκριμένο, σαφές και κατανοητό, αφού έχει μελετήσει σε βάθος την δομή του (Άρης στον Σκορπιό).
Ενδιαφέρον έχουν οι Κένταυροι στον χάρτη του:
- Ο Έλατος βρίσκεται σε αντίθεση προς τον Δία, κυβερνήτη του Τοξότη και εξάγωνο προς τον Ποσειδώνα. Ο Έλατος συνδέεται με την έκφραση, τον γραπτό και τον προφορικό λόγο. Κοντά τους είναι ο Νέσσος και η Μαύρη Σελήνη, δηλαδή η απειλή του σκοταδισμού που προσπαθεί να περιορίσει το φως της έμπνευσης και της δημιουργίας. Σε σύνοδο με τον Έλατο βρίσκεται ο Φόλος, ο ιερέας των Κενταύρων, δηλαδή ο πνευματικός οδηγός.
- Ο Πήλιον, είναι σε αντίθεση με την Αφροδίτη. Η ζωή του μοιάζει ένα δύσκολο και κακοτράχαλο βουνό, και προσπαθεί να ξεπεράσει την στενή αντίληψη του συναισθήματος, θεωρώντας πως όλοι οι άνθρωποι έχουν τον ανηφορικό τους δρόμο, πονούν, υποφέρουν.
- Ο Βόρειος Δεσμός του σε σύνοδο με τον Χείρωνα στον Υδροχόο, περιγράφουν την ιδιότητά του ως θεραπευτή, γιατρού, αλλά και ως καινοτόμου και πρωτοποριακού ανθρώπου που προσβλέπει σε μία συνεισφορά στην ανθρωπότητα, το όραμα που θα αγκαλιάσει όλους τους ανθρώπους. «Βλέπει» μπροστά από την εποχή του και προσπαθεί να διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες, να σπάσει σύνορα, ιδεοληψίες, περιορισμούς.
Φυσικά δεν εξαντλείται σε λίγες σειρές η προσωπικότητα του Δόκτορα Εσπεράντο (όπως τον είχαν χαρακτηρίσει) , αλλά με κάποια εμφανή σημεία από την ανάλυση του γενέθλιου χάρτη του, πιστεύω προσεγγίζουμε σε ένα βαθμό την εικόνα του.
H μετάφραση του αστρολογικού προφίλ του Λουδοβίκου Ζάμενχοφ στην εσπεράντο,πραγματοποιήθηκε με την ευγενική προσφορά του κ. Σπύρου Σαραφιάν, σημαντικού δασκάλου, συγγραφέα, ακαταπόνητου μελετητή της Εσπεράντο.
Τον ευχαριστώ από καρδιάς για την τιμή!
Σύντομη βιογραφική αναφορά
Ο Λουδοβίκος Λάζαρος Ζάμενχοφ γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου του 1859 στην πόλη Μπιάλιστοκ ( Białystok ), περιοχή που ανήκει σήμερα στην Πολωνία αλλά τότε ανήκε στην Ρωσική Αυτοκρατορία. Ο πληθυσμός της πόλης αποτελείτο από τρεις βασικές εθνικές ομάδες : Πολωνούς, Λευκορώσους και μια μεγάλη ομάδα Εβραίων. Απογοητευμένος από τις πολλές διαμάχες μεταξύ των ομάδων αυτών υπέθεσε πως ο βασικός λόγος για το μίσος και τις προκαταλήψεις βρισκόταν στην ασυνεννοησία και τις αμοιβαίες παρεξηγήσεις, οι οποίες προκαλούνταν από την έλλειψη μιας κοινής γλώσσας που θα έπαιζε το ρόλο ενός ουδέτερου επικοινωνιακού οργάνου μεταξύ ανθρώπων διαφορετικού εθνικού και γλωσσικού υπόβαθρου.
Ως μαθητής στο λύκειο της Βαρσοβίας, Ο Ζάμενχοφ προσπάθησε να δημιουργήσει ένα είδος διεθνούς γλώσσας με πλούσια αλλά και πολύπλοκη γραμματική. Όταν σπούδασε Αγγλικά ( μαζί με Γερμανικά, Γαλλικά, Λατινικά και Ελληνικά ), αποφάσισε ότι η διεθνής γλώσσα πρέπει να διαθέτει μία σχετικά απλή γραμματική η οποία θα κάνει ευρεία χρήση προσφυμάτων για τη δημιουργία λέξεων.
Ως το 1878 το πρόγραμμά του Lingwe uniwersala είχε σχεδόν ολοκληρωθεί. Ωστόσο ο Ζάμενχοφ ήταν πολύ νέος για να κατορθώσει να εκδώσει τη δουλειά του. Αμέσως μετά την αποφοίτησή του από το σχολείο άρχισε να σπουδάζει ιατρική, αρχικά στη Μόσχα και έπειτα στη Βαρσοβία. Το 1885 ο Ζάμενχοφ αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο και άρχισε την πρακτική του ως οφθαλμολόγος. Ταυτόχρονα συνέχισε να εργάζεται πάνω στο σχέδιό του για τη διεθνή γλώσσα.
Η ανάπτυξη και διδασκαλία της Esperanto
Για δύο χρόνια προσπάθησε να συλλέξει χρηματοδοτήσεις για την έκδοση ενός βιβλιαρίου που θα περιέγραφε τη γλώσσα. Τελικά δέχτηκε οικονομική βοήθεια από τον μέλλοντα πεθερό του. Το 1887 εξέδωσε το βιβλίο με τον τίτλο ” Lingvo internacia. Antauxparolo kaj plena lernolibro ” ( Διεθνής Γλώσσα. Πρόλογος και Πλήρες Κείμενο ) υπό το ψευδώνυμο ” Doktoro Esperanto ” ( Ελπιδοφόρος Γιατρός ), απ’όπου και προέρχεται το όνομα της γλώσσας.
Για τον Ζάμενχοφ η γλώσσα αυτή δεν ήταν μόνο ένα επικοινωνιακό εργαλείο, αλλά και ένα μέσο για να διαδώσει τις ιδέες του για ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων και πολιτισμών. Μεταξύ των πολλών εργασιών του, μετέφρασε στην Εσπεράντο και την Παλαιά Διαθήκη.
Ο Δρ Ζάμενχοφ και η σύζυγός του απέκτησαν τρία παιδιά : δύο κόρες, την Σοφία και την Λιντία, και ένα γιό, τον Άνταμ. Η Λιντία Ζάμενχοφ εκδήλωσε μεγάλο ενδιαφέρον για την Εσπεράντο και ως ενήλικη έγινε δασκάλα της γλώσσας, ταξιδεύοντας σε Ευρώπη και Αμερική για τη διδασκαλία της γλώσσας.
Και τα τρία παιδιά του χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα.
Έφυγε από κοντά μας, στη Βαρσοβία στις 14 Απριλίου του 1917.
Ο πλανητοειδής (1462)Zamenhof έχει ονομαστεί προς τιμήν του Ζάμενχοφ. Ανακαλύφτηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 1938 από τον Ύργιο Βάισάλα (Yrjö Väisälä).
Για την Εσπεράντο, μπορείτε να ενημερωθείτε στα άρθρα μου:
Εσπεράντο: Παγκόσμιο έτος Ζάμενχοφ: 2017
(Η συνέντευξη με τον κ. Σπύρο Σαραφιάν, (έμπειρο δάσκαλο της Εσπεράντο, συγγραφέα Μεθόδου Διδασκαλίας, Λεξικών, μεταφραστή στην Εσπεράντο έργων της αρχαιοελληνικής Γραμματείας) δεν μπορεί παρά να είναι μία ενημερωτική και ενδιαφέρουσα συνομιλία!)
«Μικρές κοινότητες, μεγάλες αξίες» 85ο Ιταλικό Εσπεραντικό Συνέδριο στο Σαν Μαρίνο
(Η εμπειρία – συμμετοχή μου σε ένα μεγάλο συνέδριο, στο Σαν Μαρίνο)
Εσπεράντο, ως εδραίωση φιλίας και ισοτιμίας μεταξύ των λαών
(Συνέντευξη της Λίλιαν Σίμου με τον κ. Σπύρο Σαραφιάν, σημαντικό δάσκαλο της γλώσσας, μεταφραστή πολλών έργων της αρχαιοελληνικής Γραμματείας στην εσπεράντο, και συγγραφέα Μεθόδου διδασκαλίας και λεξικού).
Ίσως πρέπει να δοκιμάσετε και εσείς αυτή την εμπειρία: μία απόφαση είναι…
Εξ άλλου η εσπεράντο συστήθηκε και δημιουργήθηκε για να αγκαλιάσει κάθε άνθρωπο που θέλει και πιστεύει στην ειρηνική συνύπαρξη και επικοινωνία με τον συνάνθρωπο
Όλες οι αναρτήσεις μας καθημερινά και στις σελίδες μας
στο facebook https://www.facebook.com/liliansimou.astrolife
στο twitter https://twitter.com/astrolifegr
και στο google+ https://plus.google.com/u/0/105197655252970962131/posts
Θέματα ψυχολογικής αστρολογίας στο: http://writersgang.com/ (Στήλη: Walking with the stars)